19.01.2022 | Sodniki
Liste sodnikov za leto 2022

V ponedeljek se je na svoji 4. seji pod vodstvom predsednika David McDowlla sestala komisija za sodniške zadeve, ki je med drugim obravnavala in potrdila zapisnik 3.seje komisije, sprejela terminski načrt aktivnosti za spomladanski del sezone, sprejela sestavo skupin talentov za leto 2022 ter sprejela liste sodnikov za leto 2022, ki jih je medtem že tudi potrdil UO ZNSS.

Na listah je prišlo do določenih korekcij, saj A listo sodnikov zapuščata dolgoletna prvoligaška sodnika Damir Skomina in Roman Glažar. Skomina je bil najuspešnejši slovenski nogometni sodnik v zgodovini, tudi uradno priznan za najboljšega na zemeljski obli v letu 2019 in za katerim je izredno bogata, vrhuncev polna kariera. Skomina je sodil finale Lige prvakov 2019, finale lige Europa 2017, na olimpijskih igrah v Pekingu leta 2008, pokalu konfederacij 2017, na SP 2018 in dveh EP (2012 in 2016), na EP 2008 pa je opravljal vlogo četrtega sodnika. Glažar (na fotografiji spodaj) se je na A listi sodnikov nahajal vse od leta 2000, na slovenski prvoligaški sceni pa je v vlogi sodnika odsodil 102 tekmi.

A listo sodnikov zapuščata tudi Armando Šorli in samovoljno Aleš Fridl, novi sodniki na A listi pa so postali Dejan Bavrlić, Tilen Kocbek in Anže Šepec.

Listo pomočnikov sta zaradi starostne omejitve zapustila dolgoletna pomočnika na 1. SNL Dejan Povšnar in Aleš Skok. Poleg njiju so A1 listo pomočnikov zapustili še Šekić Haris, Pantić Saša, Kočica Jan Jernej, Plavše Timotej, Gajić Tomislav, Radusinović Davorin in Cotič Urban. Novi pomočniki na A1 listi pa so postali: Pirman Tomaž, Selan Žiga, Birtič Matej, Vidergar Matej, Leban Erik, Dovnik Iztok, Borovnik Miha in Zupan Žiga.

A listo sodnic je zapustila Lara Božič, novi sodnici na A listi pa sta postali Polona Gerjol in Maja Angelovska. Do spremembe je prišlo tudi na ženski A-1 listi, kjer je listo zapustila Kaja Casar, nova sodnica pa je postala Kristina Grujić.              

Celotno sestavo list sodnikov za tekmovanja v organizaciji NZS lahko najdete na naslednji povezavi: http://www.nzs.si/NZS/Sodniki/Sodniki/Liste_sodnikov

Posamezni nivoji skupin talentov so dostopni na naslednji povezavi: http://www.nzs.si/NZS/Sodniki/Sodniki/Program_talenti_in_mentorji

Sodniki se sicer že vse od 4. januarja udeležujejo rednih skupinskih treningov po društvih, prva organizirana aktivnost pod okriljem ZNSS pa pomočnike A1 liste, sodnice in pomočnice SŽNL liste, sodnike talente in kandidate za državne izpite čaka že v soboto 29. januarja, ko v Novi Gorici sledi preverjanje telesne pripravljenosti.

Četrtega februarja se nato sodniki A liste, mednarodni pomočniki in FIFA sodnici Aleksandra Česen ter pomočnica Staša Špur odpravljajo na ključni del zimskih priprav v turško Antalyo.

Tekst: ZNSS/ ŽD

Foto: m.24.si

SORODNE NOVICE

 • 25.05.2022 | Sodniki
  Čeferin v četrtfinalu Eura U17
  Darko Čeferin po štirih tekmah skupinskega dela UEFA Evropskega prvenstva do 17. let , kontrolor sojenja tudi na četrtfinalni tekmi EURA U17 med Nizozemsko in Italijo.
 • 20.05.2022 | Sodniki
  Dan ženskih nogometnih sodnic
  Sedež NZS v nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju so v včerajšnjih popoldanskih urah zasedle predstavnice nežnejšega spola. Na vrsti je bil 4. Razvojni dan sodnic, ki se je organiziral prvič po letu 2018.
 • 19.05.2022 | Sodniki
  Vinčič izbran za sojenje na SP 2022
  Po letu 2018, ko je Damir Skomina s pomočnikoma Juretom Praprotnikom in Robertu Vukanom sodil na Svetovnem prvenstvu v Rusiji bo Slovenija tudi na 22. Svetovnem prvenstvu imela svojega predstavnika, saj je bil Slavko Vinčić imenovan kot eden izmed 11 glavnih sodnikov iz starega kontinenta v paru z njem pa na SP potujeta še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič.
 • 18.05.2022 | Sodniki
  Čeferin v Izraelu na Euru U17
  Na letošnjem UEFA Evropskem prvenstvu do 17. let (EURO U17 2022), ki se je na Bližnjem vzhodu v Sveti deželi začel v ponedeljek 16. maja in bo potekal vse do 1. junija, na žalost ni slovenske reprezentance selektorja Aleksandra Radosavljevića, zato pa slovenske barve zastopa Darko Čeferin (53) iz Kranja v vlogi kontrolorja sojenja. Za upravljanje s Pravili igre na turnirju 16 najboljših evropskih reprezentanc v Izraelu bo skrbelo 8 sodnikov, 12 pomočnikov sodnika in 2 četrta sodnika, ki prihajajo iz 14 držav. Po dva sodnika prihajata iz Hrvaške, Walesa, Francije, Armenije, Avstrije, Severne Makedonije, Islandije in Romunije, po eden pa iz Bolgarije, Češke, Estonije, Norveške, Luksemburga in Kazahstana.
 • 14.05.2022 | Sodniki
  Dan vseh slovenskih sodnic -19. maj
  Prihodnji četrtek dne 19.05.2022 smo pri Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije posvetili samo ženskam in dekletom. Po letu 2018 bo na sporedu Razvojni dan vseh aktivnih in potencialnih nogometnih sodnic. Na sedežu Nogometne zveze Slovenije bo poleg vodje sodniškega oddelka vlogo sodnic v modernem nogometu in svojo pot do mednarodne FIFA sodnice predstavila naša najboljša sodnica Aleksandra Česen iz Cerkelj na Gorenjskem.
 • 13.05.2022 | Sodniki
  Ženska sodniška trojka na tekmi 2. SNL
  Drevi je pomemben dan za žensko sojenje, saj bo na stadionu Portoval v celoti ženska sodniška ekipa prvič doslej vodila tekmo 29. kroga 2. SNL med novomeško Krko in ptujsko Dravo.
 • 12.05.2022 | Sodniki
  Finale lige Europa Slavku Vinčiću
  Iz sedeža Evropske nogometne zveze (UEFA) so sporočili izbrane sodnike za finalno tekmo lige Europa, kar nas je še posebej razveselilo pri Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije, saj smo prejeli nov izjemen pečat in ogromno priznanje za slovensko sojenje. Sredino tekmo finala Evropske lige, ko se bosta v vroči Sevilli pomerila nemški Eintracht iz Frankfurta in škotski Glasgow Rangers bo upravljal Slovenec in sicer 42-letni Mariborčan Slavko Vinčić.
 • 11.05.2022 | Sodniki
  Kajtazović na VAR seminar
  Nejc Kajtazović se danes odpravlja na dvodnevni izobraževalni seminar video sodnikov (VAR), ki bo potekal ob ženevskem jezeru na sedežu Evropske nogometne zveze UEFA.
 • 10.05.2022 | Sodniki
  Šmajc na seminarju novih mednarodnih sodnikov
  Od leta 2022 novi mednarodni FIFA sodnik David Šmajc (33) iz Predoselj pri Kranju ima v teh dneh obveznosti ob ženevskem jezeru. Na sedežu UEFE namreč od nedelje do srede poteka pripravljalni seminar novoimenovanih mednarodnih sodnikov, kjer 45 udeležencem predava častni predsednik ZNSS Vlado Šajn.
 • 06.05.2022 | Sodniki
  Vinčić tretjič v finalu pokala
  V sredinem finalu pokala Pivovarne Union v Celju na stadionu Z'dežele, ko se bosta v knežjem mestu udarila Koper in Bravo bo glavni sodnik Mariborčan Slavko Vinčić (42). Pet ur predtem pa bo finalno tekmo ženskega pokala upravljal Martin Matoša. Oba dvoboja bosta na podlagi odločitve IO NZS z dne 22. decembra 2021 odigrana pod nadzorom in uporabo tehnologije VAR.

DELI NA