19.04.2022 | NZS
NZS lani z rekordnimi prihodki in financiranjem nogometnih programov

Nogometna zveza Slovenije (NZS) je na današnji skupščini pregledala delovanje v preteklem letu, v katerem je ustvarila rekordne prihodke v višini 19,53 milijona evrov. Zveza je s 4,5 milijona evrov zagotovila tudi rekordno financiranje nogometnih deležnikov v državi.

Prihodki NZS so bili v primerjavi z letom 2020, ko je redno delovanje prizadela pandemija novega koronavirusa, višji za 59 odstotkov. Od tega so bili prihodki od televizijskih pravic lani višji za 42 odstotkov in so znašali skoraj pet milijonov evrov, višji pa so bili tudi prejemki od krovnih zvez Uefe in Fife, ki so znašali 5,6 milijona evrov, tudi na račun dodatnih sredstev za odpravo posledic pandemije novega koronavirusa.

Med odhodki je pomemben delež predstavljalo financiranje nogometnih deležnikov za izvajanje programov, ki je znašalo 4,5 milijona evrov, kar je največ doslej. Od tega je bilo 3,5 milijona evrov namenjenih programom klubov. Leto 2021 je zaznamovalo tako vrnitev na izvajanje programov v polnem obsegu, ob tem pa tudi izvedba EP do 21 let, ki je bil največji nogometni dogodek v Sloveniji doslej.

"Znesek vlaganj v programe je visok. Nekaj več denarja za klube smo pridobili z novo pogodbo z medijskim partnerjem, prav tako smo določena namenska sredstva Uefe in Fife in sredstva iz osnovnega proračuna NZS namenili za blaženje posledic koronske krize," je delovanje zveze ocenil predsednik NZS Radenko Mijatović.

Skupni odhodki na račun ponovne izvedbe celotnih programov po zaradi pandemije okrnjenem letu 2020 so se povečali za 56 odstotkov na 19,3 milijona evrov. Klubska tekmovanja so med odhodki predstavljala 5,15 milijona evrov, stroški vseh reprezentanc pod okriljem NZS pa 5,87 milijona. Presežek prihodkov nad odhodki v letu 2021 je znašal 288 tisoč evrov.

"Odločitve, ki smo jih sprejemali v preteklem letu, so bile sprejete z mislijo na prihodnost. Trdno verjamem, da je nogometna prihodnost v Sloveniji dobra in obetavna," je v nagovoru delegatom na skupščini ocenil Mijatović.

V skladu z načrti je eden ključnih strateških ciljev razvoj nogometne igre na vseh ravneh. NZS sicer ocenjuje, da je bilo lani v nogometu registriranih več kot 60.000 igralcev, kar predstavlja 21,1 odstotka vseh registriranih športnikov v državi.

Generalni sekretar zveze Martin Koželj je izmed uspehov lanskega leta izpostavil organizacijo EP do 21 let, ki je z 2,4 milijona evrov predstavljala pomembno postavko tako na strani prihodkov (namenski prispevek Uefe) kot tudi odhodkov.

EP se je odvijalo v dveh delih, marca ter od konca maja in v prvih dneh junija, v drugem delu pa so se delno na tribune vrnili gledalci. Kljub omejenemu obisku tekem EP je zveza zadovoljna z organizacijo prvenstva. Dogodek je med drugim ustvaril dobro televizijsko gledanost - po Evropi si je tekme ogledalo skoraj 55 milijonov gledalcev, od tega si je samo finale ogledalo okoli deset milijonov Evropejcev.

Brez prihodkov od EP do 21 let NZS za letos načrtuje nekoliko nižje prihodke, a ti bodo pri ključnih virih višji kot lani. Iz vira televizijskih pravic naj bi bili prihodki skoraj 14 odstotkov višji pri 5,56 milijona, prispevki Uefe pa naj bi narasli za 14,6 odstotka na 4,34 milijona evrov.

Zveza naj bi tako letos skupaj ustvarila 18,14 milijona evrov prihodkov, medtem ko naj bi odhodki znašali 18,13 milijona evrov. Največ bodo po načrtu narasli stroški za klubska tekmovanja (za 24,4 odstotka na 6,4 milijona evrov) in za programe mladinskega nogometa - za 25 odstotkov na 966.185 evrov.

Na Skupščini so podelili tudi priznanja za leto 2021. Plaketo NZS so prejeli Zoran Babić, Stanislav Vončina, Jožko Berginc, Marjan Marič, Leon Lobe, Dušan Rajh, Andrej Žido in Leopold Valh. Plaketo NZS za 50 let delovanja so prejeli ND Črnuče, NK Kresnice, ŠD Videm pri Ptuju in NK Oplotnica, plaketo NZS za 50 let delovanja NK Rogaška, NK Lesce, ŠD Kobilje, NK Rače, ŠD Partizan Pesnica, ND Bilje, NK Aluminij Kidričevo, ŠD Hajdina, medtem ko je plaketo NZS za 100 let delovanja prejel NK Tolmin.

Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović se je ob tem za izjemen prispevek k razvoju slovenskega nogometa zavalil Marjanu Lenartiču, Bajramu Lazicaniju in Darku Žižku, ki so postali novi častni člani NZS.

Tekst: STA, MKo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 21.06.2022 | NZS
  Razpis za generalnega sekretarja NZS
  Nogometna zveza Slovenije na podlagi 32. člena Statuta NZS objavlja javni razpis za mesto generalnega sekretarja NZS za mandatno obdobje 2022 – 2026.
 • 21.06.2022 | NZS
  ŠD Skorba veteranski prvaki
  V Nacionalnem nogometnem centru Brdo je pretekli konec tedna potekal zaključni turnir tekmovanja NZS v veteranski kategoriji za sezono 2021/22.
 • 20.06.2022 | NZS
  Danes žreb parov prihajajoče sezone
  Nacionalni nogometni center Brdo danes gosti tradicionalno žrebanje tekmovalnih parov Prve lige Telemach in 2. SNL za tekmovalno sezono 2022/23.
 • 04.06.2022 | NZS
  Poslovil se je Goran Sanković
  V 43. letu starosti je umrl nekdanji slovenski reprezentant Goran Sanković, član reprezentance, ki se je leta 2002 z zlatimi črkami vpisala v zgodovino slovenskega nogometa s prvim nastopom Slovenije na svetovnem prvenstvu v nogometu.
 • 30.05.2022 | NZS
  Mijatović obiskal Ukrajince ob zaključku priprav na Brdu
  Ukrajinska nogometna reprezentanca danes zaključuje enomesečne priprave na tekmo dodatnih kvalifikacij za uvrstitev na SP 2022 s Škotsko. Ukrajinci so se pripravljali v Nacionalnem nogometnem centru Brdo, ki jim je nudil prepotreben mir in odlične pogoje za delo.
 • 10.05.2022 | NZS
  Odziv NZS na izstop FC Litija iz tekmovanj
  NZS je v ponedeljek dobila obvestilo, da futsal klub FC Litija z dnem 08. 05. 2022 izstopa iz vseh tekmovanj pod njenim okriljem. Gre za individualno odločitev kluba, na katero Nogometna zveza Slovenije nima vpliva. 
 • 19.04.2022 | NZS
  Danes redna letna Skupščina NZS
  V torek, 19. aprila, bo ob 17.00 na Brdu pri Kranju potekala redna letna Skupščina Nogometne zveze Slovenije.
 • 17.03.2022 | NZS
  Po 18. seji IO NZS
  Na Brdu pri Kranju so se sestali člani Izvršnega odbora NZS, ki so na svoji 18. seji obravnavali 13 točk dnevnega reda. Sprejeli so sklep o spremembi tekmovalnega sistema v mladinskih kategorijah ter potrdili sklic redne letne skupščine NZS.
 • 16.03.2022 | NZS
  Razpis za odprto delovno mesto Organizator dogodkov
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.

DELI NA