06.06.2019 | A
Kek: Obe ekipi potrebujeta točke

Slovenska nogometna reprezentanca je že v Celovcu, kjer jo v petek ob 20.45 čaka tretja kvalifikacijska tekma za EP 2020. Tekmec bo Avstrija, ki je lani na medsebojni prijateljski tekmi na istem stadionu slavila s 3:0, a kot poudarjajo v obeh taborih, gre tokrat za popolnoma novo zgodbo, v kateri si oboji želijo prepotrebne tri točke.

V skupini G po dveh krogih vodi Poljska s šestimi točkami, Severna Makedonija in Izrael jih imata po štiri, Slovenija dve, Avstrija in Latvija pa sta še brez točk. "Zavedamo se, kako težka tekma je pred nami. Zavedamo se tudi položaja nas in Avstrije v skupini, ampak razmišljamo o svojih zadevah in so naša pričakovanja povezana s pozitivnim rezultatom," je na novinarski konferenci v Celovcu dejal selektor Matjaž Kek.

Ta poudarja, da so kvalifikacije še dolge in da pri tej tekmi ne gre za obračun, ki bi mu prisodili pridevnik "odločilen". "Razmišljati že zdaj v tretjem krogu, da je tekma odločilna ali ne, je malo prehitro, je pa jasno, da obe ekipi potrebujeta točke. Je pa še dolgo do konca. Domačini, ki so brez točk, so pod določenim pritiskom, a nič manjši ni na nas," je še povedal Kek, ki ne bo mogel računati na poškodovanega Reneja Krhina, vsaj v začetni enajsterici verjetno ne bo niti prav tako dolgo poškodovanega Benjamina Verbiča, "ki ni bil že dva meseca pošteno na igrišču". "Igrali bodo le stoodstotno pripravljeni," pravi Kek.

V slovenski vrsti največ upov polagajo na strelsko formo Andraža Šporarja, kreativnost Josipa Iličića pa tudi zanesljivost vratarja Jana Oblaka, ki ga čakajo obračuni z Markom Arnautovićem, Guidom Burgstallerjem, Valentinom Lazarom, Davidom Alabo in drugimi.

Ob Oblaku bodo tekmo najverjetneje začeli še branilci Petar Stojanović, Miha Mevlja, Aljaž Struna in Bojan Jokić, vezisti Domen Črnigoj, Miha Zajc, Jaka Bijol in Jasmin Kurtić, za napadalne naloge pa bosta najbolj zadolžena Iličić in Šporar (ali Robert Berić).

"Predvsem se moramo osredotočiti na nas same in stati na igrišču tako, kot je treba. Treba je zapreti prostor, če bomo to dobro opravili, potem nevarnost ne bi smela biti prevelika," meni Oblak, ki je po lažji poškodbi ob koncu sezone zdaj že povsem nared.

Kapetan Bojan Jokić je na novinarski konferenci v Celovcu izpostavil, da so Avstrijci favoriti. "Vemo, da nas čaka težka tekma, Avstrijci so kakovostni z izjemnimi posamezniki, dobrim trenerjem, vemo, da so favoriti. Po drugi strani bo veliko slovenskih navijačev, zato imamo dodaten naboj, da pokažemo všečno igro, in da osvojimo točko ali tri," je dejal Jokić in poudaril, da lanska prijateljska tekma nima prav veliko primerjav s petkovo, da pa se bodo napadalnim Avstrijcem poskusili zoperstaviti s strnjeno igro v obrambi in nato iskali svoje priložnosti. Avstrija je trenutno na lestvici Mednarodne nogometne zveze 34., Slovenija pa 63.

Tekmo v Celovcu, ki jo bo obiskalo tudi približno 2000 slovenskih navijačev, doslej pa so organizatorji od 30.000 prodali približno 18.000 vstopnic, bodo sodili Belorusi na čelu z Aleksejem Kulbakovom. V ponedeljek Slovenijo čaka četrta tekma, in sicer gostovanje v Rigi pri Latviji Slaviše Stojanovića.

Tekst: STA
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

 • 06.12.2019 | A
  NZS in Big Bang v projektu »Postani eReprezentant«
  Nogometna zveza Slovenije in Big Bang skupaj vstopata na področje e-športa s projektom »Postani eReprezentant«, v sklopu katerega poteka prvi izbor slovenske eReprezentance, ki bo Slovenijo predstavljala v kvalifikacijah na e-evropskem prvenstvu (UEFA eEuro 2020) pod okriljem Evropske nogometne zveze (UEFA).
 • 04.12.2019 | A
  Marca dve prijateljski tekmi, najprej s Turčijo
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v letu 2020 odigrala dve prijateljski tekmi v mesecu marcu in dve tekmi konec maja oz. v začetku junija. Prva od prijateljskih tekem bo 27. marca proti Turčiji v Sloveniji.
 • 02.12.2019 | A
  Iličić, Verbič in Matavž med strelci
  V veseli december so zakorakali tudi reprezentanti Slovenije. Največ razlogov za zadovoljstvo imata Josip Iličić, Benjamin Verbič in Tim Matavž, ki so se v minulem tednu vpisali med strelce, Jan Oblak pa je po mojstrskem udarcu Lionela Messija izgubil derbi španskega prvenstva.
 • 28.11.2019 | A
  Slovenija pridobila mesto
  Slovenska nogometna reprezentanca je na najnovejši lestvici Mednarodne nogometne zveze (Fifa) po zmagi nad Latvijo (1:0) in porazu proti Poljski (2:3) v kvalifikacijah za euro 2020 napredovala za eno mesto in je po novem 64. reprezentanca sveta.
 • 25.11.2019 | A
  Šporar dvakrat, Vučkić in Verbič enkrat
  Reprezentanti Slovenije so se po porazu na Poljskem vrnili v klubske sredine in konec minulega tedna odigrali nove preizkušnje. Andraž Šporar je na svoj račun vknjižil nova zadetka, med strelce sta se vpisala tudi Haris Vučkić in Benjamin Verbič.
 • 19.11.2019 | A
  Kvalifikacije zaključili s porazom in četrtim mestom v skupini
  Slovenska nogometna reprezentanca je v Varšavi izgubila proti Poljski z 2:3 (1:1). S tem je končala kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2020.
 • 19.11.2019 | A
  Nocoj še s Poljsko
  Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 igrala zadnjo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020. V Varšavi bo igrala proti Poljski, ki si je že zagotovila nastop na zaključnem turnirju stare celine, Slovenija pa si bo skušala zagotoviti tolažilno nagrado in tretje mesto v skupini G.
 • 18.11.2019 | A
  Kek: Proti Poljski za tretje mesto
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 igrala zadnjo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020. V Varšavi bo igrala proti Poljski, ki si je že zagotovila nastop na zaključnem turnirju stare celine, Slovenija pa si bo skušala zagotoviti tolažilno nagrado in tretje mesto v skupini G.
 • 18.11.2019 | A
  Slovenci prispeli v Varšavo
  Slovenska nogometna reprezentanca je že prispela v Varšavo, kjer jo v torek ob 20.45 čaka zadnja tekma kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020. Tekmec bo Poljska, obračun pa ne bo imel posebnega tekmovalnega naboja, saj so si Poljaki že priigrali Euro 2020, Slovenci pa so ostali brez možnosti zanj.
 • 18.11.2019 | A
  Na Poljsko z Gnezdo Čerinom in Mitrovićem
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo danes odpravila na Poljsko, kjer jo jutri ob 20.45 čaka še zadnja tekma v kvalifikacijah za EP 2020. Selektor Matjaž Kek je za zadnjo tekmo reprezentanci priključil še Adama Gnezdo Čerina in Nemanjo Mitrovića.

DELI NA