11.08.2009 | A
Novakovič: Želim si nastopiti


V slovenskem taboru je dan pred tekmo s San Marinom dobro vzdušje. V zgodnih popoldanskih urah so člani izbrane vrste, na čelu s selektorjem Kekom še zadnjič stopili pred sedmo silo in podali skupno ugotovitev - na vsaki domači tekmi se gre na zmago, neodvisno od nasprotnika.

Pred novinarje so poleg selektorja Keka sedli še Milivoje Novakovič, Samir Handanovič in Aleksander Radosavljevič. Kot je v navadi, je prvi spregovoril selektor, ki od fantov pričakuje zrel in odločen pristop proti nasprotniku, ki se bo večino tekme krčevito branil. "Ne glede na tekmo morami z največjo možno motivacijo, taktično disciplino in napadalnim pistopom iskati zmago, ki bi izboljšala naš položaj na lestvici," je povedal Kek, ki ima postavo proti San Marinu že v glavi, dokončna odločitev pa bo padla po t: "Tudi nekaj tistih, pri katerih je rubrika nastopov še prazna, kandidirajo za nastop bodisi od začetka ali pa v nadaljevanju tekme. Osnovni podatek zame so treningi in z današnjim, ki bo v Kidričevem, zaradi logističnih prednosti, se bom odločil za začetno postavo."

Kek je še povedal, da bo nekaj kalkuliranja tudi s kartoni, saj v primeru kartona proti San Marinu za tekmo s Poljsko 'visita' Kirm in kapetan Koren. Vsekakor pa v slovenskem taboru ni prisotnega podcenjevanja nasprotnika, kar je potrdil tudi selektor Kek: "Kot sem že večkrat omenil, potrebno bo doseči hiter zadetek, sicer utegnemo imeti z njimi težave, kot so jih imeli Čehi in Severni Irci. Sem pa prepričan, da kakorkoli se imenuje naš nasprotnik, si naši igralci zaslužijo podporo s tribun in upam, da bo Ljudski vrt še enkrat velik zaveznik naše ekipe."

Milivoje Novakovič, najboljši strelec Slovenije v kvalifikacijah, je še enkrat več poudaril, da je bila odločitev zapustiti Koln in se pridružiti reprezentančnim pripravam, njegova: "Odločitev je bila moja in verjamem, da v klubu zaradi tega ne bom trpel kakšnih posledic. Se je pa o vsej stvari preveč govorilo, vendar to je delo novinarjev. Trening sem oddelal brez bolečin in želja po igranju je po treh mesecih velika. Res pa je, da nisem imel pravih priprav in je vprašanje kako sem pripravljen. Vseeno upam, da bom dodal nov nastop, je pa res, da so morda nekateri mlajši sedaj v prednosti, da se izkažejo in dosežejo svoj prvi reprezentančni zadetek. Navsezadnje je nasprotnik pravi." Milivoje tako žezlo proti San Marinu v večji meri predaja Ljubijankiču, Birsi, Matavžu in Velikonji, ki bi lahko s svojimi kvalitetami poskrbeli, da bo Slovenija San Marino odpravila s primernim rezultatom. Od omenjenih je bil v sklepnem delu sinočnjega treninga še posebno razpoložen Birsa, ki je kar zadnjih šest prostih strelov mimo zida poslal v Šeligino mrežo, medtem ko Celjan ni imel pravih možnosti za obrambo.

Po odsotnosti proti Češki in Severni Irski, se v izbrano vrsto sedaj vrača tudi Samir Handanovič. Eden najboljših evropskih vratarjev se s položajem na lestvici ne ukvarja, čeprav se zaveda, da bi ob zmagi nad San Marinom položaj izgledal lepše: "Do konca kvalifikacij nas čakajo še štiri tekme in tu ni več neke velike filozofije. Ve se kaj moramo storiti, da bi prišli do željenega cilja. Potrebujemo zmage." Ker je San Marino defenzivno usmerjena ekipa, Handanovič sicer upa, da bo bolj opazovalec tekme: "Seveda upam, da bom tekmo bolj opazoval, vendar pri vratarjih je tako, da moraš biti vedno pripravljen, če gre za en strel ali pa deset. Lažje je, če je manj poskusov, vendar koncentracija mora biti vseskozi na visokem nivoju."

Aleksander Radosavljevič je v nedeljo odigral vseh devetdeset minu za svoj klub, ki je v ruskem prvenstvu ugnal Zenit, v ponedeljek pa je skupaj s Šulerjem, Mavričem in Ljubijankičem opravil regeneracijski trening. "Po zmagi nad Zenitom s toliko večjim veseljem prihajam na reprezentančni zbor. Tu je atmosfera spet odlična, zdaj pa moramo to nadgraditi še z zmago. Pomembno je, da zadanemo čim prej, potem pa zaključimo tekmo, kot je treba." Radosavljevič je še dodal, da gre res za nasprotnika iz nižjega kakovostnega razreda, vendar v slovenskem taboru ni prisotnega podcenjevanja, njegove besede pa je podkrepil tudi selektor Kek.

Tekst: NZS/MK
Foto: TAKA

SORODNE NOVICE

 • 29.02.2024 | A
  Letne vstopnice v prodaji, posamične 7. marca
  Slovenska nogometna reprezentanca marca pričenja s pripravami na evropsko prvenstvo 2024 s tekmama proti Malti in Portugalski. Prodaja letnih vstopnic je že stekla, prodaja posamičnih za tekmo s Portugalsko pa bo 7. marca.
 • 27.02.2024 | A
  Reprezentanti pred obračunom s Portugalsko stopnjujejo strelsko formo
  Slovenija bo konec marca v Stožicah gostila reprezentanco Portugalske, varovanci Matjaža Keka pa v svojih klubov učinkovito dosegajo zadetke. Tokrat se je med strelce vpisala četverica, z dvema zadetkoma se je izkazal Elšnik, zadeli pa so tudi Gorenc Stankovič, Šeško in Vipotnik.
 • 21.02.2024 | A
  Kek ostaja selektor do novembra 2025
  Nogometna zveza Slovenije oziroma predsednik Radenko Mijatović je danes s selektorjem Kekom uskladil dogovor, da bo Matjaž Kek vodil nogometno izbrano vrsto Slovenije še vsaj do konca kvalifikacij za Svetovno prvenstvo 2026.
 • 20.02.2024 | A
  Balkovec natančen s prostega strela, Gorenc Stankovič zadel v Konferenčni ligi
  V preteklih dneh so bili slovenski reprezentanti ponovno na delu v svojih klubih. Z zadetkom sta se tokrat izkazala Jure Balkovec in Jon Gorenc Stankovič.
 • 13.02.2024 | A
  Slovenski reprezentanti v dobri podajalski in strelski formi
  Minuli konec tedna so se v pogon vrnili reprezentanti, ki si kruh služijo doma v Sloveniji, na Poljskem in v Avstriji. S ključnimi podajami sta se izkazala Žan Karničnik in Timi Max Elšnik, ki se je vpisal tudi med strelce. Gol so dosegli tudi Benjamin Šeško, Benjamin Verbič in Žan Vipotnik.
 • 09.02.2024 | A
  Za uvod dvakrat doma, zaključek v Avstriji
  Po včerajšnjem žrebu skupin za Uefa liga narodov so postali znani termini vseh tekem. Slovenija bo ligo B v skupini 3 odprla 6. septembra ob 20.45 pred domačimi gledalci proti Avstriji.
 • 08.02.2024 | A
  Slovenija v Uefa ligi narodov z Avstrijo, Norveško in s Kazahstanom
  Evropska nogometna zveza Uefa je v Parizu izžrebala skupine za četrto izvedbo lige narodov. Slovenija bo igrala v skupini 3 lige B skupaj z Avstrijo, Norveško in s Kazahstanom. Tekmovanje se bo začelo septembra.
 • 06.02.2024 | A
  Šeško do devetega gola, sedem reprezentantov pričenja spomladanski del sezone
  Pretekli konec tedna se je z novim zadetkom v Bundesligi izkazal Benjamin Šeško, v prihajajočih dneh pa bodo znova na delu reprezentanti, ki so v zimskem času prestajali premor. Vračajo se tisti varovanci selektorja Keka, ki si kruh služijo na Poljskem, v Avstriji ter v Prvi ligi Telemach.
 • 01.02.2024 | A
  Pred Eurom z Armenci in Bolgari
  Slovenska nogometna reprezentanca je izbrala še junijska pripravljalna partnerja za tekme evropskega prvenstva 2024. Varovanci Matjaža Keka se bodo tik pred odhodom v Nemčijo pomerili z Armenci in Bolgari.
 • 25.01.2024 | A
  Euro 2024: Danes znani rezultati žreba
  Evropska nogometna zveza (Uefa) je danes pričela z obveščanjem navijačev o rezultatih žreba za nakup vstopnic za Euro 2024.

DELI NA