27.05.2021 | A
Kek: Tekmi s Severno Makedonijo in Gibraltarjem za vpogled v širši kader

Slovenska nogometna reprezentanca se je zbrala na Bledu, kjer je začela priprave na prijateljski tekmi s Severno Makedonijo in Gibraltarjem 1. in 4. junija. V tej reprezentančni akciji je kar nekaj novih imen, kot je na Gorenjskem pojasnil selektor Matjaž Kek, si želi ti tekmi izkoristiti za vpogled v kakovost tega širšega kadra.

Kot je napovedal selektor, bosta ena glavnih vidikov iskanje nadaljnjih rešitev predvsem na mestih srednjih branilcev in v napadu. Nenazadnje bosta tokrat zaradi poškodb manjkala branilca Miha Blažič in Kenan Bajrić, prav tako pa ne bo niti Davida Tijanića. Obenem je, kot je dejal selektor, še nekaj igralcev s težavami, tudi Amadej Vetrih, zaradi česar sta se na novo priključila še Mario Jurčević in Jan Repas.

Tako bo skozi treninge iskal informacije in preverjal nekatera "novejša" ali nova imena. "Ne govorim tukaj o nekih mlajših igralcih, ampak o tistih, ki si skozi igranje v klubih zaslužijo vpoklic v reprezentanco," je poudaril Kek in dodal: "Glede na to, da nismo ravno blesteli v napadalnem delu, iščemo rešitve predvsem v tem elementu igre, pa tudi pri 'štoperjih'."

Eden tistih, ki je na seznamu vzbudil največ zanimanja, je še najstniški napadalec Benjamin Šeško, ki je nase opozoril z igrami in zadetki v drugi avstrijski ligi. "Ta zbor ni posledica neke trenutne odločitve, ampak daljšega spremljanja. Reprezentanca pač mora biti najkakovostnejša v danem trenutku. Šeško je eden tistih, ki je nase opozoril z goli, resda v drugi avstrijski ligi, ampak je 'material', tako kot še nekateri drugi, kot so Žan Rogelj, Leo Štulac, Igor Vekić, Žan Zaletel, Sven Šoštarič Karić, pa še nekaj drugih imen je," je pojasnil Kek.

Tokrat ima izbrana vrsta na voljo nekaj več dni za treninge, kar je, kot je dejal Kek, več kot dobrodošlo po koncu specifične in zgoščene sezone. A za mnoge igralce obdobje tik po koncu sezone ni idealno. "Če hočeš biti reprezentant, moraš dati nekaj več. Če razmišljaš, da si več časa lahko skupaj, da lahko narediš nekaj, za kar septembra, ko bodo spet tri kvalifikacijske tekme za SP 2022, ne bo časa, potem je to dobrodošlo," je menil Kek.

Junijska tekmeca nista iz najvišjega evropskega razreda, a vseeno lahko prineseta veliko informacij, je dodal Kek. "Za prvo tekmo smo iskali nekoga, ki gre na evropsko prvenstvo. Jasno je, da ni najlažje priti s ponudbami do najboljših reprezentanc. Ampak Severna Makedonija je zelo spodoben tekmec. Iskali pa smo tudi eno tekmo, v kateri bi lahko razširili nek pogled v kader, ki ga imamo. Meni sta pred časom tekmi z Azerbajdžanom in s San Marinom dali ogromno informacij," je še pojasnil Kek.

Slovenija se je z Makedonci, ki so se prek lige narodov prebili na letošnje evropsko prvenstvo, v preteklosti pomerila že šestkrat. Zadnja tekma med Severno Makedonijo in Slovenijo je bila v sklopu kvalifikacij za EP 2020, Makedonci, ki bodo na EP igrali z Avstrijo, Nizozemsko in Ukrajino, pa so v Skopju slavili z 2:1. Edini gol za Slovenijo je takrat dosegel Josip Iličić, ki je tudi tokrat na slovenskem seznamu.

Z Gibraltarjem pa se Slovenija v svoji nogometni zgodovini še ni pomerila. Ta tekma bo 259. obračun Slovenije. Gibraltar je bil sicer šele leta 2013 sprejet kot polnopravni član v Evropsko nogometno zvezo, tri leta pozneje pa še v mednarodno.

Tekma s Severno Makedonijo bo 1. junija ob 18. uri v Skopju, z Gibraltarjem 4. junija ob 20.45 v Kopru.

Foto: NZS/m24.si

SORODNE NOVICE

 • 13.09.2021 | A
  Šeško do novega zadetka
  Reprezentanti so se po porazu v Splitu vrnili v klube. Benjamin Šeško je povratek v dres Salzburga kronal z novim, že šestim zadetkom sezone, s katerim je potrdil novo zmago "rdečih bikov".
 • 08.09.2021 | A
  Poraz v Splitu
  Reprezentanca Slovenije se iz Splita vrača brez točk in s tremi prejetimi zadetki. Hrvati so pred domačimi gledalci maščevali poraz v Stožicah, četa Matjaža Keka pa ostaja pri sedmih točkah.
 • 07.09.2021 | A
  Slovenija danes s Hrvaško v Splitu
  Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Splitu igrala proti Hrvaški, kar bo njena šesta tekma v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022. Slovenci so na prvi medsebojni tekmi Hrvate z golom Sandija Lovrića premagali z 1:0, kljub slabši izvedbi proti Malti pa obljubljajo tudi tokrat boj za točke.
 • 06.09.2021 | A
  Reprezentanca trenirala na Poljudu, Kek se veseli izziva
  Nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v Splitu igrala proti Hrvaški, kar bo njena šesta tekma v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022. Slovenci so na prvi medsebojni tekmi Hrvate premagali z 1:0, kljub slabši izvedbi proti Malti pa obljubljajo tudi tokrat boj za točke.
 • 04.09.2021 | A
  Matjaž Kek: "Najpomembneje je, da smo zmagali"
  Slovenci so po sredinem remiju s Slovaško premagali Malto, tudi za drugo zmago v tem kvalifikacijskem ciklusu pa je zadel Sandi Lovrić. Čeprav so v slovenskem taboru priznali, da pot do zmage ni bila najlažja, pa so v istem dahu dodali, da po koncu obračuna največ štejejo točke. 
 • 04.09.2021 | A
  Lovrić odločil obračun z Malto
  Reprezentanca Slovenije je v Stožicah dobila obračun z Malto. Še za drugo zmago Slovenije v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo je zadel Sandi Lovrić, ki je tik pred koncem prvega polčasa izkoristil najstrožjo kazen. Slovenija je na domačem igrišču še desetič zapored - kar je rekord - ostala neporažena.
 • 04.09.2021 | A
  Slovenija danes proti Malti
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes ob 18.00 odigrala svojo peto tekmo v kvalifikacijah za SP 2022. Izbranci Matjaža Keka se bodo pomerili z Malto, ki igra svoje najboljše kvalifikacije v zgodovini. Slovenski selektor kljub temu od svojih fantov zahteva zmago, ki bi pomenila dobro izhodišče za nadaljevanje kvalifikacij.
 • 03.09.2021 | A
  Kek: Proti Malti šteje le zmaga
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto ob 18.00 iskala drugo in v kar nekaj pogledih nujno zmago v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022. V Stožicah bo gostila Malto, ki je pred dnevi premagala Ciper, kljub odsotnosti kaznovanega Josipa Iličića pa je vloga favorita jasna. Selektor Matjaž Kek pričakuje poln izkupiček.
 • 02.09.2021 | A
  Lov na vrh skupine ostaja odprt, v soboto po zmago
  Slovenska nogometna reprezentanca je v sredo zvečer v Stožicah igrala 1:1 s Slovaško in osvojila četrto točko na četrti tekmi. Skupina ostaja odprta, je pa selektor Matjaž Kek po tekmi priznal, da ni bil zadovoljen z izidom proti Slovaški. Nova priložnost bo v soboto proti Malti, a brez Josipa Iličića.
 • 01.09.2021 | A
  Septembrski ciklus pričeli s točko
  Reprezentanca Slovenije je septembrski del kvalifikacij za svetovno prvenstvo odprla s točko proti Slovaški. Slovenci so po golu Boženika zaostajali deset minut, a je še pred odmorom izenačil Stojanović. Izid se v drugem polčasu ni več spremenil.

DELI NA