Nogomet za prijateljstvo

Mladi nogometaši NK Maribora bodo tudi letos imeli srečo, da si bodo lahko v živo ogledali finalno tekmo največjega klubskega tekmovanja, Lige prvakov. 24. maja bodo v Lizboni v okviru Gazpromovega projekta Nogomet za prijateljstvo (Football for Friendship) dogajanje spremljali povsem od blizu in stiskali pesti za svoje nogometne idole.

Ruski plinski gigant Gazprom, eden glavnih sponzorjev UEFA Lige prvakov, je lani prvič organiziral mednarodni otroški socialni projekt Nogomet za prijateljstvo (Football for Friendship), ki poteka v okviru socialnega programa Gazprom za otroke (Gazprom for children). Cilj projekta je promovirati idejo prijateljstva med otroci iz različnih držav, spodbujati strpnost in širiti načela enakosti ter zdravega načina življenja z vključevanjem otrok in najstnikov v šport.

V le enem letu je projekt postal simbol priložnosti za mladi rod nogometašev, da na največjem odru evropskega klubskega nogometa spozna vrstnike iz drugih držav, z njimi sodeluje na posebnem forumu in si za nameček v živo ogleda finalni obračun najbolj prestižnega klubskega tekmovanja. Forum, ki ga je lansko pomlad gostil London in na katerem so sodelovali otroci iz osmih evropskih držav, je bil velika uspešnica in je zbudil tako veliko zanimanje mladih generacij po vsej stari celini, da so se odgovorni odločili za ponovno izvedbo. 

Letošnje finale Lige prvakov bo 24. maja gostila Lizbona, namesto otrok iz osmih držav pa bo na zboru, ki se bo začel dan pred tekmo in končal dan po njej, sodeloval nogometni naraščaj iz kar šestnajstih držav. Poleg slovenskih predstavnikov, ki tudi letos prihajajo iz Maribora, se bodo foruma v Estorilu udeležili mladi nogometaši iz Belorusije, Bolgarije, Francije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Portugalske, Rusije, Srbije, Turčije, Ukrajine in Velike Britanije. Skozi druženje, spoznavanje, izmenjevanja izkušenj in mnenj ter uživanje na klubski tekmi vseh klubskih tekem se bodo otroci od 12. do 14. leta starosti skušali čim bolj približati osmim načelom gibanja Nogomet za Prijateljstvo - tradiciji, miru, prijateljstvu, zmagi, zdravju, enakosti, poštenosti in predanosti. Dogodek poteka pod pokroviteljstvom Franza Beckenbauerja, legende svetovnega nogometa.

Tekst: NZS/MaK, TT
Foto: Arhiv

SORODNE NOVICE

 • 07.04.2017 | Šolska športna tekmovanja
  Nedelja bo dala zmagovalca Nike Premier Cup
  Konec oktobra so turnirji v Grosupljem, Kidričevem, Kopru in Krškem dali osmerico polfinalistov Nike Premier Cup, v prihajajočem vikendu pa bomo na igriščih Nacionalnega nogometnega centra Brdo dobili najboljšo ekipo v konkurenci nogometašev rojenih v letih 2003 in 2004.
 • 24.10.2016 | Šolska športna tekmovanja
  Sobota in nedelja dala polfinaliste Nike Premier Cup
  Nogometni upi, ki so rojeni v letih 2003 in 2004, so se v soboto in nedeljo dokazovali na četrtfinalnih turnirjih Nike Premier Cup. V polfinale tekmovanja so se prebili Maribor, Mura, Brinje Grosuplje, Domžale, Krško, Veržej, Gorica in Triglav.
 • 21.10.2016 | Šolska športna tekmovanja
  Sobota in nedelja s štirimi turnirji Nike Premier Cup
  Prihajajoči vikend bo spremljevalcem slovenskega nogometa znova ponudil nemalo užitkov. Ob številnih članskih dvobojih bodo na delu tudi mladi talenti, ki si po vzgledu vzornikov šele utirajo pot na velike nogometne zelenice. Sobota in nedelja bosta rezervirani za štiri četrtfinalne turnirje Nike Premier Cup.

DELI NA