12.10.2019 | A
Kek: V Stožice prihaja zelo kakovostna ekipa

Slovenska nogometna reprezentanca bo v nedeljo ob 20.45 v Stožicah igrala osmo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020. Na eni izmed ključnih tekem kvalifikacij bo tekmec sicer oslabljena Avstrija, a njen niz neporaženosti zahteva dobršno mero previdnosti.

"Pričakovanja so vedno visoka. Vedno, ko igraš proti nekomu, poskušaš zmagati. Seveda pa prihaja zelo kakovostna ekipa, ki jo sestavljajo igralci iz najmočnejših lig. Je pa naša filozofija taka, da moramo najprej razmišljati o sebi," je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal selektor Slovenije Matjaž Kek.

"Imeli smo vse podatke proti Severni Makedoniji (poraz z 1:2; op. STA), pa se ni zgodilo nič po naših pričakovanjih. Verjamem, da bomo jutri bolje izgledali, zavedamo pa se, da bomo morali biti boljši v vseh segmentih igre," je dodal selektor.

S tem se strinja tudi Josip Iličić: "Pripravljamo se kot običajno, vemo, kaj pomeni ta tekma, vemo, kaj nam prinaša, kaj si želimo in kaj moramo narediti. Tu lahko vse popravimo, pripravljeni smo, upam in verjamem, da je bil v Skopju le slab dan. Verjamemo, da nam bo ob podpori občinstva uspelo."

Pri Slovencih, ki so neporaženi na zadnjih petih domačih tekmah, a morajo v nedeljo zmagati za resnejši obstanek v igri za EP, bo ena izmed težav odsotnost poškodovanega Reneja Krhina, pri Avstrijcih pa imajo še večje težave.

Ne nazadnje bo med drugimi manjkal David Alaba, bržčas pa ne bo niti napadalca Marka Arnautovića, o katerem se bodo odločili jutri, tako kot tudi o nastopih Konrada Laimerja in Stefana Poscha.

"Krhin? Podoben položaj kot z Arnautovićem. Jutri pa boste videli, kako bo," je odvrnil Kek in na vprašanje, ali se bo odsotnost Alabe in mogoče Arnautovića Avstrijcem poznala, dodal: "Pri takšni izbiri in širini, kot jo ima Avstrija, se lahko nadomesti vsak igralec. Poškodbe, kartoni so sestavni del in se moramo kdaj znajti tudi brez nekaterih pomembnih členov."

V Avstriji kljub poškodbam upajo, da bodo ostali neporaženi še na šesti tekmi zaporedoma, s čimer bi se sami precej približali evropskemu prvenstvu. Do konca bodo nato namreč igrali še s Severno Makedonijo doma in Latvijo v gosteh.

"Nič še ni odločenega, želimo zmagati in izhodišče v skupini še izboljšati," je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal selektor Avstrije Franco Foda.

O Sloveniji pa dodal: "Slovenija ima novega, a izkušenega selektorja, ki ima rad obrambno, kompaktno igro. Toda ekipa je tudi v napadu nevarna, med drugimi Roman Bezjak, Josip Iličić in Andraž Šporar. Gre za kakovostnega tekmeca, a bo vse odvisno od naše igre."

Na lestvici skupine G po sedmih tekmah vodi Poljska s 16 točkami, sledi Avstrija s 13, Severna Makedonija in Slovenija jih imata po 11, Izrael osem, Latvija pa je brez točke.

Je zaradi tega tekma z Avstrijo zadnja priložnost za preboj na EP? "Ni. Takšnega razmišljanja pač matematika ne dopusti. Je pa pomembna tekma. Veseli nas to in tudi, da je tekma razprodana. Upam, da je tisto, kar smo se pogovarjali, padlo na plodna tla. Izziv bo pa velik," poudarja Kek.

Slovenci bodo prvič igrali z Avstrijci na domačem terenu in četrtič skupno. Ob eni zmagi imajo z njo dva še sveža poraza iz Celovca, enega iz junija v teh kvalifikacijah z 0:1, drugega pa iz marca 2018 z 0:3.

Tekma z Avstrijo, ki jo bodo sodili Turki na čelu s Cüneytom Cakirjem, je razprodana, navijačem  pa svetujemo pravočasen prihod in parkiranje na parkiriščih v okolici stadiona Stožice.

Nekaj več gneče bo namreč tudi zaradi košarkarske tekme med Cedevito Olimpijo in Cibono, ki bo v stožiški dvorani ob 17. uri.

Tekst: STA, MKo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 12.11.2019 | A
  Majer poškodovan, vpoklican Bezjak
  Slovenska nogometna reprezentanca v Kopru nadaljuje priprave na zadnji kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo 2020 proti Latviji in Poljski. V slovenskem taboru ni večjih pretresov, jasno pa je, da izbrani vrsti zaradi poškodbe ne bo mogel pomagati Žan Majer, namesto njega se bo reprezentanci pridružil Roman Bezjak.
 • 11.11.2019 | A
  Reprezentanca pričela s pripravami v Kopru
  Slovenska nogometna reprezentanca je pred zadnjima dejanjema kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020. Izbranci Matjaža Keka so po oktobrskih porazih proti Severni Makedoniji in Avstriji ostali praktično brez možnosti za preboj na Euro, a si vseeno želijo končati ta cikel s pozitivno noto. Tekmeca bosta Latvija v soboto in Poljska 19. novembra.
 • 11.11.2019 | A
  Vučkić v izbrano vrsto z novim golom
  Izbrana vrsta Slovenije danes pričenja priprave na zadnji preizkušnji kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020. V domovino se z golom vračajo Petar Stojanović, Benjamin Verbič in povratnik v reprezentanco Haris Vučkić.
 • 05.11.2019 | A
  Kek predstavil seznam za Latvijo in Poljsko
  Slovenski selektor Matjaž Kek je na današnji novinarski konferenci predstavil seznam vpoklicanih reprezentantov za kvalifikacijski tekmi z Latvijo in Poljsko, ki bosta 16. In 19. novembra v Stožicah oziroma Varšavi.
 • 04.11.2019 | A
  Nov zadetek Iličića
  Matjaž Kek bo jutri javnosti predstavil seznam nogometašev, ki bodo sklenili kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2020. Novega zadetka se je veselil Josip Iličić, ki je v letošnji sezoni italijanskega prvenstva štirikrat meril v polno.
 • 28.10.2019 | A
  Ploden teden slovenskih reprezentantov
  Za reprezentanti Slovenije je pester teden, ki je postregel s šestimi zadetki. Dvakrat sta v polno merila Andraž Šporar in Josip Iličić, med strelce pa sta se vpisali tudi Jasmin Kurtić in Benjamin Verbič, blestel pa je tudi Jan Oblak.
 • 24.10.2019 | A
  Lestvica Fife: Slovenija na 65. mestu
  Slovenska nogometna reprezentanca je po slabših oktobrskih nastopih, izgubila je tako proti Makedoniji kot proti Avstriji, na najnovejši lestvici Mednarodne nogometne zveze (Fifa) izgubila sedem mest je zdaj 65. ekipa sveta.
 • 21.10.2019 | A
  Konec tedna minil brez gola
  Jan Oblak in druščina so se po reprezentančnih obveznostih vrnili v klubske sredine. Kar nekaj reprezentantov v prihodnjih dneh čakajo evropske preizkušnje, kako pa so se odrezali konec minulega tedna?
 • 14.10.2019 | A
  Odmevi po porazu z Avstrijo
  Slovenska izbrana vrsta pred polnimi Stožicami ni našla pravega odgovora na avstrijsko igro in vpisala še tretji poraz v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo.
 • 13.10.2019 | A
  V polnih Stožicah veselje Avstrijcev
  Izbrana vrsta Slovenije je po porazu v Skopju izgubila tudi dvoboj z Avstrijo. Severni sosedje so se v polnih Stožicah veselili minimalne zmage, s katero so močno otežili slovenski položaj.

DELI NA