27.11.2020 | A
Matjaž Kek: Lahko smo ponosni na rezultat

Slovenska izbrana vrsta si je z remijem v Grčiji zagotovila napredovanje v višji rang tekmovanja Lige narodov, Slovenci bodo v naslednji ediciji tekmovanja nastopali v Ligi B. Štirinajst osvojenih točk in prvo mesto v skupini 3 lige C pa Sloveniji daje lepe možnosti za uvrstitev v dodatne kvalifikacije tudi preko Lige narodov. Selektor Matjaž Kek je po koncu tekmovanja in pred prihajajočim žrebom kvalifikacij za SP 2022 (7. december v Nyonu) ocenil nastope Slovenije.

Liga narodov je za nami, Slovenija je z dvema točkama prednosti pred Grčijo osvojila prvo mesto in napredovanje v ligo B. Kakšna je vaša ocena nastopov v Ligi narodov?

Matjaž Kek: Vsekakor je Liga narodov v svoji drugi izvedbi za Slovenijo pomenila, da smo dosegli cilje, ki smo si jih zastavili ob začetku tekmovanja. Poleg spoštovanja vrednega rezultata, četudi roko na srce ne gre za uvrstitev na evropsko ali svetovno prvenstvo, smo našli in predstavili kar nekaj igralcev, ki bi lahko predstavljali svetlo prihodnost slovenskega reprezentančnega nogometa. To pa je bil poglavitni cilj pred kvalifikacijami za svetovno prvenstvo. Liga narodov je potekala v zelo specifičnih pogojih, v zgoščenem ritmu z dodanima dvema prijateljskima tekmama. To je še dodaten razlog, da bo ta jesenski cikel ocenjen kot dober.

 

Na kateri tekmi ste najbolj uživali in zakaj?

Matjaž Kek: Po eni strani je to zelo težko razložiti, po drugi pa zelo enostavno. Uživam v vsakem trenutku reprezentančnih akcij, ne le na tekmi. Tudi na treningih in druženju z reprezentanti in strokovnim vodstvom. V dneh po tekmi sem izpostavil pomembnost tega, kar se je zgodilo na igrišču. Imeli smo nihanja, kar je bilo pričakovano ampak vzpostavila se je neka nova ekipa. V nekih trenutkih nam je manjkalo precej igralcev, na koncu se nam je pridružil tudi Josip Iličić. Ob vsem skupaj pa je najpomembneje, da se je naredilo zdravo jedro tudi izven igrišča. Fantje izjemno dobro komunicirajo, to pa je tudi eden izmed predpogojev zato, da se vzpostavi prava ekipa.

 

Že v prejšnjih kvalifikacijah za EP je Slovenija kazala všečne predstave, na koncu je morda zmanjkalo malo sreče. Kaj je bila razlika tokrat?

Kar se tiče prejšnjih kvalifikacij, ne bi rekel ravno, da nam je zmanjkalo sreče. Na nekaterih tekmah nismo bili na nivoju kot ga pač zahtevajo nasprotniki s katerimi smo igrali. Jasno je, da smo morda najslabšo tekmo odigrali ravno v Skopju proti Severni Makedoniji. Tokrat pa so bili naši nastopi bolj konstantni, manj smo nihali. Znali smo odigrati na rezultat, ko je bilo to potrebno, znali pa smo tudi zdržati pritisk. Tej ekipi se je prvič zgodilo, da je bila pod določenim psihološkim pritisokom zaradi želenega rezultata in velikih pričakovanj. In ko je bilo najpomembneje morda niso odigrali najbolje, so pa odigrali zelo borbeno, zelo srčno in z veliko, veliko želje in motiva.

Eden izmed ciljev, ki ste ga omenjali pred Ligo narodov je bil tudi ta, da povečate konkurenco v reprezentanci, predstavili ste kar nekaj debitantov, na koncu pa se zdi, da se je izoblikovala tudi standardna prva enajsterica?

Matjaž Kek: Igralci imajo v teh časih različne obremenitve v klubih, nekateri igrajo manj oziroma imajo za sabo daljše obdobje neigranja, drugi pa igraji vsak tretji, četrti dan, zato je dnevna forma toliko bolj izrazita pri izbiri igralcev za določeno tekmo. Tudi ritem treh tekem v ciklu je drugačen kot je bil prej. Zahteva širši kader in bolj porazdeljeno minutažo. Toda menim, da nam je na koncu vseeno uspelo, da smo z obema prijateljskima tekmama več dobili kot izgubili, z izborom nekoliko lažjih nasprotnikov v teh tekmah pa smo se kvalitetneje pripravili na tekme v Ligi narodov. Nekateri selektorji zdaj sicer tarnajo, da je bila izbira nasprotnikov na prijateljskih tekmah pretežka, kar se je nekaterim reprezentancam nato najbrž poznalo v zgoščenem ritmu na tretji tekmi. Pogoji, v katerih smo igrali, so bili specifični, specifičen je čas v katerem je zdaj nogomet. Brez gledalcev in atmosfere je drugače. V prejšnjih kvalifikacijah smo v sijajni atmosferi odigrali domači tekmi proti Poljski in Izraelu in pravzaprav so bili navijači tisti, ki so nas proti Izraelu pripeljali do zmage. Verjetno bi bili tudi tekmi v Prištini in Atenah drugačni, če bi bili gledalci. Ampak kot je edino normalno smo se poskušali čim hitreje prilagoditi in čim manj razmišljat o zadevah na katere nimamo vpliva.  Veliko vlogo so imeli tisti, ki skrbijo za organizacijo in pripravo vsega skupaj. Igralci so bili zadovoljni, tudi strokovni štab je oddelal dober cikel. Nekaj smo uspeli narediti, ampak še enkrat, lahko smo ponosni na rezultat, ki pa nas ne sme zavesti. Vseeno smo igrali v ligi C, težkokategorniki nas čakajo v naslednjih kvalifikacijah. Korak po korak lahko napredujemo, včasih pa je potrebno narediti tudi kakšnega nazaj. Da se kaj vidi, da se analizira, da se kaj popravi. Leto se počasi izteka, predvsem želim, da bi igralci ostali zdravi. Hitro bo tu žreb in začetek novih kvalifikacij. Dobro pa je, da je nogomet v tej situaciji v Sloveniji še tu, da je še »živ« in da lahko s prihajajočim evropskih prvenstvom za reprezentance do 21 let pričakujemo zanimivo pomlad. Upam samo, da v normalnejših časih, z gledalci na stadionih. Ker šele takrat je potem to spet tisti pravi nogomet.

Tekst: NZS/MaK
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 04.01.2021 | A
  Jan Oblak nogometaš leta
  Športni dnevnik Ekipa SN je v sodelovanju z novinarji ostalih slovenskih medijev trinajstič izbral najboljšega nogometaša leta. V letu 2020 je to postal Jan Oblak, slovenski reprezentančni vratar in član madridskega Atletica je to lovoriko osvojil že petič.
 • 21.12.2020 | A
  Iličić z mojstrsko predstavo junak preobrata Atalante
  Josip Iličić je v zadnjem vikendu pred božičnimi prazniki navdušil z novo mojstrsko predstavo. Kranjčan se je ob preobratu Atalante izkazal z golom in dvema podajama. Amedej Vetrih je zatresel mrežo Fenerbahčeja, zadetka se je razveselil tudi Sandi Lovrić, Andraž Šporar pa je zadel na pokalni in ligaški tekmi.
 • 14.12.2020 | A
  Gol Gorenca Stankoviča, Kurtića in Skubica
  Za slovenskimi reprezentanti je nov teden preizkušenj, ki so ga z zadetki popestrili Jon Gorenc Stankovič, Jasmin Kurtić in Nejc Skubic. Madridski Real je v mestnem derbiju prekinil serijo Jana Oblaka.
 • 08.12.2020 | A
  Kvalifikacije začenjamo doma s Hrvaško
  Po žrebu kvalifikacijskih skupin za svetovno prvenstvo 2022 je postal znan tudi razpored kvalifikacijskih tekem. Slovenija bo kvalifikacije odprla doma proti Hrvaški, zaključila pa na novembrski tekmi s Ciprom.
 • 07.12.2020 | A
  Slovenija v kvalifikacijah za SP v skupini s Hrvaško
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022 v Katarju igrala v skupini H skupaj s Hrvaško, Slovaško, Rusijo, Ciprom in Malto. Tako je določil današnji žreb Mednarodne nogometne zveze (Fifa) v Zürichu.
 • 07.12.2020 | A
  Kek: Skupina je zanimiva, a tekmovalna
  Slovenski selektor Matjaž Kek je strnil misli po žrebu kvalifikacijskih skupin za Svetovno prvenstvo 2022. Slovenija je pristala v Skupini H, kjer so še reprezentance Hrvaške, Slovaške, Rusije, Cipra in Malte.
 • 07.12.2020 | A
  Bohar zadel za zmago Osijeka
  Za reprezentanti je nov delovni teden, za marsikoga od nogometašev tudi z dvema tekmama. Jan Oblak in Vid Belec sta svojo mrežo ohranila nedotaknjeno, Damjan Bohar pa je v hrvaškem prvenstvu zadel za zmago Osijeka.
 • 07.12.2020 | A
  V ponedeljek žreb kvalifikacijskih skupin za SP 2022
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) bo v ponedeljek ob 18. uri v Zürichu na virtualnem dogodku, posledici pandemije novega koronavirusa, izžrebala skupine kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2022 v Katarju. V evropskem delu kvalifikacij bo tudi Slovenija, ki bo v četrtem jakostnem bobnu.
 • 30.11.2020 | A
  Oblak do novega rekorda
  Teden, ki ga je zaznamovala smrt Diega Maradone, je postregel z zadetki Josipa Iličića, Benjamin Verbiča in Damjana Boharja, Jan Oblak pa se je po 200. nastopu v španskem prvenstvu razveselil novega odmevnega dosežka.
 • 27.11.2020 | A
  Slovenija v četrtem bobnu na žrebu za SP 2022
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je objavila kakovostne razrede za žreb evropskih kvalifikacijskih skupin za svetovno prvenstvo 2022. Slovenija je uvrščena v četrti boben. Žreb bo 7. decembra ob 18. uri v Zürichu.

DELI NA