16.03.2021 | A
Kek objavil seznam za marčevske kvalifikacijske tekme

Slovenska nogometna reprezentanca bo 24. marca začela kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2022. V marčevskem terminu jo čakajo tri tekme, in sicer s Hrvaško doma ter Rusijo in Ciprom v gosteh. Selektor Matjaž Kek je ob tem danes objavil seznam igralcev, na katere bo računal na omenjenih dvobojih.

Na teh tekmah ne bo še vedno poškodovanega Benjamina Verbiča, vrača pa se izkušeni Bojan Jokić. Vprašljiv je tudi nastop Jake Bijola, ki je v karanteni v Hannovru. Eden od treh vratarjev pa bo Olimpijin Žiga Frelih.

"Skozi tekme v ligi narodov nam je uspelo sestaviti homogeno jedro igralcev, ki so ob solidnem rezultatu poskrbeli za to, da lahko z nekim optimizmom in z veliko željo in motivom pričakujemo začetek teh kvalifikacij," je uvodoma na spletni novinarski konferenci povedal Kek, ki bo prve igralce zbral v nedeljo, preostanek pa v ponedeljek.

Kek je še pojasnil, da je kakšen igralec več na seznamu, prav tako pa so v pripravljenosti rezerve, "saj v tako zgoščenem ritmu pride do poškodb, kartonov". Tudi Jokićeva vrnitev je deloma posledica tega. "Pogojena je z ritmom, s tekmeci, o katerih razmišljamo, seveda tudi o Rusiji, kjer igra. In tam v zadnjem času Jokić igra tudi v obrambi s tremi igralci, o čemer razmišljamo tudi pri nas," je pojasnil Kek, ki pa kot običajno ni odgovoril na vprašanje, ali bo kapetan ostal Jan Oblak ali bo kapetanski trak spet nosil Jokić. "To je stvar slačilnice in našega dogovora," pravi Kek.

Slovenija bo 24. marca ob 20.45 v Stožicah gostila Hrvaško, 27. marca bo v Sočiju ob 15.00 igrala proti Rusiji, 30. marca pa v Nikoziji ob 18. uri proti Cipru. V skupini H sta sicer še Slovaška in Malta.

Slovenija se je doslej s Hrvaško merila osemkrat ter petkrat izgubila in trikrat remizirala. S Slovaško je igrala šestkrat in trikrat zmagala, dvakrat remizirala in enkrat izgubila. Z Rusijo ima na petih tekmah po dve zmagi in poraza ter remi, s Ciprom ima na desetih tekmah pet zmag, tri remije in dva poraza, z Malto pa na šestih tekmah pet zmag in remi.

Za trinajst evropskih mest na 32-članskem svetovnem prvenstvu, ki bo potekalo od 21. novembra do 18. decembra 2022 v Katarju, se bo potegovalo 55 evropskih reprezentanc v desetih skupinah. Kvalifikacije bodo potekale med marcem in novembrom 2021.

Zmagovalci skupin se bodo neposredno uvrstili na SP, drugouvrščene ekipe pa čakajo dodatne kvalifikacije. Tem se bosta pridružili še dve najboljši ekipi, zmagovalki skupin, iz lige narodov, ki se ne bosta že neposredno uvrstili na SP ali v dodatne kvalifikacije.

Teh dvanajst moštev čakajo izločilni boji na eno tekmo za preostala tri mesta na SP. Te dodatne tekme bodo 24. in 25. marca ter 28. in 29. marca 2022.

SP pa bo prvič v zgodovini v jesensko-zimskem obdobju, turnir v Katarju bo namreč med 21. novembrom in 18. decembrom 2022. Branilka naslova je Francija.

Seznam vabljenih igralcev:

Tekst: STA, MKo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 18.04.2024 | A
    Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
    Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
    Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
  • 24.03.2024 | A
    V polnih Stožicah je vse mogoče
    V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.
  • 23.03.2024 | A
    Slovenci z mislimi že pri Portugalski
    Slovenska nogometna reprezentanca je po četrtkovem remiju na Malti opravila regeneracijo in pričela s pripravami na torkov obračun s Portugalsko

DELI NA