11.06.2024 | EURO 2024
Na Euru pričakujejo od 40.000 do 50.000 slovenskih navijačev

Nogometna zveza Slovenije pričakuje, da se bo na evropsko prvenstvo v Nemčijo odpravilo med 40.000 in 50.000 slovenskih navijačev, največ v München na tekmo s Srbijo. Ta je med tekmami slovenske reprezentance označena tudi z najvišjo stopnjo varnostnega tveganja. V Nemčiji bo delovalo tudi 10 slovenskih policistov.

Predstavniki Nogometne zveze Slovenije, Generalne policijske uprave ter ministrstva za zunanje in evropske zadeve so pred bližajočim se evropskim prvenstvom v nogometu Euro2024 v Nemčiji danes na Brdu pri Kranju predstavili aktualna varnostna priporočila za obiskovalce in navijače prvenstva, ki si bodo tekme ogledali v živo. Ker bo slovenska reprezentanca na EP nastopila prvič po 24 letih in ker so prizorišča relativno blizu, na prvenstvu pričakujejo veliko Slovencev. Za vse tri tekme uvodnega dela prvenstva je bilo slovenskim navijačem zagotovljenih skupaj 36.000 vstopnic. Številni Slovenci pa naj bi v Nemčiji spremljali tekme tudi v navijaških conah pred stadioni, tako v Nogometni zveze Slovenije ocenjujejo, da bo v Nemčijo zagotovo odpotovalo med 40.000 in 50.000 Slovencev.

Najbolj zanimiva zaradi bližine in nasprotnika bo za slovenske navijače zagotovo tekma v Münchnu, je ocenil generalni sekretar Nogometne zveze Slovenije Martin Koželj. Tudi po informacijah policije bo največ slovenskih navijačev odpotovalo v München, kjer se bo slovenska izbrana vrsta merila s srbsko selekcijo, kamor bo 20. junija peljal tudi posebni vlak. Vodja oddelka za javni red in mir na upravi uniformirane policije Generalne policijske uprave Boris Rojs je pojasnil, da so nemški varnostni organi tekme Slovenije ocenili po tristopenjski lestvici varnostnega tveganja, pri čemer je tekma s Srbijo označena s srednjo stopnjo, tekmi z Dansko in Anglijo pa z nizko stopnjo tveganja.

Kot je izpostavil Koželj, so slovenski navijači med tistimi, ki majo najboljši sloves in verjame, da ga bodo obdržali tudi na evropskem prvenstvu. "Upam, da vam bomo lahko tudi z našimi predstavami zagotovili kar se da odlično evropsko prvenstvo. Pomagajte nam in nas bodrite," je navijače nagovoril Koželj. Pojasnil je, da so jim številne informacije na voljo na njihovi spletni strani, prav tako lahko različne informacije dobijo na spletnih straneh Policije in zunanjega ministrstva. Vodja konzularnega sektorja na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Viktor Mlakar je navijače pozval, naj preverijo veljavnost svojega potnega lista ali osebne izkaznice, saj bo nemška policija v času prvenstva izvajala mejni nadzor.

"Obiskovalci naj sledijo varnostnim in drugim priporočilom organizatorjev in varnostnih organov na lokaciji, pred odhodom pa naj preverijo tudi potovalna priporočila na naši spletni strani," je navedel Mlakar, ki tistim, ki odhajajo v Nemčijo, svetuje tudi, naj pred odhodom sklenejo ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje in se vpiše v njihovo bazo podatkov za popotnike, tako da jim bodo v primeru težav lažje pomagali. Za čim boljšo podporo Slovencem v Nemčiji bodo na ministrstvu okrepili nudenje konzularne pomoči z vzpostavitvijo začasnega klicnega centra. Konzularno pomoč bodo zagotavljali z veleposlaništvom v Berlinu in konzulatom v Münchnu. Pomagajo lahko med drugim v primerih izgube ali kraje potovalnih dokumentov in vzpostavljanju stikov s svojci, če denimo kdo pristane v priporu ali pridržanju.

V Nemčiji bo delovalo tudi predhodno ustrezno usposobljenih 10 slovenskih policistov, ki so jih v Nemčijo napotili že to soboto. Njihova naloga bo predvsem zagotavljati vez med slovenskimi državljani in nemškimi varnostnimi organi, je povedal Rojs. Pojasnil je, da bodo policisti patruljirali in druge naloge izvajali neposredno v bližini stadionov, pa tudi na železniških in avtobusnih postajah ter glavnih prometnicah, morda tudi na kakšni mejni kontrolni točki. Rojs je obiskovalce opozoril tudi na temeljne varnostne napotke nemške policije. Spomnil je, da so prepovedani vsi predmeti, s katerimi se lahko škoduje zdravju ljudi, torej tudi zložljivi noži in plinski razpršilci. Ponekod je prepovedano tudi kajenje, zato naj obiskovalci varnostna navodila preverjajo tudi na kraju samem. Pazijo naj se žeparjev in v čim večji meri uporabljajo javni prevoz.

"Ocenjujemo, da bo zagotovljena varnost na najvišji ravni," je, kar se tiče izvedbe tekem, izpostavil Rojs in pojasnil, da so vse sodelujoče policije med seboj zelo dobro povezane in si izmenjujejo varnostne podatke glede navijačev. V Nemčiji bo za varnost poleg tamkajšnjih policistov skrbelo tudi še okoli 400 policistov drugih sodelujočih držav.

Tekst: ATA
Foto: m24.si, MAK

SORODNE NOVICE

 • 23.06.2024 | EURO 2024
  Utrip v angleškem taboru pred tekmo s Slovenijo
  Po dveh krogih v skupini C nogometnega evropskega prvenstva v Nemčiji najbolje kaže prvemu favoritu Angliji, ki je praktično že v osmini finala. A po zmagi proti Srbiji in remiju z Dansko je zvezdnikov polna zasedba priznala, da to še ni to, kar pričakujejo od igre, a niso panični pred torkovim obračunom v Kölnu s Slovenijo.
 • 20.06.2024 | EURO 2024
  Danci in Angleži neodločeno
  Nogometni reprezentanci Danske in Anglije sta se v drugi tekmi 2. kroga v slovenski skupini C na evropskem prvenstvu v Nemčiji v Frankfurtu razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).
 • 19.06.2024 | EURO 2024
  Sodelovanje športa, gospodarstva in države za učinkovito promocijo Slovenije
  V Münchnu, v kongresni dvorani BMW-Welt Doppelkegel, je danes potekal slovensko-nemški poslovno-investicijski kongres Invest & Connect: Slovenian Business Pitch, ki je povezal vrhunski šport, posel, diplomacijo, znanost in turizem ter omogočil krepitev sodelovanja med nemškimi in slovenskimi partnerji.
 • 19.06.2024 | EURO 2024
  Posebna nogometna izkušnja za otroke na Pediatrični kliniki
  Pediatrična klinika Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana bo v sodelovanju z Nogometno zvezo Slovenije otrokom na kliniki virtualno približala vzdušje in evforijo Evropskega nogometnega prvenstva v Nemčiji.
 • 17.06.2024 | EURO 2024
  Poslovno-investicijski kongres Invest & Connect: Slovenian Business Pitch
  Za slovensko nogometno reprezentanco je že prva tekma na evropskem prvenstvu v nogometu, v Stuttgartu so naši nogometaši remizirali z Dansko. Naslednja priložnost je že 20. junija v Münchnu, dan prej pa vabljeni na slovensko-nemški poslovno-investicijski kongres Invest & Connect: Slovenian Business Pitch, ki bo v sredo, 19. junija 2024, v kongresni dvorani BMW-Welt Doppelkegel v Münchnu.
 • 17.06.2024 | EURO 2024
  Angleži z golom Bellinghama premagali Srbe
  Angleška nogometna reprezentanca je v prvem krogu evropskega prvenstva v Nemčiji danes v Gelsenkirchnu premagala Srbijo z 1:0 (1:0) in se zavihtela na prvo mesto v skupini C. V tej skupini nastopa tudi Slovenija, ki se je danes v Stuttgartu z Dansko razšla z neodločenim izidom 1:1.
 • 13.06.2024 | EURO 2024
  Vrhunski šport: Priložnost za poslovne preboje slovenskih podjetij
  Šport pomembno prispeva k promociji Slovenije in povečanju njene mednarodne prepoznavnosti, hkrati pa nudi odlično priložnost za sklepanje poslov. Ena takšnih priložnosti se obeta udeležencem gospodarske delegacije in poslovno-investicijskega kongresa Invest & Connect: Slovenian Business Pitch v Münchnu ob robu prihajajočega evropskega prvenstva v nogometu.
 • 03.06.2024 | EURO 2024
  Navijaj z nami na prostem
  Vas je zajela nogometna vročica, a ne morete v Nemčijo? Brez skrbi, Nogometna zveza Slovenije je poskrbela, da se bo Euro utrip čutil tudi v slovenskih mestih.
 • 04.05.2024 | EURO 2024
  Na Euru 2024 možnost za 26 igralcev
  Izvršni odbor Evropske nogometne zveze (Uefa) se je odločil povečati kvoto igralcev za posamično reprezentanco na prihajajočem Uefa Evropskem prvenstvu 2024.

DELI NA