20.12.2019 | NZS
NZS zaključila leto s tradicionalnim novoletnim sprejemom

Nogometna zveza Slovenije je v Ljubljani priredila tradicionalni novoletni sprejem, na katerem so se spomnili dogodkov iz minulega leta ter napovedali tudi pestro dogajanje v letu 2020.

Dogodka so se ob predsedniku Nogometne zveze Slovenije Radenku Mijatoviću udeležili tudi predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin, nekdanja selektorja Slaviša Stojanović in Srečko Katanec ter tudi zdajšnji Matjaž Kek, obenem pa je bilo tudi veliko uglednih nogometašev zdajšnjih in nekdanjih generacij na čelu s prvima strelcema v zgodovini reprezentance Zlatkom Zahovičem in Milivojem Novakovićem. Prav tako se je slavnosti udeležil predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec.

"Slovenska nogometna zgodba se je uradno začela pisati leta 1920, ko je sedem društev ustanovilo krovno nogometno organizacijo, predhodnico današnje. Od takrat se je zgodilo veliko. Eden ključnih dogodkov stoletnega obdobja je bila nogometna osamosvojitev 1991 in ponos, ko je leto pozneje NZS postala polnopravna članica Fife in Uefe. Nihče ni verjel, da bo reprezentanca novonastale majhne države dosegla izjemne športne rezultate - udeležbo na dveh SP in enem EP. Težko je opisati evforijo, ki je takrat združila vso Slovenijo," je v uvodu nagovora povedal Mijatović.

Dodal je, da je Prva liga Telekom Slovenije postala najkakovostnejše slovensko klubsko tekmovanje, skozi Uefina tekmovanja slovenske ekipe iščejo evropsko uveljavitev. "NK Maribor je bil pri tem najuspešnejši in večkrat igral v ligi prvakov in evropski ligi," je izpostavil predsednik.

NZS je po Mijatovićevih besedah z Nacionalnim nogometnim centrom na Brdu pri Kranju leta 2015 dobila najboljše pogoje, saj brez vlaganja v infrastrukturo pač ne gre, kar zadeva napredek.

Spomnil se je tudi nekaterih nogometašev (Stanka Tavčarja, Maksimilijana Mihelčiča, Branka Oblaka, Danila Popivode, Marka Elsnerja, Srečka Katanca, Zlatka Zahoviča, rekorderjev po nastopih za slovensko vrsto Boštjana Cesarja in Bojana Jokića ter zdajšnjih Josipa Iličića in Jana Oblaka), ki so pustili ali puščajo sledi tem športu, ter trenerjev oziroma selektorjev članske vrste. Dodal je, da so se z uveljavitvijo NZS na mednarodni ravni uveljavil tudi sodniki, nenazadnje je Damir Skomina letos sodil finale lige prvakov, "kar je zgodovinski dosežek".

Omenil je tudi to, da je prvi mož Uefe nekdanji predsednik NZS Aleksander Čeferin. "In še veliko je takšnih dogodkov, ki so zaznamovali zgodovino slovenskega nogometa."

Članska vrsta se ni uvrstila na evropsko prvenstvo 2020. "Kljub odličnemu delu Keka ji to ni uspelo. Verjamem, da bo kontinuiteta dobrega dela obrodila sadove skozi ligo narodov in naslednja kvalifikacijska cikla," meni Mijatović. Ta je spomnil tudi na druge selekcije, med njimi do 21. leta starosti, saj bo Slovenija skupaj z Madžarsko leta 2021 gostila EP v tej starostni kategoriji.

"Leto 2020 bo zelo pestro in se nanj intenzivno pripravljamo. Nogomet bo nemogoče spregledati. Veliko bo na domači in mednarodni ravni, ob tem pa tudi stota obletnica slovenskega nogometa. Zato, da smo jo dočakali in da smo nanjo ponosni, ste zaslužni mnogi tudi danes tukaj. Za to se vam zahvaljujem. Poskrbimo, da se bomo uspešno razvijali še naprej," je še povedal Mijatović.

Slavnost, ki se je je udeležilo več kot 500 gostov, so pospremili tudi glasbeno-voditeljski nastopi na čelu z Natalijo Verboten, Heleno Blagne in Nino Kay, svoje pa so s priredbami slovenskih nogometnih uspešnic dodali tudi Bassless.

Tekst: STA, MKo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 01.04.2020 | NZS
  Prestavljen junijski reprezentančni termin, prestavljena tekma s Portugalsko
  UEFA je na današnji video konferenci z generalnimi sekretarji petinpetdesetih nogometnih zvez predstavila posodobljen terminski načrt možnih nadaljevanj tekmovanj pod svojim okriljem. Zaradi epidemije korona virusa COVID-19 je izvršni odbor UEFA sprejel odločitev o prestavitvi junijskega reprezentančnega termina, ko bi Slovenija morala igrati s Portugalsko.
 • 27.03.2020 | NZS
  Mijatović: Vsi se soočamo z izpadom prihodkov, NZS v stiku s klubi
  Tako kot po svetu je tudi nogomet v Sloveniji v primežu pandemije. Tekmovanja so prekinjena, zaradi velike negotovosti pa so vse posledice še neznane. Nekateri klubi so že najavili nižanje plač. Vse to namreč vpliva na prihodke, pravi predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenko Mijatović, ki je pozval tudi državo, naj ne pozabi na šport.
 • 25.03.2020 | NZS
  Miran Pavlin od 1. aprila v vlogi direktorja reprezentanc
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na 45. seji, ki je zaradi pandemije koronavirusa potekala dopisno, sprejel sklep, da na mesto direktorja reprezentanc s 1. 4. prihaja nekdanji reprezentant in strelec odločilnega zadetka za uvrstitev Slovenije na prvo veliko tekmovanje, Euro 2000, Miran Pavlin.
 • 23.03.2020 | NZS
  NZS o nadaljevanju klubske sezone
  Nogometna zveza Slovenije je na seji odbora za nujne zadeve sprejela sklep, da se prekinitev vseh tekmovanj pod okriljem NZS podaljša do preklica. V najboljšem primeru nadaljevanje Prve lige v začetku maja.
 • 17.03.2020 | NZS
  Video: Uefa preložila člansko EP na leto 2021
  Evropska nogometna zveza (Uefa) je po videokonferenčnem sestanku s članicami zveze in drugimi nogometnimi deležniki ter po odločitvi izvršnega odbora tudi uradno preložila evropsko prvenstvo 2020 na leto 2021, in sicer med 11. junijem in 11. julijem. Vzrok za preložitev je pandemija novega koronavirusa.
 • 12.03.2020 | NZS
  Tekmovanja prekinjena do konca marca
  Nogometna zveza Slovenije z današnjim dnem prekinja vsa tekmovanja pod svojim okriljem, potem ko je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) včeraj razglasila pandemijo koronavirusa, širom Slovenije pa se s ponedeljkom zapirajo tudi vse izobraževalne ustanove.
 • 03.03.2020 | NZS
  Čeferin na kongresu Uefe poudaril pomen enotnosti
  Predsednik evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je na letnem kongresu krovne organizacije danes v Amsterdamu poudaril pomen enotnosti evropskega nogometa. Pri tem je ocenil, da je ključno ohranjati dušo nogometa pred dobičkom.
 • 28.02.2020 | NZS
  Priporočila Nogometne zveze Slovenije klubom in obiskovalcem tekem
  Ker v javnosti v zadnjih dneh kroži veliko informacij o koronavirusu (COVID-19) in so v Sloveniji na sporedu javni športni dogodki, razmere in ukrepi za zajezitev virusa pa se hitro spreminjajo, podajamo nekatera osnovna priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).
 • 25.02.2020 | NZS
  Licenčni seminar NZS
  V ponedeljek, 24.2.2020, so se predstavniki klubov Prve lige Telekom Slovenije in Slovenske ženske nogometne lige na Brdu pri Kranju udeležili vsakoletnega licenčnega seminarja Nogometne zveze Slovenije.
 • 16.02.2020 | NZS
  Delegatski seminar NZS
  V soboto, 15.2.2020, je v Ljubljani, v okviru vsakoletnega usposabljanja delegatov NZS, potekal delegatski seminar.

DELI NA