22.03.2019 | A
Kek: Fantje si zaslužijo podporo po pošteni tekmi

Slovenska nogometna reprezentanca se iz Izraela vrača s točko z uvodne tekme kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020. Kot pravi selektor Matjaž Kek, je zadovoljen s prikazanim, ne pa z izplenom.

Tako Kek kot tudi selektor Izraela Andi Herzog sta po tekmi govorila o tem, da bi po eni strani oboji lahko zmagali, po drugi strani pa so določene napake enim in drugim to preprečile.

"Po eni strani ne morem biti zadovoljen s tem, kako smo reagirali po našem zadetku. Takoj smo izgubili koncentracijo, po tistem šoku pa smo le postavili stvari na svoje mesto. Tole toplo-hladno bo še nekaj časa trajalo, saj bi bil čudež, če bi teklo vse kot podmazano," meni Kek.

Slovenija je bila v celoti gledano boljši tekmec, agresivna, čvrsta, konkretna (sedem strelov v okvir vrat in 16 skupnih poskusov, Izrael skupaj sedem).

"Mislim, da so fantje pošteno oddelali tekmo, ampak sam se ne zadovoljujem s tem, ker je tak odnos zame sam po sebi umeven. Narediti moramo prepoznavno igro, trudili se bomo in predvsem iz tega karakterja in volje se da marsikaj dobrega narediti," pravi selektor.

Poudarja, da bo treba napake pa čim prej odpraviti, saj je že v nedeljo nova tekma. V pripravi na obračun s Severno Makedonijo, ki je s 3:1 v četrtek premagala Latvijo Slaviše Stojanovića, ga nekoliko skrbi sredina.

"V določenih trenutkih smo preveč razpadli v sredini. Po dolgem času sta Rene Krhin in Jasmin Kurtić igrala skupaj. Zato se v nekih trenutkih malo izgubita," pravi Kek.Ta bo opozarjal igralce predvsem na to, da ostanejo prizemljeni, mirni, osredotočeni in da s svojo komunikacijo pridejo do rešitev. "Vsekakor pa bi bilo butasto, da bi bila zdaj neka evforija, saj nismo še ničesar naredili," je realen Mariborčan.

Opozoril je tudi na zadetek Andraža Šporarja, ki je bil zanj pravi 'centerforovski', in čeprav pravi, da ne želi nikogar izpostavljati, je dodal: "Videli pa ste vseeno, kaj pomeni vrnitev Jana Oblaka, kaj pomeni ta samozavest, odločnost Josipa Iličića ... Ampak moraš imeti še druge, da imaš ekipo." Šporarju je ob tem čestital za prvi zadetek v reprezentančnem dresu. "Privoščil sem mu ga od srca. A naj bo to motivacija za še več, ker zmore več."

Avtor edinega slovenskega zadetka v Haifi pravi, da je zaradi same igre čutil, da bodo prišli do precej priložnosti. "Vsi smo šli stoodstotno v vsak dvoboj, treba je igrati čvrsto, pokazati karakter. To je velik napredek, če primerjamo z igrami v preteklosti," meni Šporar.

Zakaj je do te spremembe oziroma napredka prišlo, ni znal pojasniti. Ve pa, zakaj napadalec slovenske izbrane vrste ob enaki postavitvi (4-2-3-1) kot v zadnjem obdobju ni več pozabljen na igrišču.

"Mislim, da smo si priigrali več priložnosti kot v celi ligi narodov. Zakaj? Ne vem. Mi je pa super, ker mi Iličić da dve, tri lepe žoge, to je za napadalca odlično. Škoda, da nisem dal še kakega zadetka. Če bomo tako nadaljevali, bodo tudi drugi dosegali gole, prihajali v priložnosti in se lahko zgodijo dobre stvari za Slovenijo," je prepričan Šporar.

Tako kot on tudi Kek upa na lepo polne Stožice v nedeljo zvečer. "Mislim, da si fantje zaslužijo tako podporo po pošteno odigrani tekmi." Ta bo vsekakor dobrodošla, saj so po eni strani zmage na domačem terenu v vsakih kvalifikacijah praktično dobrodošle, če že ne nujne, po drugi pa bodo nasproti stali Makedonci, ki letijo na krilih včerajšnjega slavja proti Latvijcem.

"Makedonci bodo po zmagi prišli samozavestni, imajo dobro serijo tekem za sabo, fenomenalne posameznike, predvsem spredaj. Nekatere pa tudi poznam, Stefana Ristovskega, Krsteja Velkoskega, ker sem ju treniral. Prepričani bodite, da nas čaka težka tekma," opozarja Kek in dodaja: "Predvsem moramo razmišljati o sebi in o tem, kako čim prej priti do prepoznavne igre in tega, da izkoristimo individualno kakovost, dokler ne ustvarimo ekipe."

Tekst: STA, MKo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

 • 09.12.2019 | A
  Balkovec, Šporar, Zajc in Verbič do zadetkov
  Nekaj reprezentantov že uživa na dopustu, medtem ko Andraž Šporar in Benjamin Verbič nadaljujeta strelski niz, v polno pa sta merila tudi Jure Balkovec in Miha Zajc. Josip Iličić je med tednom prejel priznanje za uvrstitev v najboljšo enajsterico Serie A.
 • 06.12.2019 | A
  NZS in Big Bang v projektu »Postani eReprezentant«
  Nogometna zveza Slovenije in Big Bang skupaj vstopata na področje e-športa s projektom »Postani eReprezentant«, v sklopu katerega poteka prvi izbor slovenske eReprezentance, ki bo Slovenijo predstavljala v kvalifikacijah na e-evropskem prvenstvu (UEFA eEuro 2020) pod okriljem Evropske nogometne zveze (UEFA).
 • 04.12.2019 | A
  Marca dve prijateljski tekmi, najprej s Turčijo
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v letu 2020 odigrala dve prijateljski tekmi v mesecu marcu in dve tekmi konec maja oz. v začetku junija. Prva od prijateljskih tekem bo 27. marca proti Turčiji v Sloveniji.
 • 02.12.2019 | A
  Iličić, Verbič in Matavž med strelci
  V veseli december so zakorakali tudi reprezentanti Slovenije. Največ razlogov za zadovoljstvo imata Josip Iličić, Benjamin Verbič in Tim Matavž, ki so se v minulem tednu vpisali med strelce, Jan Oblak pa je po mojstrskem udarcu Lionela Messija izgubil derbi španskega prvenstva.
 • 28.11.2019 | A
  Slovenija pridobila mesto
  Slovenska nogometna reprezentanca je na najnovejši lestvici Mednarodne nogometne zveze (Fifa) po zmagi nad Latvijo (1:0) in porazu proti Poljski (2:3) v kvalifikacijah za euro 2020 napredovala za eno mesto in je po novem 64. reprezentanca sveta.
 • 25.11.2019 | A
  Šporar dvakrat, Vučkić in Verbič enkrat
  Reprezentanti Slovenije so se po porazu na Poljskem vrnili v klubske sredine in konec minulega tedna odigrali nove preizkušnje. Andraž Šporar je na svoj račun vknjižil nova zadetka, med strelce sta se vpisala tudi Haris Vučkić in Benjamin Verbič.
 • 19.11.2019 | A
  Kvalifikacije zaključili s porazom in četrtim mestom v skupini
  Slovenska nogometna reprezentanca je v Varšavi izgubila proti Poljski z 2:3 (1:1). S tem je končala kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2020.
 • 19.11.2019 | A
  Nocoj še s Poljsko
  Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 igrala zadnjo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020. V Varšavi bo igrala proti Poljski, ki si je že zagotovila nastop na zaključnem turnirju stare celine, Slovenija pa si bo skušala zagotoviti tolažilno nagrado in tretje mesto v skupini G.
 • 18.11.2019 | A
  Kek: Proti Poljski za tretje mesto
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 igrala zadnjo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020. V Varšavi bo igrala proti Poljski, ki si je že zagotovila nastop na zaključnem turnirju stare celine, Slovenija pa si bo skušala zagotoviti tolažilno nagrado in tretje mesto v skupini G.
 • 18.11.2019 | A
  Slovenci prispeli v Varšavo
  Slovenska nogometna reprezentanca je že prispela v Varšavo, kjer jo v torek ob 20.45 čaka zadnja tekma kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020. Tekmec bo Poljska, obračun pa ne bo imel posebnega tekmovalnega naboja, saj so si Poljaki že priigrali Euro 2020, Slovenci pa so ostali brez možnosti zanj.

DELI NA