12.10.2019 | A
Kek: V Stožice prihaja zelo kakovostna ekipa

Slovenska nogometna reprezentanca bo v nedeljo ob 20.45 v Stožicah igrala osmo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020. Na eni izmed ključnih tekem kvalifikacij bo tekmec sicer oslabljena Avstrija, a njen niz neporaženosti zahteva dobršno mero previdnosti.

"Pričakovanja so vedno visoka. Vedno, ko igraš proti nekomu, poskušaš zmagati. Seveda pa prihaja zelo kakovostna ekipa, ki jo sestavljajo igralci iz najmočnejših lig. Je pa naša filozofija taka, da moramo najprej razmišljati o sebi," je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal selektor Slovenije Matjaž Kek.

"Imeli smo vse podatke proti Severni Makedoniji (poraz z 1:2; op. STA), pa se ni zgodilo nič po naših pričakovanjih. Verjamem, da bomo jutri bolje izgledali, zavedamo pa se, da bomo morali biti boljši v vseh segmentih igre," je dodal selektor.

S tem se strinja tudi Josip Iličić: "Pripravljamo se kot običajno, vemo, kaj pomeni ta tekma, vemo, kaj nam prinaša, kaj si želimo in kaj moramo narediti. Tu lahko vse popravimo, pripravljeni smo, upam in verjamem, da je bil v Skopju le slab dan. Verjamemo, da nam bo ob podpori občinstva uspelo."

Pri Slovencih, ki so neporaženi na zadnjih petih domačih tekmah, a morajo v nedeljo zmagati za resnejši obstanek v igri za EP, bo ena izmed težav odsotnost poškodovanega Reneja Krhina, pri Avstrijcih pa imajo še večje težave.

Ne nazadnje bo med drugimi manjkal David Alaba, bržčas pa ne bo niti napadalca Marka Arnautovića, o katerem se bodo odločili jutri, tako kot tudi o nastopih Konrada Laimerja in Stefana Poscha.

"Krhin? Podoben položaj kot z Arnautovićem. Jutri pa boste videli, kako bo," je odvrnil Kek in na vprašanje, ali se bo odsotnost Alabe in mogoče Arnautovića Avstrijcem poznala, dodal: "Pri takšni izbiri in širini, kot jo ima Avstrija, se lahko nadomesti vsak igralec. Poškodbe, kartoni so sestavni del in se moramo kdaj znajti tudi brez nekaterih pomembnih členov."

V Avstriji kljub poškodbam upajo, da bodo ostali neporaženi še na šesti tekmi zaporedoma, s čimer bi se sami precej približali evropskemu prvenstvu. Do konca bodo nato namreč igrali še s Severno Makedonijo doma in Latvijo v gosteh.

"Nič še ni odločenega, želimo zmagati in izhodišče v skupini še izboljšati," je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal selektor Avstrije Franco Foda.

O Sloveniji pa dodal: "Slovenija ima novega, a izkušenega selektorja, ki ima rad obrambno, kompaktno igro. Toda ekipa je tudi v napadu nevarna, med drugimi Roman Bezjak, Josip Iličić in Andraž Šporar. Gre za kakovostnega tekmeca, a bo vse odvisno od naše igre."

Na lestvici skupine G po sedmih tekmah vodi Poljska s 16 točkami, sledi Avstrija s 13, Severna Makedonija in Slovenija jih imata po 11, Izrael osem, Latvija pa je brez točke.

Je zaradi tega tekma z Avstrijo zadnja priložnost za preboj na EP? "Ni. Takšnega razmišljanja pač matematika ne dopusti. Je pa pomembna tekma. Veseli nas to in tudi, da je tekma razprodana. Upam, da je tisto, kar smo se pogovarjali, padlo na plodna tla. Izziv bo pa velik," poudarja Kek.

Slovenci bodo prvič igrali z Avstrijci na domačem terenu in četrtič skupno. Ob eni zmagi imajo z njo dva še sveža poraza iz Celovca, enega iz junija v teh kvalifikacijah z 0:1, drugega pa iz marca 2018 z 0:3.

Tekma z Avstrijo, ki jo bodo sodili Turki na čelu s Cüneytom Cakirjem, je razprodana, navijačem  pa svetujemo pravočasen prihod in parkiranje na parkiriščih v okolici stadiona Stožice.

Nekaj več gneče bo namreč tudi zaradi košarkarske tekme med Cedevito Olimpijo in Cibono, ki bo v stožiški dvorani ob 17. uri.

Tekst: STA, MKo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
  • 24.03.2024 | A
    V polnih Stožicah je vse mogoče
    V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.
  • 23.03.2024 | A
    Slovenci z mislimi že pri Portugalski
    Slovenska nogometna reprezentanca je po četrtkovem remiju na Malti opravila regeneracijo in pričela s pripravami na torkov obračun s Portugalsko
  • 22.03.2024 | A
    V prodaji vstopnice za obe junijski tekmi
    Slovenska nogometna reprezentanca bo stopnjevala formo za evropsko prvenstvo 2024 pred domačimi gledalci. Varovanci Matjaža Keka bodo v junijskem terminu odigrali dve pripravljalni tekmi v ljubljanskih Stožicah, ko jim bodo nasproti stali Armenci in Bolgari. Vstopnice za obe tekmi so že v prodaji.
  • 21.03.2024 | A
    Na Malti do neodločenega rezultata
    Nogometna reprezentanca Slovenije je v Ta'Qaliju odigrala prvo pripravljalno tekmo v sklopu priprav na evropsko prvenstvo v Nemčiji. Po presenetljivem vodstvu Maltežanov je za končnih 2:2 zadel Benjamin Šeško.

DELI NA