04.07.2022 | NZS
NZS s stimulacijami podpira vključevanje mladih igralcev

Nogometna zveza Slovenije je v preteklosti klubom prve in druge lige že zagotavljala finančne stimulacije za minute, ki so jih na igrišču preživeli mladi slovenski nogometaši, zdaj pa je IO NZS sprejel sklep, ki klube spodbuja k še večjemu vključevanju večjega števila mladih slovenskih nogometašev.

NZS se zaveda, da ključ do dolgoročne konkurenčnosti slovenske nogometne lige in slovenskega reprezentančnega nogometa leži v razvoju slovenskih nogometašev, ki bodo nekoč nosilci v svojih klubih in reprezentančnih selekcijah. Zato so člani izvršnega odbora sprejeli nove oblike pomoči slovenskim klubom, ki razvijajo najboljše slovenske nogometaše. Če bodo klubi v Prvi ligi Telemach želeli računati na finančno spodbudo za vključevanje mladih in doma vzgojenih igralcev, bo v sezoni 2022/23 vsako tekmo kluba v 1. SNL moral začeti vsaj en igralec, ki ima pravico nastopa za slovensko reprezentanco do 21 let, v kadru za posamezno tekmo pa bo moralo biti vključenih najmanj osem doma vzgojenih igralcev, ki na dan tekme izpolnjujejo pogoj iz definicije doma vzgojenih igralcev, vsaj štiri izmed teh pa bodo morali biti vzgojeni v trenutnem klubu.

Kdo je doma vzgojeni igralec?

Doma vzgojeni igralec je igralec, ki je bil med 15. letom starosti ali ob začetku sezone, v kateri je dopolnil 15 let, in 21. letom starosti ali pred koncem sezone, v kateri je dopolnil 21 let, in ne glede na njegovo državljanstvo in starost, v svojem trenutnem klubu (t. i. »club-trained« igralec) ali drugem slovenskem klubu (t. i. »association-trained« igralec) neprekinjeno ali prekinjeno registriran za obdobje najmanj treh tekmovalnih sezon ali 36 mesecev.

Iz tega naslova bo med klube 1. SNL razdeljeno 100.000 EUR, klub pa bo moral pogoje izpolnjevati skozi celotno sezono.

Obenem bo med klube 2. SNL za izpolnjevanje kriterijev s področja vključevanja mladih in doma vzgojenih igralcev razdeljenih 200.000 EUR, pri čemer bo moral vsako tekmo začeti en igralec, ki ima pravico nastopa za reprezentanco do 21 let in en igralec s pravico nastopa za reprezentanco do 20 let, v ekipo za posamezno tekmo pa bo moralo biti vklučenih najman deset doma vzgojenih igralcev, od tega najmanj pet vzgojenih v trenutnem klubu.

S tem pa NZS, ki je leta 2019 uvedla nadomestila za igranje mladih slovenskih nogometašev v naših najboljših klubih in je iz tega naslova do začetka sezone 2022/23 razdelila že preko milijon EUR finančne stimulacije, še ni zaključila z novimi ukrepi, ki bi zagotovili večji delež slovenskih nogometašev v udarnih enajstericah. Slovenska krovna nogometna organizacija bo namreč med klube, ne glede na rang tekmovanja, razdelila še skupno največ 170.000 EUR za delo z mladimi, perspektivnimi igralci, ki so vpoklicani in se udeležijo reprezentančnih aktivnosti A, U21, U19 ter U17 reprezentance.

NZS se je za prej omenjene ukrepe odločila na podlagi analize ureditve vključevanja doma vzgojenih igralcev po vzoru  primerljivih nogometnih državah in ugotovila, da večina nacionalnih zvez v tekmovalna pravila vključuje tudi t.i. »Homegrown rule«, ki govori o doma vzgojenih igralcih in je bilo sprejeto z namenom, da klubi v svoje članske ekipe vključujejo mlade igralce iz svojega okolja, s čimer krepijo tudi lokalno identiteto kluba in povezavo z lokalnim okoljem.

Z navedenimi ukrepi želi NZS zagotoviti dolgoročno vzdržnost članskih ekip klubov, ki tekmujejo na najvišji ravni, spodbuditi sistematičen in strateško usmerjen razvoj mladih igralcev v profesionalnih klubih, posledično pa doseči povečanje nabora mladih igralcev, ki kandidirajo za nastop v reprezentančnih selekcijah in nenazadnje dvig kakovosti slovenskega reprezentančnega nogometa.

Tekst: NZS/MaK

 

 

 

 

 

SORODNE NOVICE

 • 01.09.2022 | NZS
  Posvet s področja varnosti na Brdu pri Kranju
  Nogometna zveza Slovenije je v ponedeljek, 29. avgusta, v sodelovanju z Generalno policijsko upravo organizirala posvet na temo izzivov zagotavljanja varnosti na nogometnih tekmah. Udeležili so se je predstavniki vseh desetih prvoligašev, zadolženi za varnost na stadionih, kakor tudi predstavniki države, policije in varnostnih služb.
 • 09.08.2022 | NZS
  Umrl Iztok Gustinčič
  Nogometno Slovenijo je pretresla žalostna vest, da je po hudi bolezni v 65. letu starosti preminil Iztok Gustinčič.
 • 08.08.2022 | NZS
  Martin Koželj generalni sekretar NZS do leta 2026
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na 24. seji sprejel sklep o ponovnem imenovanju Martina Koželja na mesto generalnega sekretarja NZS za mandatno obdobje 2022–2026.
 • 12.07.2022 | NZS
  Pred novo sezono tudi o VAR-u
  Nogometna zveza Slovenije je v okviru projekta VAR pred začetkom nove sezone organizirala izobraževanje o uporabi sistema VAR za trenerje, nogometaše in medije. Izobraževanje je vodil častni predsednik ZNSS, Vlado Šajn z namenom, da javnost in klubi čim bolje spoznajo ter razumejo trende in navodila v sodobnem nogometu
 • 21.06.2022 | NZS
  Razpis za generalnega sekretarja NZS
  Nogometna zveza Slovenije na podlagi 32. člena Statuta NZS objavlja javni razpis za mesto generalnega sekretarja NZS za mandatno obdobje 2022 – 2026.
 • 21.06.2022 | NZS
  ŠD Skorba veteranski prvaki
  V Nacionalnem nogometnem centru Brdo je pretekli konec tedna potekal zaključni turnir tekmovanja NZS v veteranski kategoriji za sezono 2021/22.
 • 20.06.2022 | NZS
  Danes žreb parov prihajajoče sezone
  Nacionalni nogometni center Brdo danes gosti tradicionalno žrebanje tekmovalnih parov Prve lige Telemach in 2. SNL za tekmovalno sezono 2022/23.
 • 04.06.2022 | NZS
  Poslovil se je Goran Sanković
  V 43. letu starosti je umrl nekdanji slovenski reprezentant Goran Sanković, član reprezentance, ki se je leta 2002 z zlatimi črkami vpisala v zgodovino slovenskega nogometa s prvim nastopom Slovenije na svetovnem prvenstvu v nogometu.
 • 30.05.2022 | NZS
  Mijatović obiskal Ukrajince ob zaključku priprav na Brdu
  Ukrajinska nogometna reprezentanca danes zaključuje enomesečne priprave na tekmo dodatnih kvalifikacij za uvrstitev na SP 2022 s Škotsko. Ukrajinci so se pripravljali v Nacionalnem nogometnem centru Brdo, ki jim je nudil prepotreben mir in odlične pogoje za delo.

DELI NA