06.06.2019 | A
Kek: Obe ekipi potrebujeta točke

Slovenska nogometna reprezentanca je že v Celovcu, kjer jo v petek ob 20.45 čaka tretja kvalifikacijska tekma za EP 2020. Tekmec bo Avstrija, ki je lani na medsebojni prijateljski tekmi na istem stadionu slavila s 3:0, a kot poudarjajo v obeh taborih, gre tokrat za popolnoma novo zgodbo, v kateri si oboji želijo prepotrebne tri točke.

V skupini G po dveh krogih vodi Poljska s šestimi točkami, Severna Makedonija in Izrael jih imata po štiri, Slovenija dve, Avstrija in Latvija pa sta še brez točk. "Zavedamo se, kako težka tekma je pred nami. Zavedamo se tudi položaja nas in Avstrije v skupini, ampak razmišljamo o svojih zadevah in so naša pričakovanja povezana s pozitivnim rezultatom," je na novinarski konferenci v Celovcu dejal selektor Matjaž Kek.

Ta poudarja, da so kvalifikacije še dolge in da pri tej tekmi ne gre za obračun, ki bi mu prisodili pridevnik "odločilen". "Razmišljati že zdaj v tretjem krogu, da je tekma odločilna ali ne, je malo prehitro, je pa jasno, da obe ekipi potrebujeta točke. Je pa še dolgo do konca. Domačini, ki so brez točk, so pod določenim pritiskom, a nič manjši ni na nas," je še povedal Kek, ki ne bo mogel računati na poškodovanega Reneja Krhina, vsaj v začetni enajsterici verjetno ne bo niti prav tako dolgo poškodovanega Benjamina Verbiča, "ki ni bil že dva meseca pošteno na igrišču". "Igrali bodo le stoodstotno pripravljeni," pravi Kek.

V slovenski vrsti največ upov polagajo na strelsko formo Andraža Šporarja, kreativnost Josipa Iličića pa tudi zanesljivost vratarja Jana Oblaka, ki ga čakajo obračuni z Markom Arnautovićem, Guidom Burgstallerjem, Valentinom Lazarom, Davidom Alabo in drugimi.

Ob Oblaku bodo tekmo najverjetneje začeli še branilci Petar Stojanović, Miha Mevlja, Aljaž Struna in Bojan Jokić, vezisti Domen Črnigoj, Miha Zajc, Jaka Bijol in Jasmin Kurtić, za napadalne naloge pa bosta najbolj zadolžena Iličić in Šporar (ali Robert Berić).

"Predvsem se moramo osredotočiti na nas same in stati na igrišču tako, kot je treba. Treba je zapreti prostor, če bomo to dobro opravili, potem nevarnost ne bi smela biti prevelika," meni Oblak, ki je po lažji poškodbi ob koncu sezone zdaj že povsem nared.

Kapetan Bojan Jokić je na novinarski konferenci v Celovcu izpostavil, da so Avstrijci favoriti. "Vemo, da nas čaka težka tekma, Avstrijci so kakovostni z izjemnimi posamezniki, dobrim trenerjem, vemo, da so favoriti. Po drugi strani bo veliko slovenskih navijačev, zato imamo dodaten naboj, da pokažemo všečno igro, in da osvojimo točko ali tri," je dejal Jokić in poudaril, da lanska prijateljska tekma nima prav veliko primerjav s petkovo, da pa se bodo napadalnim Avstrijcem poskusili zoperstaviti s strnjeno igro v obrambi in nato iskali svoje priložnosti. Avstrija je trenutno na lestvici Mednarodne nogometne zveze 34., Slovenija pa 63.

Tekmo v Celovcu, ki jo bo obiskalo tudi približno 2000 slovenskih navijačev, doslej pa so organizatorji od 30.000 prodali približno 18.000 vstopnic, bodo sodili Belorusi na čelu z Aleksejem Kulbakovom. V ponedeljek Slovenijo čaka četrta tekma, in sicer gostovanje v Rigi pri Latviji Slaviše Stojanovića.

Tekst: STA
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

 • 01.08.2019 | A
  Začela se je paketna prodaja vstopnic za tekmi s Poljsko in Izraelom
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 6. in 9. septembra odigrala pomembni kvalifikacijski tekmi s Poljsko in Izraelom. Oba obračuna bosta v Stožicah, kjer se obetata nova praznika slovenskega nogometa.
 • 25.07.2019 | A
  Lestvica Fife: Slovenija napredovala za dve mesti
  Slovenska nogometna reprezentanca je na mednarodni lestvici Fife napredovala 2. mesti in je po novem 63.
 • 05.07.2019 | A
  Vstopnice za domači tekmi s Poljsko in Izraelom najprej za člane BKE
  Člani navijaške skupine Bit kot eno bodo še naprej uživali v različnih ugodnostih, ki jih nudi Nogometna zveza Slovenije najzvestejšim navijačem naših reprezentanc.
 • 02.07.2019 | A
  Iz Rusije v Švico
  Denis Popović bo nogometno pot nadaljeval v Švici. Celjan, ki je junija debitiral v dresu izbrane vrste, se je iz ruskega Orenburga preselil v Zürich in z večkratnim švicarskim prvakom sklenil pogodbo do sredine leta 2022.
 • 23.06.2019 | A
  Belec k Bezjaku
  Vid Belec se vsaj za eno leto poslavlja od Apeninskega polotoka. Reprezentančni vratar bo nogometno pot nadaljeval na Cipru, v sezoni 2019/20 bo branil mrežo ciprskega APOEL-a.
 • 14.06.2019 | A
  Lestvica FIFA: Slovenija na 65. mestu
  Slovenska nogometna reprezentanca je na najnovejši svetovni lestvici, ki jo je danes objavila Mednarodna nogometna zveza Fifa, izgubila dve mesti in je sedaj na 65. Belgija je na čelu povečala prednost pred zasledovalci, svetovnimi prvaki Francozi, Brazilci in Angleži.
 • 11.06.2019 | A
  Visoka zmaga vrnila nasmehe
  Nogometna reprezentanca Slovenije se je po bolečem porazu z Avstrijo pobrala z visoko zmago sredi Rige. Latvijci niso bili dorasel tekmec razigranim Slovencem, ki so v domačo mrežo pospravili pet žog in vknjižili prvo zmago v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2020.
 • 10.06.2019 | A
  Slovenci napolnili latvijsko mrežo
  Slovenska nogometna reprezentanca je na četrti tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020 v Rigi premagala Latvijo. Zmagovalec je bil odločen že sredi prvega polčasa, ko sta dvakrat zadela Domen Črnigoj in Josip Iličić, zmago pa je v uvodu drugega polčasa potrdil Miha Zajc.
 • 09.06.2019 | A
  Kek: Naloga je, da pridemo do pozitivnega rezultata
  Slovenska nogometna reprezentanca je prispela v Rigo, kjer jo v ponedeljek ob 20.45 po slovenskem času čaka četrta tekma kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020. Selektor Matjaž Kek pred obračunom pravi, da so želje vsekakor povezane s pozitivnim izidom, torej zmago, ki je praktično nujna.
 • 09.06.2019 | A
  Stojanović: To bo poseben trenutek
  Latvijska nogometna reprezentanca bo četrti tekmec Slovenije v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2020. Njen selektor Slaviša Stojanović pred ponedeljkovim obračunom v Rigi (20.45) pravi, da si sami le želijo izboljševati igro, nabirati izkušnje in če se bo ponudila priložnost, bodo poskusili tudi vzeti točke.

DELI NA