20.12.2019 | NZS
NZS zaključila leto s tradicionalnim novoletnim sprejemom

Nogometna zveza Slovenije je v Ljubljani priredila tradicionalni novoletni sprejem, na katerem so se spomnili dogodkov iz minulega leta ter napovedali tudi pestro dogajanje v letu 2020.

Dogodka so se ob predsedniku Nogometne zveze Slovenije Radenku Mijatoviću udeležili tudi predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin, nekdanja selektorja Slaviša Stojanović in Srečko Katanec ter tudi zdajšnji Matjaž Kek, obenem pa je bilo tudi veliko uglednih nogometašev zdajšnjih in nekdanjih generacij na čelu s prvima strelcema v zgodovini reprezentance Zlatkom Zahovičem in Milivojem Novakovićem. Prav tako se je slavnosti udeležil predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec.

"Slovenska nogometna zgodba se je uradno začela pisati leta 1920, ko je sedem društev ustanovilo krovno nogometno organizacijo, predhodnico današnje. Od takrat se je zgodilo veliko. Eden ključnih dogodkov stoletnega obdobja je bila nogometna osamosvojitev 1991 in ponos, ko je leto pozneje NZS postala polnopravna članica Fife in Uefe. Nihče ni verjel, da bo reprezentanca novonastale majhne države dosegla izjemne športne rezultate - udeležbo na dveh SP in enem EP. Težko je opisati evforijo, ki je takrat združila vso Slovenijo," je v uvodu nagovora povedal Mijatović.

Dodal je, da je Prva liga Telekom Slovenije postala najkakovostnejše slovensko klubsko tekmovanje, skozi Uefina tekmovanja slovenske ekipe iščejo evropsko uveljavitev. "NK Maribor je bil pri tem najuspešnejši in večkrat igral v ligi prvakov in evropski ligi," je izpostavil predsednik.

NZS je po Mijatovićevih besedah z Nacionalnim nogometnim centrom na Brdu pri Kranju leta 2015 dobila najboljše pogoje, saj brez vlaganja v infrastrukturo pač ne gre, kar zadeva napredek.

Spomnil se je tudi nekaterih nogometašev (Stanka Tavčarja, Maksimilijana Mihelčiča, Branka Oblaka, Danila Popivode, Marka Elsnerja, Srečka Katanca, Zlatka Zahoviča, rekorderjev po nastopih za slovensko vrsto Boštjana Cesarja in Bojana Jokića ter zdajšnjih Josipa Iličića in Jana Oblaka), ki so pustili ali puščajo sledi tem športu, ter trenerjev oziroma selektorjev članske vrste. Dodal je, da so se z uveljavitvijo NZS na mednarodni ravni uveljavil tudi sodniki, nenazadnje je Damir Skomina letos sodil finale lige prvakov, "kar je zgodovinski dosežek".

Omenil je tudi to, da je prvi mož Uefe nekdanji predsednik NZS Aleksander Čeferin. "In še veliko je takšnih dogodkov, ki so zaznamovali zgodovino slovenskega nogometa."

Članska vrsta se ni uvrstila na evropsko prvenstvo 2020. "Kljub odličnemu delu Keka ji to ni uspelo. Verjamem, da bo kontinuiteta dobrega dela obrodila sadove skozi ligo narodov in naslednja kvalifikacijska cikla," meni Mijatović. Ta je spomnil tudi na druge selekcije, med njimi do 21. leta starosti, saj bo Slovenija skupaj z Madžarsko leta 2021 gostila EP v tej starostni kategoriji.

"Leto 2020 bo zelo pestro in se nanj intenzivno pripravljamo. Nogomet bo nemogoče spregledati. Veliko bo na domači in mednarodni ravni, ob tem pa tudi stota obletnica slovenskega nogometa. Zato, da smo jo dočakali in da smo nanjo ponosni, ste zaslužni mnogi tudi danes tukaj. Za to se vam zahvaljujem. Poskrbimo, da se bomo uspešno razvijali še naprej," je še povedal Mijatović.

Slavnost, ki se je je udeležilo več kot 500 gostov, so pospremili tudi glasbeno-voditeljski nastopi na čelu z Natalijo Verboten, Heleno Blagne in Nino Kay, svoje pa so s priredbami slovenskih nogometnih uspešnic dodali tudi Bassless.

Tekst: STA, MKo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 25.02.2020 | NZS
  Licenčni seminar NZS
  V ponedeljek, 24.2.2020, so se predstavniki klubov Prve lige Telekom Slovenije in Slovenske ženske nogometne lige na Brdu pri Kranju udeležili vsakoletnega licenčnega seminarja Nogometne zveze Slovenije.
 • 16.02.2020 | NZS
  Delegatski seminar NZS
  V soboto, 15.2.2020, je v Ljubljani, v okviru vsakoletnega usposabljanja delegatov NZS, potekal delegatski seminar.
 • 01.02.2020 | NZS
  Uspešen zaključek Uefa CFM izobraževanja
  V sredo se je v Ljubljani zaključilo devetmesečno Uefa CFM izobraževanje (Certificate in Football Management), ki ga je letos gostila Nogometna zveza Slovenije.
 • 22.01.2020 | NZS
  Poslovil se je Peter Žagar
  Nogometno Slovenijo je pretresla žalostna vest, da je v 81. letu starosti umrl Peter Žagar, ki je v nogometu pustil neizbrisen pečat kot generalni sekretar NK Olimpija, generalni sekretar AŠZ Olimpija in dolgoletni sodelavec Nogometne zveze Slovenije.
 • 10.01.2020 | NZS
  NZS in Big Bang izbrala prva eReprezentanta Slovenije
  Na Brdu pri Kranju se je konec decembra s finalnim dogodkom zaključil izbor »Postani eReprezentant«, ki sta ga organizirala Nogometna zveza Slovenije in Big Bang.
 • 23.10.2019 | NZS
  Pričakujemo le spoštljiv odnos
  Na Nogometni zvezi Sloveniji smo ogorčeni nad izjavo državnega sekretarja na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Aleša Cantaruttija, ki je na okrogli mizi pod okriljem Olimpijskega komiteja Slovenije – Zveze športnih zvez izjavil, da je zadovoljen, da se slovenski nogometni reprezentanci ni uspelo uvrstiti na UEFA Evropsko prvenstvo v nogometu leta 2020. Kot razlog je Cantarutti navedel, da bi se v primeru uvrstitve preveč sponzorskih sredstev vložilo v nogomet in ne v ostale športe.
 • 04.10.2019 | NZS
  Urbanistično arhitekturna delavnica študentov v NNC Brdo
  V Nacionalnem nogometnem centru Brdo se danes zaključuje petdnevna urbanistično arhitekturna delavnica – Športni parki 3, ki poteka v organizaciji Nogometne zveze Slovenije, Inštituta za športne gradnje (IŠG) in Fakultete za arhitekturo (UL FA).
 • 01.10.2019 | NZS
  Licenčni seminar za klube SŽNL
  V ponedeljek je v Nacionalnem nogometnem centru Brdo potekal licenčni seminar za klube SŽNL.
 • 28.09.2019 | NZS
  Zapustil nas je Suad Beširević
  Nogometna Slovenija žaluje. V 57-letu starosti je umrl Suad Beširević, ki je v slovenskem nogometnem prostoru pustil neizbrisen pečat.

DELI NA