26.09.2022 | A
Kek: Imamo psihološko prednost, Švedi pa podporo s tribun

Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 igrala odločilno tekmo za obstanek v ligi B lige narodov. Izbranci Matjaža Keka bodo gostovali v Stockholmu pri Švedski, cilj pa je osvojitev vsaj točke, ki bi jih zadržala v tem rangu tekmovanja.

Slovenija, ki bo v glavnem mestu Švedske morala igrati brez kaznovanih Andraža Šporarja in Jasmina Kurtića (slednji je kljub temu pripotoval z ekipo), bo skušala nadgraditi predstavo s sobotne tekme proti Norveški (2:1), ki jo je obdržala v igri za izpolnitev cilja, torej obstanka v ligi. Sama odloča o svoji usodi, točka bi bila dovolj.

"Če ti igrata dva izida, potem si v neki psihološki prednosti, na drugi strani pa imajo domačini podporo s tribun. Zadovoljen bi bil, če bi ekipa v vseh elementih ponovila tekmo z Norveško in še nadgradila to z manj napakami in določeno dinamiko in agresivnostjo. Ker vem, kakšna Švedska nas čaka. Če ne bomo odgovorili z enako mero, bomo imeli težave," je na novinarski konferenci na Švedskem povedal Kek.

Kaj pa je v tem pogledu, češ ali bo kaj v podzavesti igralcev to, da je dovolj točka, povedal igralcem? "Naj ne bomo teoretični, naj ne gledamo na točke. S tem se strinjam. V vsako tekmo gremo tako, da ne gledamo na točke, ampak na to, da pokažemo pravi obraz," je razkril Benjamin Verbič.

Ta je bil eden izmed tistih, ki so kreirali zmago proti Norveški. To pa je zdaj treba potrditi. "Naš velik izziv in motiv je potrditi nekaj dobrega, kar smo naredili na prejšnji tekmi. Zavedamo se moči tekmeca, ki nas čaka, domačina, ki mu zadostuje le zmaga za izpolnitev cilja. Ampak mi moramo razmišljati le o svoji kakovosti, predvsem o sebi in o svoji izvedbi ter kakovosti igre. Samo skozi igro lahko pridemo do želenega rezultata," je poudaril Kek.

Ta se ne ozira na to, da pri Švedski ne bo prvih dveh napadalcev, torej Zlatana Ibrahimovića in Alexandra Isaka. "Imamo dovolj svojih težav," je pripomnil selektor in se posvetil tudi tem, kot je odsotnost Kurtića in Šporarja.

"Zagotovo ta dva igralca pomenita veliko, ne igrata pa sama. Ta liga narodov je pokazala, da lahko računamo na nekatere mlajše in pričakujem podobno energijo. Saj so posamezniki, ampak na koncu vedno ekipa prinese rezultat," je dejal Kek in dodal, da je to lep test za tista dva, ki bosta nadomestila Kurtića in Šporarja.

Kot pa je znova ponovil, ni nobene evforije po zmagi nad Norveško, saj skuša igralce obdržati na realnih tleh. "Sem pa še bolj prepričan, da je prav to najboljše, da igramo s takšnimi tekmeci, ki bodo pokazali našo vrednost. Jutri pa je nov velik izpit. To so domačini, ki morajo zmagati. In to je najboljša priprava na to, kar Slovenijo še čaka. Kmalu bo namreč žreb za novo veliko tekmovanje," je še povedal selektor.

Verbič je pred tekmo s Švedi poudaril predvsem to, da je treba pokazati dobro igro in pravi obraz, kot je bil primer na zadnjih treh tekmah. "To je treba kazati od prve do zadnje minute. Videli smo, da to lahko počnemo. S takšno miselnostjo bomo tudi šli v jutrišnjo tekmo," je povedal Verbič in dodal, da je zmaga proti Norveški dobro vplivala na samozavest, ampak da to ne sme ostati muha enodnevnica. "Vsi si še želimo obstati v ligi B, radi igramo takšne tekme in upam, da jih še bomo," je še povedal.

V skupini 4 lige B sta po predzadnjem krogu na vrhu Norveška in Srbija s po desetimi točkami, Slovenija je tretja in je na petih tekmah zbrala pet točk, Švedska pa je zadnja s tremi. Švedi so sicer zadnjo medsebojno tekmo v Stožicah junija dobili z 2:0.

Tekmo na stadionu Friends Arena, ki so jo odprli pred desetimi leti in je stala 300 milijonov evrov ter sprejme dobrih 50.000 gledalcev (po informacijah iz domače zveze bo zasedenost približno polovična), bodo sodili Nemci, glavni sodnik bo Felix Zwayer, pomočnika pa Stefan Lupp in Marco Achmüller.

Tekst: STA, MKo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 25.11.2022 | A
  Na črni petek paketne vstopnice po izjemnih cenah
  Slovenska nogometna reprezentanca bo marca pričela s kvalifikacijami za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka so po šestih zaporednih tekmah brez poraza odločeni tudi v kvalifikacijah pokazati pravo vrednost, za uvrstitev na evropsko prvenstvo pa bodo morali osvojiti najmanj drugo mesto v kvalifikacijski skupini H.
 • 24.11.2022 | A
  Andres Vombergar obiskal Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu
  Andres Vombergar je v Romuniji debitiral v dresu slovenske državne reprezentance, kjer mu je selektor Matjaž Kek namenil cel drugi polčas v Cluju, že v naslednjih dneh pa je argentinski Slovenec obiskal Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.
 • 20.11.2022 | A
  Slovenci podaljšali pozitivno serijo, v Stožicah ugnali Črnogorce
  Nogometna reprezentanca Slovenije je za konec tekmovalnih obveznosti v letu 2022 pred več kot 11 tisoč gledalci dobila pripravljalno srečanje s Črno goro. Za zmago Slovenije je pred več kot 11 tisoč gledalci zadel Miha Zajc.
 • 20.11.2022 | A
  Slovenija danes s Črno goro
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes opravila še zadnjo tekmovalno obveznost v letu 2022. Izbrance Matjaža Keka, ki so v četrtek z 2:1 zmagali v Romuniji, čaka še obračun s Črno goro. Ta se bo v Stožicah začel ob 15. uri.
 • 19.11.2022 | A
  Slovenski nogometaši leto 2022 končujejo s tekmo s Črno goro
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v nedeljo opravila še zadnjo tekmovalno obveznost v letu 2022. Izbrance Matjaža Keka, ki so v četrtek zmagali z 2:1 v Romuniji, čaka še obračun s Črno goro. Ta se bo v Stožicah pred približno 10.000 gledalci začel ob 15. uri.
 • 18.11.2022 | A
  Pomembne informacije pred tekmo s Črno goro
  Za nedeljsko tekmo med Slovenijo in Črno goro v Stožicah vlada veliko zanimanje, zato vsem navijačem priporočamo, da se seznanijo s pomembnimi informacijami pred tekmo.
 • 17.11.2022 | A
  Z odličnim prvim polčasom do nove zmage
  Reprezentanca Slovenije je z odlično predstavo v prvem polčasu pripravljalnega srečanja premagala Romunijo. Slovenci so pozitivno serijo podaljšali z goloma Benjamina Šeška in Andraža Šporarja.
 • 17.11.2022 | A
  Slovenija danes z Romunijo
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes ob 17.30 odigrala pripravljalno tekmo v Cluju z Romunijo. Naši fantje želijo nadaljevati pozitiven vtis in izkoristiti čas pred marčevskim začetkom kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024.
 • 16.11.2022 | A
  Reprezentanca prispela v Romunijo
  Nogometna reprezentanca Slovenije je po popoldanskem letu v Cluj prispela v Romunijo, kjer bo jutri, ob 17:30, odigrala prvo od dveh novembrskih prijateljskih tekem.
 • 16.11.2022 | A
  Tekmi z Romunijo in Črno goro kot uvod za prihajajoče kvalifikacije
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v četrtek ob 17.30 po slovenskem času v Cluju igrala prijateljsko tekmo z Romunijo. Na pot bo šla danes popoldne, želja pa je nadaljevati pozitiven vtis in izkoristiti čas pred marčevskim začetkom kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024. V nedeljo jo čaka še obračun v Stožicah s Črno goro.

DELI NA