Med otroci, učenci s prilagojenim programom in Romi

Da je Nogometna zveza Slovenije aktivna tudi na drugih področjih, ne zgolj v reprezentančnem nogometu, ki je navzven morda njen največji ambasador, so dokazali njeni najmlajši predstavniki. Le-te so predstavniki UEFE v okviru obiska Slovenije spoznavali v preteklih dneh.

Raziskovanje Štajerske

Začelo se je v torek, ko smo v Celju dobili prvake v kategorijah dijakov in dijakinj, osnovnošolcev in njihovih konkurentk nežnejšega spola ter zmagovalce med učenci osnovnih šol s prilagojenim programom. Zaključni turnir projekta Rad igram nogomet se je odvijal na Štajerskem, natančneje v Zrečah in Celju. Prve dvoboje (polfinala in tekme za 3. mesto) so nogometa željni osnovnošolci odigrali pod Pohorjem, srednješolci pa v dvorani Gimnazije Celje - Center, nato se je karavana najboljših preselila v celjsko dvorano Golovec. Dan je tričlanska ekipa z Otoka zaključila v Ljubljani, kjer so si ogledali še trening ene od ekip nogometne šole, zaključili pa s pogovorom z vodilnim človekom Zavoda za strpnost in fair play, Bojanom Jurovičem.

Proti morju

Sreda je bila rezervirana za ogled največjega horizontalnega jamskega sistema v Sloveniji – Postojnske jame, kjer se je ekipa mudila tudi zaradi okroglega usnja. V sodelovanju z direktorjem so si tuji gostje tudi ogledali spektakularne dvorane slovenskega kraškega podzemlja, povabljenci iz Anglije pa so v dar dobili bibliografije Postojne ter zlatnike mesta. V igri 3 na 3, spretnostnih igrah ter ostalih dejavnostih so se v sklopu Žogarije, kot enem od devetih postojank, tokrat ustavili v Postojni. Sodelovale so osnovne šole z notranjskega konca, zmagovalci pa se bodo 12. junija pomerili v Ljubljani.

Z regijskega središča Notranjske je snemalno ekipo pot vodila do Izole, kjer so se izvajale Grassroots aktivnosti za otroke med 8. in 12. letom starosti. Tam je preko 150 otrok iz primorsko-kraške regije pripravilo dve uri vragolij in aktivnosti, pravega nogometnega praznika pa so se udeležili tudi nekateri veljaki žogobrca in znani nogometni obrazi, med njimi predsednik MNZ Koper Damir Ban in Vlado Badžim. Po oddihu v Piranu, kjer je goste navdušila lokacija in razgled z nogometne infrastrukture po okolici, zgrajene s pomočjo HATTRICK programa, so dan znova zaključili v Ljubljani. Kot so povedali ob povratku v prestolnico, kjer so strnili svoje misli, niti v španski prestolnici niso bili deležni takšnega sprejema, kot so jim ga pripravili slovenski otroci.

Na prekmurske ravnice

V četrtek so se predstavniki evropske nogometne organizacije odpravili na panoramski izlet v Planico, kjer sta jim tako Miloš Rus kot tudi Matjaž Jakopič ponosno na ogled postavila najvišjo letalnico na svetu, v Kranjski gori so si ogledali FIS progo smučarskega pokala ter nogometni center mlajših reprezentanc, se ustavili na Bledu, nato pa jih je na Ptuju čakalo športno nogometno popoldne z več kot 80 nogometaši, njihovimi starši in vzgojiteljicami.

V Murski Soboti so si ogledali dve skupini Romov, ki se prav tako ukvarjata z nogometom, kar je malo da ne posebnost tako v Sloveniji kot tudi v Evropi. Sožitje prebivalstva in enaki interesi so v tem delu države premagali še tako velike kulturne razlike in nogomet je še enkrat več dokazal, da velja za šport, ki združuje. V Pušči so po 57 letih obstoja kluba dobili lastno igrišče, posledično je tamkajšnjemu prebivalstvu ta dan pomenil pravi nogometni praznik, saj je bila na nogah celotna vas, enak sprejem so doživeli nekaj kilometrov stran v Vanči vasi, kjer je med otroci izstopal komaj devetletni deček, za katerega se že sedaj zanima Bayern iz Münchna, ob tem pa so si Otočani ogledali še trening selekcij U8 in U10 ter članov. Zbrane je nagovoril tudi bloudkov nagrajenec Slavko Cener.

Tako so na Zvezi lahko pred zadnjim druženjem z uefinimi predstavniki upravičeno zadovoljni z razpletom natrpanega, a hkrati izpolnjujočega delovnega tedna. Nove izkušnje, pridobljene tako na eni kot tudi drugi strani bodo pripomogle k še boljšemu delu, novim izzivom in bližje k novi Grassroots zvezdici, ki bi si jo po videnem zaslužili.

Tekst in foto: Andreja Potočnik

SORODNE NOVICE

  • 07.04.2017 | Šolska športna tekmovanja
    Nedelja bo dala zmagovalca Nike Premier Cup
    Konec oktobra so turnirji v Grosupljem, Kidričevem, Kopru in Krškem dali osmerico polfinalistov Nike Premier Cup, v prihajajočem vikendu pa bomo na igriščih Nacionalnega nogometnega centra Brdo dobili najboljšo ekipo v konkurenci nogometašev rojenih v letih 2003 in 2004.
  • 24.10.2016 | Šolska športna tekmovanja
    Sobota in nedelja dala polfinaliste Nike Premier Cup
    Nogometni upi, ki so rojeni v letih 2003 in 2004, so se v soboto in nedeljo dokazovali na četrtfinalnih turnirjih Nike Premier Cup. V polfinale tekmovanja so se prebili Maribor, Mura, Brinje Grosuplje, Domžale, Krško, Veržej, Gorica in Triglav.
  • 21.10.2016 | Šolska športna tekmovanja
    Sobota in nedelja s štirimi turnirji Nike Premier Cup
    Prihajajoči vikend bo spremljevalcem slovenskega nogometa znova ponudil nemalo užitkov. Ob številnih članskih dvobojih bodo na delu tudi mladi talenti, ki si po vzgledu vzornikov šele utirajo pot na velike nogometne zelenice. Sobota in nedelja bosta rezervirani za štiri četrtfinalne turnirje Nike Premier Cup.

DELI NA