27.07.2011 | A
Kek pred žrebom: "Občutki lepši kot pred Durbanom."

V soboto se bo v Rio de Janeiru odvil žreb kvalifikacijskih skupin za Svetovno prvenstvo 2014, ki se seli v Južno Ameriko. V Brazilijo že danes potuje tudi najmočnejša slovenska delegacija, sestavljajo pa jo predsednik Aleksander Čeferin, generalni sekretar Aleš Zavrl in selektor Matjaž Kek. Pred odhodom smo o pričakovanjih spregovorili s selektorjem Kekom.

„Občutki so tokrat mnogo boljši kot pred odhodom v Durban,“ se je odhoda na zadnji žreb za svetovno prvenstvo spomnil slovenski selektor, ki je od leta 2007 s slovensko reprezentanco na Fifini lestvici napredoval kar za 72. mest. „Seveda, sedaj vsi gledajo na nas precej drugače, kot takrat, ko smo začeli iz občutno slabše štartne pozicije. Vendar na koncu odločajo dogodki na igrišču. Dejstvo, da začnemo v drugem bobnu, bo prišlo do izraza šele, če bomo pravi na igrišču.“

„Vsekakor je uvrstitev na Fifini lestvici in dober položaj pred žrebom potrditev dobrega dela v preteklem obdobju, naše samozavesti in pozitivne energije, ki se je ustvarila okoli te reprezentance. Slovenija je spet na mestu, ko v evropskem in v svetovnem merilu nekaj pomeni,“ pravi selektor, ki pa bolj kot o brazilskem žrebu razmišlja o nadaljevanju kvalifikacij. Slovenijo v avgustu čaka pripravljalna tekma z Belgijci v Stožicah (vstopnice si lahko zagotovite tukaj), potem pa še septembrski tekmi doma z Estonijo in v Firencah z Italijo. „Žreb bo zanimiva popestritev med kvalifikacijami za evropsko prvenstvo, kjer bomo misli za trenutek usmerili na novo veliko tekmovanje, ki nas v prihodnosti morda čaka. Toda gremo iz tekme v tekmo in v kvalifikacijah za EP nas čakajo pomembne tekme in kjer bomo morali biti pravi, da izpolnimo cilje, ki smo si jih zadali.“

Slovenija se bo v kvalifikacije septembra 2012 pognala iz drugega bobna, kar pomeni, da se je reprezentanca izognila ekipam kot so Francija, Rusija, Švedska, Danska, Srbija in Slovaška, čeprav bo odločitev o bobnih dokončna šele 29. junija, ko bo svojo potrditev o razporeditvi oddal izvršni odbor Fife. Gre sicer za formalnost, Slovenija pa je med evropskimi reprezentancami na 15. mestu, kar pomeni, da v nobenem primeru ne bi mogla pasti v tretji boben. „Lepo je imeti izhodišče kot ga imamo, vendar kljub temu, tudi v tretjem, četrtem in celo petem bobnu so dobre reprezentance. Reprezentance, ki so v vzponu. Na papirju je videti dobro, lepo se sliši, ampak, kot sem poudaril, moraš biti pravi. Nekako tradicionalno velja, da igramo bolje z reprezentancami iz vzhoda, da nam ne ležijo Skandinavci. Morda, vendar – tradicije so zato, da se rušijo.“

„Vedno velja, da je rezultat težje potrjevati, kot ga prvič doseči. Zdaj smo pred tem. V teh kvalifikacijah nas ne bo nihče več podcenjeval,“ je še prepričan Kek.

Sicer pa naj bi na Fifinem izvršnem odboru delegati glasovali tudi o možnosti, da bi v naslednjih kvalifikacijah reprezentance za tekmo prijavile triindvajset igralcev, kakršna je praksa tudi na zaključnih turnirjih. „To je dobro. Sam bi bil zadovoljen, če Fifa sprejme takšno odločitev. O tem smo se selektorji ogromno pogovarjali na izobraževanju v Madridu. Na velikih tekmovanjih imaš na voljo celoten kader, ko igraš dve kvalifikacijski tekmi prav tako vpokličeš enaindvajset, dvaindvajset igralcev, zaradi nevarnosti poškodb, kartonov. Potem pa moraš igralce pošiljati na tribuno. To lahko povzroči slabo voljo tako pri selektorju kot pri igralcih. To bi bila absolutno dobra poteza Fife,“ je pogovor pred odhodom sklenil Matjaž Kek.

Tekst: NZS/MaK
Foto: Drago Wernig - TAKA


SORODNE NOVICE

 • 26.01.2023 | A
  Črnigoj znova v Serie A
  V elitni italijanski nogometni ligi bo po novem igral še en Slovenec. V Serie A se namreč vrača reprezentančni vezist Domen Črnigoj, ki se je pridružil Salernitani.
 • 23.01.2023 | A
  Zajc z zadetkom Fenerbahčeju pomagal do zmage v pokalu, Oblak dvakrat nepremagan
  Minuli konec tedna so bili ponovno na delu nekateri izmed slovenskih reprezentantov. Igralsko je bila tokrat aktivna dvanajsterica, medtem ko preostali še vedno čakajo na nadaljevanje državnih prvenstev.
 • 16.01.2023 | A
  Šporar priigral zmago Panathinaikosu
  Pretekli konec tedna je bila igralsko aktivna enajsterica slovenskih reprezentantov. Poleg španskega, italijanskega, francoskega in portugalskega državnega prvenstva, kjer si kruh služi šesterica naših reprezentantov, so aktivne tudi lige v Grčiji, Turčiji in na Cipru, kjer za svoje klube nastopa preostalih pet članov slovenske izbrane vrste, aktivnih v prvi polovici januarja.
 • 09.01.2023 | A
  Novo leto za reprezentante
  Po zaključenem svetovnem prvenstvu v decembru so slovenski reprezentanti ponovno pričeli s klubskimi obveznostmi. Kljub temu, da večina tekmovanj, vključno s slovenskim, še vedno miruje, pa je trinajsterica nogometašev z zadnjega reprezentančnega seznama že v polnem tekmovalnem pogonu.
 • 03.01.2023 | A
  V letu 2022 najboljša Benjamin Šeško in Lara Prašnikar
  Športni dnevnik Ekipa SN je v sodelovanju z novinarji ostalih slovenskih medijev petnajstič izbral slovenskega nogometaša leta. Naziv je pripadel Benjaminu Šešku, ki je bil tudi najboljši mladi nogometaš Slovenije, Lara Prašnikar pa je najboljša nogometašica leta.
 • 30.12.2022 | A
  Intervju: Matjaž Kek
  S selektorjem članske reprezentance o ugotovitvah iz Lige narodov, novih vlogah v ekipi, popotnici pred kvalifikacijami za Euro 2024 in možnostih, da se Slovenija uvrsti na veliko tekmovanje.
 • 20.12.2022 | A
  Ne zamudite praznične akcije: Čaka vas darilo
  Reprezentanca Slovenije bo marca pričela s kvalifikacijami za evropsko prvenstvo 2024, v lovu na uspešen rezultat pa bo računala tudi pomoč s tribun. Kupci paketa vstopnic za pet domačih tekem boste prejeli brezplačni navijaški šal slovenske reprezentance.
 • 25.11.2022 | A
  Na črni petek paketne vstopnice po izjemnih cenah
  Slovenska nogometna reprezentanca bo marca pričela s kvalifikacijami za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka so po šestih zaporednih tekmah brez poraza odločeni tudi v kvalifikacijah pokazati pravo vrednost, za uvrstitev na evropsko prvenstvo pa bodo morali osvojiti najmanj drugo mesto v kvalifikacijski skupini H.
 • 24.11.2022 | A
  Andres Vombergar obiskal Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu
  Andres Vombergar je v Romuniji debitiral v dresu slovenske državne reprezentance, kjer mu je selektor Matjaž Kek namenil cel drugi polčas v Cluju, že v naslednjih dneh pa je argentinski Slovenec obiskal Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.
 • 20.11.2022 | A
  Slovenci podaljšali pozitivno serijo, v Stožicah ugnali Črnogorce
  Nogometna reprezentanca Slovenije je za konec tekmovalnih obveznosti v letu 2022 pred več kot 11 tisoč gledalci dobila pripravljalno srečanje s Črno goro. Za zmago Slovenije je pred več kot 11 tisoč gledalci zadel Miha Zajc.

DELI NA