Nogomet za prijateljstvo 2018 zbližuje otroke iz 211 držav in regij sveta

Februarja 2018 je v Moskvi potekal odprti žreb projekta »Nogomet za prijateljstvo 2018«. Svetovno priznani in mednarodno nagrajeni družbeno-odgovorni projekt za otroke poteka pod pokroviteljstvom podjetja Gazprom, ki je tudi uradni partner Fifa svetovnega prvenstva v nogometu 2018 v Rusiji. Cilj programa "Nogomet za prijateljstvo", ki teče že šesto leto, je vključevanje mladih po vsem svetu in spodbujanje najpomembnejših človeških vrednot med vrstniki - prijateljstvo, enakopravnost, mir in spoštovanje med različnimi državami in narodi. V projektne aktivnosti je v letošnjem letu vključenih kar 211 držav in območij po vsem svetu, zaključni dogodek pa bo na sporedu od 8. do 15. junija v Moskvi.

Na podlagi opravljenega žreba se je formiralo kar 32 mednarodnih ekip, znotraj katerih so definirani tudi igralni položaji vseh predstavnikov držav, ki sodelujejo pri projektu. Ekipe so organizirane po principu projekta, ki združuje športnike različnih narodnosti, spola in telesnih sposobnosti v isti ekipi. Vsi sodelujoči nogometaši so stari 12 let, medtem ko bodo vse mednarodne ekipe prijateljstva vodili mladi trenerji od 14 do 16 leta starosti, ki bodo prav tako predstavljali različne države. O samih dogodkih bo sicer poročalo več kot 5.000 medijev po svetu, poleg tega pa bo tudi letos organizirano mednarodno otroško medijsko središče, kjer se bodo zbrali mladi in nadarjeni dvanajstletniki – sicer dopisniki iz 211 držav in regij po svetu. Vzporedno se je začel tudi globalni postopek izbire mladih ambasadorjev za mir, prijateljstvo in enakost, ki bodo predstavljali svoje države v Moskvi. Slovenijo bo zastopal mladi trener, sicer predstavnik mladinske šole Nogometnega kluba Maribor, ki bo vodil ekipo »Western Gorilla« v kateri bodo igrali nogometaši iz Uzbekistana, Kajmanskih otokov, Luxemburga, Mongolije, Gibraltarja in Izraela.

Otroci bodo poleg igranja nogometa na turnirju Nogomet za prijateljstvo sodelovali tudi na šestem mednarodnem forumu Nogometa za prijateljstvo, kjer bodo razpravljali o novih načinih promocije temeljnih vrednot projekta po celem svetu. Mladi nogometaši, ki bodo vodeni s strani mladih trenerjev in spremljani s strani uveljavljenih nogometnih zvezdnikov, se bodo v okviru tabora prijateljstva udeležili tudi tečajev o temeljnih vrednotah projekta pod okriljem Šole devetih vrednot, kar organizacija Združenih narodov razume kot edinstven izobraževalni program.

Projekt Nogomet za prijateljstvo izraža tudi močno ekološko usmerjenost, tako da bo 32 mednarodnih ekip poimenovanih po imenih ogroženih živalskih vrst po vsem svetu. Odprtega žreba skupin so se sicer v Moskvi udeležili otroci iz Rusije, Kitajske, Amerike, Japonske, Indije in Gane, ki so jih sprejeli predsednik uprave Gazprom, Viktor Zubkov, generalni sekretar Fife, Fatma Samura, olimpijska prvakinja v umetnostnem drsanju Adelina Sotnikova, dvakratni ruski in evropski prvak v ragbiju na invalidskih vozičkih Juri Kamenec in svetovna nogometna legenda Marco Van Basten.

»Šesta sezona mednarodnega družbeno-odgovornega programa za otroke Nogomet za prijateljstvo je uradno odprta. Tokrat bo v projekt vključenih kar 211 držav in regij. Prvič v zgodovini se bodo mladi atleti iz celotnega sveta srečali na istem igrišču. Živimo v času, ko si ljudje po celem svetu prizadevajo za enakost in medsebojno spoštovanje in ravno ta projekt je ključni dejavnik pri tem procesu. Nogomet za prijateljstvo ponuja to priložnost vsem,« je ob žrebu izpostavil Viktor Zubkov.

»Veseli smo, da lahko podpiramo edinstveno pobudo našega partnerja Gazproma. Forum je odličen primer, kako nogomet podira meje med fanti in dekleti iz različnih okolij. Prav to je cilj, ki ga aktivno zasleduje FIFA,« pravi Fatma Samoura. Nad projektom je navdušen tudi Marco van Basten, ki je med drugim izpostavil pomen vrednot in vsem udeležencem zaželel srečo.

Tekst, foto: F4F

SORODNE NOVICE

 • 15.07.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Priprave nogometnega razreda
  Pretekli teden so na Rogli potekale priprave bodočega prvega letnika nogometnega razreda Gimnazije Šiška.
 • 17.06.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Zaključni turnir veteranov
  Nacionalni nogometni center Brdo je v soboto, 15.6.2019 gostil finalni turnir najboljših veteranskih ekip posameznih Medobčinskih nogometnih zvez.
 • 10.06.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Obisk makedonske akademije
  Med 2. in 5. junijem so Gimnazijo Šiška obiskali prijatelji iz nogometne akademije iz Makedonije, ki so v sklopu tradicionalnega obiska odigrali tudi dve prijateljski tekmo s slovenskimi vrstniki.
 • 09.06.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Otroci iz nogometnih vrtcev obiskali trening mlade reprezentance
  Okrog 150 otrok iz projekta nogometnih vrtcev je pretekli teden obiskalo trening mlade reprezentance Slovenije.
 • 01.06.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Nogomet za prijateljstvo: Matevž Parte najboljši igralec turnirja!
  Z velikim finalom na glavnem mestnem trgu v Madridu se je zaključila letošnja izvedba projekta Nogomet za prijateljstvo.
 • 31.05.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Spoznavni dnevi na turnirju Nogomet za prijateljstvo
  Za mladimi udeleženci zaključnega dogodka letošnje izvedbe Nogometa za prijateljstvo so prvi dnevi v kampu prijateljstva.
 • 28.05.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Udeleženci prispeli v Madrid
  Mladi udeleženci iz 211 držav in regij so prispeli v Madrid, kjer se je začel osrednji del projekta Nogomet za prijateljstvo 2019.
 • 27.05.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  V NNC Brdo festivalni dan U12 in U13
  V Nacionalnem nogometnem centru Brdo je preteklo nedeljo potekal tradicionalni festivalni dan nogometna U12 in U13, kjer so se predstavile MNZ ekipe igralcev letnika 2006 in 2007.
 • 22.05.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Franz Beckenbauer ambasador projekta Nogomet za prijateljstvo
  Ambasador projekta Nogomet za prijateljstvo, Franz Beckenbauer, bo prisostvoval na zaključnih dogodkih sedme sezone projekta v Madridu.
 • 04.05.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  150 otrok na nogometnih počitnicah
  Nogometna zveza Slovenije je skupaj z Uefino fundacijo za otroke tudi v pretekli sezoni omogočila številnim otrokom in mladostnikom, ki živijo v težjih socialnih razmerah, nogometna počitnice v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič.

DELI NA