22.03.2023 | A
Kek: Igramo za Slovenijo

Slovenska nogometna reprezentanca bo v četrtek ob 16. uri po slovenskem in 21. uri po lokalnem času v Astani začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka, med katerimi manjkata Andraž Šporar in Jasmin Kurtić, nekaj pa je še načetih igralcev, imajo za obračun s Kazahstanom tri točke.

"Veliko se je govorilo o začetku kvalifikacij, zdaj je ta končno tukaj. Mislim, da smo pripravljeni, a vendar nas čaka težko gostovanje. Veliko dejavnikov naredi to gostovanje težko, ampak mislim, da bomo odigrali vrhunsko tekmo, cilj pa so tri točke, ki nam bi dale zagon za naprej," je na novinarski konferenci v Astani dejal vezist Adam Gnezda Čerin.

Dodal je, da so te kvalifikacije priložnost. "Ni pritisk, zavedamo, kaj je pred nami, kakšen je cilj. Slovenija že dolgo ni bila na velikem tekmovanju, vemo, da je to velika želja vseh, ne samo javnosti, ampak tudi nas samih. Zgradili smo ekipo, v kateri si zaupamo. To je najbolj pomembno. Če bomo prenesli igre iz lige narodov, bomo uspešni," je dodal Gnezda Čerin.

Kek je poudaril, da ga veseli reakcija igralcev, ki spoštljivo in samozavestno napovedujejo to igranje v skupini, ki je za mnoge lahka. "Ampak zavedanje težavnosti začetka s tem gostovanjem nas sili v veliko osredotočenost, kakovostno pripravo na več dejavnikov igranja v Kazahstanu," je dejal Kek, ki ima še nekaj težav z načetimi igralci, tako da bo šele današnji trening pokazal, kdo bo lahko prenesel igranje na umetni podlagi.

Kljub težavam je Kek menil, da imajo popolno zaupanje v vse poklicane igralce. "Igramo za Slovenijo, ne za lastne interese. To je bistvo." O sami ekipi je dejal, da si želi le to, da vidi ekipo, ki ve, kaj hoče, ki je pripravljena narediti vse, da potrdi svojo kakovost. "Začenja se pot, ki se bo končala konec leta. Jasno pa je, da ti lahko uspe, če si pripravljen ogromno vložiti, potrpeti in v kontinuiteti nabirati točke," je pojasnil selektor.

Ta ni želel napovedovati razpleta skupine. "Po naravi sem slab 'prognozer', tako da se bom oziral le na Slovenijo s spoštljivim pristopom do vseh drugih v skupini, od Danske do San Marina. Prepričan sem, da bo skupina zanimiva, da bo vsaka ekipa skušala priti do svojega cilja. Tudi v Sloveniji imamo svoje želje in to bomo poskušali pokazati na igrišču."

Kek je dejal, da so sicer spoznali in analizirali kazahstansko vrsto, "ki je imela v ligi narodov dobre izide ter tudi dobro igro", je domačim novinarjem polaskal Kek. Posameznikov ni želel izpostavljati. "Moč Kazahstana je ekipa kot celota." Povedal je tudi, da dolžina potovanja ob trudu Nogometne zveze Slovenije ni glavna težava. "Največ težav je zaradi podlage, ki je specifična, drugačna, kot smo navajeni.

Slovenijo, 62. na lestvici Mednarodne nogometne zveze (Fifa) tako najprej čaka 115. vrsta sveta. Slovenci se s Kazahstanom še niso merili.

Tekmo na areni Astana, 7 bodo sodili Švedi Glenn Nyberg, Mahbod Beigi in Andreas Söderqvist. V nedeljo bodo Kekovi izbranci igrali še proti San Marinu v Stožicah. Slednji je nekakšen "outsider" skupine H, v kateri so še Danska, Finska in Severna Irska.

Tekst: STA, MKo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 19.09.2023 | A
  Celar dvakrat natančen v pokalu
  Po opravljenih reprezentačnih aktivnostih so bili slovenski reprezentanti pretekli konec tedna znova na delu v svojih klubih. Tokrat se je z dvema zadetkoma v pokalu izkazal Žan Celar, asistenco pa sta zabeležila Adam Gnezda Čerin ter Žan Karničnik.
 • 10.09.2023 | A
  Štirje zadetki za novo zmago
  Reprezentanca Slovenije je v San Marinu dobila tudi drugo septembrsko preizkušnjo. V domači mreži so končali štiri žoge, slovensko izbrano vrsto so do zmage popeljali Žan Vipotnik, Jan Mlakar, Sandi Lovrić in Žan Karničnik.
 • 10.09.2023 | A
  Danes s San Marinom po nove točke
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v drevi ob 20.45 igrala svojo šesto tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024. Cilji v gosteh proti San Marinu so jasni. Vse razen nove zmage Slovenije, ta bi bila njena četrta v skupini H, bi bila senzacija. Tri točke so jasen cilj tudi slovenskega tabora.
 • 08.09.2023 | A
  V prodaji vstopnice za tekmi s Finsko in Kazahstanom
  Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji so se prevesile v drugo polovico, slovensko nogometno reprezentanco pa čakata še dve domači preizkušnji. 14. oktobra ob 18:00 v Ljubljani gostujejo Finci, 20. novembra pa v Stožice prihaja še reprezentanca Kazahstana. Vstopnice so že v prodaji.
 • 08.09.2023 | A
  Odmevi po zmagi nad Severno Irsko
  Slovenska nogometna reprezentanca je osredotočenost že usmerila proti nedeljski kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo 2024 proti San Marinu. Tja bo šla s pozitivnimi mislimi po pomembni četrtkovi zmagi proti Severni Irski (4:2) in v nesporni vlogi favorita.
 • 07.09.2023 | A
  Slovenci pred več kot 12 tisoč gledalci napolnili mrežo Severne Irske
  Izbrana vrsta Slovenije je v Stožicah pred več kot 12 tisoč gledalci dobila še tretjo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024. Slovenci so na krilih Benjamin Šeška, Andraža Šporarja, Petra Stojanovića, Jana Oblaka in ostalih s 4:2 premagala Severno Irsko.
 • 07.09.2023 | A
  Slovenija danes proti Severni Irski
  Slovensko nogometno reprezentanco danes v Stožicah čaka obračun kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 proti Severni Irski. Slovenija v precej strnjeni skupini H cilja na nove tri točke v boju za dve mesti, ki vodita na turnir v Nemčiji.
 • 07.09.2023 | A
  Pomembne informacije pred tekmo s Severno Irsko
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo v četrtek, 7. septembra 2023, ob 20.45 v Stožicah pomerila s Severno Irsko. Ker bo na osrednjem slovenskem stadionu prisotno veliko število gledalcev, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
 • 06.09.2023 | A
  Kek: Severnih Ircev se je treba lotiti s spoštovanjem
  Slovensko nogometno reprezentanco v četrtek čaka obračun kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 proti Severni Irski. Selektor Matjaž Kek je na današnji novinarski konferenci napovedal, da se bo Slovenija tekmeca, ki ji je v preteklih kvalifikacijah že povzročal precej težav, lotila s spoštovanjem in analitično.
 • 05.09.2023 | A
  Če hočemo šest točk, se moramo zavedati svoje kakovosti
  Slovenska nogometna reprezentanca se na Brdu pri Kranju še naprej pripravlja na nadaljevanje kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024. Večina misli in napotkov je usmerjenih v četrtkovo tekmo v Stožicah proti Severni Irski, ki bo v marsičem odgovorila na to, ali so Slovenci resno v igri za preboj na prvi velik turnir po svetovnem prvenstvu 2010.

DELI NA