07.07.2024 | Sodniki
Nadarjeni mladi sodnik na sodniški akademiji za Pokal Donosti

Med 1. in 7. julijem se na Pirenejskem polotoku v mestu San Sebastián na turnirju za 32. Pokal Donosti nahaja mladi nadarjeni sodnik iz programa mentorji & talenti. Zatem ko je Blaž Prelog (MDNS Ptuj) julija 2023 na poziv sodniške organizacije Referee Abroad Academy sodil na svetovnih igrah mladih v Parizu- Paris World Games- se je letos udeležil enega največjih mladinskih turnirjev. 

Petindvajsetletni študent Ekonomije na podiplomskem študiju na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru, je član III. skupine talentov pri ZNSS. Tečaj za sodnika pripravnika je opravil leta 2016, v letu 2022 pa je kot kandidat za program talentov uspešno opravil državni izpit.

V letu 2022 in 2023 je bil kot del razvojnega proigrama na pokalu Donosti tudi Miha Omejc Burger (DNSG Kranj), v minulem letu sta v Španijo aterirala Jure Andrejka (DNS Ljubljana) in Kaja Škrban v vlogi pomočnice sodnika (MDNS Lendava), v letu 2022 pa se je v Baskiji mudil tudi pomočnik sodnika Žiga Knafelc (MDNS Koper).

Pokal Donosti je španski in eden najpomembnejših evropskih mladinskih nogometnih turnirjev. Poteka vsako leto v drugem tednu julija v idiličnem mestu San Sebastián in vključuje nogomet za fante in dekleta, stare od 16 do 19 let, vključno s številnimi ekipami iz ZDA in različnimi evropskimi ekipami največjih klubov na stari celini. Naš sodnik je v družbi še 26 sodnikov iz vseh kontinentov skupaj sodil 22 tekem od tega 9 kot glavni sodnik, kjer je vodil 3-4 tekme na dan, ki so trajale 2x 25 min. Vsaka tekma je bila posneta in analizirana individualno s sodniškim trenerjem.

Zaključni obračuni so bili odigrani na čudovitem stadionu Anoeta (39.313 sedežev), domu priznane španske prvoligaške ekipe Real Sociedad v katerega je na začetku leta 2006 iz Domžal za odškodnino 1mio € prestopil danes upokojeni nekdanji slovenski reprezentant in mladinec Olimpije v generaciji igralcev rojenih leta 1984 Dalibor Stevanović (Deportivo Alaves, Maccabi Petah Tikva, Vitesse Arnhem, Volin Lutsk, Slask Wroclaw, Torpedo Moskva, Mordovia Saransk, Slaven Belupo, Servette, Stade Nyonnais). 

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 11.07.2024 | Sodniki
  Postani del moštva krvodajalcev - Aleksandra Česen
  Aleksandra Česen je nogometna sodnica IN krvodajalka. In kaj vam sporoča? (P)ostani del moštva!
 • 10.07.2024 | Sodniki
  Tjaša Misja na mednarodni debi v Luksemburg
  Tjaša Misja iz Gornje Radgone (MDNS Murska Sobota) bo imela svojo prvo meddržavno tekmo kot glavna sodnica z emblemom Mednarodne nogometne zveze FIFA. Devetindvajsetletna dipl. ekonomistka, ki je bila z letom 2023 uvrščena na mednarodno listo sodnikov (FIFA lista) se odpravlja v žepno državo Luksemburg, kjer bo vodila kvalifikacijsko tekmo za ženski Euro 2025 (UEFA Women's Euro 2025) v Ligi C5 med Luksemburgom in Estonijo.
 • 09.07.2024 | Sodniki
  Martin Matoša na Kosovu debitira v evropskih pokalih
  Na mednarodnih zelenicah bo premiero v evropskih klubskih pokalnih tekmovanjih na Kosovu v četrtek imel najmlajši slovenski FIFA sodnik. Osemindvajsetletni Martin Matoša po izobrazbi univ. dipl. inž. strojništva bo v prvem krogu kvalifikacij za uvrstitev v 4. izdajo Konferenčne lige 2024/25 sodil prvi dvoboj med kosovsko ekipo Mališevo in črnogorsko Budučnostjo iz Podgorice.
 • 08.07.2024 | Sodniki
  Borošak in Sagrković kot VAR sodnika na 1. predkrog za Ligo prvakov
  V tednu, ko bo Evropa dobila novega kontinentalnega prvaka se pričenjajo tudi Uefine kvalifikacije za uvrstitev v evropska klubska tekmovanja. Danes sta se na nekaj več kot 500 km oddaljeno pot v tretjo najmanjšo državo v Evropi odpravila dva slovenska video sodnika.
 • 07.07.2024 | Sodniki
  Vinčić na Španija - Francija za finale Eura 2024
  Po EP leta 2012, 2016 in 2020 bo slovenska sodniška piščalka še četrtič zapored sodila v knock-out fazi zaključnega turnirja kontinentalnega prvenstva. Zatem, ko je na dveh tekmah prvega dela tekmovanja v skupinskem delu vodil tekmi Madžarska in Švica (Köln) in Španija - Italija (Gelsenkirchen), je Slavko Vinčić dobil zaupanje sodniškega odbora Uefa za arbitražo torkovega polfinalnega obračuna v prestolnici Bavarske.
 • 04.07.2024 | Sodniki
  Sodniške smernice za NK Drava in NK Slovan
  Med šestnajstčlansko zasedbo klubov 2. slovenske nogometne lige, ki se z 34. izvedbo tekmovanja v sezoni 2024/25 prične drugi konec tedna v avgustu, sta v uvodnem tednu priprav tudi novuvrščeni ekipi NK Drava Ptuj in NK Slovan iz Ljubljane. V torek in včeraj je sodniški oddelek obiskal oba kluba in izvedel strokovno-izobraževalno aktivnosti s predavanju iz Pravil igre in interpretacijo sodniških smernic
 • 03.07.2024 | Sodniki
  Postani del moštva - Staša Špur
  Staša Špur je nogometna sodnica IN krvodajalka. In kaj vam sporoča? (P)ostani del moštva!
 • 30.06.2024 | Sodniki
  Darko Čeferin v osmini finala EP 2024
  Po štirih tekmah skupinskega dela tekmovanja v Hamburgu, kjer je Darko Čeferin na tekmah Poljska - Nizozemska (Soares Dias), Hrvaška - Albanija (Letexier), Gruzija - Češka (Siebert), Češka in Turčija (Kovacs), že opravljal vlogo kontrolorja sojenja na Euru 2024, se slovenski sodniški strokovnjak jutri odpravlja na dvoboj osmine finala v prestolnico Bavarske.
 • 29.06.2024 | Sodniki
  ZNSS v Bohinjski Bistrici izpeljal še tretji sodniški kamp
  Na začetku poletnih počitnic je bil danes v Bohinjski Bistrici prvič na Zgornjem Gorenjskem organiziran poletni sodniški tabor s tečajem za nove sodnike. Zveza nogometnih sodnikov Slovenije je v sodelovanju z NK Bohinj, ki šestindvajseto leto zapored v teh dni gosti nogometni kamp programa Otroške nogometne šole Ljubljana v osrčje Triglavskega narodnega parka pritegnil 6 fantov.

DELI NA