Nogomet za prijateljstvo 2018 zbližuje otroke iz 211 držav in regij sveta

Februarja 2018 je v Moskvi potekal odprti žreb projekta »Nogomet za prijateljstvo 2018«. Svetovno priznani in mednarodno nagrajeni družbeno-odgovorni projekt za otroke poteka pod pokroviteljstvom podjetja Gazprom, ki je tudi uradni partner Fifa svetovnega prvenstva v nogometu 2018 v Rusiji. Cilj programa "Nogomet za prijateljstvo", ki teče že šesto leto, je vključevanje mladih po vsem svetu in spodbujanje najpomembnejših človeških vrednot med vrstniki - prijateljstvo, enakopravnost, mir in spoštovanje med različnimi državami in narodi. V projektne aktivnosti je v letošnjem letu vključenih kar 211 držav in območij po vsem svetu, zaključni dogodek pa bo na sporedu od 8. do 15. junija v Moskvi.

Na podlagi opravljenega žreba se je formiralo kar 32 mednarodnih ekip, znotraj katerih so definirani tudi igralni položaji vseh predstavnikov držav, ki sodelujejo pri projektu. Ekipe so organizirane po principu projekta, ki združuje športnike različnih narodnosti, spola in telesnih sposobnosti v isti ekipi. Vsi sodelujoči nogometaši so stari 12 let, medtem ko bodo vse mednarodne ekipe prijateljstva vodili mladi trenerji od 14 do 16 leta starosti, ki bodo prav tako predstavljali različne države. O samih dogodkih bo sicer poročalo več kot 5.000 medijev po svetu, poleg tega pa bo tudi letos organizirano mednarodno otroško medijsko središče, kjer se bodo zbrali mladi in nadarjeni dvanajstletniki – sicer dopisniki iz 211 držav in regij po svetu. Vzporedno se je začel tudi globalni postopek izbire mladih ambasadorjev za mir, prijateljstvo in enakost, ki bodo predstavljali svoje države v Moskvi. Slovenijo bo zastopal mladi trener, sicer predstavnik mladinske šole Nogometnega kluba Maribor, ki bo vodil ekipo »Western Gorilla« v kateri bodo igrali nogometaši iz Uzbekistana, Kajmanskih otokov, Luxemburga, Mongolije, Gibraltarja in Izraela.

Otroci bodo poleg igranja nogometa na turnirju Nogomet za prijateljstvo sodelovali tudi na šestem mednarodnem forumu Nogometa za prijateljstvo, kjer bodo razpravljali o novih načinih promocije temeljnih vrednot projekta po celem svetu. Mladi nogometaši, ki bodo vodeni s strani mladih trenerjev in spremljani s strani uveljavljenih nogometnih zvezdnikov, se bodo v okviru tabora prijateljstva udeležili tudi tečajev o temeljnih vrednotah projekta pod okriljem Šole devetih vrednot, kar organizacija Združenih narodov razume kot edinstven izobraževalni program.

Projekt Nogomet za prijateljstvo izraža tudi močno ekološko usmerjenost, tako da bo 32 mednarodnih ekip poimenovanih po imenih ogroženih živalskih vrst po vsem svetu. Odprtega žreba skupin so se sicer v Moskvi udeležili otroci iz Rusije, Kitajske, Amerike, Japonske, Indije in Gane, ki so jih sprejeli predsednik uprave Gazprom, Viktor Zubkov, generalni sekretar Fife, Fatma Samura, olimpijska prvakinja v umetnostnem drsanju Adelina Sotnikova, dvakratni ruski in evropski prvak v ragbiju na invalidskih vozičkih Juri Kamenec in svetovna nogometna legenda Marco Van Basten.

»Šesta sezona mednarodnega družbeno-odgovornega programa za otroke Nogomet za prijateljstvo je uradno odprta. Tokrat bo v projekt vključenih kar 211 držav in regij. Prvič v zgodovini se bodo mladi atleti iz celotnega sveta srečali na istem igrišču. Živimo v času, ko si ljudje po celem svetu prizadevajo za enakost in medsebojno spoštovanje in ravno ta projekt je ključni dejavnik pri tem procesu. Nogomet za prijateljstvo ponuja to priložnost vsem,« je ob žrebu izpostavil Viktor Zubkov.

»Veseli smo, da lahko podpiramo edinstveno pobudo našega partnerja Gazproma. Forum je odličen primer, kako nogomet podira meje med fanti in dekleti iz različnih okolij. Prav to je cilj, ki ga aktivno zasleduje FIFA,« pravi Fatma Samoura. Nad projektom je navdušen tudi Marco van Basten, ki je med drugim izpostavil pomen vrednot in vsem udeležencem zaželel srečo.

Tekst, foto: F4F

SORODNE NOVICE

 • 24.04.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Znana so imena moštev zaključnega turnirja Nogomet za prijateljstvo
  Nogomet za prijateljstvo je začel s svojo ekološko pobudo, katere del je tudi poimenovanje 32 mednarodnih Moštev prijateljstva po ogroženih živalskih vrstah.
 • 11.04.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Gimnazija Šiška v polfinalu svetovnega prvenstva
  Dijaki Gimnazije Šiška so v četrtfinalu svetovnega srednješolskega prvenstva premagali Libanon z 2:0 in se uvrstili v polfinale, kjer se bodo pomerili z reprezentanco Slovaške.
 • 11.04.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Podelili Pokal devetih vrednot
  Na stadionu Dragao so 23. marca podelili Pokal devetih vrednot.
 • 06.04.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Dijaki Gimnazije Šiška na SP v Beograd
  Dijaki nogometnih oddelkov Gimnazije Šiška so se danes odpravili na 26. svetovno srednješolsko nogometno prvenstvo, pod okriljem ISF, ki ga bo gostila Srbija, natančneje Beograd.
 • 01.04.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Projekt Nogomet za prijateljstvo vstopa v sedmo sezono
  18. marca se je v Moskvi pričela že sedma sezona mednarodnega družbeno-odgovornega projekta za otroke pod nazivom Nogomet za prijateljstvo. Projekt poteka v organizaciji ruskega podjetja Gazprom, uradnega partnerja Uefa lige prvakov.
 • 27.03.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Otroci podelili kartone staršem
  Pretekli konec tedna se je v športni dvorani Baza odvijal nogometni turnir, na katerem so se predstavile nogometna šole Boštjana Cesarja in Bojana Jokića, Marinka Galića, Roberta Korena, Mateja Mavriča Rožiča in Boštjana Krefta ter dve ekipi ONŠ Ljubljana.
 • 07.11.2018 | Nogomet za vse (splošno)
  Praznik ženskega nogometa se začne že ob 12. uri
  Prav Gornja Radgona bo med 12. in 14. uro gostila Festivalni dan dekliškega in ženskega nogometa, kjer se bodo dekleta, mame, tete, babice preizkusile v igranju nogometa, predvsem pa v igrah, ki so tako ali drugače povezane s to čudovito igro.
 • 19.10.2018 | Nogomet za vse (splošno)
  Finale lige SOS tudi letos v NNC Brdo
  Finale lige SOS je že drugo leto zapored potekalo v Nacionalnem nogometnem centru Brdo. Udeležilo se ga je kar 15 ekip iz cele Slovenije in več kot 100 nogometašev, ki so uživali vrhunske pogoje in dokazali, da nobena ovira ni previsoka za uživanje v športu.
 • 27.09.2018 | Nogomet za vse (splošno)
  Dan Nogometa za vse v NNC Brdo
  Dan Nogometa za vse je v Nacionalnem nogometnem centru Brdo praznovalo kar 170 udeležencev.
 • 24.09.2018 | Nogomet za vse (splošno)
  Uefa teden Nogometa za vse
  Evropska nogometna zveza Uefa tudi letos med 23. in 30. septembrom praznuje teden Nogometa za vse. Članice Uefe bodo tako v tem tednu organizirale številne aktivnosti, ki bodo namenjene popularizaciji in promociji nogometa kot panoge.

DELI NA