10.11.2020 | A
Kek: Vsaka tekma je pomembna

Slovenska nogometna reprezentanca bo v sredo ob 20.45 v Stožicah igrala prijateljsko tekmo z Azerbajdžanom. Ta bo služila kot priprava na zadnji tekmi lige narodov s Kosovom in Grčijo, kljub temu pa si izbranci Matjaža Keka želijo nadgraditi samozavest po uspešnem oktobrskem ciklu.

V tem so najprej na prijateljski tekmi odpravili San Marino, nato pa dobili še tekmi lige narodov na Kosovu in v Moldaviji ter posledično prevzeli vodstvo v skupini 3 lige C.

In to brez pomoči nekaterih ključnih nogometašev, ki so manjkali zaradi različnih vzrokov, kot so Josip Iličić, Andraž Šporar, Tim Matavž, Miha Zajc in drugi, ki so zdaj spet v kadru, tako da je optimizma še nekoliko več.

Kljub temu bo prva naloga pokazati pravi obraz že na obračunu z Azerbajdžanom, s katerim se Slovenci še niso merili. Vloga favorita bo na plečih domačina, ki je tudi na lestvici Mednarodne nogometne zveze precej višje kot tekmec (62. in 114.). Je pa ta vseeno precej uglednejši kot prvi oktobrski.

"Dokler sem jaz selektor, bo rezultat vedno pomemben, tudi jutri. V tem ciklu so močni tekmeci, bomo pa na sredini tekmi dali nekaj priložnosti tistim, ki imajo manjšo minutažo ali so z nami prvič. Zagotovo bo nekaj prostora za kakšnega debitanta," je na spletni novinarski konferenci dejal Kek, ki je kar malce neobičajno zanj razkril "pol začetne postave", kot se je sam pošalil.

"Možnih bo šest menjav, izhajamo iz tega, da bomo predstavili tako Kenana Bajrića (ta je dobil vpoklic po poškodbi Nemanje Mitrovića) kot Adama Gnezdo Čerina. Prav tako bosta dobila minutažo povratnika Josip Iličić in Tim Matavž, ker hočem videti, kaj to pomeni, kako se lahko povežejo z igralci, ki so oktobra odigrali dve dobri, simpatični tekmi proti Kosovu in Moldaviji," je pojasnil Kek.

Ta je poudaril, da je Azerbajdžan povsem na drugačni kakovostni ravni kot San Marino in da bo prav gotovo dobra priprava za tekmi s Kosovom in Grčijo.

"Azerbajdžan je ekipa s karakterjem, fizično močna, s svojim načinom igranja. To bo pripravljalna tekma in ne prijateljska, zame ni prijateljske, ko pred njo zaigra himna," je še povedal selektor in dodal, da so sicer šele na začetku gradnje reprezentance, torej pri njenih temeljih in da je treba pač te dobro postaviti.

"Vidi se želja, pripravljenost. V teh časih je pomembno vsako druženje, vsak trening, vsaka tekma. Zelo pomembno bo razširiti bazo, dobiti kakšno novo ime, dobiti samozavest z zmagami in dobrimi igrami pred novimi kvalifikacijami za veliko tekmovanje. Zaenkrat sem bolj ali manj zadovoljen, imamo pa veliko prostora za napredek," je še dodal in razkril, da imata nekaj težav s poškodbami Jon Gorenc Stanković in tudi Haris Vučkić, vsaj prvega zagotovo ne bo na sredini tekmi.

Zato pa bo Matavž. "Lepo je biti spet po dolgem času v reprezentanci. Jutri nas čaka prva tekma izmed treh. Moramo se dobro pripraviti in ta cikel začeti z zmago," je povedal izkušeni napadalec, ki ima močno konkurenco na svojem položaju ob dobrih predstavah Andraža Šporarja, Vučkića in še koga: "Večja kot je konkurenca, bolje je za reprezentanco. Sladke skrbi za selektorja."

Po Azerbajdžanu sledi nekaj dni priprav na pomembnejša obračuna, 11. novembra bo v Stožicah gostovalo Kosovo, 18. novembra pa bodo Slovenci igrali v Grčiji proti neposrednemu tekmecu za prvo mesto v skupini 3 lige C in posledično za preboj v v višji rang tekmovanja, torej v ligo B.

Slovenija ima po štirih tekmah brez prejetega zadetka deset točk, sledi Grčija z osmimi, praktično odpisana pa sta Kosovo in Moldavija z dvema oziroma eno točko.

Tekst: STA
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 20.10.2021 | A
  Vstopnice za zadnjo tekmo kvalifikacij v prodaji
  Slovenska nogometna reprezentanca novembra zaključuje s kvalifikacijami za Svetovno prvenstvo 2022. Naši fantje bodo 11. novembra gostovali v Bratislavi, 14. novembra ob 15.00 pa se bodo v Stožicah pomerili s Ciprom. Vstopnice za zadnjo kvalifikacijsko tekmo so že v prodaji.
 • 18.10.2021 | A
  Josip Iličić zadel dvakrat, v polno tudi David Tijanić
  Reprezentanca je po porazu z Rusijo ostala brez možnosti za preboj na svetovno prvenstvo v Katarju, a to ni zaustavilo Josipa Iličića. Kranjčan se je v dres Atalante vrnil z dvema goloma, zadetka se je veselil tudi David Tijanić.
 • 11.10.2021 | A
  Ob povratku v Ljudski vrt tesen poraz, a dobra predstava
  Reprezentanca Slovenije se je po šestih letih vrnila v Ljudski vrt, a v dvoboju z Rusijo ni uspela ponoviti uspeha iz leta 2009. Zmage so se razveselil Rusi, četa Matjaža Keka pa je z dobro predstavo pustila pozitiven pečat, a dokončno izgubila možnosti za preboj na svetovno prvenstvo 2022.
 • 10.10.2021 | A
  Kek: S pomočjo gledalcev do dobrega rezultata
  Slovenska nogometna reprezentanca je pred novim dnevom D v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022. Potem ko je prvega prestala uspešno z zmago na Malti, jo v ponedeljek ob 20.45 v Ljudskem vrtu čaka še težji izziv v obliki ruske vrste. Čeprav je slednja papirnati favorit, ji selektor Matjaž Kek te vloge v štajerski prestolnici ne priznava.
 • 09.10.2021 | A
  Zmaga nad Malto za samozavest, nad Rusijo skupaj z navijači
  Slovenska nogometna reprezentanca je odigrala sedem od desetih tekem v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022. Z zmago na Malti je ostala v igri za prvi dve mesti v skupini H, za katerima pa zaostaja za šest točk. Tako se v slovenskem taboru zavedajo nujnosti še treh zmag v boju za Katar.
 • 08.10.2021 | A
  Pred dvobojem z Rusijo napolnili mrežo Malte
  Izbrana vrsta se z Malte vrača z visoko zmago. Četa Matjaža Keka je v domačo mrežo pospravila štiri žoge in poskrbela za dobro popotnico pred tekmo z Rusijo, s katero se bo v ponedeljek udarila v Ljudskem vrtu.
 • 07.10.2021 | A
  Za Slovenci uradni trening na Malti, kjer štejejo le tri točke
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v petek ob 20.45 v Ta'Qaliju igrala sedmo tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2022. Tekmec bo Malta, zmaga za Slovenijo pa je nujna, če hoče še obstati v boju za prvi dve mesti v skupini H. To sta poudarila tudi selektor Matjaž Kek in branilec Petar Stojanović na zadnji novinarski konferenci pred tekmo.
 • 07.10.2021 | A
  Slovenci prispeli na Malto
  Slovenska nogometna reprezentanca se je danes iz mariborskega letališča Edvarda Rusjana odpravila proti Malti, kjer jo jutri ob 20.45 čaka nova pomembna tekma v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022.
 • 06.10.2021 | A
  Balkovec: Potrebno bo izkoristiti vsako priložnost
  Pred četrtkovim odhodom na Malto, kjer so temperature še bolj poletne, slovensko nogometno reprezentanco danes popoldne v drugačnih vremenskih razmerah v Kidričevem čaka še en trening za piljenje forme pred petkovim obračunom kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2022 z Maltežani.
 • 05.10.2021 | A
  Ljudski vrt za nov zagon
  Slovenska nogometna reprezentanca je danes v mariborskem Ljudskem vrtu opravila drugi trening pred prihajajočima kvalifikacijskima tekmama z Malto in Rusijo. Selektor Matjaž Kek je razpolagal z vsemi nogometaši, ki so odločeni popraviti vtis iz septembrske reprezentančne akcije.

DELI NA