16.06.2010 | A
Kek pred odločilno tekmo: "Samozavestni in pogumni!"

Slovenija je oddelala še zadnji trening v svojem trening centru pred petkovim srečanjem z Združenimi državami Amerike. Fatnje so ga opravili z veliko zavzetostjo, kar je še posebej razveselilo selektorja Keka.

Dva dni pred tekmo je v slovenskem taboru mirno, Slovenija pa na srečo nima težav s poškodovanimi igralci, kot mnoge druge reprezentance na letošnjem mundialu. Seveda pa slednje ni odvisno zgolj od sreče pač pa predvsem od dobro vodenih treningov, tako s strokovnega, kot tudi zdravstveno-fizioterapevtskega aspekta, saj je dejstvo, da je število poškodb ob pravilnem trenažnem procesu manjše.

Tako si Kek te dni še naprej beli glavo s povsem nogometnimi zadevami, na treningu pa je uigraval več različic, s katerimi bi se lahko Slovenija v petek postavila po robu globalni velesili.

"Izredno sem zadovoljen kako so fantje z veseljem in velikim motivom in pričakovanjem tekme oddelali današnji trening," je novinarsko konferenco po treningu pričel Kek, ki je pred tem čestital ekipi NZS za zmago v prijateljski tekmi proti slovenskim novinarjem (več tukaj). "Tudi sam že komaj čakam, saj se za takšne tekme živi in dela. Naša želja je priti v naslednji krog in naredili bomo vse, da proti favoritom naredimo takšen rezultat, da že po drugem krogu pripravimo senzacijo vseh senzacij."

V petek gre tako pričlakovati trdo tekmo z obeh strani in medtem, ko bi na eni strani zmaga Slovenije pomenila senzacijo, bi poraz ZDA pomenil pravo katastrofo in konec upov za Američane. Vseeno pa je ob pogledu na Fifino lestvico jasno, da so favoriti Jenkiji, čeprav slednji bežijo od te vloge. "Ni naš problem, če Američani bežijo od vloge favorita. Sam zgolj pogledam mesto na Fifini lestvici, ter izhajam iz tega, da so igrali v finalu pokala Konfederacij in mislim, da ta dejstva povedo dovolj. Sicer pa vemo, kaj moramo storiti in česa smo sposobni. Na igrišču bomo dali vse od sebe, kaj pa bo to pomenilo v rezultatu, pa bomo videli ob koncu. Pomembno pa je, da smo pravi in da odigramo tekmo kot znamo in zmoremo."

Kek torej vlogo favorita vrača Američanom, obenem pa se zaveda, da ima Slovenija pred tekmo dobro izhodišče, sploh če upoštevamo dejstvo, da so Kekovi fantje v zadnjih devetih tekmah slavili kar osemkrat, na kolena pa spravili tako Alžirijo, kot tudi mogočno Rusijo, pa Poljake in Slovake, za nameček pa še prepričljivo ugnali Novozelandce, sicer udeležence SP-ja: "Vse imamo v svojih rokah, reakcija fantov po zmagi proti Alžiriji pa je fantastična, saj smo dovolj samokritični, da vemo kaj popraviti pred tekmo z Američani. Smo pa po drugi strani dovolj samozavestni in hrabri, da se zavedamo tudi lastne kvalitete."

Kavčič analiziral Američane

Eden izmed članov slovenskega trenerskega tima, ki je odgovoren za oglede nasprotnikov, je tudi Tomaž Kavčič, ki si je skupaj z Martinom Magistrom ogledal tekmo med Angleži in Američani. "Gre za disciplinirano ekipo, ki zelo dobro izvršuje svoje obrambne naloge. Igrajo v postavitvi 4-4-2, kot marsikatera ekipa," je povedal Kavčič, ki je sicer bolj izčrpno poročilo podal selektorju Keku in pomočniku Miklaviču. Kljub temu, da Kavčič tega ni povedal, je jasno, da ima v ameriški igri veliko vlogo destruktor v sredini, Michael Bradley, medtem ko napadalne zamisli več ali manj slonijo na kapetanu Donovanu in Dempseyu, nevaren pa zna biti tudi Altidore, ki pa prvenstva, če sodimo po tekmi z Anglijo, ni pričakal v optimalni formi. Če v obrambi dodamo še Onyewuja in vratarja Howarda je jasno, da imajo Američani več kot sposobno ekipo - vsaj po imenih.

Handanovič: "Ve se, kakšen je vložek."

"Vsekakor je bolje, da prvo tekmo dobiš, vendar tudi če je ne bi, to ne spremeni nič glede tekme proti Američanom. Vsi vemo, kakšen je vložek in kaj se od nas pričakuje. Američani pravijo, da jim je dovolj točka, toda kaj pa vemo, morda se bo na koncu izkazalo, da bi bila točka dovolj tudi nam," je bil nekoliko skrivnosten na novinarski konferenci prvi reprezentančni vratar, Samir Handanovič, po tem ko ga je eden izmed pristonih novinarjev povprašal o sproščenosti po zmagi nad Alžirijo.

Radosavljevič: "Amerika je favorit, mi pa kvalitetna ekipa"

Podobno kot selektor Kek, je tudi Alekdsander Radosavljevič vlogo favorita pripisal Američanom: "Amerika je favorit, mi pa se zavedamo, da smo dovolj kvalitetna ekipa. Že po tekmi z Alžirci se nismo predali evforiji, ker se zavedamo, da gre za turnirsko tekmovanje, kjer moramo biti vsako tekmo boljši. Upam, da nam bo to na tekmi proti Ameriki uspelo."

Slovenci bodo sicer jutri preizkusili tudi igrišče v Ellis parku, ko bodo na prizorišču ob 15:15 opravili tudi uradni trening.

Tekst: NZS/MaK
Foto: NZS MC/Taka

SORODNE NOVICE

 • 27.11.2023 | A
  Slovenija leto evropskega prvenstva začenja v ZDA
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 20. januarja 2024 odigrala pripravljalno tekmo proti ekipi ZDA na stadionu Toyota Field v San Antoniu. Tekma bo za slovensko reprezentanco odlična priložnost za pripravo na leto, v katerem bo Slovenija ponovno zaigrala na prvenstvu najboljših Stare celine.
 • 23.11.2023 | A
  EURO 2024: Vstopnice za slovenske navijače v prodaji od 1. decembra
  Po uvrstitvi slovenske nogometne reprezentance na Euro 2024 evforija med navijači ne popušča. Številni že pogledujejo proti junijskemu spektaklu v Nemčiji, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 22.11.2023 | A
  Mijatović: Verjel sem v to generacijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 dosegla zastavljeni cilj izpred začetka kvalifikacij, kar je razveselilo predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki je verjel v to generacijo nogometašev od samega začetka.
 • 21.11.2023 | A
  Kek po preboju na evropsko prvenstvo: Slovenija je spet dihala kot eno
  Po zadnji kvalifikacijski tekmi za nogometno evropsko prvenstvo 2024, na kateri je Slovenija danes v Stožicah premagala Kazahstan in se uvrstila na Euro 2024, je selektor Matjaž Kek poudaril, da morajo biti v ospredju nogometaši, ki so si res zaslužili ta velik dosežek.
 • 21.11.2023 | A
  Hvala, navijači - slavje se nadaljuje na Kongresnem trgu
  Nogometna reprezentanca Slovenije je z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo 2024 poskrbela za novo evforijo med navijači, primerljivo s tistimi ob prebojih na velika tekmovanja v preteklosti. Reprezentanti so se v družbi navijačev veselili že po tekmi, slavje pa se ob 16. uri nadaljuje na Kongresnem trgu.
 • 21.11.2023 | A
  Navijaj ponosno za Slovenijo
  Naša srca so včeraj zvečer družno utripala za reprezentante Slovenije, ki se je v odločilnem obračunu s Kazahstanom uvrstila na evropskem prvenstvu 2024.
 • 20.11.2023 | A
  SLOVENIJA JE NA EVROPSKEM PRVENSTVU
  Slovenska reprezentanca bo zaigrala na evropskem prvenstvu 2024. Izbrana vrsta pod vodstvom selektorja Matjaža Keka je z goloma Benjamina Šeška in Benjamina Verbiča v razprodanih Stožicah pred 16.432 navijači dobila odločilno tekmo s Kazahstanom in potrdila preboj na prvenstvo stare celine.
 • 20.11.2023 | A
  Slovenija danes v polnih Stožicah za evropsko prvenstvo!
  Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah igrala zadnjo kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka so po dolgem času v položaju, ko se spet lahko prebijejo na veliko tekmovanje. Pomembno je dejstvo, da so odvisni sami od sebe. Proti Kazahstanu morajo za pot v Nemčijo osvojiti vsaj točko.
 • 20.11.2023 | A
  Pomembne informacije pred tekmo s Kazahstanom
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo v ponedeljek, 20. novembra 2023, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Kazahstanom. Ker je osrednji slovenski stadion za nepozaben spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
 • 19.11.2023 | A
  Kek: Cilj je evropsko prvenstvo!
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v ponedeljek ob 20.45 v Stožicah igrala zadnjo kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka so po dolgem času v položaju, ko se spet lahko prebijejo na veliko tekmovanje. Pomembno je dejstvo, da so odvisni sami od sebe. Proti Kazahstanu morajo za pot v Nemčijo osvojiti vsaj točko.

DELI NA