03.09.2021 | A
Kek: Proti Malti šteje le zmaga

Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto ob 18.00 iskala drugo in v kar nekaj pogledih nujno zmago v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022. V Stožicah bo gostila Malto, ki je pred dnevi premagala Ciper, kljub odsotnosti kaznovanega Josipa Iličića pa je vloga favorita jasna. Selektor Matjaž Kek pričakuje poln izkupiček.

Slovenci imajo z Malto izvrstno razmerje na medsebojnih tekmah. Z njo so se nazadnje srečali v kvalifikacijah za SP 2018, takrat so zmagali z 1:0 v gosteh in z 2:0 doma. Ob tem ima Slovenija z Malto še tri zmage in neodločen izid. Ob tem je Slovenija precej boljša na lestvici Mednarodne nogometne zveze, saj je 66., Malta pa 177.

Toda sredina zmaga Malte proti Cipru, ki je Slovenijo premagal, je dovolj veliko opozorilo, da tekmeca ne gre jemati prelahko. To je večkrat poudaril tudi Kek. "To bo tekma, v kateri za nas šteje samo zmaga. Malta je nase opozorila že z remijem v Bratislavi, jasno je, da gre za organizirano ekipo. Toda v tem zgoščenem ritmu smo že včeraj pripravljali analizo, današnji trening je že namenjen tudi taktični pripravi na tekmo, na kateri moramo biti agresivnejši, hitrejši, a tudi organizirani in strpni," je na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju dejal Kek.

Dodal je, da so fantje v redu, da se ob dobrih trenutkih s tekme s Slovaško samokritično zavedajo tudi slabih in da je že določena nestrpnost pred sobotno nalogo, ki je povsem v središču razmišljanja, pa čeprav jih v torek čaka še gostovanje v Splitu pri Hrvaški.

"Tekma, ki nas čaka jutri, prinaša tri točke. Zaradi tega bi bilo razmišljanje o naslednjem tekmecu napačno. Zavzetost in osredotočenost na Malto je pri igralcih dobra. To je pravilno razmišljanje," je poudaril Kek in pojasnil, pri čem bo treba predvsem zvezno vrsto izboljšati v primerjavi s sredo.

"V obrambi moramo v zvezni vrsti ostati dovolj organizirani pri preprečevanju njihovih napadov, moramo biti agresivni, saj smo Slovakom puščali preveč prostora. V smeri napada pa moramo imeti hitrejšo podajo naprej, bolj usmerjeno proti golu. Slovakom smo prevečkrat pustili, da so se organizirali v obrambi, to pa je potem težje prebiti. Hitrost je manjkala. Ko smo to hitreje izvedli, je bilo že na dobri ravni," je dejal Kek, ki je napovedal določene spremembe v ekipi zaradi utrujenosti, vrača pa se Jasmin Kurtić.

"Pogovarjali smo se, analizirali tekmo in lahko povem, da je Malta ekipa, ki zadnje čase tudi rada igra, visoko pritiska ... Morali bomo biti maksimalno pripravljeni, dati vse od sebe, ne sme biti pa niti najmanjšega podcenjevanja. Prevladovati moramo v vseh elementih in odnesti vse tri točke," pa je povedal Kurtić, ki po zamenjavi kluba - Parmo je zamenjal za Paok - več sodeluje tudi pri organizaciji igre in ne samo pri destrukciji, kot je pojasnil selektor.

"Počutim se v redu, vsak profesionalen nogometaš mora poskrbeti zase in svojo pripravljenost. Zdaj sem osredotočen le na reprezentanco ter tekmi z Malto in Hrvaško. Proti Malti moramo biti psihično močni, ne smemo podcenjevati, moramo se obnašati tako kot na tekmi s Hrvaško. Biti moramo agresivni tako v obrambi kot pred tekmečevim golom," je še povedal izkušeni vezist.

Tekmo, na kateri bodo nogometaši pod Kekovim vodstvom skušali podaljšati niz nepremaganosti na domačih tekmah na deset, bodo sodili Latvijci Andris Treimanis, Haralds Gudermanis in Aleksejs Spasjonikovs.

Tekst: STA, MKo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 25.11.2022 | A
  Na črni petek paketne vstopnice po izjemnih cenah
  Slovenska nogometna reprezentanca bo marca pričela s kvalifikacijami za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka so po šestih zaporednih tekmah brez poraza odločeni tudi v kvalifikacijah pokazati pravo vrednost, za uvrstitev na evropsko prvenstvo pa bodo morali osvojiti najmanj drugo mesto v kvalifikacijski skupini H.
 • 24.11.2022 | A
  Andres Vombergar obiskal Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu
  Andres Vombergar je v Romuniji debitiral v dresu slovenske državne reprezentance, kjer mu je selektor Matjaž Kek namenil cel drugi polčas v Cluju, že v naslednjih dneh pa je argentinski Slovenec obiskal Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.
 • 20.11.2022 | A
  Slovenci podaljšali pozitivno serijo, v Stožicah ugnali Črnogorce
  Nogometna reprezentanca Slovenije je za konec tekmovalnih obveznosti v letu 2022 pred več kot 11 tisoč gledalci dobila pripravljalno srečanje s Črno goro. Za zmago Slovenije je pred več kot 11 tisoč gledalci zadel Miha Zajc.
 • 20.11.2022 | A
  Slovenija danes s Črno goro
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes opravila še zadnjo tekmovalno obveznost v letu 2022. Izbrance Matjaža Keka, ki so v četrtek z 2:1 zmagali v Romuniji, čaka še obračun s Črno goro. Ta se bo v Stožicah začel ob 15. uri.
 • 19.11.2022 | A
  Slovenski nogometaši leto 2022 končujejo s tekmo s Črno goro
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v nedeljo opravila še zadnjo tekmovalno obveznost v letu 2022. Izbrance Matjaža Keka, ki so v četrtek zmagali z 2:1 v Romuniji, čaka še obračun s Črno goro. Ta se bo v Stožicah pred približno 10.000 gledalci začel ob 15. uri.
 • 18.11.2022 | A
  Pomembne informacije pred tekmo s Črno goro
  Za nedeljsko tekmo med Slovenijo in Črno goro v Stožicah vlada veliko zanimanje, zato vsem navijačem priporočamo, da se seznanijo s pomembnimi informacijami pred tekmo.
 • 17.11.2022 | A
  Z odličnim prvim polčasom do nove zmage
  Reprezentanca Slovenije je z odlično predstavo v prvem polčasu pripravljalnega srečanja premagala Romunijo. Slovenci so pozitivno serijo podaljšali z goloma Benjamina Šeška in Andraža Šporarja.
 • 17.11.2022 | A
  Slovenija danes z Romunijo
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes ob 17.30 odigrala pripravljalno tekmo v Cluju z Romunijo. Naši fantje želijo nadaljevati pozitiven vtis in izkoristiti čas pred marčevskim začetkom kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024.
 • 16.11.2022 | A
  Reprezentanca prispela v Romunijo
  Nogometna reprezentanca Slovenije je po popoldanskem letu v Cluj prispela v Romunijo, kjer bo jutri, ob 17:30, odigrala prvo od dveh novembrskih prijateljskih tekem.
 • 16.11.2022 | A
  Tekmi z Romunijo in Črno goro kot uvod za prihajajoče kvalifikacije
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v četrtek ob 17.30 po slovenskem času v Cluju igrala prijateljsko tekmo z Romunijo. Na pot bo šla danes popoldne, želja pa je nadaljevati pozitiven vtis in izkoristiti čas pred marčevskim začetkom kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024. V nedeljo jo čaka še obračun v Stožicah s Črno goro.

DELI NA