18.11.2019 | A
Na Poljsko z Gnezdo Čerinom in Mitrovićem

Slovenska nogometna reprezentanca se bo danes odpravila na Poljsko, kjer jo jutri ob 20.45 čaka še zadnja tekma v kvalifikacijah za EP 2020. Selektor Matjaž Kek je za zadnjo tekmo reprezentanci priključil še Adama Gnezdo Čerina in Nemanjo Mitrovića.

Nemanja Mitrovič je dobil prostor zaradi kazni Aljaža Strune, medtem ko je Adam Gnezda Čerin prejel naknaden vpoklic zaradi težav Amedeja Vetriha. Izbrano vrsto je zaradi poškodbe mišice zapustil napadalec St. Etienna Robert Berić.

Da bo na Poljskem prišlo do določenih sprememb, je Kek napovedal že po sobotni zmagi nad Latvijo. Med drugim bi utegnil priložnost za igro bržčas dobiti Jure Balkovec namesto Bojana Jokića, ki je proti Latviji vpisal stoti nastop za izbrano vrsto.

"On je oblikoval prepoznavnost na levem boku, to je super korekten in pošten fant z dobrimi in slabimi stvarmi. Bil je veliko na tapeti v zadnjem času, mogoče tudi nezasluženo. Delal je pošteno. Slovenija bo potrebovala čim več takšnih karakterjev in takšnega odnosa. To je igralec, ki je lahko vzor vsem. Hvala bogu, ima pa tudi že naslednika v Balkovcu, ki je nova možnost za Varšavo," je kapetana pohvalil Kek.

Če so bile v soboto pozno popoldne teoretične možnosti Slovenije za pot na Euro še odprte, pa so jih Avstrijci zvečer pokopali z zmago nad Makedonci (2:1). Avstrijci so se tako pridružili Poljakom kot potnikom na EP iz skupine G.

Poljaki so sicer prvo mesto potrdili v Izraelu z zmago z 2:1. Grzegorz Krychowiak in Krzysztof Piatek sta bila strelca za Poljake, pri katerih je prvi zvezdnik Robert Lewandowski igral od 63. minute, sicer pa so bili poleg omenjenih strelcev v prvi postavi še Wojciech Szczesny, Arkadiusz Reca, Jan Bednarek, Kamil Glik, Tomasz Kedziora, Krystian Bielik, Sebastian Szymanski, Piotr Zielinski in Przemyslaw Frankovski.

Podobno postavo gre pričakovati tudi v torek proti Sloveniji, ki se po neuresničenih željah ozira že dlje od Varšave. "Cilj ni bil dosežen, ampak to ni bil pogoj, da bi zdaj letele glave vsepovsod," se je v prihodnost obrnil Kek.

Poudaril je, da bo treba v naslednjem obdobju, ko člansko vrsto čaka jeseni 2020 čaka nova liga narodov, izbrano vrsto do 21 let pa zaključne priprave na evropsko prvenstvo (Slovenija je gostiteljica skupaj z Madžarsko 2021), modro komunicirati med obema selekcijama.

"Tu ne gre za merjenje moči. V mladi vrsti so dobri igralci, ki morajo še dozoreti. Imajo dobre rezultate s tekem z močnimi tekmeci. Zato bo dobra komunikacija, posebej ko članska vrsta ne bo imela tekmovalnih tekem, pomembna," pravi Kek.

Dodaja pa, da bo tudi sam vztrajal pri tem, da igrajo prijateljske tekme z močnimi tekmeci. "Tako kot že včasih. Dobivali smo jih okrog ušes, ampak napredovali. Vztrajal bom pri tem in to bo moje vodilo," poudarja selektor. Če bo njega in igralce to pripeljalo na naslednje veliko tekmovanje (SP 2022), bo pokazal čas.

Že pred koncem teh kvalifikacij pa je jasno, da bodo na EP 2020 igrale Anglija, Češka, Ukrajina, Nemčija, Nizozemska, Hrvaška, Španija, Švedska, Poljska, Avstrija, Francija, Turčija, Belgija, Rusija, Italija, Finska in Portugalska.

Tekst: STA, MKo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 04.08.2020 | A
  Jokić ostaja v Rusiji
  Bojan Jokić bo tudi v novi sezoni igral v Rusiji. Kapetan izbrane vrste Slovenije je eden od šestih nogometašev, ki so podaljšali sodelovanje z dosedanjim klubom, so sporočili iz Ufe.
 • 19.07.2020 | A
  Matavž se seli v Abu Dhabi
  Tim Matavž se po uspešni sezoni poslavlja od Nizozemske. Šempetrčan, ki je bil z 12 goli šest strelec nizozemskega prvenstva, bo nogometno pot nadaljeval v Združenih arabskih emiratih.
 • 08.07.2020 | A
  Oktobra s San Marinom
  Slovenska članska reprezentanca se septembra vrača na nogometna igrišča s prvimi tekmami Lige narodov, zaradi spremembe reprezentančnega koledarja pa bo tako oktobra kot novembra odigrala tri tekme. Oktobra bodo varovanci Matjaža Keka igrali pripravljalno tekmo s San Marinom.
 • 26.06.2020 | A
  Najprej septembra doma proti Grčiji
  Evropska nogometna zveza je danes objavila natančen spored tekmovanja v ligi narodov. Slovenija, ki bo igrala v tretji skupini lige C, bo tekmovanje začela doma 3. septembra proti Grčiji.
 • 18.06.2020 | A
  Slovenski reprezentančni vratar Jan Oblak je včeraj še stotič v elitni španski ligi ostal nepremagan. Atletico Madrid je s 5:0 premagal Osasuno, Škofjeločan pa je postal vratar, ki je potreboval najmanj tekem, da je svojo mrežo stokrat ohranil nedotaknjeno. Doslej je za svoj klub v ligi odigral 182 srečanj.
 • 17.06.2020 | A
  Liga narodov se prične septembra
  Slovenska nogometna reprezentanca se septembra vrača na nogometna igrišča. Izvršni odbor UEFA je na današnji seji sprejel odločitev, da se tekmovanje prične septembra.
 • 16.04.2020 | A
  Bojan Jokić: »S to generacijo želim na veliko tekmovanje«
  Medtem ko nogometne zelenice trenutno samevajo, ko nogometaši zaradi pandemije COVID-19 trenirajo individualno, smo trenutek, ko ima nekoliko več časa kot ponavadi izkorsitili za pogovor z Bojanom Jokićem. Kapetan slovenske reprezentance in nogometaš, ki je v dresu Slovenije zbral okroglih sto nastopov, se po vrtnitvi iz Rusije nahaja na obvezni štirinajstdnevni karanteni.
 • 09.04.2020 | A
  Lestvica Fife: Brez bistvenih sprememb
  Slovenska nogometna reprezentanca je na lestvici Mednarodne nogometne zveze (Fifa) ostala na 64. mestu, na vrhu pa so Belgijci pred Francozi in Brazilci.
 • 06.04.2020 | A
  Informacije o vračilu kupnine
  Informacije o vračilu kupnine za kupljene vstopnice za odpovedani prijateljski tekmi slovenske reprezentance s Turčijo in Portugalsko.
 • 16.03.2020 | A
  Sijajen večer Iličića in Oblaka
  Pandemija koronavirusa je poskrbela za prekinitev prvenstev širom Evrope in tudi sveta. V minulem tednu je bilo aktivnih le še nekaj reprezentantov, blestela sta Josip Iličić in Jan Oblak, zadetka pa se je veselil tudi Miha Blažič.

DELI NA