08.02.2024 | NZS
Na kongresu Uefe sprejeli spremembo statuta

Evropska nogometna zveza Uefa je na 48.rednem kongresu v Parizu z veliko večino potrdila spremembo statuta, ki potencialno omogoča, da bi zdajšnji predsednik krovne evropske zveze Aleksander Čeferin lahko kandidiral tudi za predsedniško mesto v obdobju od leta 2027 do 2031.

A na zvezi so že pred kongresom pojasnili, da ne gre za vsebinske spremembe statuta, saj da že obstoječi predpisi omogočajo Čeferinu vnovično kandidaturo za predsednika leta 2027. Čeferin je na čelo Uefe prišel leta 2016, ko je v nepolnem mandatu zamenjal Michela Platinija, za svoj prvi poln mandat je bil izvoljen leta 2019, za drugega pa 2023.

V zdajšnjem mandatu so 56-letnega slovenskega odvetnika doletele določene kritike predvsem od Hrvata Zvonimirja Bobana, ki je pred kratkim zapustil Uefo, predsednika romunske zveze Razvana Burleanuja in Davida Gilla.

Na koncu so delegati z veliko večino podprli statutarne amandmaje, le eden, angleški, je bil proti in eden se je vzdržal. Glede teh amandmajev, med katerimi je bilo tudi povečanje števila žensk v izvršnem odboru z ene na dve in številni drugi dodatki, so glasovali skupno o vseh. Tega predloga o glasovanju o vseh amandmajih skupaj sicer niso podprli Angleži, Norvežani in Islandci, Ukrajinci pa so se vzdržali.

Vse druge točke dnevnega reda so delegati podprli soglasno. Tako so ratificirali člane izvršnega odbora, in sicer dva predstavnika združenja evropskih klubov (Eca) Naserja Al Helajfija (PSG) in Miguela Angela Marina Gila (Atletico Madrid), oba za štiri leta, ter predstavnika združenja evropskih lig Pedra Proenco iz portugalske lige za enoletni mandat.

Potrdili so tudi strategijo za obdobje 2024 - 2030 z naslovom Združeni za uspeh (United for Success), ki bo zaživela julija. Med glavnimi sedmimi strateškimi prioritetami so biti v osrčju družbe, zagotoviti priložnost vsem najmlajših do elitne ravni, okrepiti temelje nogometa, delati skupaj po najboljših standardih vodenja, organizirati vrhunska tekmovanja, maksimirati potencial ženskega nogometa in slediti kulturi trajnosti.

"Letos Uefa praznuje 70 let. Skozi leta je pomagala graditi ta evropski model športa. Naši voditelji se na srečo zavedajo, da je treba podpreti ta model. Nekateri posamezniki pa ga hočejo zrušiti, čeprav se sami imenujejo za rešitelje nogometa. So le plenilci. Živimo v težkih časih, ampak moč je v enotnosti. Ta nas lahko reši na vseh ravneh," je med drugim Čeferin povedal v uvodnem nagovoru, v katerem je spet okrcal tudi snovalce superlige.

"Nekateri mislijo, da je vse le trg, da se da vse kupiti. Nogometni navijači pa niso neumni, ne moreš kupiti sanj, športnih meril in 70 let zgodovine," je dodal.

Sprejeli so tudi delovna in finančna poročila ter načrte. Tako so potrdili proračun za finančno leto 2024/25, ki bo prvo brez evropskega prvenstva, ki bo preseglo pet milijard evrov. V 2023/24 znaša 6,7 milijarde z EP v Nemčiji. Rezerve znašajo 360 milijonov evrov, kar je manj od želenih 500 milijonov, a pri Uefi načrtujejo ta cilj spet doseči po EP 2028.

Naslednji kongres bo 3. aprila 2025 v Beogradu. To so določili že na sredinem zasedanju izvršnega odbora, kjer so potrdili tudi delitev sredstev med udeležence evropskih klubskih tekmovanj. Pri Uefi si do leta 2027 obetajo 4,4 milijarde letnih prihodkov, klubi prenovljene 36-članske lige prvakov bodo dobili 2,47 milijarde, evropske lige 565 milijonov, konferenčne lige pa 285 milijonov evrov.

Tekst: STA, MKo
Foto: Uefa

SORODNE NOVICE

 • 22.05.2024 | NZS
  Licenčna komisija za pritožbe odločila v primeru NK Rogaška
  Licenčna komisija NZS za pritožbe je danes objavila odločitev o pritožbi NK Rogaška zoper odločbo Komisije NZS za licenciranje nogometnih klubov, s katero je le ta zavrnila vlogo NK Rogaška za pridobitev UEFA / 1. SNL licence za tekmovalno leto 2024/2025.
 • 20.05.2024 | NZS
  Licenciranje 2. in 3. SNL: 43 vlog uspešnih
  Komisija NZS za licenciranje nogometnih klubov je danes objavila rezultate licenčnega postopka za klube 2. in 3. SNL za sezono 2024/25.
 • 15.05.2024 | NZS
  Ob takšni praksi slovenskega športa in uspehov ne bi bilo
  V zadnjem času se je v javnosti pojavilo precej poskusov prikritega oglaševanja podjetij, ki niso povezana z nogometno reprezentanco ali evropskim prvenstvom. Zato smo na NZS pripravili spodnje odprto pismo.
 • 24.04.2024 | NZS
  NZS lani s skokom v številu registriranih nogometašev, prihodkih in vlaganjih
  Nogometna zveza Slovenije (NZS) je na današnji skupščini pregledala poslovanje. Zveza je lani zabeležila skok v številu registriranih nogometašev, teh je zdaj več kot 74.000, predvsem na račun uvrstitve na evropsko prvenstvo so zrasli prihodki zveze, ki je ob tem povečala vlaganje v razvoj nogometa in infrastrukture.
 • 19.04.2024 | NZS
  Skupaj za večjo varnost na športnih prireditvah
  Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović in generalni sekretar NZS Martin Koželj sta se sestala z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem in njegovimi najožjimi sodelavci, skupaj pa so pregledali dosedanje aktivnosti za zagotavljanje večje varnosti na športnih prireditvah in pri zaostritvi zakonodaje za odpravo huliganstva v športu in se pogovorili o možnih nadaljnjih ukrepih.
 • 15.04.2024 | NZS
  Po 46. seji IO NZS: Objavljen razpis za sofinanciranje nogometne infrastrukture
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na 46. seji, ki je bila na Brdu pri Kranju, sprejel še razpis za sofinanciranje infrastrukturnih projektov v nogometu za leto 2024 (SIPN-2024), v katerem bo za sofinanciranje infrastrukture v letu 2024 na voljo 350.000 EUR.
 • 21.03.2024 | NZS
  Po 45. seji IO NZS
  Na Brdu pri Kranju se je v torek na svoji 45. seji sestal Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije. Obravnavali so 16 točk dnevnega reda, ter sprejeli sklep o zasedanju redne letne Skupščine NZS, ki bo 24. aprila 2024.
 • 20.03.2024 | NZS
  Komisija za pritožbe odločila v primeru NK Maribor
  Komisija za pritožbe Nogometne zveze Slovenije je na svoji seji dne 14. marca 2024 obravnavala pritožbo NK Maribor Branik zoper sklep disciplinskega sodnika NZS št. 6021/24 z dne 26. februarja 2024. Pritožba je bila vložena zaradi kazni, izrečenih NK Maribor Branik za nešportno in neprimerno vedenje njegovih navijačev ter za spodbujanje narodnostne in etične nestrpnosti in drugega nasilja med tekmo.
 • 05.03.2024 | NZS
  Posvet NZS o varnosti na stadionih
  Nogomet, igra moči, strasti in čustev, se ne odvija samo na zelenici, temveč tudi na tribunah, kjer navijači izražajo svojo podporo in ljubezen do igre. Vendar pa se včasih ta strast prelije v nasilje, kot se je nedavno zgodilo v Fazaneriji. Incident na dogodku na tekmi med Muro in Mariborom je bil povod, da je NZS ponovno organizirala posvet na temo varnosti na nogometnih tekmah. Posvet, katerega se udelžijo predstavniki klubov in vseh deležnikov, ki skrbijo za varnost na tekmah, se je tudi letos odvil na Brdu pri Kranju.
 • 29.02.2024 | NZS
  Konstruktiven sestanek za večjo varnost na športnih prireditvah
  Predstavniki Nogometne zveze Slovenije so se s strokovnjaki iz Ministrstva za notranje zadeve, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport in Olimpijskega komiteja Slovenije sestali na delovnem sestanku in razpravljali o dodatnih ukrepih in rešitvah za večjo varnost na športnih prireditvah.

DELI NA