27.07.2011 | A
Kek pred žrebom: "Občutki lepši kot pred Durbanom."

V soboto se bo v Rio de Janeiru odvil žreb kvalifikacijskih skupin za Svetovno prvenstvo 2014, ki se seli v Južno Ameriko. V Brazilijo že danes potuje tudi najmočnejša slovenska delegacija, sestavljajo pa jo predsednik Aleksander Čeferin, generalni sekretar Aleš Zavrl in selektor Matjaž Kek. Pred odhodom smo o pričakovanjih spregovorili s selektorjem Kekom.

„Občutki so tokrat mnogo boljši kot pred odhodom v Durban,“ se je odhoda na zadnji žreb za svetovno prvenstvo spomnil slovenski selektor, ki je od leta 2007 s slovensko reprezentanco na Fifini lestvici napredoval kar za 72. mest. „Seveda, sedaj vsi gledajo na nas precej drugače, kot takrat, ko smo začeli iz občutno slabše štartne pozicije. Vendar na koncu odločajo dogodki na igrišču. Dejstvo, da začnemo v drugem bobnu, bo prišlo do izraza šele, če bomo pravi na igrišču.“

„Vsekakor je uvrstitev na Fifini lestvici in dober položaj pred žrebom potrditev dobrega dela v preteklem obdobju, naše samozavesti in pozitivne energije, ki se je ustvarila okoli te reprezentance. Slovenija je spet na mestu, ko v evropskem in v svetovnem merilu nekaj pomeni,“ pravi selektor, ki pa bolj kot o brazilskem žrebu razmišlja o nadaljevanju kvalifikacij. Slovenijo v avgustu čaka pripravljalna tekma z Belgijci v Stožicah (vstopnice si lahko zagotovite tukaj), potem pa še septembrski tekmi doma z Estonijo in v Firencah z Italijo. „Žreb bo zanimiva popestritev med kvalifikacijami za evropsko prvenstvo, kjer bomo misli za trenutek usmerili na novo veliko tekmovanje, ki nas v prihodnosti morda čaka. Toda gremo iz tekme v tekmo in v kvalifikacijah za EP nas čakajo pomembne tekme in kjer bomo morali biti pravi, da izpolnimo cilje, ki smo si jih zadali.“

Slovenija se bo v kvalifikacije septembra 2012 pognala iz drugega bobna, kar pomeni, da se je reprezentanca izognila ekipam kot so Francija, Rusija, Švedska, Danska, Srbija in Slovaška, čeprav bo odločitev o bobnih dokončna šele 29. junija, ko bo svojo potrditev o razporeditvi oddal izvršni odbor Fife. Gre sicer za formalnost, Slovenija pa je med evropskimi reprezentancami na 15. mestu, kar pomeni, da v nobenem primeru ne bi mogla pasti v tretji boben. „Lepo je imeti izhodišče kot ga imamo, vendar kljub temu, tudi v tretjem, četrtem in celo petem bobnu so dobre reprezentance. Reprezentance, ki so v vzponu. Na papirju je videti dobro, lepo se sliši, ampak, kot sem poudaril, moraš biti pravi. Nekako tradicionalno velja, da igramo bolje z reprezentancami iz vzhoda, da nam ne ležijo Skandinavci. Morda, vendar – tradicije so zato, da se rušijo.“

„Vedno velja, da je rezultat težje potrjevati, kot ga prvič doseči. Zdaj smo pred tem. V teh kvalifikacijah nas ne bo nihče več podcenjeval,“ je še prepričan Kek.

Sicer pa naj bi na Fifinem izvršnem odboru delegati glasovali tudi o možnosti, da bi v naslednjih kvalifikacijah reprezentance za tekmo prijavile triindvajset igralcev, kakršna je praksa tudi na zaključnih turnirjih. „To je dobro. Sam bi bil zadovoljen, če Fifa sprejme takšno odločitev. O tem smo se selektorji ogromno pogovarjali na izobraževanju v Madridu. Na velikih tekmovanjih imaš na voljo celoten kader, ko igraš dve kvalifikacijski tekmi prav tako vpokličeš enaindvajset, dvaindvajset igralcev, zaradi nevarnosti poškodb, kartonov. Potem pa moraš igralce pošiljati na tribuno. To lahko povzroči slabo voljo tako pri selektorju kot pri igralcih. To bi bila absolutno dobra poteza Fife,“ je pogovor pred odhodom sklenil Matjaž Kek.

Tekst: NZS/MaK
Foto: Drago Wernig - TAKA


SORODNE NOVICE

 • 24.09.2022 | A
  S preobratom v razprodanih Stožicah ugnali Norvežane
  Reprezentanca Slovenije je v razprodanih Stožicah premagala Norveško, zasedba selektorja Matjaža Keka pa s preobratom, ki sta ga kreirala Andraž Šporar in Benjamin Šeško, ostaja v igri za obstanek v drugem razredu UEFA Lige narodov.
 • 24.09.2022 | A
  Slovenci v razprodanih Stožicah danes proti Norveški
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes ob 18. uri v Stožicah igrala predzadnjo tekmo v tej izvedbi lige narodov. V ligi B in skupini 4 bo gostila vodilno Norveško z Erlingom Haalandom na čelu. Kakšen magnet za gledalce je ta odlični napadalec Manchester Cityja, kaže tudi to, da je tekma razprodana.
 • 23.09.2022 | A
  Kek: Izhodišče za razprodane Stožice je dobro
  Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je na Brdu pri Kranju pred razprodano sobotno tekmo lige narodov proti Norveški v Stožicah, ta bo ob 18. uri, poudaril, da je izhodišče pred tekmo dobro, da pa jih čaka najbolj kompaktna zasedba skupine 4 v ligi B.
 • 23.09.2022 | A
  Stožice razprodane za sobotni spektakel
  Obračun Uefa lige narodov med Slovenijo in Norveško je pritegnil veliko zanimanje pri slovenskih nogometnih navijačih, saj so pošle prav vse vstopnice. Ker je stadion razprodan, vse obiskovalce tekme naprošamo, da se na prizorišče dvoboja odpravijo pravočasno.
 • 22.09.2022 | A
  Reprezentanti stopnjujejo priprave na Norvežane
  Slovenska nogometna reprezentanca je danes na Brdu pri Kranju opravila nov trening pred prihajajočo tekmo z Norveško. Tokrat je prvič vadila v kompletni zasedbi, saj je se je na zelenicah Nacionalnega nogometnega centra potil tudi Jan Oblak, ki je uvodni del priprav treniral po posebnem programu.
 • 21.09.2022 | A
  Cilj je obstanek v ligi B
  Slovenska nogometna reprezentanca je danes v Nacionalnem nogometnem centru Brdo opravila tretji trening pred prihajajočo tekmo z Norveško v Uefa ligi narodov.
 • 20.09.2022 | A
  Stojanović: Norveška ni le Haaland
  Slovenska nogometna reprezentanca je po ponedeljkovem uvodnem dnevu priprav na tekmi lige narodov z Norveško in Švedsko na Brdu pri Kranju danes pripravljala "bojni načrt" v Stožicah, kjer bo v soboto na sporedu predzadnja tekma v ligi B proti norveški zasedbi z Erlingom Haalandom na čelu.
 • 19.09.2022 | A
  Reprezentanca pričela s pripravami na Norveško
  Slovenska nogometna reprezentanca se je danes zbrala na Brdu pri Kranju, kjer je pričela s pripravami na prihajajoči tekmi Uefa lige narodov proti Norveški in Švedski.
 • 19.09.2022 | A
  Bijol zatresel mrežo Interja, Šeško zabil v uvodni minuti, Elšnik odločil v Fazaneriji
  Izbrana vrsta Slovenije se je danes zbrala na Brdu pri Kranju in pričela priprave na zadnji tekmi UEFA Lige narodov. Pred tekmama z Norveško in Švedsko so se gola veselili Jaka Bijol, Timi Max Elšnik in Benjamin Šeško, ki je zadel po vsega 17 sekundah dvoboja z Rapidom.
 • 13.09.2022 | A
  Kek razkril karte za Norveško in Švedsko
  Slovenski selektor Matjaž Kek je na današnji novinarski konferenci v Nacionalnem nogometnem centru Brdo predstavil seznam reprezentantov za kvalifikacijski tekmi z Norveško in Švedsko.

DELI NA