06.09.2023 | A
Kek: Severnih Ircev se je treba lotiti s spoštovanjem

Slovensko nogometno reprezentanco v četrtek čaka obračun kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 proti Severni Irski. Selektor Matjaž Kek je na današnji novinarski konferenci napovedal, da se bo Slovenija tekmeca, ki ji je v preteklih kvalifikacijah že povzročal precej težav, lotila s spoštovanjem in analitično.

"Do nasprotnika je treba biti spoštljiv in analitičen, a hkrati gotov vase, kar pomeni, da moramo imeti v mislih svojo kakovost, jo uresničiti na igrišču in tako priti do želenega cilja," je po današnjem treningu v nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju dejal Kek.

Po štirih krogih je v skupini H precej izenačeno. Na vrhu sta s po devetimi točkami Finska in Kazahstan, Danska in Slovenija jih imata po sedem, Severna Irska je pri treh, San Marino pa je brez točk. Slovenija v lovu na prvi dve mesti, ki vodijo na evropsko prvenstvo, tako v naslednjih dneh cilja na tri točke tak proti Severni Irski kot tudi San Marinu v nedeljo v gosteh.

Slovenska izbrana vrsta ima sicer precej neporavnanih računov s Severnimi Irci. Proti njej dobila le prvo medsebojno tekmo leta 2008, pozneje pa trikrat izgubila z 0:1 in enkrat igrala 0:0. Kek je že ob začetku priprav prejšnji teden dejal, da tradicija obstaja zato, da se ruši. Danes pa je poudaril predvsem pomen pravega psihičnega pristopa do nasprotnika.

Kot je dejal, je svoje varovance seznanil predvsem z miselnostjo tekmeca. "Tudi če ne bodo imeli več možnosti za napredovanje, bodo šli na glavo. Oni drugače ne znajo," je dejal o Severnih Ircih. Po njegovi oceni pa bo Slovenija ob taktični kakovosti za zmago morala prikazati tudi precejšnjo mero pragmatičnosti.

O pomenu pravega pristopa proti Severni Irski se je razgovoril tudi reprezentant Petar Stojanović. "Jutri nas čaka zahtevna tekma. Mi bomo šli po vse tri točke. Vsekakor je naša prednost, da igramo doma pred našo publiko. Mislim, da imamo tudi prednost v tehničnem smislu, a vemo, da to dandanes ni dovolj za zmago. Tudi iz izkušenj vemo, ko se nismo borili in igrali maksimalno en za drugega, da nam tehnika ni prinesla nič dobrega," je ocenil.

Nogometaš Sampdorie je še zatrdil, da položaj Severne Irske na lestvici, na kateri ima zgolj tri točke po štirih obračunih, ne bo zavedel slovenske izbrane vrste. "Zavedamo se, da to ne kaže realne slike te reprezentance,"je dejal. Severni Irci so v teh kvalifikacijah sicer tri tekme izgubili z 0:1.

Za Slovenijo se po junijskem kvalifikacijskem ciklu tokrat v postavo vračata dva najizkušenejša igralca, kapetan Jan Oblak v vratih in Jasmin Kurtić v zvezni vrsti. "To je pomembno. Dejstvo je, da gre za izkušena igralca in da ob mladosti in predrznosti potrebujemo tudi izkušnje," je svoje videnje predstavil slovenski strateg.

Opozoril je še na kratek čas na voljo za pripravo za četrtkovo tekmo."Četrtkovi termini kvalifikacij pomenijo zelo malo treninga. Nekateri igralci v nedeljo še igrajo, tako da sta realno na voljo en ali dva prava treninga," je izpostavil in dodal, da gre sicer Sloveniji v tem smislu na roko že preizkušena reprezentanca. "V reprezentanci je vzpostavljen že nek avtomatizem, ki se pokaže v takšnih razmerah."

Kek v četrtek zaradi poškodbe sicer ne bo mogel računati na poškodovanega Miho Zajca, namesto njega se je reprezentanci pridružil prvi strelec slovenske lige iz Celja, Aljoša Matko. "Vesel sem, da se potrjuje, da naša liga lahko razvija in pripravi kakovostnega igralca," je ob tem dejal Kek.

Tekma v Stožicah se bo začela ob 20.45. Po podatkih Nogometne zveze Slovenije je na voljo še nekaj manj kot 1500 vstopnic. Te so še danes v prodaji po 20 evrov za odrasle, 12 za dijake, študente in upokojence, 7 evrov pa za otroke do 14. leta starosti. Na dan tekme bodo cene vstopnic dvakrat višje.


Tekst: STA
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 04.12.2023 | A
  Euro 2024: Odmevi po žrebu
  Slovenska delegacija na čelu s selektorjem Matjažem Kekom in predsednikom Nogometne zveze Slovenije Radenkom Mijatovićem je v Hamburgu žreb skupin za evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji ocenila za težak. Kot pa je poudaril selektor, tekmece poznajo in bodo na EP šli tekmovat, ne zgolj sodelovat.
 • 04.12.2023 | A
  V skupini C z Dansko, Srbijo in Anglijo
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo na evropskem prvenstvu, ki bo med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto potekalo v Nemčiji, v skupini C pomerila proti Danski, Srbiji in Angliji. Tako je določil današnji žreb v hamburški koncertni dvorani.
 • 04.12.2023 | A
  Euro 2024: Prednostna obravnava za slovenske navijače
  Nogometna zveza Slovenije svojim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri nakupu vstopnic za tekme slovenske nogometne reprezentance v sklopu Eura 2024. Ključen podatek, ki slovenskim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri žrebu, je EMŠO številka, ki jo je nujno potrebno vnesti v polje, kjer je predvidena številka ID osebnega dokumenta (Passport/ID number).
 • 02.12.2023 | A
  Slovenski nogometaši bodo danes dobili tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 01.12.2023 | A
  Razpis za odprto delovno mesto Strokovni sodelavec za trenerska usposabljanja
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 30.11.2023 | A
  EURO 2024: Vse o vstopnicah na enem mestu
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 2. decembra dobila nasprotnike, s katerimi se bo pomerila v sklopu skupinskega dela Eura 2024. Vzporedno z žrebom bo stekla tudi prva faza prodaje vstopnic za nogometni spektakel, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 30.11.2023 | A
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 27.11.2023 | A
  Slovenija leto evropskega prvenstva začenja v ZDA
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 20. januarja 2024 odigrala pripravljalno tekmo proti ekipi ZDA na stadionu Toyota Field v San Antoniu. Tekma bo za slovensko reprezentanco odlična priložnost za pripravo na leto, v katerem bo Slovenija ponovno zaigrala na prvenstvu najboljših Stare celine.
 • 23.11.2023 | A
  EURO 2024: Vstopnice za slovenske navijače v prodaji od 1. decembra
  Po uvrstitvi slovenske nogometne reprezentance na Euro 2024 evforija med navijači ne popušča. Številni že pogledujejo proti junijskemu spektaklu v Nemčiji, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 22.11.2023 | A
  Mijatović: Verjel sem v to generacijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 dosegla zastavljeni cilj izpred začetka kvalifikacij, kar je razveselilo predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki je verjel v to generacijo nogometašev od samega začetka.

DELI NA