18.11.2019 | A
Na Poljsko z Gnezdo Čerinom in Mitrovićem

Slovenska nogometna reprezentanca se bo danes odpravila na Poljsko, kjer jo jutri ob 20.45 čaka še zadnja tekma v kvalifikacijah za EP 2020. Selektor Matjaž Kek je za zadnjo tekmo reprezentanci priključil še Adama Gnezdo Čerina in Nemanjo Mitrovića.

Nemanja Mitrovič je dobil prostor zaradi kazni Aljaža Strune, medtem ko je Adam Gnezda Čerin prejel naknaden vpoklic zaradi težav Amedeja Vetriha. Izbrano vrsto je zaradi poškodbe mišice zapustil napadalec St. Etienna Robert Berić.

Da bo na Poljskem prišlo do določenih sprememb, je Kek napovedal že po sobotni zmagi nad Latvijo. Med drugim bi utegnil priložnost za igro bržčas dobiti Jure Balkovec namesto Bojana Jokića, ki je proti Latviji vpisal stoti nastop za izbrano vrsto.

"On je oblikoval prepoznavnost na levem boku, to je super korekten in pošten fant z dobrimi in slabimi stvarmi. Bil je veliko na tapeti v zadnjem času, mogoče tudi nezasluženo. Delal je pošteno. Slovenija bo potrebovala čim več takšnih karakterjev in takšnega odnosa. To je igralec, ki je lahko vzor vsem. Hvala bogu, ima pa tudi že naslednika v Balkovcu, ki je nova možnost za Varšavo," je kapetana pohvalil Kek.

Če so bile v soboto pozno popoldne teoretične možnosti Slovenije za pot na Euro še odprte, pa so jih Avstrijci zvečer pokopali z zmago nad Makedonci (2:1). Avstrijci so se tako pridružili Poljakom kot potnikom na EP iz skupine G.

Poljaki so sicer prvo mesto potrdili v Izraelu z zmago z 2:1. Grzegorz Krychowiak in Krzysztof Piatek sta bila strelca za Poljake, pri katerih je prvi zvezdnik Robert Lewandowski igral od 63. minute, sicer pa so bili poleg omenjenih strelcev v prvi postavi še Wojciech Szczesny, Arkadiusz Reca, Jan Bednarek, Kamil Glik, Tomasz Kedziora, Krystian Bielik, Sebastian Szymanski, Piotr Zielinski in Przemyslaw Frankovski.

Podobno postavo gre pričakovati tudi v torek proti Sloveniji, ki se po neuresničenih željah ozira že dlje od Varšave. "Cilj ni bil dosežen, ampak to ni bil pogoj, da bi zdaj letele glave vsepovsod," se je v prihodnost obrnil Kek.

Poudaril je, da bo treba v naslednjem obdobju, ko člansko vrsto čaka jeseni 2020 čaka nova liga narodov, izbrano vrsto do 21 let pa zaključne priprave na evropsko prvenstvo (Slovenija je gostiteljica skupaj z Madžarsko 2021), modro komunicirati med obema selekcijama.

"Tu ne gre za merjenje moči. V mladi vrsti so dobri igralci, ki morajo še dozoreti. Imajo dobre rezultate s tekem z močnimi tekmeci. Zato bo dobra komunikacija, posebej ko članska vrsta ne bo imela tekmovalnih tekem, pomembna," pravi Kek.

Dodaja pa, da bo tudi sam vztrajal pri tem, da igrajo prijateljske tekme z močnimi tekmeci. "Tako kot že včasih. Dobivali smo jih okrog ušes, ampak napredovali. Vztrajal bom pri tem in to bo moje vodilo," poudarja selektor. Če bo njega in igralce to pripeljalo na naslednje veliko tekmovanje (SP 2022), bo pokazal čas.

Že pred koncem teh kvalifikacij pa je jasno, da bodo na EP 2020 igrale Anglija, Češka, Ukrajina, Nemčija, Nizozemska, Hrvaška, Španija, Švedska, Poljska, Avstrija, Francija, Turčija, Belgija, Rusija, Italija, Finska in Portugalska.

Tekst: STA, MKo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 20.01.2020 | A
  Matavž leto 2020 odprl z dvema goloma
  Januar je prinesel dva prestopa reprezentantov Slovenije, Robert Berić se je preselil v Chicago, Jasmin Kurtić pa je postal član Parme. Josip Iličić je dobro formo prenesel tudi v letu 2020, ki ga je z dvema goloma odprl tudi Tim Matavž, Žan Majer pa je podal za remi Lecceja v spopadu z Interjem.
 • 18.01.2020 | A
  Berić čez veliko lužo
  Slovenski reprezentančni napadalec Robert Berić je zamenjal delodajalca. Nogometno pot bo nadaljeval v Združenih državah Amerike, kjer se bo v ligi MLS predstavil v dresu kluba Chicago Fire.
 • 10.01.2020 | A
  Kurtić se seli v Parmo
  Jasmin Kurtić, ki prav danes praznuje 31. rojstni dan, se iz SPAL-a seli v Parmo. Selitev reprezentančnega vezista sta potrdila oba kluba, Parma pa bo za Belokranjca osma italijanska sredina.
 • 08.01.2020 | A
  Konec tedna seminar Uefa PRO, PRO in Uefa A
  V Portorožu se bo 11. in 12. januarja pod okriljem ZNTS odvijal seminar Uefa PRO, PRO in Uefa A.
 • 03.01.2020 | A
  Iličić najboljši nogometaš leta 2019
  Športni dnevnik Ekipa SN je v sodelovanju z novinarji ostalih slovenskih medijev že dvanajstič izbral najboljšega nogometaša leta. V minulem koledarskem letu je to postal Josip Iličić, slovenski reprezentant in član italijanske Atalante.
 • 30.12.2019 | A
  Slovenija konec marca še v Udinah
  Slovenska izbrana vrsta je dobila ime drugega nasprotnika v sklopu pripravljalnih tekem na septembrski začetek UEFA Lige narodov. Konec marca bo Slovenija v Udinah igrala z Albanijo.
 • 27.12.2019 | A
  Šporar deveti strelec leta
  Robert Lewandowski je najboljši nogometni strelec leta 2019. Poljak je v UEFA Ligi prvakov, bundesligi, nemškem pokalu in v reprezentanci dosegel 54 golov. Med najboljšo deseterico najdemo tudi slovenskega reprezentanta Andraža Šporarja.
 • 23.12.2019 | A
  Iličić in Matavž polepšala praznike
  Leto 2019 se bliža h koncu. Z izjemo angleškega prvenstva, ki ob zaključku leta ponudi obilico nogometa, bodo prazniki v večini preostalih prvenstev poskrbeli za krajši premor. Najboljšo popotnico za božične praznike si je pripravil Josip Iličić, v polno je znova meril tudi Tim Matavž.
 • 19.12.2019 | A
  Lestvica Fife: Brez sprememb za Slovenijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je tudi na najnovejši lestvici Mednarodne nogometne zveze (Fifa) ostala na 64. mestu, kjer je bila že novembra po kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2020.
 • 16.12.2019 | A
  Gol Repa in Šporarja, poškodba Zajca
  Andraž Šporar se je od mednarodnega odra poslovil z novim golom, v dvoboju z avstrijskim prvakom se je med strelce vpisal Rajko Rep, Tim Matavž se je izkazal z dvema podajama, Miho Zajca pa čaka nekajtedenski prisilni počitek.

DELI NA