19.11.2023 | A
Kek: Cilj je evropsko prvenstvo!

Slovenska nogometna reprezentanca bo v ponedeljek ob 20.45 v Stožicah igrala zadnjo kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka so po dolgem času v položaju, ko se spet lahko prebijejo na veliko tekmovanje. Pomembno je dejstvo, da so odvisni sami od sebe. Proti Kazahstanu morajo za pot v Nemčijo osvojiti vsaj točko.

Slovenija ima po devetih tekmah 19 točk, Kazahstan, ki ga je Slovenija ugnala v gosteh na začetku kvalifikacij z 2:1, pa točko manj. V prid slovenske vrste govori veliko dejavnikov.

Vloga favorita bo na domači strani, ki ima za razliko od Kazahstana kar nekaj v svetu uveljavljenih nogometašev, začenši z Janom Oblakom in Benjaminom Šeškom, ki po Transfermakrtu dosegata 35 oziroma 30 milijonov evrov vrednosti. Na 10 milijonov sta ocenjena tudi člana Udineseja, Jaka Bijol, ki je v teh kvalifikacijah postal poveljnik slovenske obrambe, in Sandi Lovrić. Pri Kazahstanu s 6,5 milijona močno izstopa zgolj Bahtijor Zajnutdinov, a najboljšega strelca kazahstanske vrste zaradi poškodbe ne bo v Ljubljani.

Slovenija je ob tem na domačem igrišču neporažena sedem tekem, a Kazahstanci so v teh kvalifikacijah pokazali, da lahko v gosteh zmagajo, slavili so v San Marinu, v Belfastu proti Severni Irski in na Finskem.

Samozavestni so tudi v slovenskem taboru, igralci so že po petkovem porazu na Danskem poudarjali, naj navijačev na skrbi za ponedeljkov obračun.

"Vsi smo si želeli to, da bi bili v zadnji tekmi še v igri za EP. Kvalifikacije smo do danes opravili zelo dobro, ampak manjka še ta zadnja tekma, ta finale. Komaj čakamo, da se začne. Verjamem, da nam bo uspelo," je na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju poudaril kapetan Jan Oblak.

Selektor Kek je s podobnimi besedami orisal pričakovanja pred ponedeljkovo tekmo. "Lepo je, ko prideš do možnosti, da odločaš o nečem, kar se v Sloveniji že dolgo čaka. Vemo, kaj nosi ta tekma, vemo, da ima tekmec enak cilj," je dejal. Dodal je, da je prepričan, da so dovolj kakovostni in pametni, da bodo tekmo uspešno izpeljali.

Oblak je prav glavo omenil kot ključni element na tovrstnih tekmah. "Na takih tekmah je ta najbolj pomembna. Vsi, ki igramo na tej ravni, imamo kakovost. Rečemo že 'na glavo', da, ampak z glavo. Seveda sta tu tudi še želja in borbenost, ki pa nista vprašljivi," je pojasnil.

Dodal je še, da si obe ekipi zaslužita biti v tem položaju. "Mogoče je pozitivno zanje, da so sezono končali pred dvema tednoma in so imeli tako več časa za pripravo," je še povedal slovenski vratar, najboljši igralec ob porazu na Danskem.

Kot je povedal, je tisti poraz že za njimi in so začeli takoj razmišljati zgolj o jutrišnji tekmi v Stožicah. "Zdaj pa smo v igri in to je to, za kar smo vadili," je pristavil Oblak, ki je od prihoda v reprezentanco leta 2016 s Slovenijo še bil v dodatnih kvalifikacijah za EP, od takrat pa takih priložnosti ni bilo več.

Kot je dejal, je igrati take tekme veselje, kar vedno znova poudarja tudi selektor. "Zelo enostavno je iti v to tekmo. Ker cilj je le en - iti na EP. Ena tekma, ki odloča o vsem, za takšne se dela, živi, pripravlja. To moramo vzeti kot vrh nečesa. V vsakem primeru pa se bo tudi v torek igral nogomet, upam pa, da z veseljem za Slovenijo," je povedal.

Opozoril je, da je Slovenija z gledišča mnogih favorit proti Kazahstanu, ampak da se bo tudi ta obračun začel z 0:0. "Težka tekma, ki lahko gre v eno ali drugo smer, zato moraš biti pripravljen v obrambi in v napadu ter moraš znati reagirati."

Kot je zaključil, imajo nekateri igralci še nekaj težav, tako da bo današnji trening pokazal, kdo se bo v ponedeljek lahko boril za četrto veliko tekmovanje Slovenije po EP 2000 ter SP 2002 in 2010.


Tekst: STA, MKo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 21.02.2024 | A
  Kek ostaja selektor do novembra 2025
  Nogometna zveza Slovenije oziroma predsednik Radenko Mijatović je danes s selektorjem Kekom uskladil dogovor, da bo Matjaž Kek vodil nogometno izbrano vrsto Slovenije še vsaj do konca kvalifikacij za Svetovno prvenstvo 2026.
 • 20.02.2024 | A
  Balkovec natančen s prostega strela, Gorenc Stankovič zadel v Konferenčni ligi
  V preteklih dneh so bili slovenski reprezentanti ponovno na delu v svojih klubih. Z zadetkom sta se tokrat izkazala Jure Balkovec in Jon Gorenc Stankovič.
 • 13.02.2024 | A
  Slovenski reprezentanti v dobri podajalski in strelski formi
  Minuli konec tedna so se v pogon vrnili reprezentanti, ki si kruh služijo doma v Sloveniji, na Poljskem in v Avstriji. S ključnimi podajami sta se izkazala Žan Karničnik in Timi Max Elšnik, ki se je vpisal tudi med strelce. Gol so dosegli tudi Benjamin Šeško, Benjamin Verbič in Žan Vipotnik.
 • 09.02.2024 | A
  Za uvod dvakrat doma, zaključek v Avstriji
  Po včerajšnjem žrebu skupin za Uefa liga narodov so postali znani termini vseh tekem. Slovenija bo ligo B v skupini 3 odprla 6. septembra ob 20.45 pred domačimi gledalci proti Avstriji.
 • 08.02.2024 | A
  Slovenija v Uefa ligi narodov z Avstrijo, Norveško in s Kazahstanom
  Evropska nogometna zveza Uefa je v Parizu izžrebala skupine za četrto izvedbo lige narodov. Slovenija bo igrala v skupini 3 lige B skupaj z Avstrijo, Norveško in s Kazahstanom. Tekmovanje se bo začelo septembra.
 • 06.02.2024 | A
  Šeško do devetega gola, sedem reprezentantov pričenja spomladanski del sezone
  Pretekli konec tedna se je z novim zadetkom v Bundesligi izkazal Benjamin Šeško, v prihajajočih dneh pa bodo znova na delu reprezentanti, ki so v zimskem času prestajali premor. Vračajo se tisti varovanci selektorja Keka, ki si kruh služijo na Poljskem, v Avstriji ter v Prvi ligi Telemach.
 • 01.02.2024 | A
  Pred Eurom z Armenci in Bolgari
  Slovenska nogometna reprezentanca je izbrala še junijska pripravljalna partnerja za tekme evropskega prvenstva 2024. Varovanci Matjaža Keka se bodo tik pred odhodom v Nemčijo pomerili z Armenci in Bolgari.
 • 25.01.2024 | A
  Euro 2024: Danes znani rezultati žreba
  Evropska nogometna zveza (Uefa) je danes pričela z obveščanjem navijačev o rezultatih žreba za nakup vstopnic za Euro 2024.
 • 24.01.2024 | A
  Pred Portugalsko Kekovi izbranci še na Malto
  Slovenska reprezentanca se bo po uspešni reprezentančni akciji v ZDA ponovno zbrala marca, ko varovance Matjaža Keka čakajo nove preizkušnje. Pet dni pred tekmo s Portugalsko v Stožicah se bodo Slovenci odpravili v Valletto, kjer bodo odigrali drugo od petih pripravljalnih tekem pred evropskim prvenstvom.
 • 22.01.2024 | A
  Mlakar stopnjuje strelsko formo
  Minuli konec tedna so bili s svojimi klubi znova na delu člani slovenske A reprezentance. Kapetan slednje je s svojim Atleticom napredoval v naslednji krog pokalnega tekmovanja, Jan Mlakar pa se je znova vpisal med strelce pri Pisi.

DELI NA