11.08.2009 | A
Novakovič: Želim si nastopiti


V slovenskem taboru je dan pred tekmo s San Marinom dobro vzdušje. V zgodnih popoldanskih urah so člani izbrane vrste, na čelu s selektorjem Kekom še zadnjič stopili pred sedmo silo in podali skupno ugotovitev - na vsaki domači tekmi se gre na zmago, neodvisno od nasprotnika.

Pred novinarje so poleg selektorja Keka sedli še Milivoje Novakovič, Samir Handanovič in Aleksander Radosavljevič. Kot je v navadi, je prvi spregovoril selektor, ki od fantov pričakuje zrel in odločen pristop proti nasprotniku, ki se bo večino tekme krčevito branil. "Ne glede na tekmo morami z največjo možno motivacijo, taktično disciplino in napadalnim pistopom iskati zmago, ki bi izboljšala naš položaj na lestvici," je povedal Kek, ki ima postavo proti San Marinu že v glavi, dokončna odločitev pa bo padla po t: "Tudi nekaj tistih, pri katerih je rubrika nastopov še prazna, kandidirajo za nastop bodisi od začetka ali pa v nadaljevanju tekme. Osnovni podatek zame so treningi in z današnjim, ki bo v Kidričevem, zaradi logističnih prednosti, se bom odločil za začetno postavo."

Kek je še povedal, da bo nekaj kalkuliranja tudi s kartoni, saj v primeru kartona proti San Marinu za tekmo s Poljsko 'visita' Kirm in kapetan Koren. Vsekakor pa v slovenskem taboru ni prisotnega podcenjevanja nasprotnika, kar je potrdil tudi selektor Kek: "Kot sem že večkrat omenil, potrebno bo doseči hiter zadetek, sicer utegnemo imeti z njimi težave, kot so jih imeli Čehi in Severni Irci. Sem pa prepričan, da kakorkoli se imenuje naš nasprotnik, si naši igralci zaslužijo podporo s tribun in upam, da bo Ljudski vrt še enkrat velik zaveznik naše ekipe."

Milivoje Novakovič, najboljši strelec Slovenije v kvalifikacijah, je še enkrat več poudaril, da je bila odločitev zapustiti Koln in se pridružiti reprezentančnim pripravam, njegova: "Odločitev je bila moja in verjamem, da v klubu zaradi tega ne bom trpel kakšnih posledic. Se je pa o vsej stvari preveč govorilo, vendar to je delo novinarjev. Trening sem oddelal brez bolečin in želja po igranju je po treh mesecih velika. Res pa je, da nisem imel pravih priprav in je vprašanje kako sem pripravljen. Vseeno upam, da bom dodal nov nastop, je pa res, da so morda nekateri mlajši sedaj v prednosti, da se izkažejo in dosežejo svoj prvi reprezentančni zadetek. Navsezadnje je nasprotnik pravi." Milivoje tako žezlo proti San Marinu v večji meri predaja Ljubijankiču, Birsi, Matavžu in Velikonji, ki bi lahko s svojimi kvalitetami poskrbeli, da bo Slovenija San Marino odpravila s primernim rezultatom. Od omenjenih je bil v sklepnem delu sinočnjega treninga še posebno razpoložen Birsa, ki je kar zadnjih šest prostih strelov mimo zida poslal v Šeligino mrežo, medtem ko Celjan ni imel pravih možnosti za obrambo.

Po odsotnosti proti Češki in Severni Irski, se v izbrano vrsto sedaj vrača tudi Samir Handanovič. Eden najboljših evropskih vratarjev se s položajem na lestvici ne ukvarja, čeprav se zaveda, da bi ob zmagi nad San Marinom položaj izgledal lepše: "Do konca kvalifikacij nas čakajo še štiri tekme in tu ni več neke velike filozofije. Ve se kaj moramo storiti, da bi prišli do željenega cilja. Potrebujemo zmage." Ker je San Marino defenzivno usmerjena ekipa, Handanovič sicer upa, da bo bolj opazovalec tekme: "Seveda upam, da bom tekmo bolj opazoval, vendar pri vratarjih je tako, da moraš biti vedno pripravljen, če gre za en strel ali pa deset. Lažje je, če je manj poskusov, vendar koncentracija mora biti vseskozi na visokem nivoju."

Aleksander Radosavljevič je v nedeljo odigral vseh devetdeset minu za svoj klub, ki je v ruskem prvenstvu ugnal Zenit, v ponedeljek pa je skupaj s Šulerjem, Mavričem in Ljubijankičem opravil regeneracijski trening. "Po zmagi nad Zenitom s toliko večjim veseljem prihajam na reprezentančni zbor. Tu je atmosfera spet odlična, zdaj pa moramo to nadgraditi še z zmago. Pomembno je, da zadanemo čim prej, potem pa zaključimo tekmo, kot je treba." Radosavljevič je še dodal, da gre res za nasprotnika iz nižjega kakovostnega razreda, vendar v slovenskem taboru ni prisotnega podcenjevanja, njegove besede pa je podkrepil tudi selektor Kek.

Tekst: NZS/MK
Foto: TAKA

SORODNE NOVICE

 • 06.10.2022 | A
  Lestvica Fife: Slovenija napredovala za dve mesti
  Slovenska nogometna reprezentanca je na lestvici Mednarodne nogometne zveze (Fifa) napredovala za dve mesti in je zdaj 63. Na vrhu ostaja Brazilija pred drugo Belgijo in tretjo Argentino. Naslednja posodobitev lestvice bo po koncu svetovnega prvenstva v Katarju, ki bo potekalo med 20. novembrom in 18. decembrom.
 • 06.10.2022 | A
  V nedeljo žreb kvalifikacijskih skupin za evropsko prvenstvo
  Reprezentanca Slovenije si je s štirimi točkami v septembrskem ciklusu zagotovila obstanek v drugem razredu UEFA Lige narodov, že v nedeljo pa bo pozornost usmerjena v žreb kvalifikacijskih skupin za evropsko prvenstvo 2024.
 • 27.09.2022 | A
  Mojstrovina Šeška za obstanek v drugem razredu UEFA Lige narodov
  Slovenci se v Stockholmu veselijo obstanka v drugi diviziji UEFA Lige narodov. Četa selektorja Matjaža Keka je na Švedskem iztržila točko, potem ko je domo mrežo sredi prvega polčasa z mojstrskim evrogolom načel Benjamin Šeško.
 • 27.09.2022 | A
  Danes Slovenija na Švedskem za obstanek v ligi B
  Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 igrala odločilno tekmo za obstanek v ligi B lige narodov. Izbranci Matjaža Keka bodo gostovali v Stockholmu pri Švedski, cilj pa je osvojitev vsaj točke, ki bi jih zadržala v tem rangu tekmovanja.
 • 26.09.2022 | A
  Kek: Imamo psihološko prednost, Švedi pa podporo s tribun
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 igrala odločilno tekmo za obstanek v ligi B lige narodov. Izbranci Matjaža Keka bodo gostovali v Stockholmu pri Švedski, cilj pa je osvojitev vsaj točke, ki bi jih zadržala v tem rangu tekmovanja.
 • 26.09.2022 | A
  Slovenci prispeli na Švedsko
  Slovenska nogometna reprezentanca je prispela v Stockholm, kjer bo v ponedeljek ob 20.45 odigrala zadnjo kvalifikacijsko tekmo v Skupini 4 aktualne izvedbe Uefa lige narodov
 • 25.09.2022 | A
  Slovenija proti Švedski potrebuje točko
  Slovenska nogometna reprezentanca se je po sobotni odmevni zmagi proti Norveški znašla v položaju, ko sama odloča v svoji usodi, kar zadeva obstanek v ligi B lige narodov. Izbranci Matjaža Keka bodo morali na Švedskem osvojiti vsaj točko, da uresničijo zastavljeni cilj.
 • 24.09.2022 | A
  S preobratom v razprodanih Stožicah ugnali Norvežane
  Reprezentanca Slovenije je v razprodanih Stožicah premagala Norveško, zasedba selektorja Matjaža Keka pa s preobratom, ki sta ga kreirala Andraž Šporar in Benjamin Šeško, ostaja v igri za obstanek v drugem razredu UEFA Lige narodov.
 • 24.09.2022 | A
  Slovenci v razprodanih Stožicah danes proti Norveški
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes ob 18. uri v Stožicah igrala predzadnjo tekmo v tej izvedbi lige narodov. V ligi B in skupini 4 bo gostila vodilno Norveško z Erlingom Haalandom na čelu. Kakšen magnet za gledalce je ta odlični napadalec Manchester Cityja, kaže tudi to, da je tekma razprodana.
 • 23.09.2022 | A
  Kek: Izhodišče za razprodane Stožice je dobro
  Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je na Brdu pri Kranju pred razprodano sobotno tekmo lige narodov proti Norveški v Stožicah, ta bo ob 18. uri, poudaril, da je izhodišče pred tekmo dobro, da pa jih čaka najbolj kompaktna zasedba skupine 4 v ligi B.

DELI NA