Mariborčani na krilih Handanovića premagali Aberdeen

Nogometaši Maribora so na povratni tekmi tretjega kroga kvalifikacij za evropsko ligo v Ljudskem vrtu premagali Aberdeen z 1:0 (0:0). Prva tekma na Škotskem se je končala z izidom 1:1, kar pomeni, da so se Mariborčani uvrstili v četrti krog.

3. krog kvalifikacij za UEFA evropsko ligo - povratne tekme

MARIBOR - ABERDEEN 1:0 (0:0) - 2:1 agg

Ljudski vrt, gledalcev 10.000, sodniki: Popov, Dobrijanov, Todorov (vsi Bolgarija).
Strelci: 1:0 Shinnie (90+3, avtogol).
Maribor: Handanović, Janža, Šuler, Vrhovec, Pihler (od 77. Kabha), Tavares, Novaković, Vršič (od 89. Sallalich), Defendi, Bohar (od 73. Bajde), Šme.
Aberdeen: Lewis, Logan, Shinnie, Considine, Taylor, Reynolds, McLean (od 66. Storey), Burns (od 51. Stockley), Rooney, McGinn (od 84. Wright), Jack.
Rumeni kartoni: Handanović, Janža, Novaković, Kabha; Shinnie, Stockley, Wright.
Rdeč karton: Stockley (61.).

Mariborčani so znali izkoristiti prednost, ki so si jo priigrali na prvi tekmi v gosteh. Mariborski nogomet se je pred dvema dnevoma zavil v žalost, ko sta v prometni nesreči umrla dva člana B ekipe Damjan Marjanović in Zoran Baljak, tekma se je zato začela z minuto molka, vsi igralci pa so nastopili z žalnimi trakovi. Gostje so sicer nastopili brez poškodovanega Jonnyja Hayesa, ta je na prvi tekmi dosegel izenačujoči zadetek za Aberdeen, gol v sodnikovem podaljšku pa Mariborčane pelje naprej.

Prvič so domači nevarno zapretili v 11. minuti, ko je Milivoje Novaković z glavo "odložil" žogo na rob kazenskega prostora, Damijan Bohar je akcijo prepustil Daretu Vršiču, ki pa je zadel gostujočega vratarja Joea Lewisa naravnost v naročje. Malo kasneje je Wesley Burns na drugi strani prodrl v kazenski prostor po desni v 15. minuti, a je bil Jasmin Handanović dovolj hitro pri žogi.

V 23. minuti si je mariborska obramba privoščila napako, Marko Šuler je preslabo podal nazaj Handanoviću, ki je posredoval za enajstmetrovko, izvajalec je bil Adam Rooney, a je bil domači vratar Handanović brezhiben, strel v levo stran je z lepo parado ubranil. V 28. minuti so imeli Mariborčani kot, izvajal ga je Aleks Pihler, a je Tavares z glavo meril premalo natančno. V 43. minuti je bil hitro v kazenskem prostoru Graeme Shinnie, a se je z novo obrambo izkazal danes zelo razpoloženi Handanović.

Drugi polčas so domači nadaljevali pogumno, v 50. minuti je imel priložnost za lep strel Dare Vršič, ki pa z levico ni dobro zadel žoge. V 52. minuti je na robu kazenskega prostora žogo sprejel Novaković, streljal iz obrata, a je Lewis žogo odbil v avt. Škoti so v 61. minuti na igrišču ostali z desetimi možmi, saj je Jayden Stockley, ki je v igro vstopil šele v 51. minuti, dve minuti zatem dobil prvi rumeni karton, v 61. minuti pa pri skoku udaril s komolcem v obraz Šulerja in z drugim rumenim moral predčasno v slačilnico.

Aberdeena rdeč karton ni ustavil, v nadaljevanju so v 66. minuti v igro pripeljali še enega napadalca Milesa Storeyja. Andrew Considine je minuto kasneje z leve strani poslal žogo v kazenski prostor, dva škotska napadalca sta žogo prepustila tretjemu, a je Damjan Bohar spremljal napad in žogo izbil v avt. V 73. minuti je z razdalje poskusil Vršič, a ni bil uspešen, minuto kasneje je s 35 metrov poskusil še Pihler, a meril čez vrata.

Mariborčani so ob terenski premoči znali držati žogo v nogah, izid brez zadetka jih je vodil naprej, znova pa so bili nevarni v 79. minuti, ko je žogo na šestih metrih na nogo prejel Tavares in meril za las mimo leve vratnice. V 85. minuti je Rooney lepo preigral mariborsko obrambo, a je bil njegov strel na gol prešibak za razpoloženega mariborskega čuvaja mreže. Bajde je v 88. minuti z neposredne bližine slabo streljal.

Gostje so v zadnjih izdihljajih tekme poskušali na vse možne načine, a so domači znali zadržati pritisk. V sodnikovem dodatku, ta je trajal kar pet minut, pa Škoti niso imeli sreče. Avtogol so sodniki pripisali Shinnieju. Ta je podal nazaj svojemu vratarju, ki je žogo pri poskusu izbijanja zgrešil in odskočila je za Lewisov hrbet.

Žreb 4., zadnjega kroga kvalifikacij oziroma play offa za uvrstitev v skupinski del evropske lige bo v petek.

Tekst: STA
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 14.04.2024 | Prva liga Telemach
    Vijoličasti do točke pri Bravu
    Nogometaši Brava Kostela in Maribora so se v 31. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Bravo - Maribor
    Razočarani Bravo gosti eno najbolj vročih ekip pomladi. Lahko Šiškarji kljub vsemu presenetijo vijoličaste?
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor napolnil mrežo Mure
    Nogometaši Maribora so v 30. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 5:0 (2:0).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Mura
    Ni predaha, Prva liga Telemach se z 29. krogom nadaljuje že v torek, ko se bosta v Ljudskem vrtu pomerila Maribor in Mura. Kdo bo boljši v štajersko-prekmurskem derbiju?
  • 05.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor zanesljiv v Kidričevem
    Nogometaši Aluminija so v 29. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 0:2 (0:1).
  • 04.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Aluminij - Maribor
    Potem ko je z gostovanja pri vodilni ekipi lige Aluminij odnesel točko, bo skušal štrene zmešati še Mariboru. Mu lahko uspe?
  • 27.03.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Kalcer Radomlje
    V reprizi pokalnega obračuna z začetka meseca se bo Maribor pomeril z Radomljami. Kdo bo boljši?
  • 17.03.2024 | Prva liga Telemach
    Tri točke Maribora proti Kopru
    Nogometaši Maribora so v 27. krogu Prve lige Telemach premagali Koper s 3:1 (1:0).
  • 15.03.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Koper
    Zadnja tekma 27. kroga Prve lige Telemach bo odigrana v Ljudskem vrtu. Maribor se bo na svoji zelenici pomeril s Koprom, kdo bo uspešnejši v obračunu sosedov na lestvici?
  • 09.03.2024 | Prva liga Telemach
    Remi na štajerskem derbiju
    Nogometaši Celja in Maribora so se v 25. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (0:0).

DELI NA