13.09.2021 | Sodniki
Mlade perspektivne slovenske sodnice na seminarju CORE

Potem ko je leta 2016 kot prva ženska udeleženka na seminarju CORE bila aktivna danes naša mednarodna sodnica Aleksandra Česen, se trenutno v Nyonu nahaja tričlanska ženska sodniška ekipa. Tjaša Misja iz Gornje Radgone (MDNS Murska Sobota, na naslovni sliki v sredini), Sara Mask iz Bilj (MDNS Nova Gorica, na naslovni sliki desno) in Mediha Durić iz Raven na Koroškem (MDNS Maribor, na naslovni sliki levo) se v terminu od 9.9.-16.9 aktivno udeležujejo že 50. po vrsti konsolidacijskega seminarja CORE (Centre of refereeing excellence), ki poteka na sedežu UEFE ob Ženevskem jezeru.

Spomladi so zaradi epidemiološke situacije naše sodnice uvodni del seminarja opravile preko on-line metode, trenutni enotedenski seminar pa poteka v fizični obliki. Skupaj s slovensko ekipo so na seminarju prisotne tudi sodniške ekipe iz Albanije, Avstrije, Cipra, Nemčije, Grčije in Poljske.

Na usposabljanju imajo sodnice zelo pester program z vrsto preizkusov v obliki treninga koncentracije, integriranega treninga sodnic in pomočnic, video testiranja, testiranja iz poznavanja pravil nogometne igre, preizkus fizične pripravljenosti v obliki yoyo testa z merjenjem telesne sestave, preizkus iz znanja angleškega jezika, ob tem pa se udeležujejo strokovnih predavanj oblikovanih posebej za glavne sodnice in separatno za pomočnice sodnic.

Na tak način na sedežu UEFA spoznavajo način dela Evropske nogometne zveze s sodniki najvišjih kategorij, se spoznajo s kolegicami iz drugih držav, izmenjujejo mnenja o izkušnjah, poleg tega praviloma prvič sodijo mednarodne tekme. Naša trojka je v soboto pod žarometi že sodila uradno tekmo 2. francoske ženske lige med ekipama FC Thonon Evian in FC Merignac Arlac na stadionu Stade Joseph-Moynat v mestu Thonon-les-Bainesu ob jezeru Léman.

Vsaki sodnici mentoriranki je bila določena tudi mentorka, ki je spremljala njihov napredek od uvodnega dela seminarja. Tako je glavni sodnici Tjaši (spodaj na fotografiji na sredini) kot mentorica določena Italijanka Silvia Tea Spinelli, pomočnicama Sari (na spodnji sliki druga z leve) in Medihi (na spodnji sliki druga z desne) pa Lada Rojc iz sosednje Hrvaške.

Prihodnji mesec se na seminar odpravljajo tudi moške ekipe, kjer bodo slovenske nogometne sodnike in ZNSS na nadaljevalnem  CORE seminarju predstavljali glavni sodnik Martin Matoša in pomočnika sodnika Tomaž Černe in Matic Mežnar. 

Seminar CORE (Centre of refereeing excellence) je program usposabljanja za mlade perspektivne sodnike in sodnice iz celotne Evrope, ki še nimajo statusa mednarodnih sodnikov, imajo pa potencial, da to postanejo. V zadnjih 11 letih so se na seminarju med glavnimi sodniki zvrstili Žganec, Dobrun, Obrenović, Borošak in Šmajc med pomočniki sodnika pa Klančnik, Praprotnik, Kovačič, Vidali, Pospeh, Kordež, Vojska, Kasapović, Gabrovec in Kalan. Kot prva slovenska sodnica se je Core seminarja leta 2016 udeležila Aleksandra Česen. Mnogi od navedenih so uspešni na internacionalni ravni in so po udejstvovanju na seminarju postali uspešni mednarodni sodniki in pomočniki sodnikov. 

Tekst: ZNSS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 19.10.2021 | Sodniki
  Matej Jug na Češko, Tanja Subotić v Izrael
  Matej Jug v Pragi na tekmi lige Europa Sparta Praga - Olympique Lyonnais, Tanja Subotić v Petah Tikvi v Izraelu na tekmi kvalifikacij za žensko Svetovno prvenstvo leta 2023 v Avstraliji in na Novi Zelandiji.
 • 18.10.2021 | Sodniki
  Vinčić v Carigradu
  Danes se Slavko Vinčić odpravlja v Carigrad, kjer bo jutri zvečer ob 18.45 mož s piščalko na tekmi skupine C lige prvakov Bešiktaš – Sporting Lizbona.
 • 17.10.2021 | Sodniki
  Konec prvoligaške kariere za Glažarja in Skoka
  Roman Glažar in Aleš Skok iz MDNS Ptuj sta včeraj zaključila z aktivnim sojenjem v Prvi ligi.
 • 15.10.2021 | Sodniki
  VAR praktičen trening in analiza sojenja
  Izpeljan praktičen trening z uporabo VAR protokola in seminar z analizo sojenja po končani drugi tretjini jesenskega dela prvenstva v tekmovanjih pod okriljem NZS. za sodnike in sodnice A in A1 liste.
 • 11.10.2021 | Sodniki
  Čeferin na mini turnirju v Belgiji za Euro U-17
  Darko Čeferin se nahaja v Belgiji, kjer v teh dneh poteka eden od trinajstih mini turnirjev znotraj kvalifikacij Evropsko prvenstvo nogometašev do 17. leta starosti, ki bo leta 2022 potekalo v Izraelu.
 • 10.10.2021 | Sodniki
  Jug na Ferskih otokih
  V 8. krogu skupine F kvalifikacij za SP Matej Jug na dvoboju Ferski otoki : Škotska.
 • 07.10.2021 | Sodniki
  Slavko Vinčić v Ženevi
  Na tekmi kvalifikacij za SP leta 2022 v Katarju med Švico in Severno Irsko v Ženevi bo glavni sodnik Slavko Vinčić.
 • 06.10.2021 | Sodniki
  Obrenović v Edinburgu
  Rade Obrenović se danes odpravlja na Škotsko, kjer bo v petek v Edinburgu sodil kvalifikacijski dvoboj za Euro U-21 med Škotsko in Dansko.
 • 03.10.2021 | Sodniki
  Slovenski trio na 48. core seminarju na sedežu UEFA
  Martin Matoša, Tomaž Černe in Matic Mežnar na konsolidacijskem seminarju CORE (Centre of refereeing excellence), ki v teh dneh poteka v Švici.
 • 28.09.2021 | Sodniki
  Obrenović na Nizozemsko, Šajn v Salzburgu
  Medtem ko je Rade Obrenović iz Ljubljane delegiran na tekmo konferenčne lige AZ Alkmaar – Jablonec, bo Vlado Šajn kontrolor sojenja na ligi prvakov v Salzburgu.

DELI NA