04.09.2021 | A
Matjaž Kek: "Najpomembneje je, da smo zmagali"

Slovenci so po sredinem remiju s Slovaško premagali Malto, tudi za drugo zmago v tem kvalifikacijskem ciklusu pa je zadel Sandi Lovrić. Čeprav so v slovenskem taboru priznali, da pot do zmage ni bila najlažja, pa so v istem dahu dodali, da po koncu obračuna največ štejejo točke. 

"Najpomembneje je, da smo zmagali. Tudi to je nekaj časa viselo nad nami. Jasno je, da je bilo nekaj stvari, ki bi jih morali narediti boljše. Včeraj in danes je bilo prisotne že nekaj pretirane nervoze. Zmagali smo, s težavo, lahko bi vse skupaj realizirali že prej. Fantom čestitam, zahvaljujem pa se tudi publiki, ki je pripravila lepo vzdušje. Aplavz in spodbuda v 70., 75. minuti, ko nismo izgledali dobro. To je lahko zadovoljstvo fantom. Zmaga je popolnoma zaslužena, vendar težka," je po srečanju uvodoma dejal Matjaž Kek.

Trije streli v okvir gola, je to razlog za skrb. "To je zagotovo premalo. Igrali smo prepočasi, da bi lahko strli zgoščeno obrambo. Malta je v skupini že dokazala, da se zna dobro braniti. V prvem polčasu, v uvodnih minutah, bi morali z visokim pritiskom priti do prednosti. Ko se to ni zgodilo, so se ob nervozi pričele napake, ni bilo odločnosti in agresivnosti. Na daleč se vidi, da nekateri igralci niso na potrebnem fizičnem nivoju. Zopet spet menjali in igrali z relativno mlado ekipo. Čaka nas težka pot dalje," priznava selektor.

"Hitro smo menjali, vendar nismo prišli v pravi ritem. Ko bi lahko tekmo mirno pripeljali do konca, smo zgrešili še enajstmetrovko. Manjka nam še veliko, smo pa danes igrali z mlado ekipo. Jaka Bijol in Adam Gnezda Čerin sta perspektiva našega nogometa, so pa v tem tekmovanju pomembne točke. Če sem najbolj pošten, se zmaga piše, vse ostalo se pozablja. Na žalost je to najpomembneje, čeprav vem, da boste vsi iskali kakovost igre. Strinjam se z vami, saj nisem nor, da ne bi videl, da ni bilo dobro. Verjemite pa, da je bila zmaga v tem trenutku najpomembnejša," je pomembno točk še enkrat izpostavil Kek.

Zdaj sledi priprava na tekmo v Splitu. "Tekmo s Hrvaško lahko gledamo kot najtežjo, če smo prestrašeni, za športnike, zmagovalce, pa je to najlažja tekma. Vem, kam gremo, jasno je, da odhajamo k favoritu. Prepričan sem, da bomo izgledali boljše, upam pa, da bomo prišli tudi do pozitivnega rezultata. Tega pol koraka me preganja že nekaj časa. Nekaj je tudi v karakterju, zato morda tudi menjam in rotiram preveč za to tekmovanje. Primoran si v to, da iščeš rešitve in pozitivno provociraš. Nekje se mora pričeti, moramo delati, res pa je, da to že traja nekaj časa. Morda se kdo ne bo strinjal z mano, a je ekipa izredno mlada. Tekma na Poljudu je izziv in inspiracija, ne verjamem pa, da nas bodo podcenjavali. Bodo pa motivirani, saj vedo, kaj se jim je zgodilo v Stožicah. Sam imam takšne tekme najrajši. Zame bo tudi v pripravi precej lažje," je dejal slovenski selektor ter poudaril, da v torek štejeta zgolj odločnost in hrabrost.

Zmage dvigajo samozavest

Tako kot marca proti Hrvaški, je tudi za drugo kvalifikacijsko zmago Slovenije zadel Sandi Lovrić. Vezist Lugana je ob koncu prvega polčasa izkoristil najstrožjo kazen, ki jo je priigral Miha Mevlja. "Najpomembneje je, da smo doma osvojili tri točke," je besede Keka ponovil tudi Lovrić in nadaljeval: "Ni važno, kako, pomembne so točke. Zdaj se moramo dobro spočiti, gledati naprej, čaka nas še tretja tekma. Ponavljam, najbolj pomembno je, da smo zmagali in kot ekipa ohranili ničlo v obrambo."

Junak dveh slovenskih zmag je dobil tudi vprašanje o tem, če Slovencem v igri manjka samozavesti. "To je vaše mnenje, nam se ne zdi tako. Z vsako zmago se dviga samozavest, danes smo zmagali, to samozavest pa moramo prenesti v tekmo s Hrvaško. Z vsako zmago rastemo, ne bi pa rekel, da nam manjka samozavesti," je odgovoril Lovrić.

Marca je v Stožicah odločil dvoboj s Hrvaško, ki bo naslednji tekmec Slovenije: "Čaka nas popolnoma drugačna tekma. Nemogoče je govoriti o tem, če je priprava težja ali lažja. Vsaka reprezentanca ima dobre nogometaše, nikogar ne smemo podcenjevati, vselej je potrebno dati maksimum, ne glede na to, če nasproti stoji Malta ali Hrvaška. Do danes smo razmišljali o Malti, zdaj sledi regeneracija, nato pa se bomo osredotočii na Hrvaško."

V Split po novo presenečenje

Jaka Bijol, ki je v paru z že omenjenim Mevljo zaigral v osrčju obrambe, je na temo o pomanjkanju udarcev v okvir gola podal zanimiv odgovor: "Tudi en strel je dovolj za zmago. Imeli smo dve enajstmetrovki, tega niste rekli. En gol je dovolj za zmago, potemtakem je dovolj tudi en strel. Vemo, da ne igramo najlepšega nogometa, vsakič pa igramo na rezultat. Zanj bomo naredili vse. Danes smo dali svoj maksimum, dobili rezultat, tako bo tudi na ostalih tekmah."

"Po vrnitvi v Rusijo igram na položaju osrednjega branilca, na tem položaju dobro in konstantno igram. Tudi v reprezentanci sem želel pokazati, da lahko igram na tem položaju. Upam, da sem danes zadovoljil," pravi član CSKA-ja, ki ga je za predstavo pohvalil tudi Kek in izpostavil, da je lahko Korošec dolgoletna rešitev v osrčju obrambe.

Misli se zdaj usmerjajo v tekmo z južnimi sosedi: "Vsi vemo, kako stojijo stvari. Zdaj gremo v Split, dali se bomo iz kože, da tudi tam nekaj naredimo in, tako kot na prvi tekmi, presenetimo Hrvate. Imamo možnosti, vendar bomo morali biti na najvišjem nivoju. Današnja tekma je bila zelo težka, pred časom smo se opekli s Ciprom, danes pa zmagali, kar je tisto, kar šteje."

Torkov sosedski obračun Hrvaške in Slovenije se bo na Poljudu pričel ob 20:45.

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 18.04.2024 | A
    Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
    Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
    Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
  • 24.03.2024 | A
    V polnih Stožicah je vse mogoče
    V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.
  • 23.03.2024 | A
    Slovenci z mislimi že pri Portugalski
    Slovenska nogometna reprezentanca je po četrtkovem remiju na Malti opravila regeneracijo in pričela s pripravami na torkov obračun s Portugalsko

DELI NA