22.03.2023 | A
Kek: Igramo za Slovenijo

Slovenska nogometna reprezentanca bo v četrtek ob 16. uri po slovenskem in 21. uri po lokalnem času v Astani začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka, med katerimi manjkata Andraž Šporar in Jasmin Kurtić, nekaj pa je še načetih igralcev, imajo za obračun s Kazahstanom tri točke.

"Veliko se je govorilo o začetku kvalifikacij, zdaj je ta končno tukaj. Mislim, da smo pripravljeni, a vendar nas čaka težko gostovanje. Veliko dejavnikov naredi to gostovanje težko, ampak mislim, da bomo odigrali vrhunsko tekmo, cilj pa so tri točke, ki nam bi dale zagon za naprej," je na novinarski konferenci v Astani dejal vezist Adam Gnezda Čerin.

Dodal je, da so te kvalifikacije priložnost. "Ni pritisk, zavedamo, kaj je pred nami, kakšen je cilj. Slovenija že dolgo ni bila na velikem tekmovanju, vemo, da je to velika želja vseh, ne samo javnosti, ampak tudi nas samih. Zgradili smo ekipo, v kateri si zaupamo. To je najbolj pomembno. Če bomo prenesli igre iz lige narodov, bomo uspešni," je dodal Gnezda Čerin.

Kek je poudaril, da ga veseli reakcija igralcev, ki spoštljivo in samozavestno napovedujejo to igranje v skupini, ki je za mnoge lahka. "Ampak zavedanje težavnosti začetka s tem gostovanjem nas sili v veliko osredotočenost, kakovostno pripravo na več dejavnikov igranja v Kazahstanu," je dejal Kek, ki ima še nekaj težav z načetimi igralci, tako da bo šele današnji trening pokazal, kdo bo lahko prenesel igranje na umetni podlagi.

Kljub težavam je Kek menil, da imajo popolno zaupanje v vse poklicane igralce. "Igramo za Slovenijo, ne za lastne interese. To je bistvo." O sami ekipi je dejal, da si želi le to, da vidi ekipo, ki ve, kaj hoče, ki je pripravljena narediti vse, da potrdi svojo kakovost. "Začenja se pot, ki se bo končala konec leta. Jasno pa je, da ti lahko uspe, če si pripravljen ogromno vložiti, potrpeti in v kontinuiteti nabirati točke," je pojasnil selektor.

Ta ni želel napovedovati razpleta skupine. "Po naravi sem slab 'prognozer', tako da se bom oziral le na Slovenijo s spoštljivim pristopom do vseh drugih v skupini, od Danske do San Marina. Prepričan sem, da bo skupina zanimiva, da bo vsaka ekipa skušala priti do svojega cilja. Tudi v Sloveniji imamo svoje želje in to bomo poskušali pokazati na igrišču."

Kek je dejal, da so sicer spoznali in analizirali kazahstansko vrsto, "ki je imela v ligi narodov dobre izide ter tudi dobro igro", je domačim novinarjem polaskal Kek. Posameznikov ni želel izpostavljati. "Moč Kazahstana je ekipa kot celota." Povedal je tudi, da dolžina potovanja ob trudu Nogometne zveze Slovenije ni glavna težava. "Največ težav je zaradi podlage, ki je specifična, drugačna, kot smo navajeni.

Slovenijo, 62. na lestvici Mednarodne nogometne zveze (Fifa) tako najprej čaka 115. vrsta sveta. Slovenci se s Kazahstanom še niso merili.

Tekmo na areni Astana, 7 bodo sodili Švedi Glenn Nyberg, Mahbod Beigi in Andreas Söderqvist. V nedeljo bodo Kekovi izbranci igrali še proti San Marinu v Stožicah. Slednji je nekakšen "outsider" skupine H, v kateri so še Danska, Finska in Severna Irska.

Tekst: STA, MKo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 23.05.2023 | A
  Za tekmo z Dansko na voljo le še 2.000 vstopnic
  Nogometna vročica ne popušča tudi po zaključku klubske sezone, saj se v ospredje vrača slovenska nogometna reprezentanca, ki jo čakata izjemno pomembni tekmi v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka se bodo 16. junija v Helsinkih pomerili s Finsko, 19. junija ob 20.45 pa bodo v Stožicah gostili še Dansko.
 • 22.05.2023 | A
  Šeško avstrijski prvak, strelsko razpoložena trojica
  Minuli konec tedna so svoje klubske obveznosti opravljali tudi slovenski reprezentanti. Benjamin Šeško je z Red Bullom slavil že svoj tretji zaporedni naslov, strelsko pa so se zadnje dni izkazali tudi Balkovec, Gorenc Stankovič in Vombergar, ki je zadel dvakrat. Zajc do nove asistence.
 • 15.05.2023 | A
  Šeško ponovno zanesljiv
  Pretekli konec tedna so svoje klube ponovno zastopali slovenski reprezentanti. Medtem ko se je za slovensko četverico v Grčiji prvenstvo že zaključilo, sta Benjamin Šeško in Timi Max Elšnik oba merila v polno, Andres Vombergar pa se je tokrat izkazal z asistenco.
 • 09.05.2023 | A
  Celar stopnjuje svojo strelsko formoič in Horvat slavila v pokalu
  V zadnjih dneh so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. V švicarskem prvenstvu se je znova izkazal Žan Celar, ki je dosegel že svoj 15. prvenstveni zadetek. V vlogi podajalcev pa sta se tokrat izkazal Sandi Lovrić in Luka Zahović.
 • 01.05.2023 | A
  Gorenc Stankovič in Horvat slavila v pokalu
  V preteklem koncu tedna so svoje klubske obveznosti ponovno opravljali člani slovenske A reprezentance. Dvojica je merila v polno, Gorenc Stankovič in Horvat pa sta se svojim Sturmom veselila pokalne lovorike.
 • 24.04.2023 | A
  Strelsko in podajalsko razpoložena šestorica
  Zadnji konec tedna so svoje klubske obveznosti ponovno opravljali slovenski reprezentanti. Medtem ko je Šeško odločil obračun za vrh lestvice, sta se v vlogi strelcev izkazala tudi reprezentanta Vipotnik in Elšnik, ki nastopata v Prvi ligi Telemach. V vlogi asistentov so bili tokrat še trije slovenski reprezentanti.
 • 17.04.2023 | A
  Horvat zadel za zmago Sturma
  Minuli konec tedna so svoje klubske obveznosti ponovno opravljali slovenski reprezentanti. Tokrat je bil strelsko razpoložen Horvat, ki je svojemu Sturmu pomagal do nove zmage, dvojica reprezentantov pa je že bila okronana z naslovom državnega prvaka.
 • 14.04.2023 | A
  Stožice bodo proti Danski polne
  Slovensko reprezentanco sredi junija čaka drugi del tekem kvalifikacij za Evropsko prvenstvo 2024, varovanci Matjaža Keka najprej potujejo na Finsko, nato doma gostijo Dance. Za tekmo z udeleženci zadnjega svetovnega prvenstva je 66 dni pred tekmo pošlo že 5.000 vstopnic, kar kaže na to, da bo Slovenija proti Danski 19. junija nastopila na razprodanih Stožicah.
 • 10.04.2023 | A
  Šeško natančen dvakrat, Šporar zadel na derbiju
  Med velikonočnimi prazniki so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. Medtem ko so bili Šporar, Šeško, Zajc, Celar in Lovrić znova v dobri strelski formi pa je kapetan slovenske izbrane vrste Oblak postavil nov mejnik.
 • 03.04.2023 | A
  Slovenski reprezentanti strelsko in podajalsko razpoloženi
  Po zaključenih reprezentančnih obveznostih so bili člani slovenske izbrane vrste pretekli konec tedna ponovno na delu v svojih klubih. Z dobro formo z začetka kvalifikacij za evropsko prvenstvo uspešno nadaljujejo tudi v državnih prvenstvih, saj je bila strelsko in podajalsko učinkovita kar šesterica.

DELI NA