18.01.2017 | NNC Brdo
Nagrada Prešernovega sklada za NNC Brdo

Med prejemniki nagrade Prešernovega sklada za leto 2017 je skupina Arhitektura Krušec, ki je pustila izjemen pečat tudi s stvaritvijo arhitekturnega presežka – Nacionalnega nogometnega centra Brdo.

Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada so najvišja priznanja Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti. Nagrado Prešernovega sklada prejmejo ustvarjalci za pomembne umetniške dosežke in pomenijo obogatitev slovenske kulturne zakladnice.

Nacionalni nogometni center Brdo, ki vključuje upravno stavbo NZS in športni kompleks, je bil svečano odprt maja 2016. Upravna stavba NZS dosledno spoštuje lokacijo stavbe, ki je pred odstranitvijo stala na istem mestu in je v prostor postavljena kot avtonomen volumen, katerega belina jasno riše mejo med stoletnim delom narave in kreacijo človeških rok. Stavba je organizirana kot neke vrste opazovalnica narave, saj so vse pisarne nameščene po obodu stavbe tako, da imajo uporabniki preko popolnoma zasteklene fasade kar se da neposreden stik z okoliško naravo.

Stavba športnega kompleksa je bila postavljena v nameri, da se v čim večji meri ohrani zelena podoba krajinskega parka. Tako je podoba obstoječih ozelenjenih teras postala vodilna nit pri snovanju kompleksnega programa garderob, fitnessa, welnessa, večjega skladišča in ostalih servisnih prostorov, ki so namenjeni oskrbi treh nogometnih igrišč. Vsi našteti programi so tako zasnovani pod nivojem ozelenjenega nasipa. Optično je v krajini izpostavljen samo paviljon, ki lebdi nad zelenim nasipom. Oblikovan je kot transparenten volumen, ki je izveden iz na mestu litega belega betona. Transparentna zasnova omogoča, da narava optično prehaja skozi stavbni volumen iz ene na drugo stran zgradbe. Pogledi proti parku so tako mogoči tako iz notranjosti kompleksa navzven kot tudi iz strani nogometnih igrišč skozi kompleks na drugo stran.

Več o Nacionalnem nogometnem centru Brdo na tej povezavi…

Tekst: MKo, Arhitektura Krušec
Foto: Arhiv NZS

SORODNE NOVICE

 • 09.07.2019 | NNC Brdo
  NNC Brdo gostilo izseljence
  Nacionalni nogometni center Brdo je pretekli vikend gostil turnir izseljencev Dobrodošli doma 2019, 6. svetovno prvenstvo Slovencev po svetu. Na njem so nastopile ekipe Slovencev iz Argentine, Avstrije, Nemčije in Srbije.
 • 27.02.2019 | NNC Brdo
  Seminar na temo vzdrževanja igrišč z naravno travo
  Nogometna zveza Slovenije (NZS) in Združenje športnih centrov Slovenije (ZŠCS) sta danes v prostorih športnega kompleksa NNC Brdo organizirala že tradicionalno vsakoletno strokovno izobraževanje na temo vzdrževanja igrišč z naravno travo. Na njem so strokovnjaki predstavili redna dela, rešitve in nekatere novosti za zahtevno področje vzdrževanja naravne trave.
 • 13.03.2018 | NNC Brdo
  V NNC Brdo uspešno izveden seminar o igriščih z umetno travo
  Združenje športnih centrov Slovenije (ZŠCS) in Nogometna zveza Slovenije (NZS) sta danes v prostorih športnega kompleksa NNC Brdo organizirala strokovno usposabljanje na temo Igrišča z umetno travo, ki se je udeležilo 54 upravljavcev športne infrastrukture iz cele Slovenije.
 • 28.11.2017 | NNC Brdo
  Teniško-nogometni spektakel; v NNC Brdo je igral 5. najboljši teniški igralec sveta
  Na nogometnem igrišču Nacionalnega nogometnega centra Brdo se je v soboto 25.11. odvila teniško obarvana nogometna tekma z dobrodelno noto. V Slovenijo je prišel trenutno 5. najboljši igralec na svetovni teniški lestvici ATP, Dominic Thiem, ki se je na nogometnem igrišču pridružil našim najboljšim teniškim igralcem Gregi Žemlji, Aljažu Bedenetu in ostalim.
 • 11.07.2017 | NNC Brdo
  V NNC Brdo do novih izkušenj
  Nacionalni nogometni center Brdo je v minulem tednu gostil delavnico za tehnične direktorje nogometnih zvez, ki jo je v sodelovanju z Nogometno zvezo Slovenije organizirala Mednarodna nogometna zveza (FIFA).
 • 03.07.2017 | NNC Brdo
  Tehnični direktorji v NNC Brdo
  V naslednjem tednu dni Mednarodna nogometna zveza (FIFA) v sodelovanju z Nogometno zvezo Slovenija na Brdu pri Kranju organizira delavnico za tehnične direktorje nogometnih zvez. Do petka se bodo predstavniki trinajstih nogometnih zvez in Slovenije spregovorili o nekaterih pomembnih temah v nogometnem razvoju.
 • 09.05.2017 | NNC Brdo
  V NNC Brdo predstavitev strojev in opreme za vzdrževanje igrišč
  Nogometna zveza Slovenije je v sodelovanju z Javnim gospodarskim zavodom Brdo in partnerjem Green consulting d.o.o. gostila priznano angleško podjetje, ki je v Nacionalnem nogometnem centru Brdo predstavilo stroje in opremo Campey turf care systems.
 • 19.04.2017 | NNC Brdo
  Nacionalni nogometni center Brdo bo gostil nogometaše brez pogodb
  Nogometna zveza Slovenije bo v dogovoru s Sindikatom profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (SPINS) sredi junija v Nacionalnem nogometnem centru Brdo gostila ekipo SPINS. Ta bo v domu slovenskega nogometa opravila priprave za turnir FIFPro, ki bo v začetku julija na Hrvaškem.
 • 07.03.2017 | NNC Brdo
  Uporabniki VDC Kranj na obisku v NNC Brdo
  Nacionalni nogometni center Brdo so danes obiskali uporabniki Varstveno delovnega centra Kranj, enote Šenčur, ki so se lahko od blizu seznanili s sodobnimi kapacitetami novega doma slovenskega nogometa.

DELI NA