18.11.2019 | A
Na Poljsko z Gnezdo Čerinom in Mitrovićem

Slovenska nogometna reprezentanca se bo danes odpravila na Poljsko, kjer jo jutri ob 20.45 čaka še zadnja tekma v kvalifikacijah za EP 2020. Selektor Matjaž Kek je za zadnjo tekmo reprezentanci priključil še Adama Gnezdo Čerina in Nemanjo Mitrovića.

Nemanja Mitrovič je dobil prostor zaradi kazni Aljaža Strune, medtem ko je Adam Gnezda Čerin prejel naknaden vpoklic zaradi težav Amedeja Vetriha. Izbrano vrsto je zaradi poškodbe mišice zapustil napadalec St. Etienna Robert Berić.

Da bo na Poljskem prišlo do določenih sprememb, je Kek napovedal že po sobotni zmagi nad Latvijo. Med drugim bi utegnil priložnost za igro bržčas dobiti Jure Balkovec namesto Bojana Jokića, ki je proti Latviji vpisal stoti nastop za izbrano vrsto.

"On je oblikoval prepoznavnost na levem boku, to je super korekten in pošten fant z dobrimi in slabimi stvarmi. Bil je veliko na tapeti v zadnjem času, mogoče tudi nezasluženo. Delal je pošteno. Slovenija bo potrebovala čim več takšnih karakterjev in takšnega odnosa. To je igralec, ki je lahko vzor vsem. Hvala bogu, ima pa tudi že naslednika v Balkovcu, ki je nova možnost za Varšavo," je kapetana pohvalil Kek.

Če so bile v soboto pozno popoldne teoretične možnosti Slovenije za pot na Euro še odprte, pa so jih Avstrijci zvečer pokopali z zmago nad Makedonci (2:1). Avstrijci so se tako pridružili Poljakom kot potnikom na EP iz skupine G.

Poljaki so sicer prvo mesto potrdili v Izraelu z zmago z 2:1. Grzegorz Krychowiak in Krzysztof Piatek sta bila strelca za Poljake, pri katerih je prvi zvezdnik Robert Lewandowski igral od 63. minute, sicer pa so bili poleg omenjenih strelcev v prvi postavi še Wojciech Szczesny, Arkadiusz Reca, Jan Bednarek, Kamil Glik, Tomasz Kedziora, Krystian Bielik, Sebastian Szymanski, Piotr Zielinski in Przemyslaw Frankovski.

Podobno postavo gre pričakovati tudi v torek proti Sloveniji, ki se po neuresničenih željah ozira že dlje od Varšave. "Cilj ni bil dosežen, ampak to ni bil pogoj, da bi zdaj letele glave vsepovsod," se je v prihodnost obrnil Kek.

Poudaril je, da bo treba v naslednjem obdobju, ko člansko vrsto čaka jeseni 2020 čaka nova liga narodov, izbrano vrsto do 21 let pa zaključne priprave na evropsko prvenstvo (Slovenija je gostiteljica skupaj z Madžarsko 2021), modro komunicirati med obema selekcijama.

"Tu ne gre za merjenje moči. V mladi vrsti so dobri igralci, ki morajo še dozoreti. Imajo dobre rezultate s tekem z močnimi tekmeci. Zato bo dobra komunikacija, posebej ko članska vrsta ne bo imela tekmovalnih tekem, pomembna," pravi Kek.

Dodaja pa, da bo tudi sam vztrajal pri tem, da igrajo prijateljske tekme z močnimi tekmeci. "Tako kot že včasih. Dobivali smo jih okrog ušes, ampak napredovali. Vztrajal bom pri tem in to bo moje vodilo," poudarja selektor. Če bo njega in igralce to pripeljalo na naslednje veliko tekmovanje (SP 2022), bo pokazal čas.

Že pred koncem teh kvalifikacij pa je jasno, da bodo na EP 2020 igrale Anglija, Češka, Ukrajina, Nemčija, Nizozemska, Hrvaška, Španija, Švedska, Poljska, Avstrija, Francija, Turčija, Belgija, Rusija, Italija, Finska in Portugalska.

Tekst: STA, MKo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 09.12.2019 | A
  Balkovec, Šporar, Zajc in Verbič do zadetkov
  Nekaj reprezentantov že uživa na dopustu, medtem ko Andraž Šporar in Benjamin Verbič nadaljujeta strelski niz, v polno pa sta merila tudi Jure Balkovec in Miha Zajc. Josip Iličić je med tednom prejel priznanje za uvrstitev v najboljšo enajsterico Serie A.
 • 06.12.2019 | A
  NZS in Big Bang v projektu »Postani eReprezentant«
  Nogometna zveza Slovenije in Big Bang skupaj vstopata na področje e-športa s projektom »Postani eReprezentant«, v sklopu katerega poteka prvi izbor slovenske eReprezentance, ki bo Slovenijo predstavljala v kvalifikacijah na e-evropskem prvenstvu (UEFA eEuro 2020) pod okriljem Evropske nogometne zveze (UEFA).
 • 04.12.2019 | A
  Marca dve prijateljski tekmi, najprej s Turčijo
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v letu 2020 odigrala dve prijateljski tekmi v mesecu marcu in dve tekmi konec maja oz. v začetku junija. Prva od prijateljskih tekem bo 27. marca proti Turčiji v Sloveniji.
 • 02.12.2019 | A
  Iličić, Verbič in Matavž med strelci
  V veseli december so zakorakali tudi reprezentanti Slovenije. Največ razlogov za zadovoljstvo imata Josip Iličić, Benjamin Verbič in Tim Matavž, ki so se v minulem tednu vpisali med strelce, Jan Oblak pa je po mojstrskem udarcu Lionela Messija izgubil derbi španskega prvenstva.
 • 28.11.2019 | A
  Slovenija pridobila mesto
  Slovenska nogometna reprezentanca je na najnovejši lestvici Mednarodne nogometne zveze (Fifa) po zmagi nad Latvijo (1:0) in porazu proti Poljski (2:3) v kvalifikacijah za euro 2020 napredovala za eno mesto in je po novem 64. reprezentanca sveta.
 • 25.11.2019 | A
  Šporar dvakrat, Vučkić in Verbič enkrat
  Reprezentanti Slovenije so se po porazu na Poljskem vrnili v klubske sredine in konec minulega tedna odigrali nove preizkušnje. Andraž Šporar je na svoj račun vknjižil nova zadetka, med strelce sta se vpisala tudi Haris Vučkić in Benjamin Verbič.
 • 19.11.2019 | A
  Kvalifikacije zaključili s porazom in četrtim mestom v skupini
  Slovenska nogometna reprezentanca je v Varšavi izgubila proti Poljski z 2:3 (1:1). S tem je končala kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2020.
 • 19.11.2019 | A
  Nocoj še s Poljsko
  Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 igrala zadnjo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020. V Varšavi bo igrala proti Poljski, ki si je že zagotovila nastop na zaključnem turnirju stare celine, Slovenija pa si bo skušala zagotoviti tolažilno nagrado in tretje mesto v skupini G.
 • 18.11.2019 | A
  Kek: Proti Poljski za tretje mesto
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 igrala zadnjo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020. V Varšavi bo igrala proti Poljski, ki si je že zagotovila nastop na zaključnem turnirju stare celine, Slovenija pa si bo skušala zagotoviti tolažilno nagrado in tretje mesto v skupini G.
 • 18.11.2019 | A
  Slovenci prispeli v Varšavo
  Slovenska nogometna reprezentanca je že prispela v Varšavo, kjer jo v torek ob 20.45 čaka zadnja tekma kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020. Tekmec bo Poljska, obračun pa ne bo imel posebnega tekmovalnega naboja, saj so si Poljaki že priigrali Euro 2020, Slovenci pa so ostali brez možnosti zanj.

DELI NA