Nogometne legende v Biljah navduševale za dober namen

Bilje so se danes spremenilo v stičišče nogometa in dobrodelnosti. Tokrat so na pomoč organizatorjem tradicionalne ekshibicijske tekme priskočili legende evropskega nogometa, ki so za dober namen pokazali, da na zelenicah zmorejo še marsikatero vrhunsko potezo.

Šlo je za osmo izvedbo dobrodelne tekme, ki jo organizira lokalno nogometno društvo. Če je ta v preteklosti že privabila visoke goste iz tujine, pa se je danes zbrala najbolj udarna zasedba doslej. Tudi zato, ker se je pri vabljenju gostov vključil predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin.

Tako so na zelenici nogometnega stadiona v mali vasici z okoli tisoč prebivalcev zbrala nekatera nekdaj največja imena evropskega nogometa: Portugalca Luis Figo in Nuno Gomes, Italijana Alessandro del Piero in Marco Materazzi, Nizozemca Frank de Boer in Pierre van Hooijdonk, Srba Dejan Stanković in Nemanja Vidić, Anglež Robbie Keane, Španec Gaizka Mendieta, Bulgar Dimitar Berbatov...

Ni manjkalo niti slovenskih nogometnih legend. V zvezdniških postavah so nastopili nekdanji reprezentanti Milenko Ačimović, Milivoje Novaković, Miran Pavlin, Amir Karić in drugi. Na tekmi so zaigrali še Čeferin in predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović ter predsednik republike Borut Pahor. Kot trenerja pa sta delovala selektor slovenske reprezentance Tomaž Kavčič in portugalski nogometni strateg Andres Villas-Boas.

Okoli 4000 gledalcev je bila priča ekshibicijski tekmi z marsikatero atraktivno potezo, saj ni manjkalo drznih strelov na gol, vrhunskih obramb in zvitih podaj, pa tudi kakšnega malo bolj zagrizenega štarta v obrambi. V golu je v prvem polčasu kolena dobesedno gulil Pahor, Čeferin je z izjemnim strelom v desni kot odprl strelsko bilanco na tekmi, Figo je razigraval soigralce, Mendieta pa večkrat v vratih izzval vrhunske obrambe grške legende v vratih Antoniosa Nikopolidisa.

Na koncu je rdeča ekipa s Čeferinom in Figom na čelu slavila s 6:1 proti modrim, ki sta jih vodila Del Pierro in Mendieta, a bolj pomembno kot izid na igrišču je znesek, ki ga bodo na koncu organizatorji lahko razdelili dobrodelnim organizacijam slovenskemu Zavodu Vozim in mednarodnem Commongoalu. Sredstva so namreč zbirali s prodajo vstopnic in donacije, obenem pa še poteka tudi spletna dražba dresov nogometnih zvezdnikov, kot so Harry Kane, Cristiano Ronaldo, Antoine Griezmann, Neymar, Robert Lewandowski in tudi loparja teniškega zvezdnika Rogerja Federerja. Izkupiček dogodka bodo sporočili v naslednjih dneh.

Nad uspešno izvedbo tekme in dejstvom, da je na koncu tudi vreme sodelovalo - v Biljah se je kljub slabemu vremenu še nekaj ur pred tekmo v poznem popoldanskem času pokazalo tudi sonce -, je na koncu bil zadovoljen Čeferin: "Tekma je pokazala, da če vložimo vsi skupaj toliko pozitivne energije v eno zgodbo, potem se ti tudi vreme vklopi."

Glede odličnega odziva zvezdnikov je dejal, da za dober namen ni bilo težko dobiti sodelujoče. "Vsi so se odzvali takoj, lahko bi jih dobil še 15, če bi imeli drugačen dogodek." Ob tem pa je dodal, da so bile prisotne legende navdušene nad dogodkom: "Fantje so rekli, da zelo radi igrajo v takšnem okolju, saj imajo občutek, da so se vrnili h koreninam. Tam, kje so začeli z nogometom."

Tekst: STA
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

 • 20.07.2022 | Družbena odgovornost
  NZS krepi sodelovanje z Zvezo društev slepih in slabovidnih
  Nogometna zveza Slovenije že vrsto let izvaja številne družbeno-odgovorne dejavnosti, s katerimi želi deprivilegiranim osebam izboljšati življenje. Krovna nogometna organizacija je na podlagi zelo uspešnega sodelovanja z Rdečim križem Slovenije in Specialno olimpijado Slovenije in Društvom za zdravje srca in ožilja začela vzpostavljati tesen odnos tudi z Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije.
 • 18.10.2021 | Družbena odgovornost
  NZS gostila finale nogometne lige SOS 2021
  V Nacionalnem nogometnem centru Brdo je pretekli teden potekal tradicionalni Finale nogometne lige Specialne olimpiade Slovenije, ki se ga je udeležilo več kot 100 nogometašev iz celotne Slovenije.
 • 03.10.2021 | Družbena odgovornost
  Foto utrinki: V Stožicah smeh, veselje, nogomet in dobrodelnost
  Petkov večer na stadionu Stožice je minil v duhu nogometa in dobrodelnosti. Nogometna zveza Slovenije je skupaj z Olimpijskim komitejem Slovenije in Fundacijo Miroslava Cerarja soorganizirala dobrodelni večer »Botrstvo v športu«, na kateri so s pomočjo donacij zbirali sredstva za štipendije mladih športnikov iz socialno ogroženih okolij.
 • 13.03.2021 | Družbena odgovornost
  Nogometne legende Slovenije in Hrvaške na pomoč prizadetim v potresu
  Potres, ki je konec minulega leta prizadel območje v siško-moslavaški županiji, z epicentrom blizu Petrinje, je združil Slovenijo in Hrvaško. V soboto bodo na pomoč prizadetim priskočile tudi nogometne legende obeh držav.
 • 06.02.2020 | Družbena odgovornost
  Europa Donna Slovenija in NZS z donacijo Onkološkemu inštitutu Ljubljana
  Združenje Europa Donna Slovenija je s simbolično predajo čeka za 20.000 evrov generalni direktorici Onkološkemu inštitutu Ljubljana Zlati Štiblar Kisić zaključila akcijo zbiranja sredstev za nakup naprave DXA.
 • 29.09.2019 | Družbena odgovornost
  Bodimo srčni junaki
  Nogometna zveza Slovenije tudi letos podpira Svetovni dan srca pod geslom “Bodimo srčni junaki.” Vsak srčni utrip je dragocen, skrbno ga varujmo. Vsak dan živimo v dobro zdravja našega srca in za zdrava srca naših najbližjih ter vseh, ki jim lahko pomagamo.
 • 23.09.2019 | Družbena odgovornost
  Na Brdu zbrali skoraj 9000 evrov za pediatrično kliniko
  Na Brdu pri Kranju sta revizijska družba PwC in Nogometna zveza Slovenije (NZS) izpeljali drugi dobrodelni poslovni nogometni turnir Nogomet za boljši svet. Udeleženci so skupno zbrali 8880 evrov, ki so jih podarili Pediatrični kliniki UKC Ljubljana.
 • 08.04.2019 | Družbena odgovornost
  Tudi letos za šport brez dopinga
  Nogometna zveza Slovenije se bo tudi letos pridružila svetovni kampanji »Play True Day«, ki jo pri nas poznamo kot Dan čistega športa. Gre za aktivnosti, ki so namenjene promociji boja proti dopingu in širitvi ideje o čistem športu. 
 • 29.09.2018 | Družbena odgovornost
  Svetovni dan srca 2018: Moje srce, tvoje srce!
  Letos bomo svetovni dan srca obeležili že devetnajstič tudi v Sloveniji.

DELI NA