19.07.2020 | Ženska tekmovanja
Nuša Ladinek po nove izkušnje na klop moške ekipe

Nuša Ladinek, nekdanja uspešna trenerka v ŽNK Pomurje, danes tudi pomočnica selektorja Boruta Jarca, se vrača na klubsko sceno. Pred dnevi je postala glavna trenerka NK Hodoš, ki ga čaka nastop v MNZ Murska Sobota.

Nuša ob tem ostaja v strokovnem štabu selektorja Boruta Jarca.

Poklical jo je predsednik

„Klub je iskal trenerja in v eni od debat koga poklicati in mu predlagati sodelovanje so se spomnili name. Poklical me je njihov predsednik, mi predstavil idejo in po krajšem premisleku sem se odločila sprejeti ponujeno. Ni bilo potrebnega veliko prepričevanja. V prvi vrsti me je, po enoletnem premoru, »prepričala« želja po vrnitvi v delovni proces v klubu. Po drugi strani pa sem se od nekdaj sama pri sebi poigravala z mislijo, kako bi bilo voditi moško ekipo. Zadeva mi predstavlja velik izziv in verjamem, da mi bo izkušnja prinesla marsikatero novo spoznanje, ki mi bo koristilo v prihodnosti,“ je povedala Nuša Ladinek, za katero so že prvi treningi: „V petek sem z ekipo opravila prvi trening. Z ligaškim tekmovanjem začnemo konec avgusta, tako da je pred nami šesttedensko pripravljalno obdobje. Glede na to, da je ekipa v lanski sezoni do prekinitve tekmovanja na ligaški lestvici kotirala zelo visoko, so tekmovalni cilji tudi v tej sezoni podobni, tj. uvrstiti se med prve tri ekipe tekmovanja.“

V novo okolje po dokazovanje

In nadaljuje:
„Kot sem že omenila. V prvi vrsti je to zame izziv; nova izkušnja, ki me je mikala že nekaj časa. V ženskem nogometu sem kot trenerka prisotna že dolgo vrsto let in stanje v Sloveniji in tudi tujini poznam zelo dobro. Še vedno je ženski nogomet tisti, v katerem si v prihodnosti želim nadaljevati svojo trenersko pot. Se mi je pa v tem trenutku zdelo, da je glede na to, da se mi je ponudila priložnost, mogoče zdaj pravi trenutek, da to izkoristim in se preizkusim v tej vlogi. Vsi (moški) trenerji, ki so me trenirali že kot igralko in s katerimi sem sodelovala kot trenerka, so izhajali iz moškega nogometa. In velika večina jih je v pogovorih omenjala, da je s psihološkega vidika delo z žensko ekipo zahtevnejše, medtem ko so dekleta veliko bolj dosledna in željna pridobivanja novih veščin in znanj. Na sploh smo se večkrat pogovarjali o razlikah med ženskim in moškim nogometom iz trenerske perspektive. In skozi te pogovore sem zaključila, da že res, da so mere igrišča enake, žoga okrogla in na igrišču v obeh primerih 22 igralk oz. igralcev; obstajajo pa neke razlike, ki jih želim preveriti v praksi. Prišla sem v novo okolje, kjer me v nasprotju z ženskim nogometom igralci in tudi ostali ne poznajo oz. me poznajo v neki drugi vlogi (v tej ligi sem namreč zadnjih pet sezon bila delegatka na tekmah). Vse, kar pričakujem od ekipe, si bom morala zgraditi sama; spoštovanje igralcev, konec koncev nezanemarljivo, tudi gledalcev in vseh ostalih akterjev, ki so vpleteni v tekmovanje. In predvsem igralci so pomemben del te zgodbe in tudi oni morajo »predelati« to, da jih trenira ženska. Odzivi po prvem treningu so pozitivni, vem pa, da me čaka obdobje nenehnega dokazovanja, kar me bo pa dodatno izoblikovalo. Trener si mora postaviti cilj in se truditi doseči ga z delom na igrišču in pritiski so sestavni del tega. Ali si jih postavljaš sam, ali ti jih postavlja okolje, v katerem deluješ. Definitivno se zavedam, da sem stopila iz cone udobja, po drugi strani pa lahko s korektnim, strokovnim pristopom neki novi skupini ljudi dokažem in pokažem, da smo tudi ženske strokovno usposobljene trenerke in da naše sposobnosti vodenja niso nič manjše od moških. Če se spomnim svojih začetkov igranja nogometa in to primerjam s položajem ženskega nogometa v družbi danes, vidim ogromen napredek, ki se je zgodil v tem času v dojemanju žensk na nogometnih igriščih. In ta napredek je zasluga vseh, ki so vztrajali v tem športu zaradi ljubezni do nogometa. Skozi zgodovino so se družbene norme nenehno spreminjale in tudi ženske v nogometu imamo vedno več prostora. In prav je tako.“

Tekst: D.P.
Foto: Nzs.si

SORODNE NOVICE

 • 03.05.2021 | Ženska tekmovanja
  Licenciranje SŽNL: Uspešnih pet vlog
  Komisija Nogometne zveze Slovenije za licenciranje nogometnih klubov je danes objavila rezultate licenčnega postopka za klube 1. SŽNL za sezono 2021/22. Trije klubi uspešni z vlogami za evropske licence ter dva za 1. SŽNL.
 • 03.09.2020 | Ženska tekmovanja
  Znane vse polfinalistke pokala
  ŽNK Nona Pomurje Beltinci in ŽNK Maribor Tabor sta se pridružila ljubljanskemu dvojcu ŽNK Olimpija in ŽNK Krim RollJet v polfinalu ženskega pokala NZS.
 • 03.09.2020 | Ženska tekmovanja
  V pričakovanju še dveh polfinalistk
  Med 4. in 5. krogom SŽNL je četrtek dan za četrtfinalni tekmi Ženskega pokala NZS 20/21. V polfinalu sta že ekipi ŽNK Olimpija Ljubljana in ŽNK Krim RollJet.
 • 21.07.2020 | Ženska tekmovanja
  Opravljen žreb za SŽNL, ženski pokal in DU17
  Tekmovanje v SŽNL bo imelo osem ekip, prvi krog pa bo na sporedu 16. avgusta. Dan prej se bo začelo tekmovanje DU17, 3. septembra pa je predviden začetek tekmovanja v ženskem pokalu NZS.
 • 07.07.2020 | Ženska tekmovanja
  Tibaut in Ketiš še naprej na tujem
  Minuli petek so z državnim prvenstvom začeli na Norveškem, kjer igra 27-letna Kristina Erman. V prvem krogu je njen novi klub Arna-Bjørnar slavil na gostovanju (0:1).
 • 25.06.2020 | Ženska tekmovanja
  Članice na SP na Novo Zelandijo in v Avstralijo
  Na dosedanjih osmih zaključnih turnirjih so bile najuspešnejše ameriške nogometašice, ki so štirikrat zmagale.
 • 10.06.2020 | Ženska tekmovanja
  Junija znano, kje bo SP 2023 za članice
  Mednarodna nogometna zveza FIFA je danes obelodanila, da bo 25. junija letos izbrala gostitelja 9. svetovnega prvenstva, ki bo med 10.7. in 20.8. 2023. V konkurenci za gostiteljstvo so ostale skupna kandidatura Avstralije in Nove Zelandije ter ponudbi Kolumbije in Japonske.
 • 29.05.2020 | Ženska tekmovanja
  IO sprejel zaključek o 1. SŽNL
  Prva slovenska ženska nogometna liga je bila zaradi negotovih razmer v času epidemije COVID-19 zaključena sredi maja, prvakinje pa v sezoni 2019/20 niso bili razglašene. Po odločitvi izvršnega odbora NZS bodo Slovenijo v evropski sezoni 2020/21 predstavljale nogometašice ŽNK Pomurje Beltinci.
 • 20.05.2020 | Ženska tekmovanja
  Licenciranje 1. SŽNL: V prvem licenciranju sedem licenc
  Komisija Nogometne zveze Slovenije za licenciranje nogometnih klubov je danes objavila tudi rezultate licenčnega postopka za klube 1. Slovenske ženske nogometne lige za sezono 2020/21. Sedem klubov uspešnih že na prvi stopnji, trije tudi z licenco za evropska tekmovanja.

DELI NA