Ključni dvoboji finala Mladinskega pokala

Bravo prvič ali Maribor še četrtič? Ljubljansko-mariborski finale bo 31. maja dal novega prvaka Mladinskega pokala. Zmagovalec dvoboja na zelenici Bonifike bo nasledil Koprčane, ki so bili v lanskoletnem finalu boljši od Maribora. Na igrišču bomo videli nekaj zanimivih individualnih spopadov, saj trenerja Aleš Arnol in Muamer Vugdalić računata na nekaj izjemno talentiranih mladeničev.

HARIS KADRIĆ PROTI LUKI ŠTORU

V Kopru bomo spremljali dvoboj moštev, ki krog pred koncem mladinskega prvenstva zasedata tretje in četrto mesto. Mariborčani bi se v primeru remija vodilne dvojice Domžal in Triglava, ki se bosta udarila v Kranju, z zmago zavihtel na prvo mesto. Vijoličaste je to sezono zaznamoval tako učinkovit napad, ki je ob domžalskem najučinkovitejši v ligi, kot tudi trdna obramba, druga najbolj čvrsta v ligi. Bravo je več stavil predvsem na obrambo, saj je v primerjavi s peterico ekip vrha lestvice dosegel najmanj zadetkov, 46, mariborski napadalci so jih v mreže nasprotnikov pospravili 65, a si tekmeca kljub temu lastita identično število zmag.

Pri Mariboru se lahko pohvalijo s precej učinkovitejšim strelcem. Luka Štor se z Adnanom Ahmetović, mariborskim krvnikom v lanskem pokalnem finalu, bori za strelsko krono. Svetlolasi napadalec Štajercev, ki prihaja z ajdovskega konca, je bil v letošnji sezoni uspešen že 22-krat. Hitronogi nogometaš, ki je v pripravljalnih tekmah zaigral tudi v članskem dresu, se lahko ob tem že pohvali z nastopom v finalni tekmi mladinskega pokalnega tekmovanja, a lani, kot že zapisano, s soigralci ni bil uspešen. Štor sicer ni edina nevarnost, ki preti obrambi Brava, dodatno dimenzijo mariborskemu napadu daje tudi robustni Žan Celar, z 12 zadetki drugi strelec moštva.

Bravo na drugi strani nima tako izrazitega strelca. Ljubljančani, ki so med zimo ostali brez mladinskega reprezentanta Kevina Žižka, sicer Mariborčana, so spomladi že nekajkrat posegli po napadalcu kadetske selekcije. Šele 17-letni Haris Kadrić, ki pa tudi v fizičnem smislu ne zaostaja za leto ali dve starejšimi igralci, se je v kadetskem prvenstvu razveselil desetih zadetkov, še petkrat pa je bil uspešen v štirih mladinskih preizkušnjah. Nanj bo pred finalom zagotovo pozoren tudi mariborski strateg Vugdalić, saj se je prav Kadrić v soboto podpisal pod dva od treh zadetkov v mariborski mreži, uspešen pa je bil tudi v obeh pokalnih tekmah, tako v dvoboju s Koprom kot tudi Biljami se je podpisal pod uvodni gol.

JAKA BIJOL PROTI SANDIJU OGRINCU

Telesna moč ali prefinjenost? Trenerji velikokrat povedo, da se tekme odločajo na sredini igrišča, tudi finalni obračun ne bo izjema. Tako Vugdalič kot Arnol razpolagata z adutoma, ki se dobro poznata ­iz reprezentančnega in klubskega dresa. Sandi Ogrinec se je v Ljudski vrt preselil prav iz vrst ljubljanskega Brava in v mladinskem pogonu dozorel v igralca, na katerega se je spomladi nekajkrat že zanesel tudi Darko Milanič. Dolenjec, ki bo pet dni po finalnem obračunu dopolnil 19 let, je spomladi za člansko ekipo vijolic nabral sedem nastopov. Suvereno predstavo je ponudil tudi v pokalnem derbiju Maribora in Olimpije, ko ga je Milanič postavil v začetno enajsterico. Izkušnje s članskih tekem bodo nekdanjemu članu Brava zagotovo koristile tudi konec maja.

Ogrinca dobro pozna tudi Jaka Bijol, ki si je z mladim upom Maribora v preteklosti delil tudi klubsko slačilnico. Tako kot za Kadrića, tudi za Bijola velja, da so si ga mariborski mladinci dodobra zapomnili v sobotni ligaški tekmi, saj je visokorasli vezist načel domačo mrežo. Bijol bo veliko nevarnost za gol Maribora predstavljal tudi ob prekinitvah, saj 18-letnik slovi kot odličen skakalec, kar je nenazadnje že dokazal tudi v reprezentančnem dresu. V St. Petersburgu, na turnirju Valentina Granatkina je dosegel tri zadetke, s skupno 11 ligaškimi zadetki pa je prav Bijol tudi najučinkovitejši nogometaš v rumeno-modri zasedbi.

DAVID BREKALO PROTI ADISU HODŽIĆU

Stara reprezentančna znanca sta tudi pomembna člena obrambne vrste pokalnih finalistov, vrstnika David Brekalo in Adis Hodžić, ki se lahko prav tako že pohvalita s članskimi izkušnjami. Hodžić je poleti »zaplaval« tudi v evropskem morju, saj je mladenič pri 17 letih odigral oba dvoboja z Levskim, še sedem nastopov pa je zbral v Prvi ligi Telekom Slovenije, v kateri je bil predvsem v uvodu letošnje sezone standarden član začetne enajsterice. Zagorjan, ki je v preteklosti nosil tudi dres Olimpije, lahko igra tako na levi kot na desni strani obrambe, s svojo prodornostjo ob stranski črti pa bo prav gotovo pomemben adut Mariborčanov pri prebijanju obrambe rumeno-modrih, ki ji bo poveljeval prav Brekalo.

Brekalo, ki je prav tako član mladinske izbrane vrste, je v letošnji sezoni za mladinsko ekipo Brava odigral »zgolj« 16 tekem. Manko tekem ni posledica poškodbe, robustni branilec je bil med zimskim pripravljalnim obdobjem priključen pripravam članskega moštva. Brekalo je vseh 12 pomladanskih tekem 3. SNL center pričel v začetni enajsterice in tako pristavil pomemben delež k osvojitvi naslova in preboja med drugoligaše. Ni dvoma, da Arnol v obračunu z Mariborom ne bi računal na nogometaša s članskimi izkušnjami, saj so se trenerji v preteklosti že posluževali takšnih prijemov.

Tekst in foto: NZS

SORODNE NOVICE

  • 24.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Drugoligaški obračun odločen po enajstmetrovkah, Goričani prvi finalisti
    Nogometaši Gorice bodo 24. maja v Stožicah lovili četrto pokalno lovoriko. Primorci so bili v drugoligaškem polfinalu po enajstmetrovkah boljši od Beltinčanov.
  • 23.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    V Novi Gorici in Murski Soboti za pokalni finale
    Kdo se bo 24. maja v Stožicah meril za pokalno lovoriko? Finalista letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union bomo dobili v sredo in četrtek, ko bosta odigrani polfinalni tekmi. Goričani bodo v drugoligaškem obračunu gostili Beltinčane, Sobočani pa se bodo dan kasneje udarili s Slatinčani.
  • 08.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Pokal Pivovarna Union: Mura z Rogaško, Gorica proti Beltincem
    Po žrebu sta znana polfinalna para Pokala Pivovarna Union. Mura bo v Fazaneriji gostila Rogaško, Gorica se bo na svojem igrišču merila z Beltinci.
  • 04.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Beltinčani po podaljšku do mesta v polfinalu
    Beltinci so se kot zadnji uvrstili v polfinale Pokala Pivovarna Union, v podaljšku sta mrežo Ilirije zatresla Alan Kaučič in Jan Bruno Kralj.
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Na Bonifiki odločali kazenski udarci, veselili so se Prekmurci
    Črno-beli iz Murske Sobote so se na Bonifiki razveselili preboja v polfinale Pokala Pivovarna Union. Dvoboj Kopra in Mure je bil odločen po strelih z bele točke, Prekmurce pa je z nekaj odličnimi posredovanji v igri držal Klemen Mihelak.
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    V polfinalu dva drugoligaša, Goričani po preobratu izločili Radomljane
    V polfinalu letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union bosta zaigrala vsa dva drugoligaša, saj je Gorica izločila prvoligaškega tekmeca. Radomlje so sicer povedle z golom Nina Kukovca , a so Primorci po zaslugi Harisa Kadrića, Luke Baruce in Luke Marjanca prišli do preobrata in visoke zmage.
  • 02.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Slatinčani s tesno zmago v Kranju do mesta v polfinalu
    Nogometaši Rogaške so prvi polfinalisti Pokala Pivovarne Union. Slatinčani so v Kranju z izidom 3:2 premagali ekipo Triglava, ki je po zaostanku dvakrat izničila prednost gostov. Za zmago je v 72. minuti zadel Thalisson.
  • 01.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Še osmerica v igri za pokalno lovoriko
    Aprilsko nogometno dogajanje na sončni strani Alp bodo kot prvi odprli četrtfinalisti Pokala Pivovarna Union. Med torkom in četrtkom bomo dobili štiri polfinaliste.
  • 11.03.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Izžrebali pare četrtfinala Pokala Pivovarna Union, na Bonifiki obračun dveh nekdanjih prvakov
    Po žrebu v prostorih Nogometne zveze Slovenije so znani četrtfinalni pari Pokala Pivovarna Union.
  • 07.03.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Radomljani slavili v Ljudskem vrtu, Koprčani izločili branilce naslove
    Iliriji in Triglavu so se v sredo v četrtfinalu letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union pridružili še nogometaši Beltincev, Gorice in Radomelj, ki so v Ljudskem vrtu po preobratu izločili Maribor.

DELI NA