09.10.2022 | A
Mijatović in Kek spoštujeta nasprotnike, a verjameta v Slovenijo

Po žrebu kvalifikacijskih skupin za Uefa evropsko prvenstvo 2024 sta prve misli strnila predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović in selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek.

Prvi mož krovne slovenske nogometne reprezentance je zadovoljen z žrebom in verjame, da lahko slovenska reprezentanca v kvalifikacijski skupini H poseže po najvišjih mestih.

»Priznati moram, da smo dobili relativno dobro skupino, saj smo se izognili skupinama 2 in 3, ki sta verjetno najbolj zahtevni. Naša  skupina je konkurenčna, v njej se da tekmovati. V njej je izjemno močna reprezentanca Danske, pa drugi strani pa tudi San Marino, ki je na papirju nekoliko slabši. Vse ostale reprezentance so na podobnem nivoju, tako da lahko vsak premaga vsakogar. V boju za drugo mesto ima morda Finska določeno prednost, saj igra v zadnjem obdobju zelo dobro, vendar so tudi naši temelji iz Uefa lige narodov zelo trdni. Če bomo nadaljevali v tem slogu, se lahko nadejamo uvrstitve na evropsko prvenstvo,« je optimističen Mijatović, ki se ne obremenjuje z daljšimi potovanji.

»Kazahstan pomeni nekoliko daljše potovanje, ampak če bomo zmagali, bomo zagotovo hitro pozabili na dolgo pot. Ocenjujem da smo dobili solidno in konkurenčno skupino, v kateri se da narediti zelo soliden rezultat. Iskreno verjamem, da se bomo uvrstili na evropsko prvenstvo,« zaključi predsednik NZS.

Selektor Matjaž Kek razmišlja podobno kot predsednik, a v ospredje postavlja slovensko reprezentanco. »Sam žreb ne pomeni nič. Lahko bi bilo boljše, lahko pa tudi slabše. Gre pa po mojem mnenju za skupino, v kateri lahko tekmujemo. Skupina bo zahtevala dobro, kompaktno in hrabro Slovenijo. Ekipo s ciljem, naš pa je vselej uvrstitev na tako veliko tekmovanje, kot je Euro 2024. Mislim, da se da igrati proti vsakemu, kar smo dokazali tudi v Uefa ligi narodov. Skrbi dolgo potovanje v Kazahstan, po drugi strani pa nam je San Marino v preteklosti že prinašal srečo. Zadovoljen sem, da je bila Slovenija v tretjem bobnu, saj to pomeni, da smo pokazali določeno kvaliteto. Verjeti moramo vase in razmišljati o sebi, o nasprotnikih pa samo takrat, ko bo čas za to,« je jasen Kek.

Kako zahtevna je  kvalifikacijska skupina H? »Skupina je tekmovalna, točke se bodo delile na vse strani. Danska je reprezentanca s svojo filozofijo, vse ostalo pa lahko razglabljamo. Potrebno se bo dobro pripraviti in organizirati. Že v Belfastu smo dvakrat gostovali in hitro naleteli na težavi. Kot selektor sem zadovoljen, da smo se izognili skupinama 2 in 3. Po drugi strani pa spoštujem vsakega nasprotnika, saj lahko izgubiš prav proti vsem reprezentancam, če nisi pravi. Zaupam fantom, ki so že pokazali, da so vredni zaupanja. Če bomo mi pravi, bodo tudi drugi razmišljali o nas,« dodaja slovenski selektor.

Tekst: MKo
Foto: MaK
Video: Mak, MAl

SORODNE NOVICE

 • 02.02.2023 | A
  Posamične vstopnice za tekmo s San Marinom v prodaji
  Slovenska nogometna reprezentanca bo marca pričela s kvalifikacijami za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka bodo nov kvalifikacijski ciklus odprli 23. marca v Kazahstanu, medtem ko jih prva domača preizkušnja čaka v nedeljo, 26. marca proti selekciji San Marina. Posamične vstopnice za tekmo s San Marinom so že v prodaji, najbolj zvesti navijači pa si lahko zagotovite paketno vstopnico za vseh pet domačih tekem.
 • 30.01.2023 | A
  Zahović zadel na prvi tekmi spomladanskega dela, strelsko razpoložena še dvojica
  Pretekli konec tedna se je pričel spomladanski del ligaških tekmovanj na Poljskem ter v Argentini, kjer si kruh služita Luka Zahović in Andres Vombergar. Kot po naključju sta oba zadela že na prvi tekmi v novem koledarskem letu. Poleg njiju je v tekmovalnem pogonu še deseterica slovenskih reprezentantov.
 • 26.01.2023 | A
  Črnigoj znova v Serie A
  V elitni italijanski nogometni ligi bo po novem igral še en Slovenec. V Serie A se namreč vrača reprezentančni vezist Domen Črnigoj, ki se je pridružil Salernitani.
 • 23.01.2023 | A
  Zajc z zadetkom Fenerbahčeju pomagal do zmage v pokalu, Oblak dvakrat nepremagan
  Minuli konec tedna so bili ponovno na delu nekateri izmed slovenskih reprezentantov. Igralsko je bila tokrat aktivna dvanajsterica, medtem ko preostali še vedno čakajo na nadaljevanje državnih prvenstev.
 • 16.01.2023 | A
  Šporar priigral zmago Panathinaikosu
  Pretekli konec tedna je bila igralsko aktivna enajsterica slovenskih reprezentantov. Poleg španskega, italijanskega, francoskega in portugalskega državnega prvenstva, kjer si kruh služi šesterica naših reprezentantov, so aktivne tudi lige v Grčiji, Turčiji in na Cipru, kjer za svoje klube nastopa preostalih pet članov slovenske izbrane vrste, aktivnih v prvi polovici januarja.
 • 09.01.2023 | A
  Novo leto za reprezentante
  Po zaključenem svetovnem prvenstvu v decembru so slovenski reprezentanti ponovno pričeli s klubskimi obveznostmi. Kljub temu, da večina tekmovanj, vključno s slovenskim, še vedno miruje, pa je trinajsterica nogometašev z zadnjega reprezentančnega seznama že v polnem tekmovalnem pogonu.
 • 03.01.2023 | A
  V letu 2022 najboljša Benjamin Šeško in Lara Prašnikar
  Športni dnevnik Ekipa SN je v sodelovanju z novinarji ostalih slovenskih medijev petnajstič izbral slovenskega nogometaša leta. Naziv je pripadel Benjaminu Šešku, ki je bil tudi najboljši mladi nogometaš Slovenije, Lara Prašnikar pa je najboljša nogometašica leta.
 • 30.12.2022 | A
  Intervju: Matjaž Kek
  S selektorjem članske reprezentance o ugotovitvah iz Lige narodov, novih vlogah v ekipi, popotnici pred kvalifikacijami za Euro 2024 in možnostih, da se Slovenija uvrsti na veliko tekmovanje.
 • 20.12.2022 | A
  Ne zamudite praznične akcije: Čaka vas darilo
  Reprezentanca Slovenije bo marca pričela s kvalifikacijami za evropsko prvenstvo 2024, v lovu na uspešen rezultat pa bo računala tudi pomoč s tribun. Kupci paketa vstopnic za pet domačih tekem boste prejeli brezplačni navijaški šal slovenske reprezentance.
 • 25.11.2022 | A
  Na črni petek paketne vstopnice po izjemnih cenah
  Slovenska nogometna reprezentanca bo marca pričela s kvalifikacijami za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka so po šestih zaporednih tekmah brez poraza odločeni tudi v kvalifikacijah pokazati pravo vrednost, za uvrstitev na evropsko prvenstvo pa bodo morali osvojiti najmanj drugo mesto v kvalifikacijski skupini H.

DELI NA