15.06.2024 | A
Kek: Favoriti so zato, da se jih premaga

Slovenska nogometna reprezentanca bo v nedeljo ob 18. uri v Stuttgartu začela nastope na svojem drugem evropskem prvenstvu v zgodovini. Tokrat se bo za uvod pomerila z Dansko. Matjaž Kek je pred obračunom poudaril, da bodo poskusili priti do ugodnega izida proti izjemno kakovostnemu tekmecu.

"Zdaj smo tu. Ob zavedanju moči jutrišnjega tekmeca, ki je med najboljših deset v Evropi, razmišljamo o sebi in svoji predstavitvi, ponosu, motivaciji, želji. Dnevi v Wuppertalu so minili v dobrem ozračju, igrišče pa pokaže, ali si dober ali ne. Danci so res vrhunski z vrhunskim selektorjem. Poskusili bomo priti do ugodnega izida," je na novinarski konferenci pred nedeljskim obračunom dejal Kek.

Ta razmišlja o tem, kako ekipo čim bolje pripraviti "za res vrhunsko ekipo Danske". "Vedno sem pripravljen ekipo voditi v razmišljanju o pozitivnem izidu. Danska je favorit, ampak favoriti so zato, da se jih premaga. Zelo spoštujem Dansko in nekje v nogometnem razmišljanju jo dajem tja, da lahko naredi vrhunski izid na EP," je tekmeca pohvalil Kek, a takoj dodal, da je prepričan, da lahko tudi sami dosežejo dober izid.

Pred začetkom priprav je Kek kot prednostno nalogo izpostavil fizično pripravljenost. "Vedno bi lahko bilo bolje," je odgovoril in nadaljeval: "Ko smo tekalno agresivni, se lahko merimo z marsikom. Lahko pa dodatno črpamo iz motivacije, spektakla in vsega tega. Bodo pa agresivnost, tek, igra v obe smeri, zvezna igra pomembni na jutrišnji tekmi, da se zoperstavimo Christianu Eriksenu, Rasmusu Höjlundu in drugim zvezdam v danski vrsti," je pojasnil selektor.

Ta bo v zvezno vrsto najverjetneje uvrstil tudi Timija Maxa Elšnika, ki pravi, da se počuti odlično ter da s soigralci komaj čakajo in odštevajo ure. "Pogoji so pa res izjemni," je pohvalil prizorišče dvoboja, na katerem bo v nedeljo več kot 50.000 ljudi.

Glede same tekme je dejal, da se ekipi dobro poznata, saj sta kar nekajkrat igrali v zadnjem obdobju, tudi v zadnjih kvalifikacijah. "Občutki s teh tekem so mešani, ampak jutri igramo na nevtralnem terenu. Če bomo pravi, jim lahko povzročimo težave," je dejal.

"Imajo pa veliko kakovosti, širok kader, ni nekega prostora za presenečenja. Vemo vse drug o drugem. Spoštovati jih moramo, saj nekaj igralcev lahko obrne tekmo, po drugi strani pa smo lahko mi vsakomur trn v peti," pravi Elšnik. Temelj za uspeh pa bo fizična agresivnost, je dodal. "Tudi mi bomo imeli svoje priložnosti in spredaj imamo fante, ki jih lahko unovčijo. Pokazali bomo pravi obraz, pričakujem res dobro tekmo," je še povedal in izpostavil, da bodo tudi prekinitve njihovo orožje, da pa bo pri teh treba biti zbran tudi v obrambi ob visokih Dancih.

Svoje bodo odigrala tudi čustva. "To so trenutki, ki se zgodijo redko v karieri, sploh v dresu z državnim grbom. Predolgo smo čakali na to, zdaj pa smo tu. Veliko smo dosegli s prebojem med najboljše v Evropi, ampak imamo tri tekme, da naredimo še nekaj več," je dodal in se ozrl na pomen tega nogometnega uspeha.

"Slovenija je fenomen, kar zadeva šport. V zadnjih letih je bil nogomet malo v ozadju, ampak v svetu je številka ena. Zdaj ko smo se uvrstili na EP, vidimo, kaj to pomeni tudi pri nas," je povedal Elšnik, pri čemer je mislil tudi na množičen obisk Slovencev na teh tekmah.

Posebej se je dotaknil tudi tega, da morajo s fanti predvsem uživati, sam najbolj uživa v himni: "Osebno mi največ pomeni himna, tudi veliko Slovencev bo in se bo to dobro slišalo. Kocine ti gredo pokonci ob tej minuti in pol, da ti adrenalin za tekmo."

Slovenija se je doslej z Dansko srečala šestkrat in pri tem iztržila le en remi. Tudi zato je rahel favorit na stavnicah rdeče-bela ekipa s severa Evrope, ki je tudi višje na lestvici Mednarodne nogometne zveze, zaseda 21. mesto, Slovenija je 57.

Obračun na stadionu v Stuttgartu bodo sodili Švicarji na čelu s Sandrom Schärerjem.

Tekst: STA
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 02.07.2024 | A
  Dobrodošli doma!
  Slovenski nogometaši, ki so v ponedeljek v osmini finala evropskega prvenstva v Nemčiji šele po izvajanju enajstmetrovk izgubili proti Portugalski, so se po zgodovinskem dosežku danes na Kongresnem trgu v Ljubljani navijačem zahvalili za vso podporo med EP. Nogometaši so ob zahvalah poudarili tudi željo po čimprejšnjem vnovičnem takšnem sprejemu.
 • 02.07.2024 | A
  Pozdravite slovenske junake na Kongresnem trgu
  Slovenski nogometaši, ki so v ponedeljkovi tekmi osmine finala UEFA evropskega prvenstva v Nemčiji šele po izvajanju enajstmetrovk izgubili proti Portugalski, se bodo po zgodovinskem dosežku danes ob 18. uri svojim privržencem za podporo zahvalili na Kongresnem trgu v Ljubljani.
 • 02.07.2024 | A
  Kek: Dokazali smo, kako se bori za dres
  Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je po porazu po enajstmetrovkah v osmini finala evropskega prvenstva proti favorizirani Portugalski dejal, da kljub zgodovinskemu uspehu ne moreš slaviti po porazu, da pa je v grenkobi veliko sladkega.
 • 01.07.2024 | A
  Bravo, fantje!
  Slovenska nogometna reprezentanca je v osmini finala evropskega prvenstva v Nemčiji po enajstmetrovkah izgubila proti Portugalski z 0:3, potem ko so Josip Iličić, Jure Balkovec in Benjamin Verbič zgrešili vse tri strele z bele točke.
 • 01.07.2024 | A
  Več tisoč navijačev v Frankfurtu poskrbelo za dobro vzdušje pred tekmo s Portugalsko
  Navijači so se že dodobra ogreli v navijaški coni v Frankfurtu, kjer so se zbrali pred večerno tekmo osmine finala evropskega prvenstva med nogometnima reprezentancama Slovenije in Portugalske. Pozneje so skupno odšli proti stadionu.
 • 01.07.2024 | A
  Nogometna vročica se znova seli tudi na ulice slovenskih mest
  Nogometna vročica se bo z današnjo zgodovinsko tekmo slovenske reprezentance, ki se bo ob 21. uri prvič doslej merila v izločilnih bojih evropskega prvenstva in bo za vstop v četrtfinale poskušala premagati Portugalsko, iz nemških stadionov znova preselila na slovenske ulice. Lep nogometni večer bi utegnila pokvariti le slaba vremenska napoved.
 • 30.06.2024 | A
  Gnezda Čerin: Zakaj ne bi še enkrat presenetili
  Slovenci se bodo za preboj v četrtfinale evropskega prvenstva pomerili s Portugalci, ki so favoriti, a sta Matjaž Kek in Adam Gnezda Čerin poudarila, da v slovenskem taboru vlada izjemna energija.
 • 30.06.2024 | A
  Informacije za obiskovalce tekme reprezentance v Frankfurtu
  Pred zgodovinsko tekmo naše reprezentance smo za vse, ki si boste tekmo ogledali v Frankfurtu, pripravili nekaj pomembnih informacij.
 • 29.06.2024 | A
  Ne bojimo se Portugalske
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v nedeljo odpotovala v Frankfurt, kjer jo v ponedeljek ob 21. uri čaka tekma osmine finala evropskega prvenstva proti Portugalski. Slovenska javnost z zanimanjem pričakuje obračun z enim favoritov prvenstva, tudi slovenski košarkarski as Luka Dončić verjame v uspeh.
 • 28.06.2024 | A
  Stekla prodaja vstopnic za Portugalsko
  Evropska nogometna zveza (UEFA) je danes, kot napovedano, v prodajo sprostila 6.000 vstopnic za slovenske navijače za tekmo osmine finala UEFA evropskega prvenstva med Portugalsko in Slovenijo. 

DELI NA