25.03.2023 | A
Kek si ob novi zmagi želi tudi dobro zasedenih tribun

Reprezentanca Slovenije se na Brdu pri Kranju pripravlja na nedeljsko tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 proti San Marinu. Slovenci so po uvodnem uspehu v Kazahstanu favoriti tudi na drugem obračunu kvalifikacij, ki se bo začel ob 18. uri. Tri točke so tako jasen cilj.

"Jasno je, da bo to tekma, na kateri moraš sprejeti vlogo favorita. Razmišljaš predvsem o napadalnem delu, ki te pripelje do priložnosti. Za nami je težka tekma, ki je pokazala dva obraza. Na eni strani je pokazala veliko željo, na drugi strani pa tudi opozorila na odločene stvari, ki jih moramo narediti bolje," je na novinarski konferenci povedal selektor Matjaž Kek.

Eden tistih, ki bo skušal prelisičiti strnjeno postavitev San Marina, bo Sandi Lovrić. "Mislim, da nas čaka tekma, na kateri moramo biti stoodstotno osredotočeni od prve do zadnje minute. Vsak bo dal svoj maksimum, morali pa bomo biti potrpežljivi. Pričakujem, da bomo imeli več žogo v posesti, tako da bo treba biti luciden, konkreten," je povedal Lovrić in poudaril, da posledic dolgega potovanja v Kazahstan ni čutiti.

Kek pa je poudaril, da je po Kazahstanu obračun s San Marinom nov izziv. "Upam, da v dobro zasedenih Stožicah," si je zaželel velikega števila navijačev. Teh bo po podatkih Nogometne zveze Slovenije približno 9000. "Mislim, da si ta generacija zasluži pravo ozračje, pravo podporo. Igra pač slovenska reprezentanca, njeni igralci so tudi v Astani pokazali, koliko jim je do tega dresa. S celotnim kompletom iz Kazahstana sem sicer zadovoljen, ker mislim, da je bilo vse na primerni ravni. Veseli nas zaradi zmage in točk, hkrati pa nas drži budne in delovne, skromne, a z veliko samozaupanja," je dejal selektor.

Njegov kader so še dodatno zredčile poškodbe. Tako bosta ob Andražu Šporarju in Jasminu Kurtiću manjkala še Domen Črnigoj in Miha Blažič. "Še nekateri imajo težave, nekaj posledic je tudi z umetne trave, ampak tu se kaže priložnost za nekoga drugega. Naše razmišljanje je držati visok ritem, poskušamo biti hitri, agresivni, pravočasni in izkoristiti priložnosti, ki se nam ponudijo. Igralci bodo dobili dovolj informacij o San Marinu. Vem, da bomo igrali na visoki ravni kljub tem poškodbam," je prepričan Kek.

Glede igre San Marina je dejal, da je usmerjena predvsem v branjenje. "Kljub temu pa mora biti priprava takšna, kot na vsakega drugega tekmeca, le poudarki so drugi. Zahtevam le, da smo osredotočeni, pravočasni, da igramo ekipno. Doslej so fantje pokazali resnost, zrelost. Kdorkoli bo jutri igral, ima popolno zaupanje selektorja," je dodal.

Tudi sicer je zadovoljen, da ima na voljo dokaj širok kader ter da se igralci zavedajo, da lahko vsak na svoj način pomaga. "To leto bo pokazalo marsikaj, kar zadeva slovenski reprezentančni nogomet. Želim si, da smo v igri do konca. Imamo kakovost in ta kader pomeni le to, da nekaterim fantom zaupaš, hkrati pa ne prekinjaš selekcioniranja. Treba je uporabiti vse resurse, ni pomembno, če je nekdo star čez 30 ali pod 20 let," je Kek spregovoril še o kadrovski sliki.

Če je slednji z marsičim zadovoljen, pa želi še nekaj več pri igri v napadu. "Želim, da smo kakovostnejši, natančnejši, hitrejši. Da se lahko branimo v dveh sistemih, nam daje neko širino, kar pa zadeva napadalno igro, pa bi si želel še več agresivnosti in konkretnosti," je še povedal Kek in zaključil, da hoče, da je slovenska vrsta prepoznavna, ko ima žogo in tudi ko je nima.

Tekmo v Stožicah bodo sodili Belgijci Nathan Verboomen, Mathias Hillaert in Ruben Wyns.

Tekst: STA
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 26.09.2023 | A
  Šporar in Šeško natančna v evropskih tekmovanjih
  V preteklem tednu so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. Z zadetkoma v evropskih pokalih sta bila zanesljiva Benjamin Šeško in Andraž Šporar, z asistenco pa se je izkazal Adam Gnezda Čerin.
 • 19.09.2023 | A
  Celar dvakrat natančen v pokalu
  Po opravljenih reprezentačnih aktivnostih so bili slovenski reprezentanti pretekli konec tedna znova na delu v svojih klubih. Tokrat se je z dvema zadetkoma v pokalu izkazal Žan Celar, asistenco pa sta zabeležila Adam Gnezda Čerin ter Žan Karničnik.
 • 10.09.2023 | A
  Štirje zadetki za novo zmago
  Reprezentanca Slovenije je v San Marinu dobila tudi drugo septembrsko preizkušnjo. V domači mreži so končali štiri žoge, slovensko izbrano vrsto so do zmage popeljali Žan Vipotnik, Jan Mlakar, Sandi Lovrić in Žan Karničnik.
 • 10.09.2023 | A
  Danes s San Marinom po nove točke
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v drevi ob 20.45 igrala svojo šesto tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024. Cilji v gosteh proti San Marinu so jasni. Vse razen nove zmage Slovenije, ta bi bila njena četrta v skupini H, bi bila senzacija. Tri točke so jasen cilj tudi slovenskega tabora.
 • 08.09.2023 | A
  V prodaji vstopnice za tekmi s Finsko in Kazahstanom
  Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji so se prevesile v drugo polovico, slovensko nogometno reprezentanco pa čakata še dve domači preizkušnji. 14. oktobra ob 18:00 v Ljubljani gostujejo Finci, 20. novembra pa v Stožice prihaja še reprezentanca Kazahstana. Vstopnice so že v prodaji.
 • 08.09.2023 | A
  Odmevi po zmagi nad Severno Irsko
  Slovenska nogometna reprezentanca je osredotočenost že usmerila proti nedeljski kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo 2024 proti San Marinu. Tja bo šla s pozitivnimi mislimi po pomembni četrtkovi zmagi proti Severni Irski (4:2) in v nesporni vlogi favorita.
 • 07.09.2023 | A
  Slovenci pred več kot 12 tisoč gledalci napolnili mrežo Severne Irske
  Izbrana vrsta Slovenije je v Stožicah pred več kot 12 tisoč gledalci dobila še tretjo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024. Slovenci so na krilih Benjamin Šeška, Andraža Šporarja, Petra Stojanovića, Jana Oblaka in ostalih s 4:2 premagala Severno Irsko.
 • 07.09.2023 | A
  Slovenija danes proti Severni Irski
  Slovensko nogometno reprezentanco danes v Stožicah čaka obračun kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 proti Severni Irski. Slovenija v precej strnjeni skupini H cilja na nove tri točke v boju za dve mesti, ki vodita na turnir v Nemčiji.
 • 07.09.2023 | A
  Pomembne informacije pred tekmo s Severno Irsko
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo v četrtek, 7. septembra 2023, ob 20.45 v Stožicah pomerila s Severno Irsko. Ker bo na osrednjem slovenskem stadionu prisotno veliko število gledalcev, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
 • 06.09.2023 | A
  Kek: Severnih Ircev se je treba lotiti s spoštovanjem
  Slovensko nogometno reprezentanco v četrtek čaka obračun kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 proti Severni Irski. Selektor Matjaž Kek je na današnji novinarski konferenci napovedal, da se bo Slovenija tekmeca, ki ji je v preteklih kvalifikacijah že povzročal precej težav, lotila s spoštovanjem in analitično.

DELI NA