22.03.2019 | A
Kek: Fantje si zaslužijo podporo po pošteni tekmi

Slovenska nogometna reprezentanca se iz Izraela vrača s točko z uvodne tekme kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020. Kot pravi selektor Matjaž Kek, je zadovoljen s prikazanim, ne pa z izplenom.

Tako Kek kot tudi selektor Izraela Andi Herzog sta po tekmi govorila o tem, da bi po eni strani oboji lahko zmagali, po drugi strani pa so določene napake enim in drugim to preprečile.

"Po eni strani ne morem biti zadovoljen s tem, kako smo reagirali po našem zadetku. Takoj smo izgubili koncentracijo, po tistem šoku pa smo le postavili stvari na svoje mesto. Tole toplo-hladno bo še nekaj časa trajalo, saj bi bil čudež, če bi teklo vse kot podmazano," meni Kek.

Slovenija je bila v celoti gledano boljši tekmec, agresivna, čvrsta, konkretna (sedem strelov v okvir vrat in 16 skupnih poskusov, Izrael skupaj sedem).

"Mislim, da so fantje pošteno oddelali tekmo, ampak sam se ne zadovoljujem s tem, ker je tak odnos zame sam po sebi umeven. Narediti moramo prepoznavno igro, trudili se bomo in predvsem iz tega karakterja in volje se da marsikaj dobrega narediti," pravi selektor.

Poudarja, da bo treba napake pa čim prej odpraviti, saj je že v nedeljo nova tekma. V pripravi na obračun s Severno Makedonijo, ki je s 3:1 v četrtek premagala Latvijo Slaviše Stojanovića, ga nekoliko skrbi sredina.

"V določenih trenutkih smo preveč razpadli v sredini. Po dolgem času sta Rene Krhin in Jasmin Kurtić igrala skupaj. Zato se v nekih trenutkih malo izgubita," pravi Kek.Ta bo opozarjal igralce predvsem na to, da ostanejo prizemljeni, mirni, osredotočeni in da s svojo komunikacijo pridejo do rešitev. "Vsekakor pa bi bilo butasto, da bi bila zdaj neka evforija, saj nismo še ničesar naredili," je realen Mariborčan.

Opozoril je tudi na zadetek Andraža Šporarja, ki je bil zanj pravi 'centerforovski', in čeprav pravi, da ne želi nikogar izpostavljati, je dodal: "Videli pa ste vseeno, kaj pomeni vrnitev Jana Oblaka, kaj pomeni ta samozavest, odločnost Josipa Iličića ... Ampak moraš imeti še druge, da imaš ekipo." Šporarju je ob tem čestital za prvi zadetek v reprezentančnem dresu. "Privoščil sem mu ga od srca. A naj bo to motivacija za še več, ker zmore več."

Avtor edinega slovenskega zadetka v Haifi pravi, da je zaradi same igre čutil, da bodo prišli do precej priložnosti. "Vsi smo šli stoodstotno v vsak dvoboj, treba je igrati čvrsto, pokazati karakter. To je velik napredek, če primerjamo z igrami v preteklosti," meni Šporar.

Zakaj je do te spremembe oziroma napredka prišlo, ni znal pojasniti. Ve pa, zakaj napadalec slovenske izbrane vrste ob enaki postavitvi (4-2-3-1) kot v zadnjem obdobju ni več pozabljen na igrišču.

"Mislim, da smo si priigrali več priložnosti kot v celi ligi narodov. Zakaj? Ne vem. Mi je pa super, ker mi Iličić da dve, tri lepe žoge, to je za napadalca odlično. Škoda, da nisem dal še kakega zadetka. Če bomo tako nadaljevali, bodo tudi drugi dosegali gole, prihajali v priložnosti in se lahko zgodijo dobre stvari za Slovenijo," je prepričan Šporar.

Tako kot on tudi Kek upa na lepo polne Stožice v nedeljo zvečer. "Mislim, da si fantje zaslužijo tako podporo po pošteno odigrani tekmi." Ta bo vsekakor dobrodošla, saj so po eni strani zmage na domačem terenu v vsakih kvalifikacijah praktično dobrodošle, če že ne nujne, po drugi pa bodo nasproti stali Makedonci, ki letijo na krilih včerajšnjega slavja proti Latvijcem.

"Makedonci bodo po zmagi prišli samozavestni, imajo dobro serijo tekem za sabo, fenomenalne posameznike, predvsem spredaj. Nekatere pa tudi poznam, Stefana Ristovskega, Krsteja Velkoskega, ker sem ju treniral. Prepričani bodite, da nas čaka težka tekma," opozarja Kek in dodaja: "Predvsem moramo razmišljati o sebi in o tem, kako čim prej priti do prepoznavne igre in tega, da izkoristimo individualno kakovost, dokler ne ustvarimo ekipe."

Tekst: STA, MKo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

 • 20.08.2019 | A
  Na voljo posamične vstopnice za tekmi s Poljsko in Izraelom
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 6. in 9. septembra odigrala pomembni kvalifikacijski tekmi s Poljsko in Izraelom. Oba obračuna bosta v Stožicah, kjer se obetata nova praznika slovenskega nogometa.
 • 19.08.2019 | A
  V lovu na ligo prvakov
  V Sloveniji so minuli konec tedna odigrali tekme šestega kroga državnega prvenstva, v nogometni ritem pa se je vrnila tudi večina reprezentantov širom Evrope, za katerimi so nove preizkušnje na mednarodnem prizorišču.
 • 01.08.2019 | A
  Začela se je paketna prodaja vstopnic za tekmi s Poljsko in Izraelom
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 6. in 9. septembra odigrala pomembni kvalifikacijski tekmi s Poljsko in Izraelom. Oba obračuna bosta v Stožicah, kjer se obetata nova praznika slovenskega nogometa.
 • 25.07.2019 | A
  Lestvica Fife: Slovenija napredovala za dve mesti
  Slovenska nogometna reprezentanca je na mednarodni lestvici Fife napredovala 2. mesti in je po novem 63.
 • 05.07.2019 | A
  Vstopnice za domači tekmi s Poljsko in Izraelom najprej za člane BKE
  Člani navijaške skupine Bit kot eno bodo še naprej uživali v različnih ugodnostih, ki jih nudi Nogometna zveza Slovenije najzvestejšim navijačem naših reprezentanc.
 • 02.07.2019 | A
  Iz Rusije v Švico
  Denis Popović bo nogometno pot nadaljeval v Švici. Celjan, ki je junija debitiral v dresu izbrane vrste, se je iz ruskega Orenburga preselil v Zürich in z večkratnim švicarskim prvakom sklenil pogodbo do sredine leta 2022.
 • 23.06.2019 | A
  Belec k Bezjaku
  Vid Belec se vsaj za eno leto poslavlja od Apeninskega polotoka. Reprezentančni vratar bo nogometno pot nadaljeval na Cipru, v sezoni 2019/20 bo branil mrežo ciprskega APOEL-a.
 • 14.06.2019 | A
  Lestvica FIFA: Slovenija na 65. mestu
  Slovenska nogometna reprezentanca je na najnovejši svetovni lestvici, ki jo je danes objavila Mednarodna nogometna zveza Fifa, izgubila dve mesti in je sedaj na 65. Belgija je na čelu povečala prednost pred zasledovalci, svetovnimi prvaki Francozi, Brazilci in Angleži.
 • 11.06.2019 | A
  Visoka zmaga vrnila nasmehe
  Nogometna reprezentanca Slovenije se je po bolečem porazu z Avstrijo pobrala z visoko zmago sredi Rige. Latvijci niso bili dorasel tekmec razigranim Slovencem, ki so v domačo mrežo pospravili pet žog in vknjižili prvo zmago v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2020.
 • 10.06.2019 | A
  Slovenci napolnili latvijsko mrežo
  Slovenska nogometna reprezentanca je na četrti tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020 v Rigi premagala Latvijo. Zmagovalec je bil odločen že sredi prvega polčasa, ko sta dvakrat zadela Domen Črnigoj in Josip Iličić, zmago pa je v uvodu drugega polčasa potrdil Miha Zajc.

DELI NA