02.09.2021 | A
Lov na vrh skupine ostaja odprt, v soboto po zmago

Slovenska nogometna reprezentanca je v sredo zvečer v Stožicah igrala 1:1 s Slovaško in osvojila četrto točko na četrti tekmi. Skupina ostaja odprta, je pa selektor Matjaž Kek po tekmi priznal, da ni bil zadovoljen z izidom proti Slovaški. Nova priložnost bo v soboto proti Malti, a brez Josipa Iličića.

Kek je v želji po treh točkah tekmo začel z vsaj na papirju eno najbolj napadalno usmerjenih zasedb. V odsotnosti Jasmina Kurtića so v sredini ob Mihi Zajcu in Leu Štulcu v bolj napadalni postavitvi igrali Jan Mlakar, Sandi Lovrić in Iličić.

Selektor je povedal, da verjetno v taki zasedbi zvezna vrsta ne bo več igrala. "Na splošno smo bili prepozni pri reakcijah v sredini. Razen v določenih obdobjih je manjkala energija. Nismo naredili pravega prekrška, ker smo zamujali. Res je, da ima Slovaška dobre igralce, predvsem Stanislav Lobotka nam je delal težave. Toda ko smo bili organizirani, ko smo bili skupaj, je bilo dobro. Ko pa so bile linije preširoke v drugem polčasu, je bilo kritično," je pojasnil Kek.

Dodal je, da tudi menjave niso prinesle želenega, toda zaradi padca cele ekipe, ne zaradi samih igralcev s klopi. "Pojavilo se je tudi nekaj strahu, ko so nas dvakrat, trikrat izigrali. Pričakoval sem več agresivnosti," je povedal selektor in poudaril, da je bilo kar nekaj igralcev vseeno na vrhunski ravni.

Pri tem je posredno omenil strelca zadetka Petra Stojanovića, pohvalo je namenil izvrstni Iličićevi podaji, takisto pa tudi najstniškemu napadalcu Benjaminu Šešku. "Že v klubu se vidi, kam gre vse skupaj. Vidi se tudi, koliko je še možnosti za taktičen in tehničen napredek pri osemnajstletniku. Toda njegov odnos 'na glavo' je dvignil občinstvo. Edino tako gre. Vsaka tekma prinese neko novo ime, toda mi rabimo točke," je še povedal štajerski strateg.

Nekaj lepih priložnosti je zapravil Mlakar. "On mora samo naprej trdo delati, je pa zagotovo prihodnost slovenskega nogometa," je poudaril selektor, ki je videl nekaj dobrih, nekaj pa tudi slabih stvari, kot je že omenjeno puščanje preveč prostora, tudi ob prekinitvah in podajah v kazenski prostor. Njegova "mantra" pa je kontinuiteta.

"Dolgo že nismo izgubili v Stožicah, kar pomeni neko kontinuiteto. Manjka nam pa točk," je še povedal Kek in se dotaknil samega stanja v skupini.

V tej imata Hrvaška in Rusija po sedem točk, Slovaška je zbrala šest, Slovenija, Malta in Ciper pa po štiri točke: "To je skupina, v kateri se bo težko kdo odlepil, tako da bo odprta še nekaj časa. Toda vseeno moramo razmišljati o sebi, kakovosti igre, ustvariti moramo nekaj, da bomo lahko gledali naprej."

Pojasnil je, da bo za naslednjo tekmo treba malce spremeniti zasedbo, saj se vrača Jasmin Kurtić, ne bo pa Iličića. "Prihaja ekipa, ki je s 3:0 premagala Ciper, ta pa je premagal nas. Marsikdo bo pomisli, da so točke že vpisane, ampak ni tako. Treba bo to pokazati na igrišču. Za raven, ki jo hočemo, moraš biti stoodstoten. To pa nam še manjka v določenih trenutkih," je še dejal Kek.

Malta je v sredo presenetljivo visoko odpravila Ciper, ki je od 40. minute - takrat je bilo še 0:0 - igral z igralcem manj. Maltežani so sicer začeli v postavi s približno postavitvijo 3-4-2-1. Igrali so vratar Henry Bonello, Steve Borg, Enrico Pepe, Kurt Shaw, Ryan Camenzuli, Teddy Teuma, Stephen Pisani, strelec dveh golov Cain Attard, Paul Mbong, Joseph Mbong in Luke Montebello. Zaigrali pa so še Jake Grech, Alexander Satariano, Shaun Dimech, Zach Muscat in Tristan Caruana.

Z Malto so se Slovenci nazadnje srečali v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018, takrat so zmagali z 1:0 v gosteh in z 2:0 doma. Ob tem ima Slovenija z Malto še tri zmage in neodločen izid. Slovenija je na lestvici Mednarodne nogometne zveze 66., Malta pa 177.

Tekmo bodo sodili Latvijci Andris Treimanis, Haralds Gudermanis in Aleksejs Spasjonnikovs.

Tekst: STA/PDo
Foto: M24.sk

SORODNE NOVICE

 • 25.11.2022 | A
  Na črni petek paketne vstopnice po izjemnih cenah
  Slovenska nogometna reprezentanca bo marca pričela s kvalifikacijami za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka so po šestih zaporednih tekmah brez poraza odločeni tudi v kvalifikacijah pokazati pravo vrednost, za uvrstitev na evropsko prvenstvo pa bodo morali osvojiti najmanj drugo mesto v kvalifikacijski skupini H.
 • 24.11.2022 | A
  Andres Vombergar obiskal Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu
  Andres Vombergar je v Romuniji debitiral v dresu slovenske državne reprezentance, kjer mu je selektor Matjaž Kek namenil cel drugi polčas v Cluju, že v naslednjih dneh pa je argentinski Slovenec obiskal Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.
 • 20.11.2022 | A
  Slovenci podaljšali pozitivno serijo, v Stožicah ugnali Črnogorce
  Nogometna reprezentanca Slovenije je za konec tekmovalnih obveznosti v letu 2022 pred več kot 11 tisoč gledalci dobila pripravljalno srečanje s Črno goro. Za zmago Slovenije je pred več kot 11 tisoč gledalci zadel Miha Zajc.
 • 20.11.2022 | A
  Slovenija danes s Črno goro
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes opravila še zadnjo tekmovalno obveznost v letu 2022. Izbrance Matjaža Keka, ki so v četrtek z 2:1 zmagali v Romuniji, čaka še obračun s Črno goro. Ta se bo v Stožicah začel ob 15. uri.
 • 19.11.2022 | A
  Slovenski nogometaši leto 2022 končujejo s tekmo s Črno goro
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v nedeljo opravila še zadnjo tekmovalno obveznost v letu 2022. Izbrance Matjaža Keka, ki so v četrtek zmagali z 2:1 v Romuniji, čaka še obračun s Črno goro. Ta se bo v Stožicah pred približno 10.000 gledalci začel ob 15. uri.
 • 18.11.2022 | A
  Pomembne informacije pred tekmo s Črno goro
  Za nedeljsko tekmo med Slovenijo in Črno goro v Stožicah vlada veliko zanimanje, zato vsem navijačem priporočamo, da se seznanijo s pomembnimi informacijami pred tekmo.
 • 17.11.2022 | A
  Z odličnim prvim polčasom do nove zmage
  Reprezentanca Slovenije je z odlično predstavo v prvem polčasu pripravljalnega srečanja premagala Romunijo. Slovenci so pozitivno serijo podaljšali z goloma Benjamina Šeška in Andraža Šporarja.
 • 17.11.2022 | A
  Slovenija danes z Romunijo
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes ob 17.30 odigrala pripravljalno tekmo v Cluju z Romunijo. Naši fantje želijo nadaljevati pozitiven vtis in izkoristiti čas pred marčevskim začetkom kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024.
 • 16.11.2022 | A
  Reprezentanca prispela v Romunijo
  Nogometna reprezentanca Slovenije je po popoldanskem letu v Cluj prispela v Romunijo, kjer bo jutri, ob 17:30, odigrala prvo od dveh novembrskih prijateljskih tekem.
 • 16.11.2022 | A
  Tekmi z Romunijo in Črno goro kot uvod za prihajajoče kvalifikacije
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v četrtek ob 17.30 po slovenskem času v Cluju igrala prijateljsko tekmo z Romunijo. Na pot bo šla danes popoldne, želja pa je nadaljevati pozitiven vtis in izkoristiti čas pred marčevskim začetkom kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024. V nedeljo jo čaka še obračun v Stožicah s Črno goro.

DELI NA