27.11.2018 | A
Kek: Gre za čast in velik motiv

Slovenski strokovnjak Matjaž Kek je tudi uradno selektor slovenske nogometne reprezentance. Kek bo reprezentanco vodil naslednja dva kvalifikacijska cikla, če se uspe prebiti na SP 2022, pa tudi tam.

"Gre za čast in zadovoljstvo, ko ti zaupajo mesto selektorja reprezentance tvoje države. Gre za nacionalen ponos, na koncu pa tudi velik motiv in strašen izziv," je uvodoma povedal Kek in pojasnil svoje videnje za vodenje izbrane vrste, ki je trenutno v neprijetnem položaju, saj je v ligi narodov izpadla v najnižji razred.

"Matjaž Kek je tukaj, da bi poskušal z igralci, sodelavci v strokovnem štabu, sodelavci na nogometni zvezi, navijači, mediji narediti nekaj dobrega za slovenski nogomet. Če bi bilo vse skupaj idealno, verjetno danes ne bi tukaj sedel. Ampak glejmo v prihodnost. Potencial je, to se je pokazalo tudi na zadnjih dveh tekmah, ogromno ga je tudi v mlajših selekcijah. Osnovna naloga bo vse to združiti v celoto in pozitivne rezultate," je še dejal Kek.

"Kot predsedniku NZS mi je v zadovoljstvo, da smo dobili Matjaža Keka. Gre za uglednega strokovnjaka z odličnimi referencami, ki je doživel uspehe tako v Mariboru kot v reprezentanci in nazadnje v Rijeki. Kek je točno to, kar slovenski nogomet in reprezentanca v tem trenutku potrebujeta. Imel bo vso podporo zveze za delovanje, njemu in reprezentanci želimo uspešno delo," pa je ob razkritju selektorja povedal Mijatović in Keku izročil dres z "njegovo" številko 5 in njegovim priimkom.

Selektor Matjaž Kek je ob ponovnem imenovanju na čelo članske nogometne vrste poudaril, da bo prva in glavna naloga predvsem vzpostaviti neposredno, odkrito komunikacijo z igralci, saj si želi vse najboljše v svoji ekipi.

"Naša baza je premajhna, da ne bi igrali najboljši. Prvo, kar mislim narediti, je, da v direktni komunikaciji razčistim stvari, če so za razčistiti. Morajo igrati najboljši, ampak ti si morajo želeti igrati za reprezentanco. Mogoče smo v zadnjem času preveč govorili o posameznikih in premalo o ekipi. Pri slovenski vrsti je pomembno, da imamo čisto, jasno, pošteno komunikacijo med igralci in strokovnim štabom ter nogometno zvezo in drugimi," je dejal Kek.

Če Kek o konkretnih imenih ni želel preveč razpredati glede igralskega kadra, pa je potrdil, da bosta trenerja v izbrani vrsti še naprej Igor Benedejčič in Borut Mavrič, preostalo sestavo strokovnega štaba pa bo sporočil v naslednjih tednih.

"Samo en človek v nogometu pač ne more narediti ničesar. Potrebujem štab strokovnih ljudi. Benedejčič si je to zaslužil in dokazal s konkretnim delom tudi skozi mlajše selekcije. Moja želja pa je, da se mi iz Rijeke pridruži tudi Luka Brkljača. Skupaj lahko naredimo marsikaj dobrega," meni Kek, ki se je z Mijatovićem na temo selektorja prvič usedel 23. oktobra.

Od takrat naprej je tudi začel podrobneje spremljati dogajanje v izbrani vrsti. "Diagnoza? Težko ocenim. Prepričan sem, da je potencial. Z mano na čelu pa se morajo vsi zavedati, kakšna čast in obveza je imeti možnost sodelovati v reprezentanci," poudarja Kek in dodaja, da bo tisti, ki si bo želel igrati in to brez kakšnih osebnih ciljev, dobrodošel, v nasprotnem primeru - na svidenje.

O ciljih izbrane vrste ni želel preveč konkretizirati. V nedeljo bo v Dublinu na žrebu kvalifikacijskih skupin za evropsko prvenstvo 2020, tako da tekmecev v boju za Euro 2020 še ne pozna, posledično je tudi cilje težko postaviti, pa čeprav je zveza že prej večkrat poudarila, da je cilj prav preboj na to tekmovanje.

"Položaj, v katerem je Slovenija, ne dopušča razmišljanja o tem, da bomo favoriti v skupini. A v tem trenutku moramo razmišljati najprej o sebi, koliko bo možno narediti, pa bomo videli. Vsekakor pa velja, da moraš imeti visoke cilje, da lahko napreduješ," pravi Kek in dodaja, da za sam žreb nima posebne želje. "Vsi imamo radi privlačne tekmece, a najprej je treba spoštovati sebe," dodaja Kek.

Na vprašanje, ali glede na zadnjo selekcijo igralcev lahko javnost pričakuje kakšnega aduta iz rokava, pa je odvrnil: "Nisem David Copperfield. Nisem prišel s čarobno paličico. Potrebujem obilo pozitivne energije, pripravljenosti na sodelovanje, pa tudi konstruktivno kritiko. Kar zadeva selekcioniranje, sta predhodnika imela težko nalogo. V vsakem časovnem obdobju se zgodi menjava generacije. Tu ni bil problem samo v selektorju, to je večplastna težava. Najprej mora vsak na svojem področju prevzeti odgovornost," je odločen 57-letni Mariborčan, ki pravi, da pogajanj o igranju tekem v Ljudskem vrtu ni bilo. "Ni pomembno, kje igramo, pomembno je, da je pozitivna energija. To pa si moramo prislužiti," priznava Kek.

Pravi tudi, da ni vse tako črno, kot se zdi, le potencial, ki ga igralci kažejo v klubih, je treba prestaviti v reprezentanco in vse skupaj povezati v celoto. V prejšnjem mandatu je hitro našel okostje ekipe, zdaj pa pravi, da je tudi v tej že videl nekaj primernih igralcev.

"Vidim potencial in mu zaupam. Prepričan sem, da bomo našli način, da vse skupaj obrnemo v pozitivno smer. Izziv je takšen, da ne vidim nerešljivega problema," poudarja Kek in pravi, da bo igra oziroma način igranja odvisen tudi od kakovosti igralcev. "Vizijo imam, upam, da ne bom postal talec nogometnega sistema, ker se nogomet razvija. Eno je bila zgodba prej, eno je zgodba zdaj. Dejstvo je, da je ekipa mlada, neizkušena, mora pa biti motivirana," je sklenil Kek.

Tekst: STA, MKo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

 • 14.01.2019 | A
  Bezjak na Ciper
  Roman Bezjak se z Jagiellonio spomladi ne bo boril za naslov poljskega državnega prvaka. Reprezentančni napadalec se je odločil zamenjati sredino, naslednje leto in pol bo član najuspešnejšega ciprskega kluba APOEL-a.
 • 03.01.2019 | A
  Jan Oblak četrtič slovenski nogometaš leta
  Slovenski športni časnik EkipaSN je izbrala najboljšega nogometaša leta 2018, četrtič po vrsti je najprestižnejše priznanje prejel vratar Jan Oblak. Mladi nogometaš leta je postal Jaka Bijol, najboljši trener je postal Oliver Bogatinov, nogometaš leta v Prvi ligi Telekom Slovenije pa Rok Kronaveter.
 • 31.12.2018 | A
  Oblak: "Imamo zelo izenačeno skupino"
  Selektor Matjaž Kek je bil v času božično-novoletnih praznikov zelo dejaven. V Sloveniji se je vnovič sestal z Janom Oblakom, ki je že v pričakovanju marčevskih kvalifikacij za UEFA Euro 2020.
 • 31.12.2018 | A
  Matjaž Kek prvič proti Kitajski
  Slovenska reprezentanca v marcu pričenja s kvalifikacijami za vseevropski UEFA Euro 2020, selektor Matjaž Kek, ki je reprezentanco prevzel po nastopih v Ligi narodov, pa bo že pred tem pričel še drugi selektorski mandat na slovenski klopi.
 • 26.12.2018 | A
  Struna iz Palerma v Houston
  Slovenski nogometaš Aljaž Struna bo kariero nadaljeval v ZDA pri ekipi Houston Dynamo. Ameriška ekipa je na božični večer sporočila, da je z italijanskim drugoligašem sklenila dogovor o prestopu 28-letnega slovenskega branilca, ki pa mora še opraviti zdravnike preglede in počakati na ustrezne dokumente za selitev.
 • 17.12.2018 | A
  Peterica zadnjič letos
  Nekateri reprezentanti že uživajo v veselem decembru, spet drugi tudi v zadnjem mesecu leta ne bodo imeli pravega počitka. Konec minulega tedna so zadnjo tekmo leta sicer odigrali klubi Mihe Blažiča, Jake Bijola, Petra Stojanovića, Benjamin Verbič in Domna Črnigoja.
 • 11.12.2018 | A
  Oblak znova kandidat za idealno enajsterico leta
  Slovenski nogometni vratar v dresu španskega Atletica iz Madrida Jan Oblak se je prebil med 50 najboljših igralcev stare celine, ki se bodo potegovali za idealno enajsterico Evropske nogometne zveze (Uefa).
 • 10.12.2018 | A
  Šporar in Zahović spet med strelci
  Minuli teden je ponudil zadetek Andraža Šporarja in Luke Zahovića, med asistenti pa sta se znašla Amir Dervišević in Miha Zajc.
 • 03.12.2018 | A
  Kek videl sedem zadetkov
  Članska izbrana vrsta Slovenije je v začetku minulega tedna dobila novega selektorja. Na reprezentančno klop se je vrnil Matjaž Kek, ki je že videl z goli bogat konec tedna. Če prištejemo tudi zadetka Jasmina Kurtića, so reprezentanti v minulem tednu v polno merili kar sedemkrat.
 • 03.12.2018 | A
  Sloveniji UEFA Euro do 21 let
  Izvršni odbor Evropske nogometne zveza (UEFA) je na današnji seji odločil, da bo Evropsko prvenstvo za nogometaše do 21. leta 2021 odigrano v Sloveniji in na Madžarskem, potem ko je skupna kandidatura NZS in MLSZ prepričala člane izvršnega odbora.

DELI NA