20.12.2019 | NZS
NZS zaključila leto s tradicionalnim novoletnim sprejemom

Nogometna zveza Slovenije je v Ljubljani priredila tradicionalni novoletni sprejem, na katerem so se spomnili dogodkov iz minulega leta ter napovedali tudi pestro dogajanje v letu 2020.

Dogodka so se ob predsedniku Nogometne zveze Slovenije Radenku Mijatoviću udeležili tudi predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin, nekdanja selektorja Slaviša Stojanović in Srečko Katanec ter tudi zdajšnji Matjaž Kek, obenem pa je bilo tudi veliko uglednih nogometašev zdajšnjih in nekdanjih generacij na čelu s prvima strelcema v zgodovini reprezentance Zlatkom Zahovičem in Milivojem Novakovićem. Prav tako se je slavnosti udeležil predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec.

"Slovenska nogometna zgodba se je uradno začela pisati leta 1920, ko je sedem društev ustanovilo krovno nogometno organizacijo, predhodnico današnje. Od takrat se je zgodilo veliko. Eden ključnih dogodkov stoletnega obdobja je bila nogometna osamosvojitev 1991 in ponos, ko je leto pozneje NZS postala polnopravna članica Fife in Uefe. Nihče ni verjel, da bo reprezentanca novonastale majhne države dosegla izjemne športne rezultate - udeležbo na dveh SP in enem EP. Težko je opisati evforijo, ki je takrat združila vso Slovenijo," je v uvodu nagovora povedal Mijatović.

Dodal je, da je Prva liga Telekom Slovenije postala najkakovostnejše slovensko klubsko tekmovanje, skozi Uefina tekmovanja slovenske ekipe iščejo evropsko uveljavitev. "NK Maribor je bil pri tem najuspešnejši in večkrat igral v ligi prvakov in evropski ligi," je izpostavil predsednik.

NZS je po Mijatovićevih besedah z Nacionalnim nogometnim centrom na Brdu pri Kranju leta 2015 dobila najboljše pogoje, saj brez vlaganja v infrastrukturo pač ne gre, kar zadeva napredek.

Spomnil se je tudi nekaterih nogometašev (Stanka Tavčarja, Maksimilijana Mihelčiča, Branka Oblaka, Danila Popivode, Marka Elsnerja, Srečka Katanca, Zlatka Zahoviča, rekorderjev po nastopih za slovensko vrsto Boštjana Cesarja in Bojana Jokića ter zdajšnjih Josipa Iličića in Jana Oblaka), ki so pustili ali puščajo sledi tem športu, ter trenerjev oziroma selektorjev članske vrste. Dodal je, da so se z uveljavitvijo NZS na mednarodni ravni uveljavil tudi sodniki, nenazadnje je Damir Skomina letos sodil finale lige prvakov, "kar je zgodovinski dosežek".

Omenil je tudi to, da je prvi mož Uefe nekdanji predsednik NZS Aleksander Čeferin. "In še veliko je takšnih dogodkov, ki so zaznamovali zgodovino slovenskega nogometa."

Članska vrsta se ni uvrstila na evropsko prvenstvo 2020. "Kljub odličnemu delu Keka ji to ni uspelo. Verjamem, da bo kontinuiteta dobrega dela obrodila sadove skozi ligo narodov in naslednja kvalifikacijska cikla," meni Mijatović. Ta je spomnil tudi na druge selekcije, med njimi do 21. leta starosti, saj bo Slovenija skupaj z Madžarsko leta 2021 gostila EP v tej starostni kategoriji.

"Leto 2020 bo zelo pestro in se nanj intenzivno pripravljamo. Nogomet bo nemogoče spregledati. Veliko bo na domači in mednarodni ravni, ob tem pa tudi stota obletnica slovenskega nogometa. Zato, da smo jo dočakali in da smo nanjo ponosni, ste zaslužni mnogi tudi danes tukaj. Za to se vam zahvaljujem. Poskrbimo, da se bomo uspešno razvijali še naprej," je še povedal Mijatović.

Slavnost, ki se je je udeležilo več kot 500 gostov, so pospremili tudi glasbeno-voditeljski nastopi na čelu z Natalijo Verboten, Heleno Blagne in Nino Kay, svoje pa so s priredbami slovenskih nogometnih uspešnic dodali tudi Bassless.

Tekst: STA, MKo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 30.06.2020 | NZS
  Več kot pol milijona za infrastrukturo
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na včerajšnji seji potrdil razpis za financiranje infrastrukturnih projektov v nogometu za leto 2020. NZS bo financirala infrastrukturne projekte v skupni višini 550.000 EUR.
 • 30.06.2020 | NZS
  Izvršni odbor sprejel sestavo članskih lig
  Pred skupščinsko sejo se je v ponedeljek na svoji seji sestal tudi izvršni odbor NZS. Ta je odločal tudi o sestavi lig v članskih kategorijah.
 • 29.06.2020 | NZS
  NZS bo povečala vložek v klubski in mladinski nogomet
  Nogometna zveza Slovenije (NZS) je na redni letni skupščini na Brdu pri Kranju potrdila poročilo o delu za leto 2019 in načrte za 2020. Za letošnje leto NZS predvideva 13.975.158 evrov prihodkov, kar je slab milijon manj kot leta 2019.
 • 29.06.2020 | NZS
  Na Brdu pri Kranju redna letna skupščina NZS
  Nogometna družina se bo prvič po koncu epidemije danes sestala na rednem letnem zasedanju najvišjega organa NZS, Skupščine NZS. Na seji, ki je praviloma vsako leto na sporedu aprila, bo Skupščina odločala o letnem programu dela za 2020, ter prislujnila finančnemu poročilu za leto 2019.
 • 17.06.2020 | NZS
  Finale UEFA evropskega prvenstva do 21 let v Sloveniji
  Izvršni odbor Uefe je na današnjem prvem delu svojega zasedanja sprejel nekaj pomembnih odločitev o nadaljevanju nogometne sezone, ki je bila sredi marca prekinjena zaradi pandemije COVID-19. Izvršni odbor je zaradi prilagoditev koledarja odločil, da bo UEFA evropsko prvenstvo do 21 let odigrano v novem formatu. Slovenski del bodo gostili Maribor, Celje in Ljubljana.
 • 05.06.2020 | NZS
  Pogodbena razmerja med igralci in klubi ter poletni prestopni rok 2020
  S sklepom Izvršnega odbora NZS je bila tekmovalna sezona 2019/2020 podaljšana do 31. julija 2020. Na podlagi FIFA priporočil imajo klubi in igralci možnost, da ob soglasju obeh strank podaljšajo iztekajoče se pogodbe do zaključka aktualne sezone, t.j. do 31. julija.
 • 05.06.2020 | NZS
  Nogomet in podjetništvo: anketa za igralce
  Nogometna zveza Slovenije si v okviru projekta SPORT – ENT prizadeva za uspešno in učinkovito vključevanje športnikov v poslovno okolje po koncu športnih karier. Za lažjo pripravo smernic za karierno usposabljane športnikov vse vrhunske nogometaše naprošamo, da izpolnijo kratko anketo.
 • 18.05.2020 | NZS
  Navodila in priporočila za izvajanje nogometnih treningov
  Z današnjim dnem je v veljavo stopil odlok vlade RS o začasnih pogojih za izvajanje športne dejavnosti, ki pod določenimi pogoji omogoča izvajanje procesa športne vadbe športnikom. V primeru, da se bodo nogometni klubi kljub zaključku tekmovanj v letošnji sezoni odločili za izvajanje nogometnih aktivnosti morajo spoštovati priporočila NZS in NIJZ glede varovanja pred okužbo z virusom COVID-19.
 • 18.05.2020 | NZS
  In memoriam: Marko Elsner
  Po hudi bolezni se je zjutraj v 61. letu poslovil legendarni slovenski nogometaš, nekdanji slovenski in jugoslovanski državni reprezentant, Marko Elsner.
 • 16.05.2020 | NZS
  NZS odprla fotografsko razstavo ob stoletnici
  Nogometna zveza Slovenije (NZS) je danes v ljubljanskem Tivoliju odprla fotografsko razstavo ob stoletnici krovne nogometne organizacije, ki bo na ogled do 15. avgusta. Kraj razstave je simboličen, saj so nedaleč stran pred več kot stoletjem prvi slovenski nogometaši igrali prve mednarodne tekme.

DELI NA