24.04.2024 | NZS
NZS lani s skokom v številu registriranih nogometašev, prihodkih in vlaganjih

Nogometna zveza Slovenije (NZS) je na današnji skupščini pregledala poslovanje. Zveza je lani zabeležila skok v številu registriranih nogometašev, teh je zdaj več kot 74.000, predvsem na račun uvrstitve na evropsko prvenstvo so zrasli prihodki zveze, ki je ob tem povečala vlaganje v razvoj nogometa in infrastrukture.

"NZS se lahko pohvali z izjemnimi številkami. Lani je število registriranih igralcev preseglo 74.000, kar je največ doslej," je ob nagovoru skupščini dejal predsednik NZS Radenko Mijatović. Število registriranih igralcev se je glede na uradne podatke zveze v preteklih dveh letih povečalo za več kot 20 odstotkov z dobrih 60.000.

Leta 2023 se je okrepilo tudi finančno poslovanje zveze. Prihodki so lani narasli na 27,36 milijona evrov, največ na račun skoraj 6,9 milijona evrov iz naslova nagrade od Evropske nogometne zveze (Uefe) za uvrstitev moške reprezentance na letošnje evropsko prvenstvo v Nemčiji. Ta predstavlja levji delež kar 42-odstotnega lanskega povečanja prihodkov.

Ob tem so sicer narasli tudi stroški reprezentance, zveza pa je več denarja namenila tako za ostale nogometne deležnike kot tudi za infrastrukturo, je razvidno iz letnega poročila za 2023, ki so ga potrdili delegati na skupščini.

Skupni odhodki so znašali 26,85 milijona evrov, kar je 40 odstotkov več kot leto prej. Prihodki NZS so tako presegli odhodke za okoli pol milijona evrov.

NZS je lani za infrastrukturo namenila 2,3 milijona evrov, kar je 60 odstotkov več kot leto prej. Približno 8,2 milijona je namenila za reprezentance, kar je 33 odstotkov več kot leto prej, za 31 odstotkov pa so narasli odhodki za mladinski nogomet in nogomet za vse, ki so lani znašali 1,24 milijona evrov, je razvidno iz poročila.

"Na tem mestu bi rad izpostavil tisto, kar je v medijih pogosto spregledano - to so naša vlaganja na vseh ravneh nogometa," je dejal Mijatović in izpostavil predvsem vlaganja v ženski nogomet. Zveza je lani za to namenila 1,5 milijona evrov, ob tem pa izenačila pogoje moške in ženske članske reprezentance, sta izpostavila Mijatović in generalni sekretar NZS Martin Koželj.

Prvi mož NZS v svojem nagovoru ni mogel mimo uvrstitve moške reprezentance na prvi veliki turnir po 14 letih, ki je po njegovi oceni plod vlaganj in dela iz preteklih let. "Seveda je uvrstitev na euro v prvi vrsti uspeh reprezentantov in selektorja ter strokovnega štaba, a obenem je tudi uspeh vseh nas," je dejal zbranim članom skupščine.

Za letos zveza pričakuje še vsaj 2,7 milijona evrov prihodkov iz naslova nagrade za udeležbo na euru, ob tem bi reprezentanca lahko s svojimi dosežki ta znesek še povečala, saj je za vsako zmago v skupini predviden bonus v znesku milijona evrov, za remi pa pol milijona evrov. Za uvrstitev v osmino finala reprezentanca dodatno zasluži 1,5 milijona evrov, še več za vse morebitne nadaljnje kroge.

Prihodki iz medijskih pravic bodo po načrtu NZS za letos ostali na ravni nekaj manj kot 6 milijonov evrov, prispevki Uefe pa naj bi znašali 4,86 milijona evrov, kar je 32 odstotkov več kot v lanskem letu. Skupaj zveza za letos načrtuje nekaj več kot 25 milijonov prihodkov, kar je osem odstotkov manj kot lani.

V tem letu se bodo po poslovnem načrtu nekoliko znižali tudi odhodki NZS, ki bodo pri 25,12 milijona evrov znašali šest odstotkov manj kot lani. Kljub nekoliko nižjim skupnim odhodkom pa se bodo povečali odhodki tako za infrastrukturo (za 26 odstotkov na 2,9 milijona evrov) kot tudi za mladinski nogomet in nogomet za vse (za 24 odstotkov na 1,53 milijona evrov). Nižji bodo stroški za reprezentance (za osem odstotkov na 7,59 milijona evrov).

Tekst: STA
Foto: M24

SORODNE NOVICE

 • 04.07.2024 | NZS
  Četrta izvedba Fifa izpita za nogometne agente
  Po razpravah med člani delovne skupine FIFA Football Agent Working Group junija 2024 se je FIFA odločila skrajšati obdobje, v katerem je mogoče oddati prijave na posamezen izpit za FIFA Agenta na 45 dni in od leta 2025 izvajati zgolj po en izpit na leto.
 • 21.06.2024 | NZS
  Poslovil se je dr. Marko Ilešič
  V 77. letu starosti je umrl nekdanji nogometni funkcionar in eden zadnjih predsednikov Nogometne zveze Jugoslavije, v zadnjih letih pa sodnik sodišča EU, dr. Marko Ilešič. Globok pečat v nogometu je pustil kot nepogrešljiv del pri osamosvajanju Nogometne zveze Slovenije in njenem vključevanju pod okrilje Fife in Uefe.
 • 30.05.2024 | NZS
  Izvršni odbor odločil o popolnjevanju lig
  Izvršni odbor NZS na seji dne 30. 5. 2024 sprejel način izpadanja in popolnjevanja članskih lig za tekmovalno leto 2024/2025. Sklepi za tekmovanja v organizaciji NZS v članskih kategorijah določajo sistem tekmovanja v 1.,  2. in 3. SNL, kakor tudi način izpadanja in popolnjevanja lig.
 • 28.05.2024 | NZS
  Izvršni odbor tokrat gostoval v Cankovi
  Izvršni odbor NZS se je sestal na svoji 47. seji. Tokrat je seja potekala v občini Cankova, mali prekmurski vasici na meji z Avstrijo. Izvršniki so tokrat obravnavali 12 točk dnevnega reda, med drugim tudi o razdelitvi finančnih sredstev klubom zaradi uvrstitve reprezentance na UEFA EURO 2024.
 • 22.05.2024 | NZS
  Licenčna komisija za pritožbe odločila v primeru NK Rogaška
  Licenčna komisija NZS za pritožbe je danes objavila odločitev o pritožbi NK Rogaška zoper odločbo Komisije NZS za licenciranje nogometnih klubov, s katero je le ta zavrnila vlogo NK Rogaška za pridobitev UEFA / 1. SNL licence za tekmovalno leto 2024/2025.
 • 20.05.2024 | NZS
  Licenciranje 2. in 3. SNL: 43 vlog uspešnih
  Komisija NZS za licenciranje nogometnih klubov je danes objavila rezultate licenčnega postopka za klube 2. in 3. SNL za sezono 2024/25.
 • 15.05.2024 | NZS
  Ob takšni praksi slovenskega športa in uspehov ne bi bilo
  V zadnjem času se je v javnosti pojavilo precej poskusov prikritega oglaševanja podjetij, ki niso povezana z nogometno reprezentanco ali evropskim prvenstvom. Zato smo na NZS pripravili spodnje odprto pismo.
 • 19.04.2024 | NZS
  Skupaj za večjo varnost na športnih prireditvah
  Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović in generalni sekretar NZS Martin Koželj sta se sestala z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem in njegovimi najožjimi sodelavci, skupaj pa so pregledali dosedanje aktivnosti za zagotavljanje večje varnosti na športnih prireditvah in pri zaostritvi zakonodaje za odpravo huliganstva v športu in se pogovorili o možnih nadaljnjih ukrepih.
 • 15.04.2024 | NZS
  Po 46. seji IO NZS: Objavljen razpis za sofinanciranje nogometne infrastrukture
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na 46. seji, ki je bila na Brdu pri Kranju, sprejel še razpis za sofinanciranje infrastrukturnih projektov v nogometu za leto 2024 (SIPN-2024), v katerem bo za sofinanciranje infrastrukture v letu 2024 na voljo 350.000 EUR.

DELI NA