30.12.2011 | Ženska A
Mateja Zver po Islandiji januarja po nov izziv v Rusijo

Mateja Zver je nedvomno prvo ime slovenskega ženskega nogometa. Po začetku na domačih tleh je odločno zakoračila na mednarodno sceno, kjer si je že v prvem mesecu novega leta obeta selitev na drug konec Evrope.

Opažena v reprezentanci

Praznične dneve Mateja preživlja na domačih tleh, popolnega počitka ni, dvakrat na teden je v telovadnici. V Slovenijo se je vrnila letos jeseni, ko se je končala sezona na Islandiji, kjer igra že do leta 2008. »Opazili so me na eni od reprezentančnih tekem. Poklicali so me in povprašali, ali bi prišla igrat v njihovo ligo,« se spomni, kako je sploh odšla na daljni sever. Prizna, da je bila malce skeptična. Navsezadnje je prvič odhajala na tuje, a se je vse izšlo kot v najlepših sanjah.

Islandke fizično boljše

Na tem koncu Evrope ima ženski nogomet izjemno veljavo. Medijsko se ga spremlja na vsakem koraku, država premore dve ligi. Mateja pojasni, kaj ločijo Islandke in Slovenke. »Fizična moč, Slovenke smo bolj tehnično podkovane, pri moči pa nas zmanjka.« Sezona traja od spomladi (maja) do jeseni (oktobra).  V tem času je v klubu Thor zamenjala tri trenerje, a si kot prava profesionalka s tem ne beli glave. Delalo in vadilo se je ves čas trdo, treningi so bili šestkrat na teden, en dan pa je bil prost.

Na Islandiji tudi Janez Vrenko

Vmes je aktivna tudi na trenerskem področju. V pogodbi je bilo zapisano, da junija in julija (v času šolskih počitnic) dvakrat tedensko skrbi za tehnični trening mlajše selekcije. Na Islandiji, v istem klubu, je igral tudi njen rojak Janez Vrenko. Razloži, da je življenje na Islandiji precej drago. Za primerjavo – čaj, kava in kos tortice v restavraciji stane do 30 evrov. Svoje je naredila tudi kriza. Sprva so se cene znižale, sedaj pa so spet na identičnem nivoju kot pred težavami. Plače v športu pa so ves čas ostale nespremenjene. Na življenje na severu pa se je tako ali tako hitro navadila, stanovanje v bloku si je delila s srbsko soigralko.

V Rusijo na preizkušnjo

Ali se bo vrnila na otok, še ne ve. »Po 20.1. me čaka preizkušnja v Rusiji, kamor odhaja tudi moja soigralca Manja Benak,« razkrije Mateja razveseljivo vest za slovenski nogomet. V svojo sredo ju na preizkušnjo vabi petkratni ruski državni in sedemkratni pokalni prvak FC Energy Voronezh.

Tri želje za leto 2012

23-letna igralka iz Gornje Bistrice je pripravljena, da naredi nov velik korak na svoji športni poti. Tako kot takrat, ko je v svojih otroških letih v fantovski družbi odločno zaigrala nogomet. To ji gre odločno od rok. Na spomlad 2012 si želi, da Slovenke pokažejo tekmicam zobe v kvalifikacijah za Euro 2013. Če pa bi srečala zlato ribico, pa bi se ji v treh željah priporočila, da Slovenija zbere čim več točk v kvalifikacijah za Euro 2013, da je njen matični klub ŽNK Teleing Pomurje državni prvak in da najde pravo ter kvalitetno zasedbo v tujini. Mateja, srečno!

Tekst: D. P.
Foto: D.P./Nzs.si

SORODNE NOVICE

  • 19.04.2024 | Ženska A
    Nova zmaga za Matejo Zver
    Državna prvenstva gredo h koncu, v pomembnih vlogah tudi naše legionarke. Kar nekaj naših reprezentantk pa ogreva po poškodbi, zato tudi tokrat niso igrale Zara Kramžar, Adrijana Mori in Nina Predanič.
  • 09.04.2024 | Ženska A
    Iz Skopja s prepričljivo zmago
    Ženska članska reprezentanca se iz Severne Makedonije vrača s visoko zmago (0:5). Po dveh tekmah kvalifikacij za EP 2025 je Slovenija na vrhu lestvice skupine v Ligi C. V 180 minutah so naše igralke dosegle sedem golov, prejele niso nobenega.
  • 09.04.2024 | Ženska A
    V Skopju proti Severni Makedoniji
    V Skopju se danes ob 15. uri nadaljujejo kvalifikacije za evropsko prvenstvo članic. Naša ženska nogometna reprezentanca gostuje pri Severni Makedoniji in lovi 2. zmago. Tekmo bo prenašal tudi Sportklub.
  • 08.04.2024 | Ženska A
    Z jasnim ciljem na prvo gostovanje
    „Pogledali smo si njihove dobre in slabe plati. Mi se moramo osredočiti nase ter igrati našo igro, kot smo to delali dosedaj. Cilj je isti, kot je bil pred dnevi proti Moldaviji. Želimo zmagati,“ je jasen v napovedi selektor Saša Kolman.
  • 07.04.2024 | Ženska A
    V Skopju nadaljevati začeto v Ljubljani
    Ženska nogometna reprezentanca bo v torek, 9.4., gostovala v Skopju, kjer se bo na 2. tekmi kvalifikacij za EP 2025 pomerila s Severno Makedonijo.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Kvalifikacije začele z zmago
    Ženska članska reprezentanca je z domačo zmago proti Moldaviji (2:0) začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2025. Za prve tri točke sta zadeli Lara Prašnikar in Zala Kuštrin.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Slovenija proti Moldaviji začenja kvalifikacije za EP
    Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v Ljubljani v Športnem parku Šiška uvodoma pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. (Slovenija) in 120. (Moldavija) reprezentance na uradni Fifini jakostni lestvici.
  • 04.04.2024 | Ženska A
    S hitrim golom bi si olajšale delo
    Jutri ob 16.30 bo ženska članska reprezentanca odigrala uvodno tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. in 120. države na uradni Fifini jakostni lestvici.
  • 03.04.2024 | Ženska A
    Trening z mislijo na Moldavijo
    Slovenska ženska reprezentanca se pripravlja na uvodno srečanje v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v petek, 5.4., ob 16.30 doma v Ljubljani (Športni park Šiška), pomerile z Moldavijo.
  • 01.04.2024 | Ženska A
    Zbor članic, v petek prva tekma kvalifikacij
    Slovenska ženska reprezentanca se je danes zbrala in začela priprave na skorajšnji začetek kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Slovenija bo v petek, 5.4., ob 16.30 doma v Ljubljani (Športni park Šiška) gostila Moldavijo.

DELI NA