14.11.2023 | A
Na glavo, za državo, za grb!

Slovenska nogometna reprezentanca je danes v Nacionalnem nogometnem centru Brdo prvič trenirala v polni zasedbi pred sklepnima kvalifikacijskima tekmama z Dansko in Kazahstanom. Treningu je prisostvoval predsednik NZS, Radenko Mijatović, ki si je vzel čas tudi za druženje z zbranimi novinarji.

»Smo v izjemno dobrem položaju, pred ciljnim finišem, potrebno pa je narediti še zadnji korak. Imamo zelo kvalitetno generacijo, fantje so željni dokazovanja in upam, da nam bo uspelo. V petek imamo prvo zaključno žogico. Če ne bo šlo, imamo na voljo še popravni izpit, sam pa verjamem, da bomo v vsakem primeru prečkali ciljno črto,« je prepričan v četrto uvrstitev slovenske reprezentance na veliko tekmovanje predsednik Nogometne zveze Slovenije, ki v zadnjem obdobju preživlja zelo stresne, a tudi lepe trenutke.

»Človek včasih ne more nadzorovati čustev,« je iskreno povedal Mijatović ob spominu na solze, ki so mu stekle po licih po zadnji domači zmagi nad Finsko. »Tekma s Finsko je bila izjemno pomembna, fantje in strokovno vodstvo pa so jo oddelali z desetko. Enako pomembna bo tudi vsaka naslednja tekma. Če hočeš iti na veliko tekmovanje, je potrebno zmagovati v nizu,« razloži Mijatović, ki se vse pogosteje poslužuje tudi nekoliko bolj nenavadnih ritualov v želji po naklonjenosti Boginje Fortune. »Vsi smo verjetno vsaj malo vraževerni. Tudi jaz v zadnjem času oblačim ista oblačila, ko hodim na tekme,« v smehu zaključi predsednik, ki je po pogovoru s sedmo silo odhitel na trening pozdravit nogometaše in strokovno vodstvo.

Predsednikove prisotnosti se je razveselil tudi selektor Matjaž Kek, ki je osredotočen na prihajajočo tekmo z Dansko. »Začenja se najlepši del, treningi, privilegij, priprave na tekme polne izziva. Čaka nas razprodan stadion Parken, ki velja za kulten evropski stadion. Naša želja je, da naredimo čim več in v danem trenutku pokažemo, kar zmoremo. Trenutno je v našem fokusu le Danska,« je jasen selektor, ki ima nekaj težav  z zdravstvenim stanjem varovancev.

»Danes je bil na sporedu prvi trening v popolni zasedbi. Imamo nekaj težav s poškodbami in naslednja dva treninga bosta že razkrila, kdo bo lahko igral v danski prestolnici ter kdo ne. Razmišljati bo potrebno tudi o tem, da imamo 3 tekme v dveh dneh,« pravi selektor, ki niti slučajno ne naseda na danska potenciranja pomena odsotnosti Rasmusa Hojlunda in Christiana Eriksna.

»Če nekdo razmišlja, da je Slovenija samo Šeško in Oblak, se krepko moti. To velja tudi nasprotno in tudi Danske ne predstavljata zgolj Hojlund in Eriksen. Zelo zgovorno je to, da lahko danski selektor namesto njiju vpokliče igralca iz Napolija in Trabzonsporja, ter na ta način da priložnost igralcem, ki se prebijajo iz eminentnih evropskih klubov,« opozarja na širok nabor kakovostnih igralcev Danske Kek, ki se veseli izziva v Kopenhagnu.

»Energija stadiona Parken bo pravi izpit za nas. Vložek je zelo velik, potrebno bo uživati in v danem trenutku sprovocirati sebe, da bomo dali vse od sebe ali pa še malo več. V takih primerih, pa je Slovenija lahko zelo nevarna,« apelira na reprezentante Kek in doda, da je Slovenija na nizkih temperaturah, ki naj bi reprezentanco pričakale v danski prestolnici, že znala pokazati, kaj zmore.

Želja po dokazovanju vodi tudi Timija Maxa Elšnika, ki je letos postal nezamenljiv člen zvezne vrste slovenske nogometne reprezentance. »Verjamem da vsak od nas oziroma vsi Slovenci nestrpno pričakujemo ti dve tekmi. Že na prejšnjem zboru smo si s fanti želeli kar nadaljevati s tekmami za reprezentanco, sedaj pa smo zares tukaj. Dnevi se vlečejo, ker bi radi čimprej zaigrali. Komaj čakam tekmo,« je slikovito predstavil razpoloženje kapetan ljubljanske Olimpije, ki je pripravljen narediti vse za uspeh. »Če me bo v petek selektor izbral za tekmo, bo enako kot doslej. Na glavo, za državo, za grb! To bo enako pri vseh fantih, ki bodo dobili priložnost za igro.«

Elšnik bi bil najbolj srečen, če bi Slovenija potrdila napredovanje že na Danskem. »Čim prej kot zaključimo, tem boljše. Na Danskem smo lahko neobremenjeni, brez pritiska. Nič ne izgubimo, če ne bomo zmagali, lahko pa veliko pridobimo,« razloži Timi, ki ga je po tekmi v Belfastu mučila poškodba, a trenutno nima več resnejših težav. »Zadnjih nekaj dni se počutim vedno bolje in na tekmi z Dansko ne pričakujem nobenih težav. Na takšnih tekmah pozabiš na to. Mora te nositi adrenalin, želja, tudi če si utrujen.«

Podobno razmišlja tudi Žan Karničnik, igralec meseca oktobra v Prvi ligi Telemach. »Čakata nas dve zelo pomembni tekmi, ki bosta obeležili leto, v katerem smo delali zelo dobro. Potrebno bo potrditi vse to delo in upam, da bomo to storili že na Danskem,« pravi Karničnik, ki se ne boji Dancev, še manj pa obremenjuje z njihovimi težavami s poškodbami.

»Ne oziramo se na to. Hojlund in Eriksen sta igrala že v Stožicah, kjer smo bili enakovredni. To so njihove težave in s tem se morajo oni ukvarjati, mi pa se bomo s svojimi. Nikoli ni idealno, smo pa tudi že doma pokazali, da se lahko enakovredno kosomo z njimi in tako se bomo tudi lotili te tekme,« zaključi branilec Celja.


Tekst: MKo
Foto: media24.kylo

SORODNE NOVICE

 • 09.04.2024 | A
  Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
  Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
 • 26.03.2024 | A
  Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
  Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
 • 26.03.2024 | A
  Slovenija danes s Portugalsko
  Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
 • 25.03.2024 | A
  Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
 • 24.03.2024 | A
  Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
 • 24.03.2024 | A
  V polnih Stožicah je vse mogoče
  V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.
 • 23.03.2024 | A
  Slovenci z mislimi že pri Portugalski
  Slovenska nogometna reprezentanca je po četrtkovem remiju na Malti opravila regeneracijo in pričela s pripravami na torkov obračun s Portugalsko
 • 22.03.2024 | A
  V prodaji vstopnice za obe junijski tekmi
  Slovenska nogometna reprezentanca bo stopnjevala formo za evropsko prvenstvo 2024 pred domačimi gledalci. Varovanci Matjaža Keka bodo v junijskem terminu odigrali dve pripravljalni tekmi v ljubljanskih Stožicah, ko jim bodo nasproti stali Armenci in Bolgari. Vstopnice za obe tekmi so že v prodaji.
 • 21.03.2024 | A
  Na Malti do neodločenega rezultata
  Nogometna reprezentanca Slovenije je v Ta'Qaliju odigrala prvo pripravljalno tekmo v sklopu priprav na evropsko prvenstvo v Nemčiji. Po presenetljivem vodstvu Maltežanov je za končnih 2:2 zadel Benjamin Šeško.
 • 21.03.2024 | A
  Slovenija danes z Malto
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes ob 19. uri igrala prvo pripravljalno tekmo za letošnje evropsko prvenstvo v Nemčiji. Slovenci bodo gostovali na Malti.

DELI NA