07.09.2010 | U21
Mladi reprezentanti so se poslovili s točko

Slovenska nogometna reprezentanca do 21 let je z neodločenim izidom (0:0) proti Ukrajini končala kvalifikacije za EP leta 2011. V tem kvalifikacijskem ciklusu je na osmih srečanjih osvojila osem točk.

Izbranci Tomaža Kavčiča so z resno namero po tem, da Ukrajincem ne dovolijo zmage štartali v srečanje, ki se je na koncu razpletlo z drugim remijem slovenskega moštva. Srečanje v Kijevu se je končalo brez zadetkov. Ukrajina se je tako uvrstila v drugi del tekmovanja.

UKRAJINA : SLOVENIJA 0:0 (0:0)

Sodniki: Crangle, Fairfield in Steele (vsi Severna Irska).

Ukrajina: Kanibolockij, Butko, Selin, Vicenec, Stepanenko, Morozjuk (od 90. Fedorčuk), Zozulja (od 46. Lisenko), Jarmolenko (od 62. Kravec), Krivcov, Česnakov, Garmaš.

Slovenija: Koprivec, An. Struna (od 46. Al. Struna), Škarabot, Tolimir, Mijatovič, Balažic, Marčeta (od 77. Črnčič), Rep, Plut (od 62. H. Vučkić), Mihelič, Velikonja.

Rumena kartona: Vicenec; Al. Struna.
Rdeč karton: /.

Slovenci so se gostiteljem dobro upirali, imeli celo več strelov proti golu (razmerje 6:3) in izvedli več udarcev iz kota (5:4). Kljub boljši statistiki pa tega na terenu niso znali unovčiti. V 21. minuti je Kanibolockija skušal premagati kapetan Mihelič, ki je proti vratarju nameril tudi v drugem polčasu, a čuvaja mreže ni uspel prelisičiti. V prvem delu igre je poskusil tudi Rajko Rep, v drugem delu pa so sledili poizkusi Velikonje, Pluta in Marčeta. Kljub nevarnim Slovencem pa se ukrajinska mreža ni zatresla. Nekaj več kot 4000 igralcev na stadionu Obolon zadetkov ni videlo, Slovenija pa je iz dvoboja iztržila še zadnjo točko tega kvalifikacijskega ciklusa.

Tomaž Kavčič, selektor Slovenije: »Prvih 15 minut smo nadzirali igro, imeli dve lepi priložnosti, nato so pobudo prevzeli Ukrajinci, ki so imeli tri priložnosti, a se je izkazal Jan Koprivec. V drugem polčasu smo bili celo za odtenek boljši.«

Končni izkupiček selekcije sta dve zmagi (proti Malti), štirje porazi in dva remija, ki so prinesli skupno predzadnje mesto v skupini 8. Boljši so bili le od Malte, medtem, ko so prvo mesto, kljub neodločenemu izidu, ohranili Ukrajinci. V skupini so bili še Francozi in Belgijci.

Daleč najuspešnejši posameznik generacije po številu zadetkov je kapetan Rene Mihelič, ki je prispeval štiri zadetke. Dvakrat je bil natančen proti Malti na gostovanju, zadel proti Franciji in najstrožjo kazen na stadionu Ob jezeru v Velenju spremenil v zadetek. Zadnji gol mlade reprezentance v tem ciklusu, kjer so nogometaši dali šest golov, prejeli pa še štiri več, je v 81. minuti tekme proti Belgiji zabil eden najobetavnejših mladih nogometašev, Haris Vučkič, medtem ko je strelski pohod tega kvalifikacijskega ciklusa pričel Leon Črnčič na domači tekmi proti Malti.

Moštvo sedaj čaka menjava generacije – poslavljajo se Etien Velikonja, Jan Koprivec, Rene Mihelič, Andraž Struna, Gregor Balažic, Matija Škarabot, JovanVidovič, Nikola Tolimir, Danijel Marčeta in Vito Plut - kjer jo selektor Kavčič skozi srečanja spretno že dodajal mlajši reprezentančni pogon, predvsem posameznike, ki so skupaj igrali že na EP v Ukrajini preteklo poletje.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Drago Wernig - TAKA

SORODNE NOVICE

  • 22.03.2024 | U21
    Slovenija v Prekmurju visoko ugnala Bosno in Hercegovino
    Slovenska mlada reprezentanca je proti vrstnikom iz Bosne in Hercegovine prišla do druge domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Za Slovenijo so zadeli Cipot, Zeljković in Pišek.
  • 21.03.2024 | U21
    Aćimović in Cipot verjameta v novo zmago mlade reprezentance
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo s petkovo tekmo proti Bosni in Hercegovini v Murski Soboti odprla drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.03.2024 | U21
    Aćimović predstavil seznam nogometašev za tekmo z BiH
    Reprezentanca Slovenije do 21 let drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo odpira z domačo tekmo proti Bosni in Hercegovini. Selektor Milenko Aćimović je razkril seznam nogometašev za tekmo, ki bo v soboški Fazaneriji odigrana 22. marca.
  • 17.11.2023 | U21
    Mladi Slovenci v Carigradu remizirali s Turki
    Pripravljalni obračun mladih reprezentanc Turčije in Slovenije se je v Carigradu končal z izidom 1:1. Slovenci so po kotu v 66. minuti povedli z golom Adriana Zeljkovića, devet minut pred koncem rednega dela tekme pa je izenačil Metehan Altunbaş.
  • 16.11.2023 | U21
    Pozitivno serijo podaljšati tudi v obračunu s Turčijo
    Mlada reprezentanca Slovenije bo novembrski termin izkoristila za pripravljalni obračun s Turčijo. V slovenskem taboru verjamejo, da bodo nadaljevali s pozitivno serijo rezultatov.
  • 14.11.2023 | U21
    Tudi v pripravljalnem dvoboju s Turki po zmago
    V ponedeljek je priprave pričela tudi mlada reprezentanca Slovenije, ki bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno tekmo s Turčijo. Petkov dvoboj v Carigradu bo odigran ob 17:45 po slovenskem času.
  • 07.11.2023 | U21
    Po uspešnem oktobru s Turčijo
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno preizkušnjo. Mladi Slovenci se bodo pod taktirko selektorja Milenka Aćimovića v Carigradu pomerili s turško izbrano vrsto do 21 let.
  • 17.10.2023 | U21
    Sešlarjev zadetek dovolj za nove tri točke
    Slovenska mlada reprezentanca je proti avstrijskim vrstnikom prišla do prve domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Pod edini zadetek na tekmi se je podpisal Sešlar.
  • 16.10.2023 | U21
    V Fazaneriji s severnimi sosedi
    Soboška Fazanerija bo v torkovem večeru gostila sosedski obračun mladih Slovencev in Avstrijcev, ki se bodo na prekmurski ravnici pomerili za točke v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.10.2023 | U21
    Na Cipru do visoke zmage
    Mlada reprezentanca Slovenije se z gostovanja na Cipru vrača s tremi točkami in visoko zmago. Že v prvem polčasu tretje tekme kvalifikacij je dvakrat zadel Tio Cipot, zmago pa je četrt ure pred koncem obračuna potrdil David Flakus Bosilj.

DELI NA