Mura povedla, Sturm s preobratom do zmage

Končan je prvi dvoboj za skupinski del UEFA Evropske lige, pred povratnim spopadom pa je v boljšem položaju Sturm. Mura je z golom Žige Škofleka hitro povedla, Avstrijci pa so po izenačenju v razmaku treh minut dvakrat zadeli še v drugem polčasu. 

UEFA EVROPSKA LIGA - PLAY-OFF

MURA - STURM 1:3 (1:1)

Stadion: Fazanerija, 4.000 gledalcev. Sodniki: Oliver, Burt, Bennett (vsi Anglija).
Strelci: 1:0 Škoflek (3'), 1:1 Jantscher (18'/11m), 1:2 Kiteishvili (60'), 1:3 Yeboah (63').
Rumeni kartoni: Šturm: Gorenc Stankovič. 
Rdeči kartoni: /.
Mura: Obradović, Karničnik (70' Pucko), Maruško, Gorenc, Kous, Kozar, Bobičanec (62' Mandić), Horvat, Šturm, Škoflek (70' Maroša), Lotrič (79' Klepač).
Sturm: Sibenhandl, Gazibegović (80' Jäger), Affengruber, Wütrich, Dante, Hierländer, Gorenc Stankovič, Kiteishvili (75' Kuen), Ljubić (80' Geyrhofer), Yeboah (75' Niangbo), Jantscher (66' Sarkaria).

Slovenski prvaki so si kljub obetavnemu začetku močno otežili delo za povratno tekmo. Sturm je pokazal svojo kakovost in kaznoval napake v soboški obrambi ter prišel do zelo dobrega izhodišča za tekmo pred domačimi navijači.

Izbranci Anteja Šimundže so v dobršnem delu pokazali, da lahko igrajo proti nogometno uglednejšemu tekmecu, zapravili so kar nekaj izvrstnih priložnosti, in tako vendarle ohranili nekaj upanja, da se prebijejo v skupinski del evropske lige, ki bi jim prinesel 3,63 milijona evrov. V vsakem primeru pa imajo zagotovljenih 2,94 milijona evrov, saj bodo ob izpadu igrali v konferenčni ligi.

Navijači domače ekipe, ki so dodobra zapolnili tribune Fazanerije, so že v tretji minuti skočili na noge, ko je Mura izpeljala protinapad, Tomi Horvat je žogo oddal do Žige Škofleka, ta pa jo je s približno 20 metrov z močnim strelom poslal pod prečko za vodstvo z 1:0. Sicer pa so tudi Avstrijci v prvih minutah pokazali, da bodo nevarni, ko so nekajkrat prišli do strelov, v 14. minuti so tudi zadeli, toda naredili prekršek v napadu, tako da zadetek ni obveljal.

V 18. minuti pa je angleški sodnik Michael Oliver dosodil najstrožjo kazen za goste, potem ko je ob Alenu Kozarju v kazenskem prostoru padel Otar Kiteišvili. Jakob Jantscher pa je bil dovolj zanesljiv z bele pike za 1:1. Sturm je bil sicer odločnejši tekmec v teh trenutkih in v 23. minuti je po prostem strelu do strela z glavo prišel Slovenec v graški ekipi Jon Gorenc Stanković in za malo zgrešil cilj.

Tri minute pozneje je z 18 metrov močno streljal Ivan Ljubić, izkazal pa se je Matko Obradović. Mura je sicer imela kar precej težav pri gradnji igre, saj so gosti pogosto visoko pritiskali in tudi hitro prihajali do žoge. V 38. minuti pa je pri Muri vendarle do strela prišel tudi Luka Bobičanec, sprožil je malce z leve strani s slabih 20 metrov in žogo poslal mimo nasprotne vratnice.

V uvodu drugega polčasa je imel Škoflek v 54. minuti novo lepo priložnost, ko je poskušal obiti vratarja Jörga Siebenhandla, a je ta na koncu toliko oviral Murinega napadalca, da je žoga končala le v zunanjem delu mreže. Toda v 61. minuti je bil na drugi strani natančnejši Kiteišvili, potem ko so Murini branilci pozabili nanj, tako da je brez težav zadel z glavo po podaji Kelvina Yeboaha z desne strani.

Že dve minuti pozneje je Sturm, ki je tudi imel nekaj sto navijačev na tekmi, znova zadel, spet po napaki v obrambi, Žiga Kous je slabo oddal žogo v sredino, do nje je prišel Yeboah in sam stekel v kazenski prostor, kjer je ukanil še Obradovića.

V 66. minuti je Mitja Lotrič poskusil z močnim strelom, toda Sturmov vratar je bil na mestu. Isti igralec je v 70. minuti tudi zadel, a je bil globoko v prepovedanem položaju, tako da je ostalo pri 1:3. V 74. minuti je moral dvakrat posredovati Obradović, minuto pozneje pa na drugi strani Siebenhandl po Kousovem strelu, le malce zatem pa še po poskusu Amadeja Maroše.

Mura je še naprej poskušala zmanjšati zaostanek, a neuspešno. Sturmov vratar je namreč v sodniškem dodatku obranil še strel Maroše z dobrih 10 metrov.

Tekst: STA/PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 18.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Radomlje - Mura
    Radomlje bodo nove točke v boju za obstanek iskale proti Muri, ki jo naslednji teden čaka pokalni polfinale. Kakšno tekmo bomo videli ob Kamniški Bistrici?
  • 14.04.2024 | Prva liga Telemach
    Remi med Muro in Koprom
    Nogometaši Mure in Kopra so se v 31. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:0).
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Mura - Koper
    Mura bo po visokem porazu z Mariborom v Fazaneriji gostila Koper, ki ga je pred dnevi izločila iz pokalnega tekmovanja. Kdo bo dobil ligaško "revanšo"?
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor napolnil mrežo Mure
    Nogometaši Maribora so v 30. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 5:0 (2:0).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Mura
    Ni predaha, Prva liga Telemach se z 29. krogom nadaljuje že v torek, ko se bosta v Ljudskem vrtu pomerila Maribor in Mura. Kdo bo boljši v štajersko-prekmurskem derbiju?
  • 07.04.2024 | Prva liga Telemach
    Celjani suvereni pri Muri
    Nogometaši Mure so v 29. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Celju z 1:3 (1:2).
  • 05.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Mura - Celje
    Nogometaši Mure so z ligaško zmago v Domžalah in pokalnim napredovanjem v Kopru okrepili samozavest, v soboto pa bodo skušali v Fazaneriji presenetiti še vodilno Celje. Kdo bo boljši?
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Na Bonifiki odločali kazenski udarci, veselili so se Prekmurci
    Črno-beli iz Murske Sobote so se na Bonifiki razveselili preboja v polfinale Pokala Pivovarna Union. Dvoboj Kopra in Mure je bil odločen po strelih z bele točke, Prekmurce pa je z nekaj odličnimi posredovanji v igri držal Klemen Mihelak.
  • 30.03.2024 | Prva liga Telemach
    Goliada v Domžalah pripadla Muri
    Nogometaši Mure so v 28. krogu Prve lige Telemach v gosteh premagali Domžale s 5:3 (2:0).
  • 27.03.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Mura
    Petkov spored sklepa spopad domžalske in soboške ekipe, ki ju na sredini lestvice ločita le dve točki. Komu bo pripadel?

DELI NA