15.11.2019 | A
Kek: Tekma, ki bo dala veliko odgovorov

Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto ob 18. uri v Stožicah igrala predzadnjo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020. Tekmec bo Latvija, kljub temu, da sta obe reprezentanci praktično brez možnosti za preboj na zaključni turnir, pa si v slovenskem taboru želijo zmago in igro, ki bi dala smernice za naprej.

"Zagotovo bi bilo bolje, če bi tekma pomenila več. Teorija sicer še je, ampak v naših glavah je to, da bi pokazali tisto, kar smo septembra. Verjamem, da bomo to naredili. Vsaka tekma nekaj prinaša, tudi če so možnosti skoraj nične za EP, igramo za ponos. Pripravljeni smo na dobro tekmo," je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal vratar Jan Oblak.

Da tekma vendarle ni tako "prazna", kot se zdi, poudarja tudi selektor Matjaž Kek. "Vemo, za kaj gre jutri, možnosti so le teoretične, ampak zame je to tekma, ki bo dala kar veliko odgovorov. Moral se bo videti karakter, o katerem tako veliko govorimo. To je vendarle tekmovalna tekma, tekma za točke, za položaj na lestvici in kak pogled naprej," pravi Kek.

Na pripravah v Kopru, na katerih je dodatno nekaj težav imel Amedej Vetrih, ki je tako vprašljiv za sobotni nastop, so se osredotočali predvsem na kakovost igre. "Razmišljali smo predvsem o kakovosti igri. Glede na to, da je zraven nekaj novih igralcev, pa vedno gledaš, poskušaš, kombiniraš, kje bi lahko kdo koga nadomestil ali zaostril konkurenco. Videl sem več dobrih stvari kot slabih," pravi Kek.

Z Latvijo je Slovenija igrala štirikrat in trikrat zmagala, nazadnje v teh kvalifikacijah v Rigi s 5:0. "Kar zadeva Latvijo, bi bilo neumno razmišljati o prvi tekmi. Tam smo hitro dosegli štiri gole. Ekipa zdaj izgleda kakovostnejše, naša priprava pa se ne spreminja, razmišljamo najprej o sebi. Informacije igralci dobijo skozi trening, videoanalize ...Je pa ta tekma v tem trenutku najpomembnejša zame. To je tudi ena filozofij, za katero bi rad, da nas spremlja naprej," še pravi Kek.

Oblak poudarja, da nikomur ni vseeno, da so po oktobrskih slabih predstavah ostali praktično brez možnosti za EP. "Obžalovanje je, vsi smo na to akcijo prišli z določeno mero žalosti. Ampak tako je. Oktobra nismo naredili tistega, kar bi morali. Zavedamo se, da smo v položaju, ki smo si ga z igro tudi zaslužili. Zato je ta akcija pomembna, da stopimo skupaj, da vidimo, kako naprej. Verjamem, da je vsak zelo ponosen na igranje za reprezentanco in bo na igrišču pokazal, da smo sposobni več," je prepričan vratar madridskega Atletica.

Slovenija bo zadnjo tekmo kvalifikacij igrala v torek v Varšavi proti Poljski, ki si je že zagotovila napredovanje na Euro 2020. V skupini G je na tretjem mestu z 11 točkami, kolikor jih imata tudi Izrael in Severna Makedonija. Vodi Poljska, ki si je že zagotovila EP, z 19, na dobri poti proti končnemu drugemu mestu in drugi vozovnici za Euro 2020 pa je Avstrija s 16 točkami, ki jo do konca kvalifikacij čakata še obračuna z Makedonci in Latvijci.

Slednji v teh kvalifikacijah niso pokazali veliko in so brez točke. Tako tudi v Ljubljani nimajo izrazito visokih ciljev, posebej ob kar nekaj težavah s poškodbami, med drugim manjkajo štirje standardni igralci.

"Težko obdobje je za nami, dve težki tekmi pred nama. Prva že jutri proti zelo dobri ekipi. Hočemo se izboljševati iz tekme v tekmo. Včasih gre, včasih ne. Prišli smo z željo, da izboljšamo igro. Dali bomo priložnost nekaterim mlajšim, ki naj bi bili nosilci v prihodnosti. Polovica ekipe je namreč mlajša od 24 let," pred tekmo pravi selektor Latvije Slaviša Stojanović, ki služi triletno pogodbo s to baltsko reprezentanco.

Ali bo tudi v prihodnje v tej službi, pa ne ve, saj je to odvisno tudi od vodstva zveze, ki se je zamenjalo. Sam se sicer že ozira proti novim ciljem z latvijsko vrsto. Ta je spremenjena v primerjavi s prvo tekmo, saj je več mladih igralcev. Kot pravi Stojanović, je osemdeset odstotkov nogometašev iz domače lige, v kateri pa ne igrajo redno, saj prednost dobivajo tujci, ki bodo še bolj prisotni, saj bo po novem lahko igralo kar osem tujcev v vsaki ekipi.

Tekst: STA, MKo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 06.12.2019 | A
  NZS in Big Bang v projektu »Postani eReprezentant«
  Nogometna zveza Slovenije in Big Bang skupaj vstopata na področje e-športa s projektom »Postani eReprezentant«, v sklopu katerega poteka prvi izbor slovenske eReprezentance, ki bo Slovenijo predstavljala v kvalifikacijah na e-evropskem prvenstvu (UEFA eEuro 2020) pod okriljem Evropske nogometne zveze (UEFA).
 • 04.12.2019 | A
  Marca dve prijateljski tekmi, najprej s Turčijo
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v letu 2020 odigrala dve prijateljski tekmi v mesecu marcu in dve tekmi konec maja oz. v začetku junija. Prva od prijateljskih tekem bo 27. marca proti Turčiji v Sloveniji.
 • 02.12.2019 | A
  Iličić, Verbič in Matavž med strelci
  V veseli december so zakorakali tudi reprezentanti Slovenije. Največ razlogov za zadovoljstvo imata Josip Iličić, Benjamin Verbič in Tim Matavž, ki so se v minulem tednu vpisali med strelce, Jan Oblak pa je po mojstrskem udarcu Lionela Messija izgubil derbi španskega prvenstva.
 • 28.11.2019 | A
  Slovenija pridobila mesto
  Slovenska nogometna reprezentanca je na najnovejši lestvici Mednarodne nogometne zveze (Fifa) po zmagi nad Latvijo (1:0) in porazu proti Poljski (2:3) v kvalifikacijah za euro 2020 napredovala za eno mesto in je po novem 64. reprezentanca sveta.
 • 25.11.2019 | A
  Šporar dvakrat, Vučkić in Verbič enkrat
  Reprezentanti Slovenije so se po porazu na Poljskem vrnili v klubske sredine in konec minulega tedna odigrali nove preizkušnje. Andraž Šporar je na svoj račun vknjižil nova zadetka, med strelce sta se vpisala tudi Haris Vučkić in Benjamin Verbič.
 • 19.11.2019 | A
  Kvalifikacije zaključili s porazom in četrtim mestom v skupini
  Slovenska nogometna reprezentanca je v Varšavi izgubila proti Poljski z 2:3 (1:1). S tem je končala kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2020.
 • 19.11.2019 | A
  Nocoj še s Poljsko
  Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 igrala zadnjo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020. V Varšavi bo igrala proti Poljski, ki si je že zagotovila nastop na zaključnem turnirju stare celine, Slovenija pa si bo skušala zagotoviti tolažilno nagrado in tretje mesto v skupini G.
 • 18.11.2019 | A
  Kek: Proti Poljski za tretje mesto
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 igrala zadnjo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020. V Varšavi bo igrala proti Poljski, ki si je že zagotovila nastop na zaključnem turnirju stare celine, Slovenija pa si bo skušala zagotoviti tolažilno nagrado in tretje mesto v skupini G.
 • 18.11.2019 | A
  Slovenci prispeli v Varšavo
  Slovenska nogometna reprezentanca je že prispela v Varšavo, kjer jo v torek ob 20.45 čaka zadnja tekma kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020. Tekmec bo Poljska, obračun pa ne bo imel posebnega tekmovalnega naboja, saj so si Poljaki že priigrali Euro 2020, Slovenci pa so ostali brez možnosti zanj.
 • 18.11.2019 | A
  Na Poljsko z Gnezdo Čerinom in Mitrovićem
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo danes odpravila na Poljsko, kjer jo jutri ob 20.45 čaka še zadnja tekma v kvalifikacijah za EP 2020. Selektor Matjaž Kek je za zadnjo tekmo reprezentanci priključil še Adama Gnezdo Čerina in Nemanjo Mitrovića.

DELI NA