25.09.2022 | Sodniki
Kos na Češkem v play-offu kvalifikacij za EP U-21 leta 2023

V play-offu kvalifikacij za uvrstitev na 24. Evropsko prvenstvo do 21. leta starost (UEFA Euro U-21) leta 2023 bo član komisije za sodniške zadeve Drago Kos iz Prevalj, kontrolor sojenja na tekmi Češka - Islandija. V Čeških Budjejovicah bo Kos na stadionu Střelecký ostrov, ki se nahaja v bližini reke Vltave (6.681 sedežev) nadziral sojenje skandinavske sodniške ekipe iz Danske, ki ji bo poveljeval 34-letni glavni sodnik Morten Krogh, ki je član II. kategorije Uefa sodnikov. Tekma se bo začela v torek ob 18. uri.

Evropsko prvenstvo UEFA do 21 let 2023 (znano tudi kot UEFA Under-21 Euro 2023) bo 24. izdaja UEFA evropskega prvenstva do 21 let. Turnir bosta gostili Romunija in Gruzija med 9. junijem in 2. julijem prihodnje leto, kjer bo uvodno tekmo gostila Romunija, finale pa Gruzija. Na finalnem turnirju bo nastopilo skupno 16 ekip. Sodelujejo lahko igralci, rojeni 1. januarja 2000 ali pozneje.

Tako kot prejšnja prvenstva do 21 let, ki so potekala eno leto pred olimpijskimi igrami, bo tudi ta turnir služil kot evropski kvalifikacijski turnir za olimpijski nogometni turnir. Poleg Francije, ki se samodejno kvalificira kot gostiteljica Olimpijskih iger leta 2024 v Parizu, se bodo preostale ekipe potegovale za kvalifikacije na moškem nogometnem turnirju poletnih Olimpijskih iger 2024 v Parizu, kjer jih bodo zastopale njihove reprezentance do 23 let z največ tremi dovoljenimi igralci.

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 08.12.2022 | Sodniki
  9. Seja komisije za sodniške zadeve NZS in 11. seja UO ZNSS
  Včeraj je bila na sporedu 9. seja komisije za sodniške zadeve NZS in 11. seja upravnega odbora.
 • 07.12.2022 | Sodniki
  Vukan odložil zastavico po 222 tekmah v Prvi ligi
  Na Miklavžev dan je včeraj v Ljudskem vrtu na tekmi 19.kroga Prve lige NK Maribor in NK Kalcer Radomlje Robert Vukan (46) iz Gornje Radgone še zadnjič deloval ob vzdolžni črti v sodniški vlogi. Gornjeradgončan, rojen v Segovcih se je poslovil iz slovenskih prvoligaških zelenic ter odložil zastavico po 22. let dolgi karieri pomočnika sodnika, kjer je zbral natanko 222 tekem na najvišjem rangu tekmovanja v Sloveniji, za tem ko je debitiral 3. aprila 2010 na stadionu ŽAK v Spodnji Šiški na tekmi med Olimpijo in Gorico. 
 • 06.12.2022 | Sodniki
  Sestanek ZNSS z vodstvom MNZ Kranj in DNSG Kranj
  Na sedežu Nogometne zveze Slovenije sta včeraj predsednik Zveze nogometnih sodnikov Slovenije (ZNSS) David McDowell in vodja sodniškega oddelka na delovnem sestanku gostila predsednika Medobčinske nogometne zveze Gorenjska-Kranj in vodstvo lokalnega društva nogometnih sodnikov znotraj MNZ.  
 • 04.12.2022 | Sodniki
  Slovenski sodnik v Beogradu
  Osemnajstletni Maj Kosić iz Ljubljane je po poklicu frizer in nogometni sodnik od leta 2021, ko je opravil tečaj v Društvu nogometnih sodnikov Ljubljana. Nahaja se na 6- mesečni praksi v Beogradu, kjer vzporedno nadaljuje tudi s sojenjem. Zanimalo nas je kako se tam znajde.
 • 03.12.2022 | Sodniki
  Vinčić in Klančnik na Brazilija - Južna Koreja
  Svetovna nogometna zveza (Fifa) je drevi odredila sodnike za 54. tekmo na SP v Katarju (Fifa World Cup Qatar 2022), ko se bosta v ponedeljek ob 20. uri po srednjevropskem času v osmini finala pomerila Brazilija in Južna Koreja. Mariborčan Slavko Vinčić, ki je 25. novembra praznoval svoj 43. rojstni dan bo na tekmi Brazilija - Južna Koreja deloval kot 4. sodnik med rezervnima klopema, Tomaž Klančnik pa kot rezervni pomočnik sodnika v sodniški ekipi, ki jo bo vodil 40-letni Francoz Clement Turpin iz Oullinsa v jugozahodnem predmestju Lyona. Turpin je FIFA sodnik od leta 2010 in je 28. maja letos na Stade de France v severnem predmestju Pariza sodil finale Lige prvakov med Liverpoolom in Realom iz Madrida.
 • 03.12.2022 | Sodniki
  Intervju s sodnico in reprezentantko- Sara Gradišek
  Devetnajstletna Sara Gradišek iz Jevnice je dekle z veliko strastjo do nogometne igre. Od leta 2017 je članica ženske ekipe ŽNK Radomlje Medex, ki tekmuje v 1. slovenski ženski nogometni ligi, junija letos pa je kot dijakinja športne Gimnazije Šiška opravila sodniški tečaj in postala nova nogometna sodnica v DNS Ljubljana. Študentka prvega letnika Fakultete za farmacijo na Univerzi v Ljubljani uspešno združuje šport in izobrazbo, saj je na maturitetnem preizkusu znanja v lanskem šolskem letu pridobila naziv zlate maturantke. V preteklosti je bila Sara članica vseh mlajših reprezentanc Slovenije, 12. novembra pa je v Kopru na Bonifiki s številko 13 debitirala in prvič zaigrala v majici z državnim grbom na prijateljski reprezentančni tekmi ženske izbrane vrste proti Kosovu.
 • 02.12.2022 | Sodniki
  Zadnji žvižg Roberta Ponisa v 1. SNL
  Na sinočnji tekmi 18. kroga Prve lige Telemach med Olimpijo in Celjem na stadionu Stožice v Ljubljani je zaradi starostne omejitve še zadnjič na igrišču v svoji karieri uporabljal piščalko vrhunski prvoligaški sodnik Roberto Ponis iz Kopra.
 • 01.12.2022 | Sodniki
  ZNSS na workshopu Uefa sodniške konvencije na Dunaju
  Vodja sodniškega oddelka in član komisije za sodniške zadeve Žiga Dobrun na Dunaju na delavnici Uefa sodniške konvencije "Uefa Referee convention workshop".
 • 30.11.2022 | Sodniki
  Dan vseh slovenskih sodnic - 9. december
  Prihodnji petek dne 9. decembra 2022 smo pri Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije posvetili samo ženskam in dekletom, saj je po izpeljanem 4. razvojnem dnevu sodnic v mesecu maju (prvi po 2018) na sporedu ženski sodniški dan. 
 • 29.11.2022 | Sodniki
  ZNSS na seji z vodstvom MNZ in DNS Ljubljana
  Po oktobrskih terenskih sejah Zveze nogometnih sodnikov Slovenije v Kopru, v Novi Gorici, v Murski Soboti, v Lendavi, v Mariboru, v Celju in preteklo sredo na Ptuju je začetek tedna v prestolnici zaznamovalo novo delovno srečanje s skupnim sestankom vodstva ZNSS, MNZ in DNS Ljubljana.

DELI NA