11.11.2021 | Sodniki
Licenciranje kontrolorjev sojenja v PCT pogojih

Včeraj se je v športnem kompleksu NNC Brdo odvijal postopek za pridobivanje in podaljšanje A, B in C licence kontrolorjev sojenja za naslednje triletno obdobje.

Vse udeležence je uvodoma nagovoril predsednik ZNSS David Mcdowell, ki je poudaril pomembnost vloge kontrolorjev sojenja, njihove naloge, dolžnosti in odgovornosti.

Potencialnim novim kontrolorjem je uvodoma predaval Darko Čeferin (na sliki v sredini), ki je kandidate seznanil z vlogo kontrolorjev sojenja in navodili za izdelavo pisne kontrole sojenja. Nato so se postopku priključili še vsi obstoječi kontrolorji, ki so v postopku podaljšanja obstoječe licence in skupaj opravljali elektronsko testiranje iz pravil igre in video test ter sledili predavanju Ivana Žuniča (na sliki desno) o vplivu posameznih odločitev sodnikov na ocene v kontroli sojenja. Za nemoteno tehnično izvedbo je skrbel stalni zunanji sodelavec ZNSS Zoran Subotić iz Ljubljane (na sliki levo).

Po kratkem odmoru so si vsi skupaj v celoti ogledali evropsko tekmo na video zaslonu ter takoj po koncu tekme sodnikom dodelili ocene ter izbrali do 6 bistvenih situacij, ki si jih bodo doma pred oddajo kontrole sojenja lahko ponovno ogledali. Kontrolo sojenja morajo sedaj vsi - tako kandidati za pridobitev kakor tudi za podaljšanje licence spisati v roku 48ur po končani tekmi v informacijskem sistemu Regista.

Kandidate in kandidatko za pridobitev licence v ponedeljek 22.11 čaka še simulacija ustne analize sojenja pred komisijo za sodniške zadeve. Licenca A je potrebna za opravljanje funkcije kontrolorja na nivoju 1.SNL, licenca B za opravljanje funkcije kontrolorja na nivoju 2. SNL, licenca C pa za opravljanje funkcije kontrolorja na nivoju 3. SNL.

Za pridobitev oziroma podaljšanje licence mora kandidat in kandidatka uspešno opraviti vse preizkuse. Skladno z odlokom Vlade RS se je na licenciranju preverjalo izpolnjevanje PCT pogojev.

Tekst: ZNSS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 29.09.2022 | Sodniki
  Tečaj za nove sodnike v Mariboru
  Si želiš postati novi sodnik ali sodnica v Mariboru? Potem pohiti in se prijavi na tečaj za nove sodnike , ki bo potekal v mesecu oktobru. Več informacij in prijave na 041-748-675 (Zoran Novarlić).
 • 27.09.2022 | Sodniki
  Čeferin ponovno v St. Gallen
  Darko Čeferin bo drevi v deželi sira in čokolade v zadnjem krogu tretje izvedbe Lige narodov (Nations League 2023) v skupini A2, opravljal vlogo kontrolorja sojenja sodniški ekipi iz Bosne in Hercegovine na tekmi med Švico in Češko v St. Gallnu.
 • 26.09.2022 | Sodniki
  Obrenović v Dublin na ligo narodov
  Ljubljančan Rade Obrenović (32) bo jutri zvečer na vzhodnem delu prestolnice Irske v Dublinu sodil svojo drugo tekmo v prvem krogu 3. izvedbe Lige narodov (Nations League 2022/23). Na stadionu Aviva, ki je bilo prizorišče finalne tekme Evropske lige leta 2011 (liga Europa), bo naš najmlajši mednarodni FIFA sodnik v ligi B sodil dvoboj zadnjega kroga v skupini 2 med Irsko in Armenijo. 
 • 25.09.2022 | Sodniki
  Kos v Češke Budejovice
  Drago Kos bo na Češkem v Čeških Budejovicah v play-offu kvalifikacij za Evropsko prvenstvo U-21 leta 2023 kontrolor sojenja na tekmi Češka - Islandija, ki jo bodo sodili sodniki iz Danske.
 • 23.09.2022 | Sodniki
  Preizkus fizične pripravljenosti z analizo prvega dela jesenskega dela prvenstva
  V Ljubljani je včeraj potekal letošnji tretji preizkus fizične pripravljenosti ter analiza prvega dela jesenskega dela prvenstva za sodnike, sodnice, pomočnike, pomočnice in talente vseh nivojev vključno s kandidati. Vse skupaj je zabeležila nova tehnološka pridobitev sodnikov, t.i. dron.
 • 22.09.2022 | Sodniki
  Vrnitev Vinčića v Leipzig na tekmo Lige narodov
  V septembrskem ciklu tretje izvedbe Lige narodov Slavka Vinčića čaka prva tekma na vzhodu Nemčije, kjer bo v petek zvečer v Leipzigu sodil dvoboj Nemčija - Madžarska. Šlo bo za reprizo mitskega dvoboja iz leta 1954, ko je Zahodna Nemčija v finalu Svetovnega prvenstva v Švici premagala tedaj izjemno močno Madžarsko nogometno reprezentanco s 3-2, tisti večer pa je v nogometnih almanahih zapisan in poznan tudi kot "čudež v Bernu".
 • 21.09.2022 | Sodniki
  Po 8. seji komisije za sodniške zadeve
  Pred četrtkovim fizičnim preizkusom telesne pripravljenosti sodnikov, ki se bo nadaljeval s skupnim velikim seminarjem sodnikov, pomočnikov in kontrolorjev po 1. sklopu jesenskega dela prvenstva o katerem bomo več poročali v petek, je predsednik Zveze nogometnih sodnikov Slovenije in predsednik Komisije za sodniške zadeve NZS g. David McDowell za torek 20. septembra sklical 8. sejo Komisije za sodniške zadeve pri NZS.
 • 20.09.2022 | Sodniki
  Česen na seminar top 41-ih Uefa sodnic na Azurno obalo
  Mondena Nica na Azurni obali v jugovzhodni francoski regiji Provansa-Alpe-Azurna obala bo med 21. in 23. septembrom prizorišče seminarja top 41-ih evropskih sodnic. Udeleženke prihajajo iz 29-ih držav na stari celini, tja pa bodo pripotovalo 14. članic elitne kategorije in 27 sodnic članic 1. kakovostne kategorije sodnic pri Evropski nogometni zvezi (Uefa) med katerimi je tudi naša najboljša sodnica Aleksandra Česen.
 • 19.09.2022 | Sodniki
  Staša Špur v Glasgowu
  Mednarodna pomočnica in najboljša slovenska linijska sodnica Staša Špur (33) iz Murske Sobote začenja sezono ženske lige prvakinj 2022/23 na Škotskem. V Glasgowu bo s hrvaško sodnico Ivano Martinčić iz Koprivnice in Poljakinjo Paulino Baranowsko sodila na prvi tekmi 2. kroga Lige prvakinj med škotskim Glasgow Rangers in portugalsko Benfico iz Lizbone.
 • 15.09.2022 | Sodniki
  V Ljubljani tečaj za nove sodnike
  Postani sodnik ali sodnica v Ljubljani in se vključi v največje Društvo nogometnih sodnikov v Sloveniji. Iz DNS Ljubljana prihaja tudi najmlajši mednarodni FIFA sodnik v Sloveniji Rade Obrenović (32).

DELI NA