Kljub pobudi Pomurke klonile na prvi oviri

Nogometašice None Pomurja Beltincev so odigrale polfinalno tekmo prvega kvalifikacijskega turnirja za ligo prvakov. V Murski Soboti so slovenske prvakinje izgubile proti Shelbournu z 0:1 (0:1). Pomurke bodo tako v nedeljo igrale le še tolažilno tekmo za tretje mesto v skupini proti armenski Hayasi. Slednja je danes v Radencih v drugem polfinalu z 0:2 (0:1) izgubila proti islandskemu Valurju, ki se bo tako v nedeljo s Shelbournom meril v finalu za preboj v 2. krog kvalifikacij.

Kvalifikacije za ligo prvakinj, 1. krog:

18.8.
ŽNK Nona Pomurje Beltinci – Shelbourne 0:1 (0:1)
0:1 O'Reilly (2.)

Valur – Hayasa 2:0 (1:0)
1:0 Hintzen (14.), 2:0 Speckmaier (90./AG)

21.8.

tekma za 3. mesto:
Hayasa – ŽNK Nona Pomurje Beltinci (11.00)

tekma za 1. mesto:
Valur – Shelbourne (17.30)

Že v prvi minuti obračuna v Fazaneriji so gostje prišle do najstrožje kazni, a je nato vratarka domačih Iva Kocijan obranila strel Noelle Murray. Toda v četrti minuti je pritisk Shelbourna s strelom z glavo unovčila Heather O'Reilly.

Gostiteljice so nato sprožile en obetaven strel, gostje pa so zadele še prečko, kar je v 16. minuti uspelo tudi domačim, ki so imele še nekaj strelov, v 30. minuti pa dvema domačima igralkama ni uspelo zadeti iz bližine, še pravočasno je posredovala vratarka gostij.

Čeprav je bila pobuda na strani gostiteljic, pa se izid do polčasa ni spremenil, čeprav je imela tik pred koncem dvoboj ena na ena z vratarko Sara Makovec, a se je končal neuspešno za domačo igralko.

Pomurje je imelo v uvodu drugega polčasa še naprej pobudo, a igralkam ni uspelo izkoristiti niti nekaj nezanesljivih lovljenj gostujoče vratarke Amande Budden. Slovenske prvakinje so iskale pot do izenačenja, v 76. minuti je za to imela priložnost Luana Zajmi, ko je bila povsem sama na dobrih desetih metrih, a spet je bila zmagovalka gostujoča vratarka.

Tudi sicer je pri domači ekipi tokrat zatajila realizacija, odprtih strelov je bilo namreč dovolj na voljo za drugačen razplet.

„Vzrok za poraz je slaba realizacija. Igralke so se trudile. Morda le nekaj prvih minut niso bile na nivoju, trema in strah sta naredila svoje. Na koncu pa lahko mirno rečem: igrale so lepo, ustvarjale so si priložnosti. Imele so kar šest stoodstotnih priložnosti, gostje praktično nobene. Žal nam je. Bili smo sposobni, da osvojimo to skupino in se uvrstimo naprej. Žal se ni izšlo,“ je poraz obžaloval trener Zlatko Gabor.

Sistem tekmovanja

Nova sezona lige prvakinj je sicer skupno 22. in 14. pod tem imenom. Sistem tekmovanja je takšen, da prvi kvalifikacijski krog poteka v obliki skupno 15 turnirjev s polfinalom, tekmo za tretje mesto in finalom. Petnajst zmagovalcev si bo priigralo 2. krog kvalifikacij, v katerem bo skupno tekmovalo 24 klubov, tja so že uvrščeni Slavia Praga, Rosengard, Köge, PSG, Bayern, Arsenal, Sparta Praga, Häcken in Real Sociedad. Ta del tekmovanja bo konec septembra. Skupinski del, v katerem bo 16 klubov in v katerem so že branilec naslova Lyon, Barcelona, Wolfsburg in Chelsea, se bo začel 19. in 20. oktobra, končal pa 21. oziroma 22. decembra. Marca bodo četrtfinalni obračuni, aprila polfinalni, finale pa bo v začetku junija v Eindhovnu. V skupinskem delu bo zagotovo nekaj slovenskega pridiha, saj je članica Wolfsburga Sara Agrež.

Gol kapetanke

Precej boljše kot našim državnim prvakinjam se piše naši reprezentančni kapetanki Mateji Zver, ki je z ekipo avstrijskih državnih prvakinj slavila v Severni Makedoniji (7:0), si priigrala nedeljski finale, za nameček pa je Mateja Zver dosegla gol. Gol k zmagi Eintrachta je prispevala tudi Lara Prašnikar. Zmage Rome se je veselila Nina Kajzba (ostala je na klopi za rezerve), brez napredovanja pa je ostal Split Lare Ivanuša.

Kvalifikacije za ligo prvakinj, 1. krog:
St. Pölten – Ljuboten 7:0
BIKK-Shymkent – Split 5:1
Fortuna – Eintracht 0:2
Glasgow City – Roma 1:3

Tekst: STA, D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 14.12.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Olimpija evropsko pot sklenila z zmago
    Olimpija je evropsko pot sklenila z zmago. V Bratislavi je bil dvakrat natančen Pedro Lucas.
  • 13.12.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Za konec evropske sezone še v Bratislavi
    Nogometaši ljubljanske Olimpije bodo zgodovinsko leto 2023 sklenili z evropskim gostovanjem v Bratislavi. Slovan bo zadnji nasprotnik zmajev v skupinskem delu UEFA Evropske konferenčne lige.
  • 30.11.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Olimpija v Stožicah izgubila z Lillom
    Olimpija je na zadnji domači tekmi v skupinskem delu UEFA Evropske konferenčne lige izgubila z Lillom, ki je zmajem dokončno zaprl vrata do evropske pomladi. Ljubljanska mreža se je zatresla dvakrat.
  • 29.11.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Na zadnji domači tekmi z Lillom
    Francoski Lille bo zadnji gost ljubljanskih Stožic v skupinskem delu UEFA Evropske konferenčne lige. Olimpija bo po zmagi na tekmi s Klaksvikom napadala nove točke.
  • 09.11.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Sualehe in Nukić za zgodovinsko zmago Olimpije
    Ljubljančani se veselijo krstne zmage v skupinskem delu evropskih tekmovanj. Olimpija je prevladovala skozi celotno tekmo, zmaji pa so odpor gostov z igralcem več strli v končnici srečanja, ko sta zadela rezervista David Sualehe in Mustafa Nukić.
  • 08.11.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Zmaji po maščevanje za poraz na Ferskih otokih
    Nogometaši Olimpije bodo na četrti tekmi skupinskega dela UEFA Evropske konferenčne lige lovili prve točke. V Stožicah se bodo pomerili s ferskim Klaksvikom, ki je pred dvema tednoma v Torshavnu slavil z 0:3.
  • 26.10.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Olimpija s Ferskih otokov praznih rok
    Gostovanje na Ferskih otokih se ni razpletlo po načrtih Olimpije. Klaksvik je zeleno-belo mrežo zatresel trikrat, na drugi strani pa je svojo ohranil nedotaknjeno.
  • 25.10.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Na Ferske otoke po prve točke v skupinskem delu
    Zmaji na prvih dveh preizkušnjah skupinskega dela UEFA Evropske konferenčne lige niso bili rezultatsko uspešni, v taboru slovenskih prvakov pa verjamejo, da se bo to spremenilo že na četrtkovi tekmi s ferskim Klaksvikom.
  • 25.10.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Za slovo od UEFA Mladinske lige prvakov remi z nemškim prvakom
    Mladinci Maribora so v prvem krogu UEFA Mladinske lige prvakov izzvali vrstnike Mainza, po porazu na domači tekmi pa so na gostovanju pri nemškem prvaku pred tri tisoč gledalci iztržili neodločen izid.
  • 24.10.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Mladinci Maribora v nemški Mainz brez bele zastave
    V tem tednu bosta na evropskem odru dejavna kar dva slovenska kluba, saj mladinsko selekcijo Maribora čaka povratna tekma prvega kroga UEFA Mladinske lige prvakov. Vijoličasti bodo v dvoboju z Mainzem lovili dva zadetka zaostanka s srečanja v Ljudskem vrtu.

DELI NA